Tuin en planten

Een knusse wintertuin en winterterras inrichten

wintertuin

Een knusse wintertuin en winterterras inrichten

Veel mensen zitten alleen in de zomer bij mooi weer buiten in hun tuin, maar dit is echter erg zonde want ook in de winter kun je heerlijk buiten zitten. Een gezellig avondje met vrienden of familie kan ook in de winter buiten georganiseerd worden, maar dan wel met de juiste aanpassingen.

In dit artikel geef ik je wat informatie over hoe je je tuin winterproof kan maken en hoop ik je ideeën te geven over hoe je meer sfeer kunt creëren in je tuin tijdens de wintertijden.

wintertuin

wintertuin

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Hoe een knusse wintertuin inrichten

Het is belangrijk om in de winter je tuin sfeervol aan te kleden, omdat de winterdagen wat somberder zijn en het weer wat donkerder is dan in de zomer. In dit deel van het artikel geef ik je wat inspiratie om je tuin gezellig en sfeervol te maken in de winter.

Verlichting

Zoals iedereen weet is het in de winter al vroeg donker. Door veel lichten aan je tuin toe te voegen breng je licht en sfeer in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten buitenverlichting. Als je het gezellig wilt houden in je tuin moet je voor subtiele verlichting kiezen en niet voor felle lampen, dit zorgt namelijk voor minder sfeer. Je kunt zo bijvoorbeeld een snoer met lampjes ophangen over de schutting of om een boom doen.

Ook doen kaarsen het altijd goed. Je kunt zo bijvoorbeeld een lantaarn aanschaffen om de kaarsen in te zetten. Dit ziet er leuk uit en is ook praktisch. De lantaarn beschermt te kaarsen namelijk meteen tegen alle weersomstandigheden in de winterperiode.

Planten

In de zomer hebben mensen vaak veel bloemen en andere kleurrijke planten in de tuin, maar veel planten overleven het in de winter niet. Toch zijn er wel een aantal planten die je in te winter in de tuin kunt zetten.

De kerstroos is hier een mooi voorbeeld van. Deze winterbloeiende plant geef in de winter een kleurrijk effect aan je tuin. De plant bloeit in het wit, groen, roze of paars. Ook de Hulst is een bekende winterbloeiende plant. Deze plant heeft groene blaadjes en rode besjes wat een mooie kleur toevoegt aan je tuin. Planten brengen veel sfeer met zich mee, dus ook in de winter zijn ze belangrijk in je tuin.

Jacuzzi

Hoe heerlijk is het om op een koude winterdag in een heerlijk warm bubbelbad te zitten. Hoe koud het ook is, je kunt altijd lekker ontspannen in een jacuzzi. Het voordeel hiervan is dat je vaker buiten komt in de koudere dagen.

De combinatie van de kou buiten en het warme bubbelbad is heerlijk ontspannend. Ook kun je gezellig met vrienden in de jacuzzi zitten. Een jacuzzi in je tuin brengt dus veel gezelligheid met zich mee. Het is verstandig om de jacuzzi onder een overkapping te plaatsen zodat je er onder alle weersomstandigheden in kunt zitten. Je zit dan namelijk altijd droog onder de overkapping.

Hoe een knus winterterras inrichten

Als je in de winter buiten wilt zitten is een winterterras ideaal. Je kunt dan onder alle weersomstandigheden buiten zitten. Ook je terras heeft wat aanpassingen nodig om helemaal klaar te zijn voor de winter. Je kunt de volgende ideeën toevoegen aan je winterterras:

Accessoires

Het is natuurlijk belangrijk dat je het leuk aankleed om het gezellig te maken. Dit kan goed met verschillende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan leuke kussentjes in de bank, kaarsen op tafel of op de grond in een lantaarn, een klok of schilderij aan de wand, plantjes of een vaas op de tafel, zachte kleedjes op de bank etc.

Er zijn dus veel verschillende accessoires waar je het terras gezellig mee aan kunt kleden. Ook de verlichting is een belangrijk onderdeel om sfeer te brengen in je terras. Eerder in dit artikel is ook al benoemd dat verlichting belangrijk is in je tuin, dit geldt dus ook voor je terras.

Warmte

In de winter is het een stuk kouder dan in de zomer dus wanneer je in de avond gezellig buiten wilt zitten is het belangrijk dat je voor een warmte zorgt op het terras. Het is fijn als het terras afgesloten is met bijvoorbeeld een glazen schuifdeur.

Als het namelijk dicht is kan er geen koude lucht in en kan het ook niet doorwaaien. Je kun dan een kachel in het terras zetten die iedereen warm kan houden. Als het terras niet afgesloten is kun je er een terrasverwarmer inzetten die ook voor voldoende warmte kan zorgen. Het nadeel is wel dat de warmte ook snel weer weg is als je terras niet afgesloten is. Naast een goede terrasverwarmer is het ook fijn om wat kleedjes neer te leggen in het terras.

Je kunt ze ook leuk als decoratie neerleggen op de bank. Wanneer het dan kouder wordt in het terras kunnen je gasten ook zelf een kleedje van de bank pakken als ze het koud hebben.

Ook kussens en schapenvacht kan voor veel warmte zorgen. Leg dit dan bij voorkeur in de zithoek zodat het je effectief warm kan houden. Ook zorgen deze accessoires voor extra sfeer, alleen maar voordelen dus!

Zorg voor kleur

Kleuren zorgen ook voor een knusse sfeer in je winterterras. Kies ongeveer 2 kleuren uit en laat deze kleuren in de accessoires terugkomen. Kies bijvoorbeeld gouden en blauwe kaarsen in een witte lantaarn, een blauwe kaars op de tafel, een gouden vaas, gouden en blauwe sierkussentjes en een blauw kleed.

Zo breng je op een stijlvolle manier sfeer en kleur in het terras. Als je voor meer dan 3 verschillende kleuren zou kiezen wordt het al snel te vol en te druk en dit zorgt niet voor een mooi effect.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over wintertuinen en winterterrassen. Ook hoop ik dat ik je heb kunnen inspireren en dat je met deze tips aan de slag kunt gaan. Ik wens je veel succes met het sfeervol maken van je tuin of winterterras!

Doe-het-zelf

Hoe maak je zelf een barndoor?

zelf barndoor maken

Creatief zijn in de keuzes in het huis en oplossingen zoeken voor problemen. Bij de verbouwingen sloegen we soms de bal mis maar soms ging het ook goed zoals gehoopt en waren we heel blij met het resultaat.

Dit was ook het geval bij de schuifdeur die we zelf gemaakt hebben voor onze dressing.

zelf barndoor maken

zelf barndoor maken

Het probleem:
Voor onze dressing hadden we een klein praktisch probleem. De dressing is niet zo heel groot en bevindt zich aan een kant van onze slaapkamer.

Er is een valse wand geplaatst met in het midden een opening om de dressing te kunnen betreden. Deze opening heeft idealiter een deur om er voor te zorgen dat je de dressing afgesloten kan worden en zo alles ook wat mooier is afgewerkt.

Echter kan de deur niet naar de binnenkant opengaan aangezien de dressing daar niet groot genoeg voor is. Naar de buitenkant opengaan is ook heel moeilijk.

Indien de deur dan even blijft open staan dan staat deze heel erg in de weg in het midden van de slaapkamer. We moesten dus een andere oplossing vinden.

We hadden ondertussen heel wat ideetjes verzameld op meer pinterestborden dan we vingers aan onze handen hebben en gingen dan ook op zoek of tussen de vele ideetjes geen gepaste oplossing te vinden was.

Zo stootten we op de schuifdeur als plaatsbesparende oplossing. Wanneer je de dressing in wil, schuif je de deur opzij langs een wand zonder veel plaats te verliezen.

Je kan deze weer makkelijk sluiten wanneer je niet meer in de dressing moet zijn of je laat ze even open staan zonder dat ze echt in de weg staat.

Welke materialen heb je nodig om zelf een schuifdeur te maken?

Een schuifdeur bestaat in verschillende materialen met elk hun eigen uitdagingen en mogelijkheden. Hout, metaal, glas,… Je hebt bijvoorbeeld rustieke modellen die we allemaal kennen van de barndoors uit schuren maar ook moderne modellen waar je het rolsysteem soms bijna niet ziet.
Het rolsysteem
Een rolsysteem zelf maken uit ijzer is mogelijk, maar ligt niet bepaald binnen onze mogelijkheden. Lassen en ijzer verwerken is een brug te ver.

We beslisten dan ook om te kiezen om het beslag van het rolsysteem aan te kopen. Wij kozen voor het meer rustieke zwarte model met toch een tikkeltje een moderne touch. Het idee was dat we de deur zelf zouden maken en installeren.

We gingen dus op zoek naar een rolsysteem en kwamen er al snel bij dat deze heel makkelijk online te verkrijgen zijn. Je hebt ze in heel wat maten en prijsklassen. Wij gingen niet voor de goedkoopste maar ook niet voor de duurste. Je kan ze onder andere ook vinden bij BOL.COM – BOL.COM in verschillende maten.

Wij betaalden in 2018 nog 109 euro voor deze set die nu voor net geen 50 euro te krijgen is. Niet alle materialen zijn dus duurder aan het worden blijkbaar, of het is een oud model dat misschien tegen een lagere prijs te verkrijgen is op het moment van het schrijven van dit artikel.

(foto bol)

De deur maken:

Voor de deur gingen we wel zelf creatief aan de slag. We hadden nog een restje van de laminaat van de vloer van de slaapkamer over en het leek ons leuk daar de deur mee te bekleden. Zo krijg je het gevoel dat de vloer doorloopt.

Als omlijsting van de deur zouden we dan zwarte profielen gebruiken als extra touch.

Om het geheel stevigheid te geven (aangezien de laminaat niet echt voldoende is als deur) bevestigen we alles op een MDF-plaat die we op maat van de deur zagen.
Aan de slag!

DIY barndoor

DIY barndoor

Het eerste wat we natuurlijk moeten doen is een plan maken om er voor te zorgen dat de afmetingen van de deur goed zijn. Met goed na te denken op voorhand kan je al een heel aantal problemen oplossen waar je anders verder in het proces zou tegenaan lopen.

Zo hadden wij over sommige zaken beter moeten nadenken, maar daarover straks meer.

Bepalen van de grootte van de deur

hoe een barndoor maken

hoe een barndoor maken

Eerst en vooral hebben we onze deuropening. Om er voor te zorgen dat zeker de volledige opening van de deur afgedekt is moet de deur dus breder en hoger zijn dan de deuropening.

Wij kozen voor 10cm links en rechts en bovenaan 8cm bovenop de hoogte en breedte van de deuropening. Let er ook op dat de deur een beetje (1cm) van de grond moet zweven.

Belangrijk is dus ook dat de vloer recht ligt. Van de hoogte kan je dus deze afmeting terug aftrekken.

We hebben nu een formaat van de deur waarmee we de MDF plaat op maat kunnen zagen, in ons geval 207cm hoog en 98cm breed. MDF platen vind je in heel wat diktes.

Hoe dikker, hoe zwaarder de deur zal zijn. Je moet er dus voor zorgen dat het metalen beslag het gewicht van de deur kan dragen. Dit staat meestal ook aangegeven bij het beslag.

Let hier dus ook op bij de aankoop. Wij kozen voor de middenmoot van 12mm MDF.

Laminaat bevestigen

We kunnen nu de op maat gezaagde MDF plaat op schragen leggen en er vervolgens de laminaat op gaan bevestigen. We zagen de laminaat stuk per stuk. Een stuk laminaat is doorgaans langer dan de breedte van de deur dus sowieso zal er wat zaagwerk aan te pas komen.

Als je de latten verticaal aanbrengt zal je er een extra stuk moeten aan toevoegen. Afhankelijk van wat je wil en mooi vindt, kan je met het restje van de afgezaagde laminaat de volgende rij starten (wildverband) of je kan telkens een nieuw stuk laminaat nemen en op maat zagen.

