gasmeter
Klussen

Waarom wij niet voor gas kozen als verwarming en warm water

Last Updated on November 27, 2022 by

In 2014 kocht vriendlief een huis en in 2016 ging hij na lang plannen, bouwaanvraag en vele keuzes later aan de slag met de verbouwingen.  Een van deze vele keuzes was de verwarming van het huis en warm water. In die tijd was gas de normale, logische keuze voor warm water en voor de verwarming met een een centrale verwarming of vloerverwarming. Gas was goedkoop en in de meeste gevallen was aansluiten op dit netwerk ook helemaal geen probleem in de meeste straten of lag er in veel gevallen al een aansluiting in huis.

Het huis dat hij toen gekocht had had reeds een gasaansluiting met 1 centraal gasvuur voor verwarming in de woonkamer. Het was een oud, gietijzeren verwarmingstoestel (echt loodzwaar!) die ook helemaal niet meer in orde was qua veiligheid. De ontsteking moest manueel gebeuren door het deurtje open te doen en vervolgens met een aansteker of lucifer terwijl je de gaskraan opendraait het vuur aansteken. Dergelijke manier is uiteraard vragen om ongelukken of problemen op termijn. Sowieso iets wat niet in huis kon blijven en zou moeten vervangen worden.

Voor warm water was er een elektrische verwarmingsketel. In die tijd dat deze geplaatst werd was dit een ketel die qua rendement heel slecht zou scoren volgens de huidige standaarden. Kortom, ook deze moest sowieso vervangen worden door een beter geïsoleerd model met een beter rendement en optimaler verbruik.

De gasaansluiting

Volgens de huidige situatie werd het gas dus enkel gebruikt voor de verwarming. Met het plaatsen van een nieuwe gasketel in plaats van een gasvuur zou dit dit opgelost kunnen zijn. Echter zouden we dan uiteraard ook nog centrale verwarming of vloerverwarming moeten plaatsen. Deze kost is dadelijk al een grotere hap uit het budget, iets wat er op dat moment niet was. We moesten dus voor een andere oplossing zoeken, iets waar de gasaansluiting dan ook niet noodzakelijk gebruikt zou worden.

Gas gevaarlijk?

Er zijn uiteraard heel wat richtlijnen waardoor ongelukken niet zomaar kunnen gebeuren. Deze richtlijnen worden dan ook zoveel mogelijk gevolgd om ongelukken te vermijden. Spijtig genoeg passeren er af en toe toch bepaalde nieuwsberichten van ongelukken met gasaansluitingen. Vaak gaat het hier dan over slecht onderhouden ketels of menselijke fouten die vermeden hadden kunnen worden. De kans echter dat zo een ongeluk jou net zou overkomen is bijzonder klein als je je aan de regels houdt en goed oplet.

Echter, ergens in het achterhoofd bleef het gevaar toch wel wat knagen. Water zie je stromen als je een lek hebt maar gas zie je niet (je ruikt het wel als je het kan herkennen) en de gevolgen van een gaslek kunnen in een vingerknip zoveel ingrijpender en levensgevaarlijk zijn.

Gas ecologisch?

In het verleden werd gas vaak gezien als een ecologisch alternatief van mazout of andere manieren voor verwarming met fossiele brandstoffen. Echter is niks minder waar. Gas is ook een fossiele brandstof net zoals olie, echter is de hoeveelheid gas die aanwezig is op aarde nog veel groter waardoor we er een veel langere tijd mee verder kunnen. Maar evengoed zorgt het voor de ontginning en verbranding voor een aanslag op ons milieu. Je zou wel kunnen zeggen dat de verbranding van gas bijvoorbeeld minder vervuilend is dan kolen, maar hoe je het draait of keert, het blijft een fossiele brandstof.

Investeren moeten we sowieso

Aangezien we heel grondig verbouwden moesten we sowieso investeren in een (moderne, toekomstgerichte) manier voor warm water en om ons huis te verwarmen. Als we dan naar alternatieven voor gas gingen kijken hadden we de oude manieren zoals mazout, kolenkachel of puur elektrisch of zelfs een houtkachel. We gingen ons informeren en kwamen zo uit bij puur elektrisch, maar dan op een meer modernere manier, met een warmtepomp, lucht-water of lucht-lucht. Echter was de kost hiervoor toch wel bijzonder hoog voor dat moment in de verbouwing. De lucht-lucht optie was nog doenbaar maar zeker voor de lucht-water. was er geen budget Eerst en vooral heb je de installatie van de warmtepomp zelf en vervolgens bij lucht-water de installatie van de centrale verwarming of vloerverwarming. Daarnaast kwam dan nog eens de situatie dan we de gehele verbouwing in fases deden. Eerst de bovenverdieping waar we gingen wonen, en vervolgens op termijn de benedenverdieping die tot dan een echte bouwwerf zou zijn.  Hierdoor kwamen we tot de conclusie dat het misschien beter zou zijn voor een tijdelijke oplossing te kiezen waarbij de investering op korte termijn voor de installatie een pak lager zou liggen maar de kost voor het verbruik hoger. Maar aangezien we dit sowieso slechts voor een beperkte periode zouden gebruiken was dit een goede oplossing op dat moment.

