hoeveel planten per meter haag
Tuin en planten

Hoeveel planten per meter voor je haag? Tips en advies

Last Updated on July 22, 2023 by

Hoeveel planten per meter voor je haag? Tips en advies

Een haag is een mooie manier om privacy te creëren in je tuin en het kan ook dienen als een mooie afscheiding tussen verschillende delen van de tuin. Maar hoeveel planten moet je per meter planten om een mooie, volle haag te krijgen? Dit is een belangrijke vraag waar veel mensen mee worstelen bij het planten van een haag.

Het aantal planten dat je per meter moet planten, hangt af van het type plant dat je gebruikt en hoe snel je wilt dat de haag groeit. Sommige planten groeien sneller dan andere, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van het aantal planten per meter. Daarnaast is de manier van aanplanten ook van invloed op het aantal planten dat je per meter moet planten.

hoeveel planten per meter haag
hoeveel planten per meter haag

Aantal planten per meter

Bij het planten van een haag is het belangrijk om te weten hoeveel planten je nodig hebt per meter. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de soort haagplant, de gewenste hoogte en de plantafstand. In dit artikel bespreken we deze factoren en geven we advies over het aantal planten per meter.

Factoren die van invloed zijn

Soort haagplant

Niet alle haagplanten groeien even snel en worden even groot. Zo heeft een haag van beuken of haagbeuken meer planten per meter nodig dan een haag van coniferen. Hieronder zie je een overzicht van enkele veelgebruikte haagplanten en het aantal planten per meter dat nodig is.

Haagplant Aantal planten per meter
Beuk 4-6
Haagbeuk 4-6
Conifeer 2-3
Liguster 4-5

Gewenste hoogte

Hoe hoger de haag moet worden, hoe meer planten er per meter nodig zijn. Bij een haag van 1 meter hoogte zijn er bijvoorbeeld 3-4 planten per meter nodig, terwijl bij een haag van 2 meter hoogte er 5-6 planten per meter nodig zijn. Hieronder zie je een overzicht van het aantal planten per meter bij verschillende hoogtes.

Hoogte haag Aantal planten per meter
50 cm 2-3
100 cm 3-4
150 cm 4-5
200 cm 5-6

Plantafstand

De plantafstand is ook van invloed op het aantal planten per meter. Bij een enkele rij haagplanten zijn er meer planten per meter nodig dan bij een dubbele rij. Bij een dubbele rij zijn er namelijk minder planten nodig omdat de planten dichter op elkaar staan. Hieronder zie je een overzicht van het aantal planten per meter bij een enkele of dubbele rij.

Plantafstand Enkele rij Dubbele rij
30 cm 4-5 7-9
50 cm 2-3 4-5
75 cm 1-2 3

Door rekening te houden met deze factoren kun je bepalen hoeveel planten je nodig hebt per meter voor jouw haag. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een indicatie is en dat het aantal planten per meter ook afhankelijk is van jouw persoonlijke voorkeur en budget.

Plantafstand bepalen

Als je een haag wilt planten, is het belangrijk om de juiste plantafstand te bepalen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort haagplant, de gewenste hoogte van de haag en de grootte van de plant bij aankoop. In dit artikel leggen we uit hoe je de plantafstand kunt berekenen en meten.

Berekening van de plantafstand

De plantafstand wordt bepaald door de afstand tussen de planten te meten. Dit kan worden berekend door de volgende formule te gebruiken:

Afstand tussen planten = (breedte van de plant + gewenste afstand tussen planten) / 2

De breedte van de plant is de afstand tussen de uiterste punten van de plant, gemeten op het breedste punt. De gewenste afstand tussen planten hangt af van de soort haagplant en de gewenste hoogte van de haag.

Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen plantafstanden per soort haagplant:

Soort haagplant Aanbevolen plantafstand
Beuk 4-5 planten per strekkende meter
Haagbeuk 4-5 planten per strekkende meter
Liguster 4-5 planten per strekkende meter
Taxus 2-3 planten per strekkende meter
Laurierkers 2-3 planten per strekkende meter

Hoe de plantafstand te meten

Om de plantafstand te meten, kun je het beste een meetlint of rolmaat gebruiken. Meet de afstand tussen de uiterste punten van de planten op het breedste punt en tel daar de gewenste afstand tussen planten bij op. Deel dit getal door 2 om de afstand tussen de planten te bepalen.