De laminaat maken we vast met een stevige lijm zoals bijvoorbeeld TEC7. Druk deze goed aan zodat er geen grote bobbels zijn onder de laminaat. Klik de laminaat uiteraard ook vast in elkaar zoals je bij de vloer zou doen.

barndoor maken

barndoor maken

Profielen bevestigen

Wanneer de laminaat helemaal de MDF bedekt, is het tijd om de omlijsting aan te brengen. We maken hiervoor gebruik van zwarte kunststoffen profielen.

Deze kochten we in de lokale doe-het-zelf zaak. Je zou dit ook online kunnen kopen maar door de afmetingen zorgt dit vaak voor veel verzendkosten. We snijden/zagen/slijpen de profielen op lengte van de breedte en hoogte van de deur en doen dit voor alle zijden.

Vervolgens snijden/zagen/slijpen we aan elk uiteinde de gepaste hoek van 45 graden zodat deze mooi in verstek in elkaar passen als ze aan de deur vastgemaakt worden.

We maken nu de profielen vast met TEC7 zodat we een mooie zwarte omlijsting hebben van de deur. We zijn nu klaar met de deur zelf en kunnen aan het beslag van de deur beginnen.

Beslag aan de deur bevestigen

We weten nu de correcte afmeting van de deur zoals ze opgehangen zal worden. Echter is er nog een grote bepalende factor die invloed heeft op welke hoogte we de deur zullen moeten ophangen.

schuifdeur rail maken

schuifdeur rail maken

Zowel het beslag dat nog aan de deur moet bevestigd worden, als het beslag dat we aan de muur moeten bevestigen is hiervan afhankelijk.

Het beslag dat nog aan de deur moet worden bevestigd zijn rollende elementen waaraan een metalen deel hangt dat aan de deur zelf moet worden vastgemaakt.

Het is belangrijk dat de ruimte die tussen de onderkant van de rollende elementen en de deur zit zeker hoger is dan de hoogte van het beslag dat nog aan de muur moet bevestigd worden. Anders zal het beslag niet in elkaar passen en zal je de deur niet kunnen ophangen.

Presenteer het beslag dat aan de deur moet worden bevestigd vooraleer je het vastmaakt op de deur ter goedkeuring en controle.

Zoals op de foto te zien moeten de rollende elementen naar de achterkant van de deur gericht zijn en niet naar de voorkant.

Verdeel de breedte van de deur in 4 delen en plaats het linker deel van het beslag aan de bovenkant op ¼ van de breedte van de deur en het andere deel op ¾ van de breedte. Maak het beslag vervolgens goed vast aan de deur met de meegeleverde materialen (boren, vijzen,…).

Zorg er voor dat de ruimte tussen het rollende deel en de bovenkant van de deur zeker hoog genoeg is zodat het andere beslag er tussen past. Neem de hoogte van dit beslag en doe er 2cm bij. Zo zit het niet te ver maar is er toch nog wat ruimte.

Zorg dat het beslag loodrecht staat op de bovenkant van de deur. Anders zal deze stroever rollen als deze op het muurbeslag van links naar rechts gaat rollen..

Beslag aan de muur bevestigen

De deur is nu klaar en we kunnen aan de slag met het beslag aan de muur te bevestigen. Bij deze stap moeten we heel goed opletten en goed meten.

De hoogte waar we het beslag aan de muur moeten bevestigen hangt af van de hoogte van de deur en de hoogte waar de rollende delen van het beslag komen.

Meet de hoogte vanaf de onderkant van de deur tot de onderkant van het rollende deel van het deurbeslag. Dit is de hoogte van de bovenkant van het beslag dat aan de muur moet komen en waar het rollende deel dus zal op over en weer rollen.

Aangezien we de deur 1cm van de grond willen hebben doen we 1cm bij de hoogte. Kijk ook hoe diep de groef is van het rollende deel en tel ook die diepte bij de finale hoogte van de bovenkant van het muurbeslag.

Meet vervolgens deze hoogte af op de muur en bevestig de bovenkant van het muurbeslag op deze hoogte. Het muurbeslag zou normaal minimaal 2x de breedte van de deur moeten zijn.

Je plaatst het ene deel mooi boven de deuropening en afhankelijk of je de deur naar links of naar rechts wil laten schuiven plaats je het andere deel links of rechts van de deuropening.

Zorg met een waterpas dat het muurbeslag mooi recht hangt. Je wil niet dat deze scheef hangt en de deur vanuit zichzelf open of dicht gaat uiteraard.

Bij het muurbeslag zit er normaal langs beide kanten een stop zodat de deur niet er af kan schuiven. Zet deze nog niet volledig vast. Eens we de deur er aan hangen gaan we kijken hoe ver de deur kan/mag schuiven en zetten we deze stops dan pas definitief vast.

Eens het muurbeslag goed vasthangt (volg de instructies die bij het beslag geleverd zijn) is het tijd om vervolgens de deur op te hangen.

Als je alles goed gemeten hebt zou de deur dus net boven de grond moeten zweven en zou je makkelijk de deur open en dicht moeten kunnen doen.

Rol de deur tot de deuropening helemaal is afgedekt en waar je wil dat de deur moet stoppen. Zet daar de eerste stop vast zodat de deur niet verder kan rollen. Vervolgens doe je de deur helemaal open en daar waar je wil dat de deur stopt doe je hetzelfde voor de andere stop. We zijn nu klaar! Hopelijk sleept jouw deur niet over de grond en rolt deze mooi open en dicht wanneer jij het wil en doet ze dit niet uit zichzelf omdat het muurbeslag wat scheef hangt.

zelf schuifdeur maken

zelf schuifdeur maken

Waar op te letten?

We hebben nu een mooi resultaat en zijn heel tevreden over onze creatie! Toch zijn er wel enkele kanttekeningen die we moeten maken, dingen die we ondervonden hebben en waar we achteraf gezien toch wat beter over moesten nagedacht hebben.

Breedte van het muurbeslag

De breedte van het muurbeslag moet minimaal 2x de breedte van de deur zijn. Bij de aankoop hebben we hier niet bij stilgestaan en een beetje blind een versie gekocht.

Gelukkig voor ons maakte het in ons geval niet uit, maar wel goed om te weten dus als jouw deur breder is of als het product dat je wil kopen anders is. Let er dus zeker goed op! Misschien heb je helemaal geen duurdere versie nodig die breder is (of net wel) en zo kan je ook weer wat geld uitsparen of kan het duurder uitvallen.

De ruimte die nodig is

In eerste instantie iets waar we helemaal niet aan gedacht hadden en waar we ons ook een beetje in misrekend hebben.

De ruimte die nodig is om de deur naar de zijkant te kunnen schuiven is belangrijk om rekening mee te houden. De deur is 98 rm breed en de breedte van de muur is eigenlijk slechts 95cm links en 95cm rechts van het deurgat.

Met andere woorden, de deur kan eigenlijk niet volledig aan de kant geschoven worden. Dit is dus een foutje waar we achteraf maar op uitgekomen zijn en waar we bij het plaatsen van de valse wand en deuropening niet bij stilgestaan hebben.

Geen hele grote ramp aangezien het niet zo heel veel is, maar het kon een groter probleem geweest zijn.

Je kan ook logischerwijs niks aan de muur bevestigen daar waar de wand naartoe geschoven wordt. Een schuifdeur is plaatsbesparend in de diepte maar in de breedte heb je natuurlijk wel extra plaats nodig.

Scheef zorgt voor problemen

De MDF die wat scheef gezaagd is waardoor de onderkant niet mooi parallel loopt met de vloer, de vloer die niet mooi recht ligt, het muurbeslag dat niet mooi waterpas hangt.

Het zijn allemaal redenen waarom de deur zou kunnen slepen over de grond en daardoor niet makkelijk open kan gaan. Extra aandachtspuntjes dus!

Plinten aan de muur

Afhankelijk van je beslag kan het zijn dat de deur niet ver genoeg van de muur komt en dat je plinten in de weg zitten en je deur niet mooi recht hangt.

Tuin en planten

Koopgids nieuwe tuinstoelen

tuinstoelen kopen

Koopgids nieuwe tuinstoelen

De beknopte koopgids voor tuinstoelen

Als je plannen hebt om tuinstoelen of ander tuinmeubilair aan te schaffen, zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Tuinstoelen en tuinmeubelen heb je in verschillende soorten en maten en volgen ook nog eens de nieuwe tuintrends en tuinmeubelen trends.

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer om een weldoordachte keuze te maken. Hier volgen enkele praktische tips die je een handje helpen tijdens je zoektocht naar nieuwe tuinstoelen en tuinaccessoires.

tuinstoelen kopen

tuinstoelen kopen

Photo by Ivy Aralia Nizar on Unsplash

Waar worden tuinstoelen en tuinmeubilair van gemaakt?

Tuinmeubelen koop je in functie van het gebruik dat je voor ogen hebt. De meest populaire meubelen zijn:

  • tuinstoelen
  • ligstoelen voor in de tuin
  • tuintafels

De tuinstoelen komen in veel gevarieerde soorten en vormen voor. Het uitgebreide gamma strekt zich uit van supereenvoudige klapstoelen van metaal of kunststof, tuinstoelen met een vrij hoge rugleuning tot loungestoelen vervaardigd uit rotan. De stoelen voor in de tuin vind je voor ieders smaak.

Rekening houden met verschillende criteria bij het kopen van tuinmeubels

Er zijn verschillende parameters waar je op moet letten als je meubilair voor in de tuin koopt. Enkele praktische tips waar je op voorhand met denken voor dat je tuinstoelen gaat aanschaffen:

Tip 1. Het opmeten van de beschikbare ruimte is geen overbodige luxe

Je zal de nodige ruimte vooraf vrij gedetailleerd moeten berekenen. Zo moet je rekening mee houden dat een eetstoel 75 centimeter nodig heeft om aan tafel en naar achter te schuiven wanneer je van tafel gaat of terugkomt.

Ook zal je de gemiddelde breedte moeten incalculeren die plus minus 75 centimeter bedraagt. Op deze manier schat je de benodigde ruimte naar waarde in.

Tip 2: Het design van de tuinstoelen

Het design van tuinstoelen wordt steeds meer en meer populairder. Het design neemt een belangrijke plaats in tegenwoordig. De look en het design moet de dag van vandaag er heel strak uitzien.

 

Op gebied van vormgeving en kleurschakering kan het daarom ook alle kanten uit. Heel vaak wordt de woonstijl van het binneninterieur doorgetrokken naar het tuingedeelte. Bij wijze van spreken wordt het tuindecor als het verlengstuk van de woonkamer aanzien.

Tip 3: Waarvoor ga je de tuinstoelen gebruiken

Over de kwaliteitskeuze kan je een boompje opzetten zonder een juist antwoord te krijgen. Enkele hints die wellicht ertoe kunnen bijdragen om de juiste keuze te maken:

Afhankelijk van het budget

Je zal toch enkele vragen op voorhand in het achterhoofd moeten houden. Om te beginnen zal je een budget voor ogen moeten houden. Afhankelijk hiervan koop je nieuwe tuinmeubelen of een bijhorende tuinset aan.

Ga na hoeveel zitplaatsen je nodig gaat hebben in je tuin. Denk maar aan de gezinssituatie of het regelmatige bezoek dat je gaat ontvangen van familie of vriendenkring. Een andere vraag die zich stelt: wil je heel duurzaam materiaal kopen of ben je van plan een paar jaar later andere tuinmeubels te kopen?

Wanneer je tuinmeubilair koopt dat vrij goedkoop is, zullen de tuinstoelen ook maar een paar jaar meegaan. Na drie vier jaar lijkt het beste er vanaf door de grillige weersomstandigheden of ook door het gebruik van de tuinstoelen. Over de soorten tuinmeubels heb je verschillende mogelijkheden die van individu tot individu wel kunnen verschillen.

Als je van de priemende zon wil genieten, zal je voorkeur naar een ligstoel gaan. Wanneer je graag buiten eet, dan zal alle aandacht naar een tuintafel met tuinstoelen gaan. Voor gezelligheid krijgt een loungeset wellicht de voorkeur.

Het materiaal kiezen

Welk soort kwaliteit dat je kiest, hangt rechtstreeks af van de keuze van het materiaal. Kunststof en aluminium schieten de laatste jaren als een komeet omhoog op vlak van populariteit.