We kozen er voor om ons warm water met een modernere, goed geïsoleerde elektrische boiler op te wekken. Deze boiler is in aankoop relatief goedkoop tegenover een gasketel of andere verbrandingsketel. Bij een elektrische ketel heb je een weerstand die elektrisch opgewarmd wordt en op die manier 1 op 1 zijn warmte afgeeft aan het warm water. Qua rendement is dit in vergelijking met verbrandingsketel minder waar de verhouding beter is. Deze elektrische boiler is heel makkelijk in gebruik en plaatsing. Enkel een stopcontact en de aansluiting met het water wat sowieso bij elke ketel uiteraard moet gebeuren. Geen ketel met verbranding dus.

De verwarming besloten we voor tijdelijke elektrische radiatoren te kiezen. Ook hier was deze keuze puur budgettair omdat er geen budget was op dat moment voor een duurdere investering van een warmtepomp met vervolgens de installatie van centrale verwarming of vloerverwarming. De aankoop van de elektrische radiatoren was relatief goedkoop en de installatie konden we gewoon zelf. Aan de muur bevestigen en vervolgens on het stopcontact steken. Maar ook hier ligt het rendement ook weer een pak lager aangezien de warmteoverbrenging ook weer een verhouding heeft die lager ligt dan andere oplossingen. maar dit was tijdelijk, tot er weer budget was voor andere oplossingen. We moesten tenslotte kunnen leven in onze woning met een bepaald comfort van warmte in de winter.

Onze beslissing om de gasaansluiting te verwijden

De bovenstaande vermelde redenen gaven voor ons de doorslag om niet meer voor gas te kiezen. We keken op korte termijn naar een alternatief en vervolgens op lange termijn. We lieten de gasaansluiting verwijderen (al koste dit ook geld), en het gaf ons een veiliger en beter gevoel.

Voor warm water gingen we voor de elektrische boiler. Op korte termijn voor verwarming gingen we voor warm voor elektrische radiatoren en op lange termijn voor een warmtepomp via het lucht-lucht principe. Voordeel van een warmtepomp op lucht-lucht is ook dat je het kan gebruiken om te koelen! Iets wat ook zeker meegespeeld heeft nadat we merkten dat er toch wel erg warme zomers waren de laatste jaren.

Alles gaat dus puur elektrisch bij ons. Maar met het idee dat we ook zonnepanelen zouden plaatsen zou dit voor ons een deel compenseren. We hadden toen ook nog steeds een terugdraaiende teller (België).  Met dit principe zorgt je meerverbruik er voor dat op momenten dat je zonnepanelen meer opwekken dan je verbruikt je teller terugdraait. Met dit principe zorg je er voor dat je hoger verbruik in de winter (wanneer er minder zonuren zijn) gedekt wordt door de mooie zomermaanden en je in het ideale geval op een 0 operatie eindigt als je voldoende panelen hebt liggen en de weersomstandigheden gunstig zijn. Dit principe staat echter op losse schroeven en met de invoering van de digitale meter wordt dit zelfs afgeschaft. Op termijn zullen we hier dus rekening mee moeten houden en zal ons verbruik dus anders worden berekend.

Gas anno 2022

Toen kwam de energiecrisis van 2022. De gasprijzen, en eigenlijk alle energieprijzen, gingen de lucht in en mensen stelden hun verbruik en de keuze voor gas meer en meer in vraag. De oorlog in Oekraïne en de daarbij horende gevolgen voor de voorziening van gas hadden een enorme impact op de prijs. Als we gaan kijken naar de geschiedenis was dit eigenlijk niet de eerste keer dat dit gebeurde en hadden we ons hierop eigenlijk al beter moeten voorbereiden. Ook in 2008 was er een gascrisis die de prijzen de lucht in deed schieten. Weliswaar niet zo erg als in 2022, maar het was een signaal dat we heel erg afhankelijk zijn en deze markt heel erg fragiel voor prijsstijgingen. Als we dan nog wat verder in de geschiedenis graven hebben we de oliecrisissen van de jaren 70. Kortom, onze energievoorziening met fossiele brandstoffen die we uit andere regio’s van de wereld halen is heel fragiel en maken ons heel erg afhankelijk in onder andere onze verwarming.

Besluit

Achteraf gezien was de keuze voor volledig elektrisch te gaan en onze gasaansluiting te laten verwijderen een naïeve beslissing.  Op dit moment met de terugdraaiende teller, zonnepanelen en de prijzen voor gas die de lucht in schieten is het uiteindelijk toch goed is uitgedraaid. Wat de toekomst zal brengen weet niemand, maar het staat vast ook met de elektrische wagens die meer in opmars zijn dat elektriciteit een centrale rol zal spelen.

Comments Off on Waarom wij niet voor gas kozen als verwarming en warm water