woning isoleren voor wooncomfort
Klussen

Waarom je huis isoleren? Isoleer voor meer wooncomfort

Last Updated on November 27, 2022 by

Een woning is een van de belangrijkste plaatsen in ons leven. We worden er elke ochtend wakker, gaan er naar terug  na een harde dag werken, spenderen er onze rustige avond voor tv en dat liefst in alle comfort. In de koude wintermaanden willen we er lekker warm kunnen vertoeven en dan liefst niet zonder ons blauw te betalen aan onze energiefactuur. Een van de beste manieren om dit wooncomfort te verbeteren en dus meer woonplezier te hebben is door je woning te gaan isoleren. Je woning isoleren wil zeggen dat het binnen beter en langer warm blijft, maar in een warme zomer ook langer koel als je de warmte net buiten wil houden. Goed voor je wooncomfort!

Wat is duurzaam?

Je woning isoleren is eerst en vooral duurzaam. Deze duurzaamheid kan op verschillende vlakken zijn. Duurzaam wil zeggen dat je op langere termijn er meer winst uit gaat halen en hoe lang de gemaakte investering mee zal gaan. Het isolatiemateriaal zal een hele lange tijd meegaan waardoor je investering je voor een lange tijd winst zal opleveren door het verminderde energieverbruik. Als je woning beter is geïsoleerd ga je de verwarming minder hard moeten laten draaien. Minder verwarming wil zeggen minder energie en wil dus ook zeggen dat er minder grondstoffen moeten worden gebruikt om de energie die jij nodig hebt op te wekken. Op lange termijn dus een hele grote winst zowel voor jou als voor het opwekken van de energie.

Wil je nog een stap verder gaan in de duurzaamheid dan kan je ook naar de soort isolatie gaan kijken die je gebruikt bij het isoleren. Zo heb je isolatie die ecologischer is. Duurzaam wordt vaak ook onder de noemer van ecologisch gebruikt. Duurzaam is meer dan enkel ecologisch maar het ecologisch aspect kan zeker wel meegenomen worden. We moeten het dan bekijken in het grote plaatje van de productie van het isolatiemateriaal. Is de productie met grondstoffen die we op lange termijn kunnen blijven produceren zonder onze planeet er mee naar de donder te helpen? Of is deze net met grondstoffen en met een productieproces waarbij we een grote aanslag plegen op de leefbaarheid op lange termijn van onze planeet. De ecologische, duurzame keuze is in dit geval persoonlijk en in sommige gevallen ook wel een kwestie van budget. In de ideale wereld gebruiken we allemaal ecologische, duurzame materialen maar de realiteit is spijtig genoeg anders.

Kostenbesparing

Door je woning te isoleren ga je zoals eerder gezegd minder energie verbruiken omdat je woning sneller en langer warm blijft in de winter. Minder energie verbruiken wil dus ook zeggen lagere kosten voor je energie. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren de dag van vandaag. Nu de energiekosten de pan kunnen uit swingen is de beste manier om te besparen minder verbruiken. Een kanttekening hierbij is natuurlijk dat isoleren in eerste instantie uiteraard geld kost. Geld dat je initieel wel moet investeren om daarna op langere termijn minder geld uit te geven. Gelukkig doordat het een heel duurzame manier is haal je op termijn winst uit je investering. Het kan dus als een kostenbesparing gezien worden op lange termijn.

Daarnaast kan je in België voor bepaalde investeringen aan je woning ook premies en subsidies krijgen. Op die manier is je investering nog sneller terugbetaald en loont het nog meer de moeite! 

Beter wooncomfort 

Door je woning te isoleren ga je minder energie verbruiken. Maar het is niet omdat je minder energie verbruikt dat je wooncomfort daarvan de dupe moet zijn. Je gaat niet in de kou gaan zitten omdat je minder gaat verbruiken, integendeel. Je woning isoleren zorgt er voor dat de warme langer binnen blijft en je meer kan genieten van een aangename woning. Ook zal de woning sneller opwarmen doordat de warmte minder snel naar buiten toe wegvliegt.

Geen tocht meer binnen als het waait of geen koude meer binnen als het buiten heel erg koud is en vriest. Hetzelfde geldt voor de zomer wanneer het heel erg warm is. Bij goed geplaatste Isolatie werkt dit langs 2 kanten. De warmte binnen houden in de winter en de warmte buiten houden in de zomer voor een optimaal wooncomfort.

Geluidsisolerend

Afhankelijk welke isolatie je neemt zal geluid ook beter binnen of buiten blijven. Minder vervelend geluid van buitenaf die je wooncomfort kan verstoren. Ook eigen geluid van binnen die minder naar buiten gaat is belangrijk. Je buren hoeven niet elke conversatie die je voert mee te volgen toch?

In fases

Heel wat investeringen in huis kosten al snel heel veel geld en zorgen voor een grote impact. Het voordeel van isoleren is dat het in fases kan gebeuren. Zo kan je eerst beginnen met het dak, maanden of zelfs jaren later als er terug financiële middelen zijn de muren en of ramen en wie weet nog later de vloer. Doordat deze werken min of meer los van elkaar kunnen gezien worden kunnen de kosten hier dus ook voor gespreid worden. Hoe sneller de investering kan gemaakt worden hoe sneller je natuurlijk je kosten kan beginnen terugverdienen. Maar zoals we allemaal weten groeit het geld niet aan de bomen en zijn we meestal genoodzaakt bij een renovatie alles beetje bij beetje te doen wanneer er geld bij elkaar gespaard is.

Meerwaarde voor huis bij verkoop

Een woning isoleren zorgt er ook voor dat je huis meer waard wordt. Een goed geïsoleerde woning scoort de dag van vandaag goed op de huizenmarkt die sowieso onder grote druk staat. Er komen heel wat huizen op de huizenmarkt van vorige generaties die nog slecht of niet geïsoleerd zijn en waar er nog heel wat extra investeringen voor moeten gebeuren. Een huis waar deze investeringen al gemaakt zijn hebben dus een grote meerwaarde voor de koper die deze investeringen niet meer moeten doen.

Verplichtingen

De dag van vandaag kan je vaak ook niet anders meer dan je woning te isoleren. Bij elke nieuwbouw of officiële renovatie die uitgevoerd wordt moet er aan richtlijnen worden voldaan. Een van de richtlijnen is het isoleren van de woning om zo te voldoen aan een bepaald EPC label (België). Doorheen de jaren zijn de richtlijnen strenger en strenger geworden ten voordele van betere isolatienormen met als kanttekening wel dat het duurder en duurder geworden is doordat er meer moet geïsoleerd worden, meer materiaal. iets wat sowieso ook weer op lange termijn goed is, maar wat de mogelijkheid tot betaalbaarheid voor veel mensen nog moeilijker maakt in de aanschaf van een woning.

Comments Off on Waarom je huis isoleren? Isoleer voor meer wooncomfort