Dat heeft te maken dat de materiaalsoorten niet alleen duurzaam zijn maar ook betrouwbaar, trendy en een betaalbaar prijskaartje hebben. Vooral aluminium is weerbestendig en vergt heel weinig onderhoud.

In heel veel gevallen wordt aluminium gecombineerd met andere materiaalkeuzes. Kunststof anderzijds heeft verschillende jaren een kwalijke reputatie gehad. Maar de toepassingen van kunststof ondergingen de jongste jaren een ware metamorfose.

Zo wordt het materiaal nu verwerkt tot vlechtwerk wat een mooi resultaat oplevert. Wie liever de voorkeur geeft voor hout? Dan is teaken hout een van de meest voorkomende houtsoorten omdat het duurzaam is en weinig of nauwelijks last heeft van verrotting.

Een kleine kanttekening. Hout of teaken tuinstoelen vragen meer onderhoud dan kunststof bijvoorbeeld en poetsbeurten zijn wel regelmatig noodzakelijk.

Kiezen voor tuinstoelen volgens je eigen behoeften

Wie vaak in de tuin wil eten, zullen verstelbare of vaste tuinstoelen het best tot hun recht komen. Veel hangt immers af in welke persoonlijke situatie je verkeert.

Wie thuis kinderen heeft rondlopen, is het belangrijk dat je aandacht naar een vaste stoel gaat en dat de stoel een vaste stand heeft die je niet kunt verstellen.

Kinderen hebben de gewoonte immers om te willen spelen met verstelbare stoelen. Dat komt de slijtage van de stoelen uiteraard niet ten goede. Wanneer je vaak je ouders of oudere mensen over de vloer krijgt, dan bieden de verstelbare stoelen wel de ideale uitkomst.

De verstelbare standen zorgen ervoor dat de tuinstoelen polyvalent kunnen worden gebruikt. Door de ligstand kan je overdag genieten van de zon en ‘s avonds van het eten genieten aan de tuintafel. Dan vang je twee vliegen in een klap.

In functie van de kwaliteit

Alles valt of staat bij de aanschaf van tuinstoelen volgens het budget dat je gaat voorzien. Als je toch wil besparen op tuinstoelen die je voor ogen hebt, ken je navraag doen of je korting krijgt op een showroommodel.

Vaak krijg je heel veel kortingen bij aankoop waar je wel eens van achterover kunt vallen. Je zal wel moeten kijken of het een recent tuinmeubel is of niet. Meestal zijn showroommodellen al verouderd en niet meer zo trendy. Dit belet je niet om een echt koopje te doen. Zie er van de andere kant erop toe dat goedkoop niet duurkoop wordt.

Het is wellicht toch de bedoeling dat de tuinstoelen qua duurzaamheid enkele jaartjes meegaan.

Tuin en planten

Schuur opruimen: onze beste tips

schuur opruimen

Schuur opruimen: onze beste tips

Tips die helpen om je schuur goed op te ruimen

De schuur het is meestal de plek waar we van alles in zetten. Het is bijvoorbeeld een beetje een winterstalling voor allerlei spullen uit de tuin maar het is ook de plek waar we dingen opbergen die eigenlijk weg moeten.

Een verzamelplek voor alles en nog wat. Met als gevolg dat de schuur bomvol staat en het een rommeltje is. Hoog tijd om de schuur op te ruimen. Om je daar een beetje mee op weg te helpen geven we hieronder wat handige en goede tips.

schuur opruimen

schuur opruimen

Photo by Marina Khrapova on Unsplash

Denk eerst even goed na wat je in de schuur wil opbergen

Wat je het beste kan doen is eerst even goed nadenken en bekijken welke spullen er echt in de schuur moeten blijven staan. Dan kan je hier al een beetje rekening mee houden.

Wil je de grasmaaier en de fietsen erin kwijt maar bijvoorbeeld ook nog de tuinstoelen en al het buitenspeelgoed. Dit is een goede eerste stap en het helpt je ook om in een later stadium een goede keuze te maken met spullen die moeten blijven en wat er eventueel weg kan of mag.

Kies een dag uit met goed weer

Plan een dag in dat het een beetje goed weer is. Dat betekend dat het droog moet zijn. Doe je het op een dag dat het regent dan worden al je spullen nat als je de schuur helemaal leeghaalt en buiten gaat zetten. Daardoor heb je kans dat er spullen door het vocht gaan schimmelen of in het ergste geval kapotgaan. Doe het ook niet op een dag met tropische temperaturen want dan raak je een beetje oververhit en bezweet van het sjouwen met de spullen uit je schuur.

Maak plaats in je tuin

De schuur helemaal leeghalen? Dan moet je er wel voor zorgen dat je in de tuin voldoende ruimte creëert waar je alles weg kan zetten. Het handigste is om de ruimte die er is in de tuin om je spullen neer te zetten onder te verdelen in verschillende vakken. Dit geeft meer overzicht. Verdeel het in de volgende vakken:

Vak 1: Spullen waarvan je zeker weet dat die mogen blijven en terug mogen in de schuur.

Vak 2: Spullen waar je nog aan twijfelt of je ze wel of niet terug in de schuur gaat opbergen

Vak 3: Spullen waar je direct al van weet dat ze weg mogen.

Je kan het ook in kleine stapjes doen

De hele schuur in een keer opruimen vergt soms veel tijd. Wil je er niet een hele dag mee bezig zijn of alles in een keer doen dan doe je het gewoon in kleine stapjes. Dan is het ook beter vol te houden en blijft het ook leuk. Als je alles in een keer doet dan zie je er misschien ook als een berg tegenop.
Je kan ook iedere keer een hoek of stukje van de schuur doen. Dan kost het hooguit maar een paar uurtjes tijd en toch zie je vooruitgang en zie je duidelijk resultaat Maak een hoekje leeg. Het is handig om dit hoekje gelijk even schoon te maken. Veeg even het ergste vuil weg. Dan is het gelijk weer schoon als je de spullen weer terugzet.

De kunst van het sorteren

We hadden het net al even over in de tuin vakken maken zodat je de spullen kan onderverdelen in houden, twijfel en weg. Belangrijk is daarbij ook dat je alles goed sorteert.

Als de spullen teruggaan in de schuur dat je alles per categorie weer bij elkaar kan leggen. Een voorbeeld is je haalt je schuur leeg en het gereedschap dat je wil houden leg je allemaal bij elkaar in het vak houden.

Ben je zover klaar met de schuur dat al je gereedschap weer terug kan? Dan ligt alles netjes gesorteerd in vak houden en kan je de categorie gereedschap in een keer achter elkaar goed opruimen en een plekje geven.

Dit is niet alleen overzichtelijker tijdens het opruimen maar doordat je spullen per categorie bij elkaar weer opbergt in de schuur kan je deze ook weer gemakkelijk vinden. Je hoeft niet zo lang te zoeken.

Een vaste plek aan alles geven

Meestal heb je iets nodig uit de schuur en na gebruik zet je het dan op de eerste vrije plaats weer terug. Na een tijdje ben je heel het overzicht kwijt en word het een rommeltje.

Als je de schuur gaat opruimen is het handig om alles een vaste plek te geven en dit ook zo proberen te houden. Dan blijft het netje opgeruimd je bent als het goed is ook niet zo vaak meer iets kwijt en je bespaart tijd om dat je niet hoeft te zoeken naar bijvoorbeeld de snoeischaar. Omdat je de schuur aan het opruimen bent is dit een mooie gelegenheid om alles op een vaste plek op te bergen.

Gebruik etiketten

Gereedschap schroefjes, spijkers enz. Het is handig om dit in doorzichtige bakken op te bergen. Om het voor jezelf nog makkelijker te maken is het handig om op de opberg bak een etiket te plakken en erop te schrijven wat erin zit.

Doe dit meteen als je iets in een doorzichtige bak terug in de schuur zet. Schrijf er op wat erin zit. Dit helpt om alles overzichtelijk op te bergen en je bent minder tijd kwijt aan een bepaald schroefje of gereedschap zoeken.

Alles wat weg kan, meteen weggooien

Nog een laatste tip. Om te voorkomen dat alles wat in vak 3 staat weer terug de schuur ingaat.(vak 3 is het vak met spullen die weg kunnen)

Gooi of breng het als het even kan gelijk weg.Dan kom je niet in de verleiding om het weer voor lange tijd in de schuur te bewaren.

Tuin en planten

Tuintrends 2022 en plantentrends voor 2022

plantentrends 2022 v2

Tuintrends 2022 en plantentrends

Het is alweer tijd om eens na te gaan denken over de allernieuwste trends voor je tuin en planten. Wat zullen de plantentrends 2022 en tuintrends 2022 gaan worden? Wij laten het je graag zien!

Tuintrends 2022

Door de jaren heen zijn er heel wat nieuwe trends ontstaan wat betreft tuinen en planten in het algemeen. Heel wat mensen zijn hun tijd gaan doorbrengen in de tuin, waardoor er zo ook nieuwe inspiraties zijn ontstaan.

Een trendy tuin inrichten is nu een hot topic. Mooie ontwerpen en foto’s van tuinen kom je tegenwoordig overal tegen en al helemaal op Instagram en Pinterest. Op blogs en sociale media zien we enorm veel tuintrends. Je kunt natuurlijk ook inspiratie krijgen voor het inrichten van je eigen tuin.

Wat zijn de nieuwste tuintrends voor 2022? In dit artikel hebben we de belangrijkste tuintrends op een lijstje gezet. Je zult zien hoe je balans kan creëren in je tuin. Naast tuintrends en plantentrends zijn tuin decoraties en meubilair ook heel belangrijk.

Trendkleuren

Laten we eerst beginnen met kleuren. Een tuin zonder kleur kan best wel een somber gevoel geven. In de tuin spelen alle kleuren een heel grote rol, niet alleen die van de planten.

De laatste tijd is er een toenemende belangstelling voor tuinkleuren. De beroemde basiskleuren die terugkomen zijn groen, wit en grijs. Deze zijn mooi te combineren met crème , kasjmier en beige. Maar heb je ooit eens gedacht aan een ‘gouden ‘ tuin?

Een ‘ gouden’ tuin, helemaal in zachte tinten geel en geelgroen gehouden, is niet zo moeilijk in te richten. Voor je border kun je dan best wel wit en geel gebruiken. Zo kun je doorgaan met combinaties in één of twee tinten : geel met oranje , oranje met rood. Deze felle kleuren zorgen ervoor dat je mood zal verbeteren.

Let wel op, hoe meer kleuren je gaat gebruiken, hoe lastiger het wordt om een goed resultaat te krijgen. Pas dus vooral op voor te veel kleuren in de warme tinten geel , oranje en rood. Zoiets treedt bijvoorbeeld gemakkelijk op in een rozentuin , omdat rozen bijna allemaal wit , geel , rood of oranje zijn. Zo een tuin wordt te ‘ warm ‘ , waardoor het uit balans is.

Maar toch kun je het in evenwicht brengen door bloemen te planten met blauwe en violette kleuren. Zo ook bij de kleuren van je tuin accessoires en meubels. Hoe minder kleuren je gebruikt , des te beter het resultaat. Zo zorg je ervoor dat de tuin in balans blijft. Het geeft dan ook een rustgevende gevoel.

Vormen

Vormen in de tuin zijn ook heel belangrijk. Wissel bijvoorbeeld de grote platte bloemschermen van de Achillea af met de langgerekte aren van kattenkruid. Zet de grote massieve bloemen van lelies midden in een waas van gipskruid.

Plaats een bladplant , zoals een groot hoefblad , of een siergras midden tussen bloeiende planten. Een goede afwisseling van blad – en bloemvormen is net zo belangrijk als een goede combinatie van kleuren.

Bloemvormen kun je op verschillende manieren combineren. Zorg wel ervoor dat dit gebeurt op een nette wijze zodat je het gemakkelijke kunt onderhouden.

Bohemian tuin (boho tuin)

Maak je eigen tuin zo mooi en aantrekkelijk , dat je bij wijze van spreken niet meer op vakantie wilt. Maar hoe doe je dat? Creëer jouw eigen Ibiza vibe in je tuin , gebruik natuurlijke materialen. Gebruik tuinstoelen die gemaakt zijn van riet en andere houten tuinmeubels van bamboe. Deze tuin is perfect voor de lente en zomer.