Als je een rechte haag wilt planten, kun je een touw of draad spannen tussen de twee uiterste punten van de haag en de planten langs het touw plaatsen. Zorg ervoor dat de planten op gelijke afstand van het touw staan.

Als je een gebogen haag wilt planten, kun je het beste een flexibele slang of tuinslang gebruiken om de vorm van de haag te bepalen. Leg de slang op de grond in de gewenste vorm en plaats de planten langs de slang.

Door de juiste plantafstand te bepalen en te meten, zorg je ervoor dat je haag er mooi en gezond uitziet en goed groeit.

Tips voor het planten van een haag

Voorbereiding van de grond

Voordat je begint met het planten van je haag, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Graaf een sleuf van ongeveer 40 cm diep en 40 cm breed en maak de grond goed los. Je kan de bodem verbeteren met compost. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat.

Planten van de haag

Bij het planten van je haag is het van belang om de juiste plantafstand te hanteren. Dit is afhankelijk van de groeikracht, budget en hoeveelheid geduld. Voor veel hagen kan je uitgaan van 4-5 planten per strekkende meter. Wil je een dubbele rij, dan heb je ongeveer 7-9 planten nodig. Deze plantafstand is onder andere van toepassing op beuk, haagbeuk en liguster.

Plant de haagplanten op de juiste diepte. Plant net zo diep als ze op de kwekerij gestaan hebben (ongeveer 5 cm boven de eerste wortels). Druk de grond stevig aan en geef de planten voldoende water.

Onderhoud van de haag

Om je haag mooi en gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Snoei de haag minstens twee keer per jaar, in het voorjaar en in de zomer. Zo voorkom je dat de haag te hoog wordt en dat er kale plekken ontstaan.

Daarnaast is het belangrijk om de haag voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Geef de haagplanten ongeveer 10-15 liter water per meter haag. Gebruik ook een goede compost of bodemverbeteraar per meter haag en organische meststof in het voorjaar.

Met deze tips kan je jouw haag op de juiste manier planten en onderhouden, zodat je er jarenlang van kan genieten.

Veelgestelde vragen

Hoeveel planten per meter aanplanten?

Het aantal planten dat je per meter moet aanplanten, is afhankelijk van de hoogte van de haag en het type plant. Over het algemeen kun je bij heggen tot ongeveer 100 centimeter hoogte drie tot vier planten per strekkende meter zetten en bij planten tot 250 centimeter hoogte twee tot drie planten.

Hoeveel struiken voor een haag?

Het aantal struiken dat je nodig hebt voor een haag hangt af van de lengte van de haag en het aantal planten per meter. Als je bijvoorbeeld een haag van 10 meter lang wilt maken en je plant drie planten per meter, dan heb je 30 struiken nodig.

Hoe ver haag uit elkaar planten?

De afstand tussen de planten hangt af van de soort haag die je wilt planten. Over het algemeen geldt dat je voor een enkele rij haagbeuk of beuk een afstand van 30 tot 40 centimeter tussen de planten moet aanhouden. Bij een dubbele rij haagbeuk of beuk is dit 50 tot 60 centimeter.

Hoeveel beuken per meter in dubbele rij?

Als je een beukenhaag in een dubbele rij wilt planten, heb je ongeveer 5 tot 7 planten per strekkende meter nodig. Dit betekent dat je ongeveer 10 tot 14 planten per meter nodig hebt.

Hoeveel haagbeuk per meter?

Voor een enkele rij haagbeuk heb je ongeveer 3 tot 4 planten per strekkende meter nodig. Bij een dubbele rij haagbeuk is dit ongeveer 6 tot 8 planten per meter.

Hoeveel liguster per meter?

Voor een enkele rij liguster heb je ongeveer 4 tot 5 planten per strekkende meter nodig. Bij een dubbele rij liguster is dit ongeveer 8 tot 10 planten per meter.

Comments Off on Hoeveel planten per meter voor je haag? Tips en advies