De bohemian kleuren en groene kleur van de planten maakt dat de tuin er prachtig uit ziet. Een bohemian tuin straalt exotische patronen uit , dus wees niet bang om een beetje kleuren door elkaar te gooien.

Door natuurlijke materialen te gebruiken kan je een prachtige duurzame tuin in elkaar zetten. Het geeft een mooie milieuvriendelijke uitstralingen eraan.

Hier geef ik je een paar ideeën hoe je een bohemian tuin kunt oprichten :

• Voor een bohemian tuin zijn stoelen gemaakt van riet het best , maar het is ook altijd gezellig om op de grond te zitten of te relaxen met natuurlijk een tapijt. Gebruik buitentapijten om op te zitten of liggen. Natuurlijk komen er ook heel wat fleurige kussens bij.

Als decoratie kun je hangende lantaarns plaatsen. Heel romantisch wanneer je tijdens een zomeravond wilt ontspannen met je geliefde. Het is namelijk zeer eenvoudig om een heerlijke sfeer te creëren met de juiste decoraties.

• Heb je tuinmeubels die gewoon bleek zijn en je wilt een bohemian tuin creëren? Geen nood. Op de banken kun je felgekleurde kussens plaatsen. De tafel kun je afdekken met een patronen tafelkleed.

Als decoratie kun je een mandje met felgekleurde bloemen plaatsen op tafel. Simpel en snel, maar geeft toch wel een authentieke bohemian sfeer. Kies voor kleuren die je mooi vindt en de tuinmeubels zullen niet meer saai eruit zien.

• Als de kleuren van je tuinmeubels er wat saai uitzien , waarom ze dan niet een nieuwe look geven? Sinds een bohemian tuin veel kleuren vergt kun je je meubels in de felste exotische kleuren laten verven.

Hang als decoratie lantaarns boven je tuin en versier je bomen en planten met wat kerstlichten. In de avond is het perfect voor een tuinfeestje of diner met je familie en vrienden. Een paar gekleurde kaarsen , bloemen , borden en kopjes met patronen voor een finishing touch. Misschien zelfs ook wat vruchten bomen planten.

Naast het uiterlijk en de kleuren kan de geur van te tuin ook een rol spelen. Plant heerlijk geurende bloemen, dit geeft de tuin weer nieuwe sensatie.

Ook een gezellige tuin bij slecht weer

Soms heb je echt zin om zelfs tijdens minder mooi weer buiten in je tuin te zitten. Dat kan gelukkig ook. Met vuurkorven , tuinhaarden en overkappingen is je probleem zo opgelost.

Zij zorgen ervoor dat je buiten nog kan genieten met de warmte die ze uitstralen. Zo haal je het meest uit je tuin, want je zal nog ervan kunnen genieten in koude weersomstandigheden.

Kleine tuinen

Het geeft niet als je over een kleine tuin beschikt. Er bestaan altijd nog oplossingen voor elk probleem. In zulke gevallen kun je je tuin verticaal decoreren.

Hangplantjes kun je aan een touw laten hangen. Klimops planten kun je aan een paal in verticaal laten groeien. Zo zal je tuin er ook wat stijlvoller uit zien.

Een tuin van gerecycleerde voorwerpen

Gerecycleerde voorwerpen in de tuin gebruiken is een hele slimme zet. Het vermindert niet alleen de vervuiling van het milieu , maar het vermindert ook de ontginning van grondstoffen.

 

Aangesloten smart home-systeem

Je lantaarns , kerstlichten , led verlichting die je buiten in je tuin hebt geplaatst kun je gewoon aansluiten aan je smart home-systeem. Zo ook met je muziekinstallatie die je buiten wilt plaatsen voor een prettige sfeer. En met beveiligingscamera’s zal je altijd veilig voelen.

Van huis uit werken in de tuin

Tegenwoordig werken de meeste mensen meer van huis uit. Sommige prefereren om te werken in de tuin. Het is lekker fris, maar het kan best wel wat koud worden. Hiervoor zijn tafelhaarden echt handig voor de nodige warmte.

Wil je een échte werkplek in je tuin hebben? Kijk dan zeker eens naar ons artikel over een tuinkantoor!

Plantentrends 2022

Wat zullen de plantentrends voor 2022 worden? Gaan we nog steeds een monstera en een pannenkoekenplantje in huis willen zetten of kiezen we resoluut voor andere planten in ons interieur en in de tuin?

plantentrends 2022 v2

plantentrends 2022 v2

Photo by Ceyda Çiftci on Unsplash

1. Dahlia

Yes, hier ben ik erg blij mee! We zien nog steeds dat dahlia’s ontzettend populair zijn dit jaar, woohoo! Niet alleen als bloem in je boeketje, maar ook in de tuin zullen we nog veel dahlia’s zien de komende jaren. Wil je meer leren over deze prachtige bloemen? Lees dan ook mijn artikel over dahlia verzorging en dahlia’s voortrekken!

2. Silver leaf monstera

Yup, de Monstera zit dus nog in dit lijstje! Dit jaar wordt het vooral de variant Silver Leaf Monstera die überhip gaat zijn, en nog eens ideaal te combineren met je andere Monstera’s!

3. Varens

Varens zijn bezig aan hun grote comeback!

4. Bananenplant

De bananenplant staat hier ten huize Ikbouwvanjou ook héél, héél hoog op de wishlist, ware het niet dat onze geliefde kat er waarschijnlijk in zou kruipen.

 

Lees ook: keukentrends 2022

Lees ook: interieurtrends 2022

Lees ook: woontrends 2022

Keuken

Moderne keuken: prijs, inspiratie en tips

moderne keuken

Moderne keuken: prijs, inspiratie en tips

De moderne keuken past ook bij jouw huis

De keuken neemt steeds meer de rol over van de woonkamer. Het is als het ware de ontmoetingsplek van het huishouden geworden. De plek waar je met het hele gezin gezellig samen komt, geniet van elkaars gezelschap en natuurlijk van de diverse maaltijden. Dat alles vraagt om een stijlvolle, gezellige en vooral functionele inrichting van je keuken. Ben je toe aan een nieuwe keuken maar weet je nog niet zo goed wat er allemaal mogelijk is? Laat je dan door ons inspireren:

moderne keuken

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Wat is een moderne keuken?

Een moderne keuken is voorzien van de meest hedendaagse technische snufjes. Als je er de ruimte voor hebt dan mag een kookeiland haast niet ontbreken op je verlanglijstje. Behalve om te koken wordt zo’n eiland vaak ook gebruikt als bar.

Krijg je gasten dan kunnen die aan de bar plaats nemen terwijl jij het eten voor ze opdient. De moderne keuken wordt, wanneer dat kan, zoveel mogelijk betrokken bij de woonkamer. We spreken dan van een zogenaamde open keuken.

Heel langzaam lijkt de compleet witte keuken te verdwijnen en wordt er veelal plaats gemaakt voor een keuken met natuurlijke tinten en kleuren. Voor een warme sfeer worden er meerdere lichtbronnen toegevoegd. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de moderne keuken.

Voordelen moderne keuken

Een moderne keuken kent vele voordelen. Allereerst worden de keukens steeds praktischer en functioneler ingericht.

Gebruiksgemak staat voorop. Daarnaast zijn ze veelal van een hoge kwaliteit en wordt er door fabrikanten steeds meer rekening gehouden met de duurzaamheid van het materiaal.

Zo wordt er bijvoorbeeld veel gekozen voor composiet en graniet als materiaal voor de aanrechtbladen . Het voordeel van deze producten is dat ze nauwelijks slijten en ze zijn stoot- en krasvast. Al het keukenapparatuur wordt in een moderne keuken zoveel mogelijk uit het gezicht onttrokken, waardoor er een glad geheel ontstaat. Iets dat flink wat tijd kan besparen bij het schoonmaken van de keuken. Bovendien oogt je keuken op deze manier veel ruimer en overzichtelijker.

Nadelen moderne keuken

Wanneer je kiest voor een moderne keuken houd er dan rekening mee dat dat deze bij een te strak of steriel ontwerp koud en onpersoonlijk aan kan gaan voelen.

Voor een warmere sfeer kan je een moderne keuken dan ook het best combineren met wat natuurlijke elementen. Bijvoorbeeld door hier en daar wat verse kruiden neer te zetten en houten accessoires te gebruiken. Of kies voor een werkblad met een houtlook, hiermee geef je de keuken direct een heel ander uiterlijk.

Omdat een moderne keuken over het algemeen een open keuken is zullen de etensgeuren zich snel verspreiden naar de woonkamer, je hebt dan ook een krachtige afzuigkap nodig om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Ook is het verstandig om te zorgen voor de nodige ventilatie in de ruimte. Waar je ook rekening mee dient te houden is dat de keukengeluiden in de rest van de etage goed hoorbaar zijn. Dat kan vooral hinderlijk zijn bij het gebruik van elektrische apparaten zoals een blender of staafmixer.

Bij welke woonstijl past deze moderne keukenstijl?

Het ligt natuurlijk voor de hand dat een moderne keuken haarfijn aansluit bij een strak en moderne wooninrichting. Toch past een moderne keuken ook prima bij diverse andere woonstijlen. Zo kan een moderne keukenstijl prima gecombineerd worden met een landelijke inrichting.

Kies bijvoorbeeld voor houten details in je verder strakke keuken en ga voor keukenkastjes met een eenvoudig randwerk. Hiermee breng je direct de landelijke sfeer terug naar deze ruimte.

Ook in een woning die een industriële inrichting heeft valt prima te combineren met een moderne keuken. Haal de industriële look naar je keuken met materialen als beton, hout en metaal en ga voor zwarte details. Nieuw is de Japandi stijl. Vaak gecombineerd met Scandinavische invloeden. Ook bij deze nieuwe trend sluit een moderne keuken haarfijn aan.

Minimalisme wordt gecombineerd met zen-achtige invloeden. Kies bij deze stijl voor een strakke keuken met hier en daar open vakken, natuurlijke materialen, organische vormen en warme oosterse kleuren.

Prijs moderne keukens

Hoeveel je nieuwe keuken gaat kosten is natuurlijk geheel afhankelijk van je persoonlijke wensen. Maar ook de grote van je keuken, de gekozen materialen en natuurlijk de apparatuur die je gaat kiezen tellen mee bij de uiteindelijke prijs.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je voor het plaatsen van de keuken vaak extra betaald. De prijs voor een nieuwe moderne keuken is dus moeilijk in te schatten.

Om je toch een beetje een idee te geven: Een moderne keuken schommelt vaak van zo’n €3000,- (exclusief de montage) voor een standaard kleine keuken tot ruim €20.000 wanneer je een op maat gemaakte keuken wilt aanschaffen.

Over het algemeen ben je bij een gemiddelde keukenspecialist gemiddeld ongeveer tussen de €7.000 tot €15.500 kwijt voor de aanschaf van een nieuwe keuken.

Inspiratie

Bij diverse keukenspecialisten is het mogelijk om online de collecties te bekijken om de nodige inspiratie op te doen. Sommige websites bieden zelfs de mogelijk om je eigen moodboard te maken. Maar natuurlijk kan je dat thuis ook zelf maken.

Vraag bijvoorbeeld een inspiratieboek aan bij diverse keukenaanbieders, in de meeste gevallen worden deze gratis aangeboden. Ook kan je veel ideeën halen uit (online) woonmagazines. Houd in elk geval rekening met je persoonlijke wensen bij het uitzoeken van je keuken.

Vraag jezelf af waar een keuken volgens jou aan moet voldoen en wat je nu zoal mist in je huidige keuken. Kijk niet alleen naar de uitstraling van de keuken, maar houd vooral ook de praktische kant onder de loep. Natuurlijk kan je ook bij een woonboulevard gaan kijken om zo ideeën op te doen voor je nieuwe keuken.

Combinatie met marmer

Een moderne keuken kan je prima combineren met diverse materialen.

Marmer of producten met en marmerenlook zijn daar een goed voorbeeld van. Organische vormen gecombineerd met marmer zorgen voor een luxueus accent in je keuken. Overweeg ook eens om voor een ovaal of rond kookeiland te gaan of plaats op een centrale plek een ovale marmerlook keukentafel.

Marmer combineert overigens erg mooi met goud en koper. Kies bijvoorbeeld voor een koperen kraan of koperen en goudkleurige accessoires. Ook vloertegels en wandtegels van natuursteen of met een marmeren look passen helemaal bij de sfeer van een moderne keuken en zijn het overwegen zeker waard.

Ga je voor echt marmer? Houd er dan wel rekening mee dat marmer een aantal keer per jaar behandeld moet worden. Het schoonhouden van marmer kan bijvoorbeeld met water en groene zeep of soda. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen voor marmer verkrijgbaar bij de betere keukenspecialisten.

Combinatie met beton

Naast de eerder genoemde trends op keukengebied zien we ook steeds vaker beton terugkeren in de keuken. Een betonlook geeft je keuken een industriële en stoere uitstraling, maar beton kan ook prima met een strak moderne keuken gecombineerd worden.

Plaats bijvoorbeeld wat decoratie met een betonnen look in de keuken of kies voor een betonlook aanrechtblad, hiermee zet je direct een goede basis neer voor een modern en strak geheel. Je zou zelfs al de keukenkastjes een betonnen look kunnen geven. Vind je dit iets te veel van het goede, overweeg dan eens om voor alleen een spoelbak met een betonnen uitstraling te gaan.

Hiermee geef je de keuken een stoere en origineel detail mee. Het is maar net hoever je hier in wilt gaan. Let er wel op dat een teveel aan beton een kille indruk kan geven. Het is dan raadzaam om het geheel aan te vullen met een warme kleur op de muur, goudkleurige- of houten accessoires.

Welke vloer past bij een moderne keuken

Moderne keukens worden vaak gecombineerd met metalendetails. Wandtegels maar vooral vloeren in een metaallook of brons zijn razend populair. Iets dat weer goed te combineren valt met goudkleurige-, zwarte- en houtenaccessoires.

Een andere mogelijkheid die niet zal misstaan in de keuken is een pvc vloer met een betonlook. Een goed keuze wanneer je de keuken een stoere uitstraling wilt geven. Of misschien kies je liever voor een warme uitstraling. Ga dan voor een houten vloer of een vloer met een houtenlook.

Keukenapparaten in een moderne keuken

Waar het eigenlijk om draait in de keuken is natuurlijk het keukenapparatuur. Zodat er flink gekookt en gebakken kan worden. De plek waar de vaat voor je gedaan wordt, drank en voeding goed bewaard kan worden en je de lekkerste koffie kunt zetten.

Gelukkig wordt ook de keukenapparaten steeds duurzamer. Daarnaast worden de apparaten steeds ingenieuzer. Er zijn ovens verkrijgbaar die naast het bakken ook een ontdooifunctie hebben en je maaltijden zorgvuldig kunnen bereiden. Door de diverse functies hoef je een stuk minder apparatuur aan te schaffen.

Dat scheelt je een hoop ruimte en onnodige kosten. Waar je ook aan kunt denken is aan de aanschaf van een cooker, dan heb je ten alle tijden en in een handomdraai kokendheet water. En naast een inductie kookplaat hoort tegenwoordig haast een, in je keukenblad, geïntegreerde afzuigsysteem.

Hiermee maak je de moderne keuken echt af en hoort de in het zicht hangende afzuigkap definitief tot het verleden.

Keuken

Keukentegels kiezen

welke keukentegels kiezen

Welke tegels passen in de keuken?

Soorten keukentegels

Tegels zijn een fantastische keuze als afwerkingsmateriaal, omdat ze vele gebruiksvoordelen hebben. Naast dat ze bepalend kunnen zijn voor de sfeer in een ruimte, zijn ze ook hittebestendig en zeer makkelijk schoon te maken.

Daarnaast is er een geweldig breed scala aan tegels verkrijgbaar. Elk soort tegel heeft zo zijn unieke eigenschappen. In dit artikel bespreken we de verschillende tegels die geschikt zijn voor in de keuken zodat je hierna een weloverwogen keuze kan maken voor jouw toekomstige droomkeuken.

welke keukentegels kiezen

welke keukentegels kiezen

Photo by Good Soul Shop on Unsplash

Metrotegels

De naam zegt het eigenlijk al. Deze wandtegels werden in het begin van de 20ste eeuw veel gebruikt in de metro stations van Parijs. De tegels hebben de specialiteit om licht goed te weerkaatsen door een ruimte.

Hierdoor kunnen ze een donkere ruimte oplichten. Doordat de randen schuin aflopen ontstaat er een rand waarop het licht weerkaatst. Ook zijn er metrotegels met een meer golvende vorm, opnieuw met het doel het licht te optimaliseren.

Betonnen tegels

Betonnen tegels geven je keuken een moderne look. Daarnaast zijn ze ongelofelijk slijtvast. Ook water kan betonnen tegels niet deren. Wat vormgeving betreft kunnen ze in elke gewenste kleur worden gemaakt aangezien het een mengsel betreft van cement, zand en kleurpigmenten.

Doordat ze met de hand worden gemaakt is elke tegel uniek. Ze kunnen zowel als vloer of als muur worden toegepast in de keuken.

Zelf kozen wij, nadat we onze keuken verhuisd hadden naar de aanbouw, voor andere tegels. Onze oorspronkelijk plastic keukentegels (wel een handig systeem, trouwens), hadden de verhuis niet overleefd en hebben we dan maar gekozen voor grote betonnen tegels. We houden wel van een meer industriële keuken look (gecombineerd met een Scandinavische keukenstijl).

Mozaïektegels

Mozaïek betekent dat je een combinatie van verschillende tegels gebruikt om een compositie te maken. Je kunt hierin zelf creatief zijn en tegels bij elkaar zoeken. Een stuk eenvoudiger is het echter om voor een voorgeselecteerde set te kiezen. Niet alleen vanwege kleurkeuze, maar ook omdat de vormen gelijk of passend moeten zijn.

Nog makkelijker is het om te kiezen voor mozaïektegels, dit zijn grotere tegels waar een mozaïek op is aangebracht. Nadat deze tegels zijn gevoegd zijn ze haast niet meer van een origineel mozaïek te onderscheiden.

Plastic tegels

Plastic tegels zijn een modern soort tegels die een aantal voordelen hebben ten opzichte van klassieke tegels. Zo is het monteren van deze tegels bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger, omdat een zo’n wandtegel uit één geheel kan bestaan.

Ze hebben dus geen voegen wat een groot voordeel is met schoonmaken. Wel moet je met deze tegels houden met de warmte van het (gas)fornuis. De wand moet zeker 10 centimeter afstand hebben van het vuur. Ook moet een hete pan niet tegen de wand leunen.

Plaktegels

Het makkelijke van plaktegels is dat je ze zo over een bestaande muur kan plakken, mits deze daar glad genoeg voor is. Is de ondergrond niet vlak genoeg kan dit alsnog worden bewerkstelligd door het aanbrengen van egaline.

Ook zijn plaktegels zeer makkelijk weer te verwijderen, mocht dit gewenst zijn. Bij de meeste plaktegels is voegen overbodig. Het zijn in de meeste gevallen een soort stickertegels, hoewel er ook plaktegels op de markt zijn die moeten worden gelijmd.

Akoestisch gezien klinken plaktegels heel anders dan gewone tegels. In tegenstelling tot klassieke tegels hebben plaktegels een geluiddempend effect. Dit kan zeker een voordeel zijn in ruimtes met een matige akoestiek.

Zelliges

Zelliges zijn bijzondere handgekapte wandtegels. Doordat deze tegels met de hand gekapt zijn hebben ze allemaal net een ander oppervlak. Daarnaast hebben de tegels allemaal hun eigen kleurnuance.

Dit zorgt voor een prachtig effect als je naar de muur als geheel kijkt. Dit verschil in kleur hangt af van de plek waar de tegel heeft gelegen in de oven. Bij zelliges is er maar een minimale voeg nodig.

Hexagontegels

Hexagontegels zijn zeshoekige tegels die gebruikt worden als zowel worden gebruikt voor de vloer als de wand. Door deze zeshoekige vorm ontstaat een prachtige honingraat. Ze zorgen voor een levendig en speels effect. Dit effect wordt nog eens vergroot als je gaat voor een mozaïek van hexagontegels.

keukentegels

keukentegels

Photo by Tina Witherspoon on Unsplash

Terrazzo tegels

Terrazzo tegels zijn Italiaanse tegels met allerlei decoratieve patronen. Het wordt gemaakt door stukjes marmer, messing of glas in een gepigmenteerd cement te plaatsen. Wanneer de tegels na de aardingsfase worden gepolijst ontstaan de decoratieve patronen. Ze zijn verkrijgbaar in sobere, maar ook levendige kleuren.

Visgraat tegels

Visgraat tegels zijn langwerpige tegels die in een V-vorm worden gelegd. Dit geeft een zeer stijlvol resultaat en is echt eens wat anders. Het is mogelijk om deze tegels zonder voeg te tegelen. Wees er echter wel van bewust dat er op den duur vuil tussen de tegels kan ophopen en dat de wand op deze manier dus niet waterdicht is.

Natuursteen tegels

Een vloer van natuursteen is hartstikke duurzaam en hygiënisch. Elke tegel van natuursteen is uniek. Hierdoor brengen natuurstenen veel sfeer in je keuken. Natuursteen komt voor over de hele wereld.

Dit maakt dat er een ongelofelijke diversiteit aan tegels bestaat. In de keuken is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een natuursteen die bestendig is tegen vlekken en die makkelijk schoon kan worden gemaakt.

Vintage tegels

Vintage tegels zijn keramische tegels met een oude uitstraling. Deze tegels komen voor in trendy varianten die je keuken een vrolijke, kleurrijke sfeer kunnen geven. Juist deze kleuren zorgen dat de vintage tegel tegenwoordig erg in trek is.

Waar van oudsher sobere kleuren de boventoon voerden in de Nederlandse keukens, lijken vrolijkere kleuren steeds meer in de smaak te vallen.

Houtlook tegels

Houtlook tegels of keramisch parket zijn tegels die machinaal worden geproduceerd. Een vloer van houtlook vloertegels is visueel bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer. De tegels worden zelfs voorzien van een voelbare structuur.

Een groot voordeel van deze keramische tegels ten opzichte van een houten vloer is het onderhoud. Een houten vloer vraagt behoorlijk wat onderhoud, terwijl je een tegelvloer enkel hoeft te dweilen en te stofzuigen.

Een nadeel van houtlook tegels is natuurlijk wel dat een de vloer van zichzelf een stuk kouder zal zijn in vergelijking met een houten vloer. Echter is een keramische vloer wel uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Betonlook

Beton in de keuken kan een hele mooie uitstraling geven. Zeker als het beton wordt gecombineerd met hout of metaal. Afhankelijk van hoe je het beton gebruikt en met welke materialen je combineert kunnen er een heleboel verschillende stijlen worden bereikt.

Een betonnen keukenblad kan echt een robuust karakter geven aan je keuken. Wel moet het keukenblok voldoende steun bieden, want beton is behoorlijk zwaar. In een betonnen keukenblad kun je ook een betonnen wasbak meegieten. Hierdoor vormen je keukenblad en wasbak een geheel, wat een heel bijzonder resultaat kan geven.

Ook een betonvloer in de keuken kan een bijdrage leveren aan de stijl in je keuken. Hiermee kan je een geheel gladde vloer creëren die ook nog eens makkelijk schoon te maken. Zeker als je kiest voor een afwerking met een epoxycoating.

Wat keukenkastjes betreft kan je ook kiezen voor een betonlook. Deze keukenkastjes bestaan dan niet echt uit beton, ze hebben enkel een betonlook. Vaak zijn deze keukenkastjes vervaardigd uit kunststof of keramiek.

Grote tegels

Deze zijn momenteel echt ontzettend in trek; grote keukentegels. Ze geven je keuken een moderne uitstraling en hebben een ruimtelijk effect. Ze bestaan in allerlei uitvoeringen. Van witte wandtegels tot een betonlook en denk ook zeker eens grote marmere tegels.

Grote marmere geven een bijzonder gevoel van luxe en ruimtelijkheid. Als we het hebben over grote tegels, bedoelen we bijvoorbeeld tegels van 75 bij 75 centimeter of 60 bij 120.

Mix and match tegels

Een andere trend in de keuken is mix and match. Veel tegelaanbieders hebben een online tool waarin je de nieuwe look van je keuken uit kunt proberen. Zo kun je in alle rust vanuit huis proberen jouw ideale keuken vorm te geven.

Door verschillende tegelstijlen en vormen te combineren kom je tot de mooiste en origineelste keukens. Een groot voordeel van deze moderne tijd.

Ook kan zo’n mix and match tool goed worden gebruikt om inspiratie op te doen, voordat je naar de winkel gaat om de tegels in levende lijve te bekijken.

Tegelstroken

Tegelstroken zijn smalle en langwerpige tegels die in verschillende patronen op de muur kunnen worden geplaatst. Als je bijvoorbeeld een smalle ruimte hebt, kunnen tegelstroken gelegd in de breedte een breder gevoel geven aan de ruimte. De tegels bestaan in allerlei uitvoeringen. Zo bestaan er extreem smalle tegels.

Ook zeer populair is een mix van tegels met verschillende breedtes. Op elke horizontale lijn wordt dan in de regel een ander formaat tegel gelegd. Dit geeft een zeer excentriek en speels effect aan je keuken. Als er dan ook nog eens met kleur of toonverschillen wordt gespeeld wordt je keuken helemaal een feestje.

Steenstrips

Steenstrips zorgen voor een rustieke uitstraling van welke wand dan ook. Steenstrips zijn platte tegels van ongeveer 2 centimeter dik met een bakstenen look. Als ze zijn geplaatst geven ze het idee dat er veel bredere stenen zijn geplaatst. Steenstrips zijn dus ontzettend ruimtebesparend ten opzichte van gewone bakstenen en geven hetzelfde visuele effect.

Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn hartstikke duurzaam. Ze worden verkregen door van bakstenen smalle plakken te zagen of ze worden direct in een smalle mal vervaardigd.

Houtstrips

Houtstripwanden zijn een echte ‘eye-catcher’ in je keuken. Ze worden veel toegepast in grote gehorige ruimtes zoals restaurants en hotels vanwege hun voordelen wat akoestiek betreft. Doordat de losse delen van de houtstrips allemaal verschillende diktes hebben geeft dit een prachtig lichtspel op de muur.

Ook zorgen deze verschillende diktes er dus voor dat het geluid op een zeer willekeurige manier wordt weerkaatst. Dit levert een fijne akoestiek op. Zo zul je zien dat dit soort muren ook veel worden ingezet als zogeheten ‘diffuser’ in muziekstudio’s. De strips hebben een plakrand waardoor ze zo over je oude tegels heen kunt plakken.

Marmer

Marmer wordt gemaakt van kalksteen. Dit is een natuurlijk materiaal wat ervoor zorgt dat elke warmere tegel zijn eigen unieke tekening heeft. Marmer geeft een zeer luxueus gevoel aan uw keuken. De hoge vastheid van marmer, maakt het een ontzettend duurzaam materiaal. Het is daarom ook geen wonder dat je marmer veel terug kan vinden in eeuwenoude monumenten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een luxe vloer van marmer die ontzettend veel combinatie mogelijkheden biedt. Ook een marmeren aanrechtblad of achterwand geven een enorm chique sfeer.

Moorse tegels

Moorse tegels hebben een ongelofelijk rijke geschiedenis. Het zijn versierde tegels waarvan prachtige mozaïeken worden gevormd. De oudste tegels in deze stijl die terug zijn gevonden in Egypte dateren uit de 14e eeuw voor Christus. Ja je leest het goed, de 14de eeuw vóór Christus! En niet veel later werd aardewerk al met tinglazuur bedekt. Deze glazuurlaag maakt het aardewerk waterbestendig en glanzend.

Door veroveringen in Noord-Afrika en Spanje van Arabische stammen verspreide de techniek zich langzaam over grotere delen van de wereld. Deze tegels werden prachtig beschilderd en waren echt een kunstvorm. Je kan je keuken een vleugje van deze rijke geschiedenis geven, door te kiezen voor kleurrijke Moorse tegels.

Inspiratie keukentegels

De keuken is natuurlijk een erg belangrijke ruimte in elke woning. Een fijne keuken is voor een gezonde leefstijl simpelweg een must. Voor elke portemonnee kan er een mooie keuken worden gevonden.

De brede keuze in materialen maakt dat er altijd een mooie keuze kan worden gevonden in het beschikbare budget. Wel is het zo dat de kwaliteit vaak samenhangt met de prijs van het materiaal. Maar nu ook kunststof onderdelen niet meer weg te denken zijn uit het moderne keukenaanbod is een mooie keuken wel zeer toegankelijk geworden. En ook tegels zijn voor een mooie prijs te vinden.

Ook is het mogelijk om dure keukenkastjes achter wegen te laten en voor een goedkope maar zeer effectieve oplossing te kiezen. Een mooie installatie van planken tegen de muur zal je keuken een heerlijk open gevoel geven. En je bespaart serieus op je kosten.

Nu je zoveel hebt geleerd over de verschillende tegels die je in de keuken kunt gebruiken zul je wel zin hebben om eens wat inspiratie op te doen. Loop gerust eens een keukenzaak binnen en laat je inspireren door de showrooms die precies daarvoor zijn bedoeld.

 

Tuin en planten

Verlichting in de tuin

tuin verlichten

Welke tuinverlichting in de tuin? Waar op letten?

Welke tuinverlichting in de tuin? Waar op letten?

De beste Buitenverlichting

Met de verlichting van je tuin streef je twee doelen na, of eigenlijk drie. In de eerste plaats wil je de tuin niet alleen overdag laten zien, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts.

tuin verlichten

tuin verlichten

Photo by Ella de Kross on Unsplash

Maar je wilt er ook zeker van zijn dat de mensen die in je tuin op bezoek zijn, en je familie- en gezinsleden, veilig door je tuin kunnen lopen, zonder te vallen over verhogingen, traptreden of door gladde tegels rond het zwembad. Dus moet de hele tuin verlicht worden en er mogen geen donkere hoekjes ontstaan doordat je te weinig lampen hebt aangebracht.

1. Bepaal je budget

Je gaat heel wat geld besteden aan de verlichting van je tuin. Ook de planten en bomen zijn niet goedkoop. Tuingereedschappen worden steeds meer gemechaniseerd, groter en beter. Je moet natuurlijk eerst aangeven hoeveel geld je te besteden hebt, en een plan maken gebaseerd op die bedragen, een budget.

Er staat ook al snel een klein kapitaal in je schuur. Door het aanleggen van elektrische verlichting in je tuin krijg je ook een volledig elektrisch netwerk dat je ook kunt gebruiken voor alarminstallaties en andere doeleinden.

Omdat je vanuit je huiskamer, slaapkamer of keuken een duidelijk zicht hebt over je goed verlichte tuin, zullen mogelijke dieven wel twee keer nadenken voor ze je tuin in gaan om er iets uit te halen.

2. Warm licht, koud licht

Bij temperaturen van 1200 kelvin (K) spreken we van warm licht. Warm licht heeft het meeste weg van kaarslicht en wordt binnenshuis gebruikt. Koud licht wordt eerder buiten ingezet omdat het voor ons gevoel meer licht oplevert, en meer verlicht.
In dit artikel richten we ons op hoe je gemakkelijk verschillende soorten buitenverlichting kunt gebruiken om gebieden zoals looppaden, opritten en landschappen mooi te verlichten.

3. Verbinden met een app

Veiligheid geeft in onze moderne wereld een ander beeld dan het twintig jaar geleden gaf. Een alarmsysteem en de verlichting kun je nu verbinden met een app op je smartphone, zodat je ook wanneer je niet thuis zou zijn, een zekere mate van controle hebt over de veiligheid in en rond het huis

Er zijn vijf basistypen van armaturen die worden gebruikt voor het verlichten van tuinen en landschappen: directionele lichten met inbegrip van hoge of lage verlichting aan kabels, verlichting van paden, opritten en wegen, lampen in de grond, en decoratieve verlichting. Een goed ontworpen tuin zal met een mengsel van deze verschillende soorten lampen verlicht worden.

Ouderwetse peertjes aan een kabel

Het populairste idee over buitenverlichting is de kabel met klassieke kale peertjes van helder glas.
Ze zijn mooi om te zien en makkelijk om te installeren. Dit soort verlichting voegt sfeer toe aan je tuin, en vooral aan de zithoek in je tuin. Bij goed weer wordt de zithoek bijna als vanzelf een leeshoek. Een kleine boekenkast op wieltjes kan dan handig worden.

Je kunt de kabels langs een muur laten lopen, via de bomen en struiken door je tuin laten slingeren, of op vrijstaande palen installeren.

Dit soort buitenverlichting kan ook aan het hek van je tuin of van achter uit de tuin omhoog naar het huis toe gespannen worden. Daarmee vang je twee vliegen, het hek zal er beter uitzien en de achtergevel van je huis zal wat meer opvallen.

Verlichting van je tuinpaden

Verlichting van je tuinpaden vergroot de veiligheid van je tuin. Als mensen kunnen zien waar ze lopen zullen ze niet zo vaak struikelen of vallen. Je weet dat je gasten niet altijd even nuchter hoeven te zijn. Ook je oprit zal wanneer die goed verlicht Is, beter bereikbaar, en dus veiliger zijn.

Verlichting voor tuinpaden wordt gemonteerd op palen, vergelijkbaar met straatlantaarns en ze produceren een zachte pool van licht dicht bij de grond.

4. Duurzame verlichting

Terwijl het aanbrengen van LED en laagspanning landschap verlichting meer werk is, met transformatoren en bedrading, is een buitenverlichting op zonne-energie makkelijker te installeren. Het is dan ook duurzamer.
Stel het zonnepaneel bloot aan direct zonlicht en laat het overdag volledig opladen. Het licht zal ‘s nachts automatisch worden ingeschakeld en tot 8 uur werken.

Gerichte verlichting

Lampen die in een bepaalde richting gedraaid kunnen worden zijn aantrekkelijk, ze kunnen worden gebruikt voor verlichting vanaf een hoogte of van de grond. De armaturen met gerichte lampen produceren een smalle of brede lichtbundel voor het verlichten van centrale punten in het landschap of in je tuin.

Omhoog of omlaag gerichte lampen bieden verschillende creatieve mogelijkheden in tuinontwerpen. Omhoog gerichte lampen worden op de grond geïnstalleerd en schijnen omhoog naar een boom, een muur of een tuinbeeld. Ze trekken daarmee de aandacht naar de punten die je wilt laten zien.

Een goed voorbeeld van omlaag gerichte lampen zijn de lampen van een pergola, luifel, en de lampen boven de garage of de hoofdingang.

Buitenverlichting voor traptreden en leuningen

Het is echt belangrijk om verschillen in niveaus, trappen en paden rond je zwembad goed te verlichten.

Je kunt de verlichting de traptreden en paden laten volgen, op ongeveer een meter boven de grond. Maar je kunt er ook voor kiezen de straatlantaarn constructies door de hele tuin te gebruiken. Daardoor krijgt je tuin het aanzien van een klein dorp. Als je een paar kleine huisjes bouwt, gaan je kinderen vast op zoek naar kabouters!

Put lampen worden gemonteerd in verhardingen, zoals patio of in de oprit naar je garage. Je kunt ze aanbrengen aan bomen, muren of alweer de lantarenpaal constructie gebruiken. Deze lichten in de grond zijn geweldig voor elke landschapsarchitectuur, ze zijn de favoriete keuze voor moderne en minimale ontwerpen.

5. Goedkope tuinverlichting

Elektriciteit in en rond het huis dat staat voor hoge rekeningen. Daarom moet je proberen verlichting aan te brengen onder een zo laag mogelijk spanning. Daarvoor heb je omvormers nodig en speciale kabels. Het monteren is dus niet zo makkelijk als het in dit artikeltje lijkt. Als je goedkope tuinverlichting wilt hebben moet je denken aan kant-en-klare setjes van verlichting, die met stekkers aangesloten wordt. Maar daarmee schiet je de veiligheidsaspecten van je doelen voorbij!

Bovendien is het aanbrengen van onveilige verbindingen in het elektrische systeem van je huis niet toegestaan. Lat dus altijd een gekwalificeerde elektricien je werk keuren en eventueel verbeteringen aanbrengen. Ook als je zelf elektricien bent kun je beter een collega vragen een oogje op je werk te werpen. Eenmaal goedgekeurd, zal de gemeente, of de buurt, bijna nooit een gefundeerd bezwaar maken.

Stel een verlichtingsplan op

De enige manier om binnen je budget te blijven is heel goed planning. Stel du eerst een verlichtingsplan op en laat je daarbij leiden door zowel je budget als je wensen.

Tiki fakkels als buitenverlichting

Tiki fakkels zijn vergelijkbaar met pad verlichting. De fakkels zijn kant-en-klaar gemonteerd op een paal en ze verlichten een groot gebied. Je feest in de achtertuin krijgt een aparte sfeer, je gasten denken dat ze op Hawaï zijn!

Naast traditionele tiki fakkels zijn er zelfs tiki fakkels op zonne-energie te vinden met flikkerende vlammen.

Elektriciteit in en rond het huis dat staat voor hoge rekeningen. Daarom moet je proberen verlichting aan te brengen onder een zo laag mogelijk spanning. Daarvoor heb je omvormers nodig en speciale kabels. Het monteren is dus niet zo makkelijk als het in dit artikel lijkt.

Bovendien is het aanbrengen van onveilige verbindingen in het elektrische systeem van je huis niet toegestaan. Laat dus altijd een gekwalificeerde elektricien je werk keuren en eventueel verbeteringen aanbrengen. Ook als je zelf elektricien bent, kun je beter een collega vragen een oogje op je werk te werpen. Eenmaal goedgekeurd, zal de gemeente, of de buurt, bijna nooit een gefundeerd bezwaar maken.

Tuin en planten

Clematis: hoe verzorgen, snoeien, verplanten en problemen

clematis verzorgen en snoeien

Wij kochten ondertussen 3 jaar geleden onze eerste clematis: een exemplaar met witte bloemen, eigenlijk bedoeld als stoeptegel-actie. Hij kreeg een mooie plek vlak naast het huis op een ideale plaats en we maakten een DIY klimrek voor onze clematis. Na enkele jaren is de clematis énorm gegroeid, we moesten zelfs een tweede klimrek maken.

Clematis verzorgen

clematis verzorgen en snoeien

clematis verzorgen en snoeien

Waar komt de clematis vandaan?

Waar komt de Clematis vandaan? Oorspronkelijk komt de Clematis voor op alle continenten behalve op Antarctica. Dus: een Clematis is een ideale plant die zich in veel verschillende klimaten kan aanpassen. Op zich is het dus helemaal geen moeilijke plant en een ideale plant voor beginners en is een gemakkelijke plant!

Waar moet je Clematis planten?

Het allerliefste groeit een Clematis in de volle zon, sommige soorten of cultivars verkiezen schaduw. Daarbij hebben ze ook veel vocht nodig als ze aan het groeien en bloeien zijn. Ook de volle zon is heelmaal geen probleem, maar bedek de wortels wel zodat ze in de schaduw staan.

Qua grond is een clematis zeker niet moeilijk: zolang er voldoende voedingsstoffen en water in de grond zit, zal je clematis het goed doen. Een vaste kleigrond kan je wat luchtiger maken met compost om je clematis een betere groeikans te geven.

Wanneer de clematis planten?

Je hebt net een prachtige clematis gekocht, wanneer kan je de clematis dan uitplanten in je tuin? Kijk eerst en vooral goed op het kaartje dat bij je plant zit, daar vind je de meest up-to-date informatie voor de cultivar die jij hebt gekocht.

Meestal is het een goed idee om de clematis uit te planten nadat de Ijsheiligen gepasseerd zijn: zo is er geen kans meer op vorst in de nacht. Op zich zou het ervoor ook wel kunnen, maar als je liever geen risico neemt, wacht je best nog even.

Is de clematis een kamerplant?

Een clematis is geen plant om als kamerplant te houden en moet zeker buiten geplant worden. Wij hebben er tot nu toe het meeste succes mee gehad de clematis in de volle grond te planten, maar je kan ‘m ook zeker in een grote pot planten.

Waar je wel goed op moet letten: de wortels van de clematis hebben schaduw nodig. Dus, ook al staat je clematis in de zon geplant (nog meer planten in de volle zon), staan de wortels nog steeds het liefst in de schaduw. Je kan er schors overheen doen, een bodembedekker of bijvoorbeeld scherven van kapotte bloempotten.

Is een clematis winterhard?

Ja, een clematis is een winterharde plant. Het is dus zeker geen mediterrane kuipplant die je binnen moet zetten tijdens de winter. Het lijkt een lange tijd alsof je clematis helemaal afgestorven is, maar rond het eind van de lente zie je ineens weer allemaal blaadjes verschijnen aan de plant.

De clematis is dus zeker een winterharde plant maar je hoeft de plant zeker niet in te pakken tegen de vrieskou. De clematissen die je in Nederland en België koopt, kunnen goed tegen onze winters.

Wanneer begint de clematis te bloeien?

Maar, wanneer begint je clematis te bloeien? Het duurt even voor de clematis uit zijn winterslaap lijkt te komen en het zal nog enkele weken lijken alsof je clematis helemaal verloren is.

Verliezen clematissen hun blad?

In onze contreien verliezen de clematissen hun blad, we hebben hier geen groenblijvende clematissen.

Wanneer moet je een clematis snoeien?

Welke soorten clematis zijn er?

Tuin en planten

Steenschotten terras: waarom wij onze steenschotten weer verkocht hebben

steenschotten gadero

Terras van steenschotten

Een terras is een belangrijke plaats in de tuin. Het is een plek waar je tot rust kan komen in een ligzetel met een goed boek in het zonnetje, of een plek waar je met familie of vrienden urenlang gezellig samen kan vertoeven.

Het is zoveel meer dan een gewone plek in de tuin. Afhankelijk van je eigen voorkeuren en mogelijkheden kies je voor de afwerking van je terras voor een bepaald materiaal. Tegels, klinkers, houten of kunststoffen vlonders, of iets anders. Er is heel veel keuze met elk hun voor- en nadelen.

 

Doorheen de jaren hadden we heel wat leuke ideetjes verzameld op Pinterest van terrassen. Eén idee had op een bepaalde manier ons hart veroverd en dat was een terras van steenschotten. Een materiaal dat je niet zo heel vaak ziet en een heel rustieke uitstraling heeft.

Wat zijn steenschotten?

Steenschotten zijn helemaal niet van steen zoals je zou denken op basis van de naam. De verwijzing naar “steen” uit de naam heeft te maken met waarvoor de steenschotten gebruikt worden. In ambachtelijke steenfabrieken worden de stenen om te drogen op schotten gelegd. De schotten bestaan uit afzonderlijke houten planken die aan elkaar worden gehouden door lange metalen pinnen die doorheen de planken zitten en met een schroef aangespannen worden.

De kopse kanten worden vaak afgewerkt met een metalen of zinken profiel. Door de ruwe stenen die op de schotten liggen krijgen de steenschotten hun verweerde uitstraling. Eens de steenschotten niet meer bruikbaar zijn voor de steenfabriek worden ze verkocht om verwerkt te worden in meubels of om als terras of pad gelegd te worden.

Er is daardoor een heel groot verschil qua kwaliteit. Hoe langer ze gebruikt worden, des te meer het hout heeft afgezien en dus ruwer zal zijn. Ook de houtsoort heeft een grote invloed. Steenschotten kan je zowel in hardhout vinden als in goedkoper grenen hout.

Waarom kozen wij voor steenschotten?

Bij de keuze voor steenschotten voor ons terras lieten we ons vooral leiden door de uitstraling ervan. We vonden de rustieke houtlook mooi passen bij de andere elementen van de tuin en huis. We hadden ons vooral gebaseerd op foto’s die we gezien hadden van steenschotten.

Iets wat later niet zo heel slim zou blijken te zijn, maar daarover straks meer. 

Waar kan je steenschotten kopen?

Steenschotten kan je op verschillende plaatsen kopen. Hoogstwaarschijnlijk niet bij jouw doe-het-zelf-zaak in de buurt maar wel in de gespecialiseerde houthandels. Die hebben vaak een bepaalde stock liggen van verschillende uitvoeringen, of hebben een leverancier die deze kan aanbieden. 

Daarnaast heb je ook tal van online aanbieders die heel scherpe prijzen hanteren voor steenschotten, maar hier is het uiteraard opletten geblazen omwille van heel wat verschillende redenen, zoals ook wij ervaren hebben.

Onze horror-ervaring met Gadero

Wij kochten onze steenschotten bij Gadero, waar we later echt ongelofelijk veel spijt van kregen. Lees ons artikel over onze Gadero-ervaring maar eens… yikes!

Op de site zagen de steenschotten er nog ‘leukig’ uit, maar toen we ze eenmaal binnenkregen… wat een rommel hadden we gekregen. Daar hadden we dus echt enkele weken op zitten wachten, wat een schande!

Onze steenschotten bleken namelijk veel schade te hebben van spanriemen, waardoor we met flinke gaten zaten in ons terras… dit was hélemaal niet hoe het eruitzag op de website van Gadero. We voelden ons echt ontzettend opgelicht… dit hadden we toch niet gekocht?

Zo zag het eruit op de website van Gadero:

gadero steenschotten

gadero steenschotten

steenschotten gadero

steenschotten gadero

Bij ons, was het echter een héél ander verhaal…

 

Voorbereidingen steenschotten, de ondergrond van stabiliseé

De steenschotten leggen is eigenlijk niet zo een heel complex werk. Echter zijn goede voorbereidingen heel belangrijk. Vooraleer we de steenschotten kunnen leggen moeten we eerst zorgen voor een goede ondergrond. Wij kozen voor stabilise.

Deze is waterdoorlatend en zorgt er voor als deze goed is gelegd dat de steenschotten leggen kinderspel wordt. Om er voor te zorgen dat de stabilisé makkelijk kan worden gelegd en mooi in vorm blijft is het plaatsen van borduren aan te raden

Leg de steenschotten niet rechtstreeks op de stabilisé. Zorg er voor door middel van (rubberen) tegeldragers dat ze een beetje hoger liggen zodat er nog verluchting is onder de steenschotten en deze kunnen drogen na regen. Het is belangrijk dat het hout en de toplaag van de stabilisé terug kunnen uitdrogen telkens het nat is geweest.

 

Onze bevindingen, niet wat we hadden verwacht

Toen het terras er uiteindelijk lag begonnen toch wel heel erg de twijfels bij ons toe te slaan. Visueel had het niet de uitstraling die we hadden gehoopt. 

De steenschotten zagen er veel ruwer uit dan we ons hadden voorgesteld (nee, dan ons werd voorgesteld op de website van Gadero) en waren veel meer beschadigd dan we hadden gedacht. De beschadiging is natuurlijk op voorhand heel moeilijk in te schatten, of we waren hier misschien wat te blind voor geweest bij de beslissing. 

Door de beschadigingen was het ook heel moeilijk de steenschotten mooi vlak te leggen. Het geheel was niet mooi afgewerkt en dat merkten we heel snel en begon ons snel te storen.

Daarnaast merkten we op dat de ruwheid eigenlijk toch wel meer doorslaggevend was voor ons dan gedacht. We merkten dat we niet met blote voeten erop konden lopen zonder splinters en dan begon meer en meer onze vergissing om te kiezen voor steenschotten door te sijpelen. 

Ons besluit over het steenschotten terras: doeeeei

Na enige tijd besloten we om ons steenschotten terras weg te doen en te vervangen door een andere oplossing, keramische tegels.

Gelukkig konden we de steenschotten zelf nog doorverkopen voor een deel van de aankoopprijs en op die manier een deel van het geld recupereren.

Kortom, als terras zouden we steenschotten niet aanraden als je er graag met blote voeten op wil kunnen lopen of als je niet van een ruwe ondergrond houdt. 

Ook vond ik het een grote ramp als het geregend had. Steenschotten blijven altijd stoffig, je kan ze niet vlakschuren ofzo. Wat dus wil zeggen, dat je na iédere regenbui een hoop houtpap tegen je ramen hebt. Voor mij persoonlijk was dat echt de doorslag om ze niet te houden, ik ging dus écht niet elke week de ramen lappen voor die steenschotten! Veel te veel onrechtstreeks onderhoud nodig, die dingen!

Wil je toch een steenschotten terras?. 

Zorg er voor dat je kwalitatieve steenschotten hebt die niet te veel beschadigd zijn, tenzij je vrede neemt met de grove beschadigingen. Ga bij een leverancier waar je de steenschotten kan zien en zo bepaalde zekerheid hebt van wat je zal ontvangen.

Kies misschien toch wel zeker voor de duurdere varianten van hardhout en zeker niet voor de goedkopere grenen. Deze bieden toch wel een langere levensduur en betere kwaliteit. Je betaalt er uiteraard ook wel meer voor.

Ga zeker eens ergens in het echt kijken naar een voorbeeld voor je zelf beslist dit aan te schaffen. Hadden we dit elders misschien zien liggen en aanraken, dan hadden wij misschien niet de fout gemaakt en er geen geld aan verloren.

 

Tuin en planten

Gadero ervaring: verschikkelijk bedrijf, was het oplichting?

 

Onze verschrikkelijke ervaring met Gadero

Wij besloten om zowel bij de lokale gespecialiseerde houthandel als online op zoek te gaan naar de prijzen van de steenschotten die we graag als terras wilden.

De lokale gespecialiseerde houthandel was wat duurder en daarom kozen we voor een online aanbieder Gadero. Na enkele online shops vergeleken te hebben op basis van prijs en aanbod besloten we een bestelling bij hen te plaatsen. Iets waar we na het plaatsen van de bestelling heel erg spijt van kregen. We hadden ook nog andere materialen nodig voor de afsluiting van onze tuin en bestelden deze ook bij hen, lekker makkelijk allemaal samen… dachten we.

Veel beloven… weinig te zien

De website van Gadero belooft heel veel en ziet er ook mooi uit. 48u-levering, binnen de week geleverd, mooie productvoorstelling, veel keuze,… Maar daarom is de kwaliteit van de producten en van de service uiteraard nog niet goed, en dat ondervonden we helaas al snel.

Eens we onze bestelling van bijna 3500 euro geplaatst hadden en deze onmiddellijk betaald hadden werd het muisstil langs de kant van Gadero.

Volgens de website wordt binnen de week alles netjes geleverd en krijg je een dag voor levering een bericht om een tijdstip af te spreken voor de levering, zodat je zeker thuis bent. 

Contact is amper mogelijk

Na 2 weken niks gehoord te hebben probeerde ik contact op te nemen met Gadero. Je kan hen via verschillende kanalen bereiken. Chat op de website, contactformulier op de website, e-mail en telefoon.

Ik probeerde eerst de chat op de website en daar kreeg ik te horen dat deze persoon niet in “het systeem” kan om mijn bestelling verder op te volgen, maar dat er die dag zelf nog iemand contact met mij zou opnemen. Het werd avond en we hadden nog steeds geen bericht of telefoon ontvangen.

De dag erna nam ik terug contact op via de chat en wederom kreeg ik het antwoord dat er de dag zelf iemand nog contact zou opnemen met mij. Uiteraard ook nu geen reactie die dag. 

In de wacht hangen… zonder oplossingen

We besloten de dag erna om te bellen om zo iemand rechtstreeks aan de lijn te krijgen. Na een half uur in de wacht te hebben gehangen kregen we uiteindelijk iemand aan de lijn. Deze persoon wist ons net zoals de persoon in de chat te vertellen dat ze niet in het systeem met de bestellingen konden geraken.

Als je een webshop wil uitbaten met een klantenservice dan moet je misschien ook eens aan een goed logistiek/klantensysteem voor opvolging denken. Dat een klantendienst geen opvolging kan doen hou je toch niet voor mogelijk. Ook nu weer kreeg ik het bericht dat een collega ons terug zou contacteren via email de dag zelf.

Uiteraard hadden we ook nu op het einde van de dag geen mail in onze mailbox. Nog maar eens loze beloftes. Ondertussen waren we bijna 3 weken na onze bestelling.

Contact proberen krijgen op een andere manier

De dag erna besloten we om te mailen en misschien op die manier op een andere manier binnen te geraken bij een andere dienst die ons misschien wel iets meer kon vertellen. Na 2 dagen kregen we een mail terug met de melding dat onze bestelling vertraging heeft opgelopen. Echt? Dat wisten we precies nog niet.

We zouden een van de volgende dagen meer info ontvangen over de leverdag. Na een week niks gehoord te hebben krijgen we het bericht dat de bestelling dan toch niet “morgen” geleverd zou worden maar de week erna. We wisten zelfs niet dat het gepland was voor de dag erna. Weer mooi geregeld, met andere woorden.

Beloofde leverdatum? Dacht het niet…

Een week later “de dag ervoor” hielden we vol spanning onze mailbox en telefoon in de gaten. We zouden namelijk bericht krijgen om een afspraak te maken voor de levering de dag nadien.

Gedurende de gehele dag was er weer radiostilte en dit zorgde uiteraard voor nog meer frustraties. Tegen het einde van de dag namen we contact op om dan te horen dat het niet zeker was dat de levering zou doorgaan.

Voor de zoveelste keer hadden we onze planning verschoven, afspraken gemaakt met de werkgever om van thuis uit te kunnen werken zodat we aanwezig konden zijn voor de levering en ook nu weer liet Gadero ons gewoon in de kou staan.

Op de koop toe begonnen ze nu plots in de communicatie ook nog eens verkeerde ordernummers en informatie te gebruiken. Dat zorgde alleen maar meer verwarring en frustraties.

De maat is vol, we willen ons geld terug

De maat was vol, we besloten om onze bestelling te annuleren en eisten ons geld terug. De beloftes van de websites werden helemaal niet ingelost en zij hadden na al die tijd nog steeds geen materiaal om aan de slag te kunnen gaan. Echter beloofden ze ons nu echt dat de bestelling de volgende week zou geleverd worden.

We lieten ons nog eenmaal ompraten en hoopten stiekem toch nog op een goede afloop.

De levering komt aan… met ontbrekende stukken

Maandagavond, de avond voor de dag van de levering hadden we terug geen bericht ontvangen van de transporteur met melding van de levering. De moed zakte ons terug heel erg in de schoenen. Nogmaals hadden we er voor gezorgd dat we thuis waren voor de levering, niet wetende of er effectief iets zou geleverd worden.

En dan plots, wonder boven wonder stond er plots een vrachtwagen voor de deur met de materialen. Aan het humeur van de chauffeur te merken had hij al heel wat onvriendelijke klanten achter de rug of was er een andere reden dat er geen glimlach of vriendelijkheid vanaf kon. Nog maar eens een spijtige ervaring met Gadero. Bij het nakijken van de materialen ontbrak er vervolgens ook nog iets, hoe kon het ook anders. Ook hier faalde Gadero nog maar eens. Niks waar de chauffeur aan kan doen uiteraard.

Ik kon dus nog maar eens contact opnemen met Gadero met de vermelding dat er iets niet geleverd was. We besloten het geld er voor terug te vragen en het niet na te laten leveren, we zouden het wel ergens anders bestellen. We hadden geen zin om terug zo lang te wachten. Het terugstorten was gelukkig geen probleem en na enige tijd stond dat geld ook terug op onze rekening.

Verschrikkelijke reviews

Iets wat we op voorhand hadden moeten doen is reviews er op na lezen van Gadero, dat zou ons heel wat problemen bespaard hebben. Op Trustpilot is het duidelijk dat het geen partij is waar je mee in zee wil gaan. Meer negatieve reacties dan positieve, en telkens dezelfde verhalen zoals ook wij ondervonden hebben. Met andere woorden: een leverancier waar je ver weg van wil blijven.

Slechte kwaliteit steenschotten

Dan hebben we het ook nog niet gehad over de kwaliteit van de geleverde materialen. Ook die waren zeker geen topkwaliteit zoals ze lieten uitschijnen.

Hier en daar zat er materiaal tussen dat beschadigd was of hout dat was kromgetrokken.

Spijtig maar met klagen kwamen we geen stap verder (na al die weken zagen en zeuren wilden we daar geen tijd meer insteken) en we besloten deze dan toch te verwerken met pijn in het hart. Cut your losses, heet zoiets. 

Sindsdien raden wij al onze familie, vrienden en kennissen af om te bestellen bij Gadero. Nu, bijna een driekwart jaar later, zijn we nog steeds niet tevreden van het materiaal dat we daar gekocht hebben.

Hout dat zogezegd goed voorbehandeld zou zijn en tegen de weersomstandigheden kan (voor een afsluiting), dat we niet zelf moesten behandelen, trekt scheef.

Oh, en heb ik al gezegd dat we onze steenschotten na enkele weken alweer doorverkocht hebben? Ontzettend teleurstellende kwaliteit, maar dat lees je in ons artikel over steenschotten verder!

 

 

Keuken

Welke barkrukken kiezen in je keuken? Koopgids

barkrukken keuken kiezen

Welke barkrukken kiezen in je keuken? Koopgids

Veel mensen houder ervan om van de keuken een mooie ontmoetingsplek te maken in het huis. Een plek om samen te praten, om elkaar te ontmoeten en om lekker te eten natuurlijk! Een makkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen is door barkrukken in je keuken te plaatsen. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de keuken een centrale plek wordt in het huis, maar ze zorgen ook nog eens voor een mooie uitstraling van de keuken. Maar wat voor soorten barkrukken zijn er en welke soort barkruk past het best bij jou in huis? Dat, en meer, lees je in dit artikel!

barkrukken keuken kiezen

barkrukken keuken kiezen

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Stijlen barkrukken

Er zijn een heleboel verschillende soorten stijlen op het gebied van barkrukken. Van kunstvormige objecten tot meer simpelere krukken. Voor ieder wel wat wils. Maar welke verschillende stijlen zijn er dan? Hieronder staan er een aantal beschreven.

Moderne barkrukken

Moderne barkrukken geven je keuken een strakke uitstraling. Moderne barkrukken zijn vaak barkrukken met dunnere pootjes en zijn meestal gemaakt van metaal of kunststof. De meeste moderne barkrukken hebben geen armleuningen, maar meestal wel een rugleuning. Dit zijn dan meestal wel lage rugleuningen. Er zijn veel moderne barkrukken te vinden die verstelbaar zijn. Moderne barkrukken zijn te krijgen in een heleboel verschillende kleuren en ze zijn te herkennen aan het strakke ontwerp.

Houten barkrukken

Houten barkrukken geven je keuken een warme en authentieke uitstraling. Maar het kan ook een andere uitstraling geven, want houten barkrukken zijn eigenlijk ook weer op te delen in allerlei stijlen. Je hebt bijvoorbeeld strakke ontwerpen met metalen pootjes. Deze barkrukken zien er vaak een stuk moderner uit. Er zijn maar heel weinig houten barkrukken met een armleuning, maar er zijn wel genoeg barkrukken te vinden met rugleuning.

Industriële barkrukken

Industriële barkrukken geven je keuken vaak een wat stoerdere uitstraling. Ze zijn te herkennen aan de zwarte metalen pootjes. Naast de pootjes is er ook nog een ander aspect wat je vaak terugvindt bij industriële barkrukken. Dat is namelijk het gebruik van stof en hout. Het plateau waar je op kan zitten is namelijk meestal gemaakt van bruine stof of hout. De meeste industriële barkrukken hebben geen armleuning, maar ze hebben vaak wel een rugleuning.

Waarom kiezen voor een barkruk?

Barkrukken zorgen ervoor dat je keuken een centrale ontmoetingsplek wordt in je huis. Door de barkrukken te plaatsen creëer je extra zitplekken in je keuken. Daardoor kunnen er meer mensen naar de keuken komen en wordt de keuken een gezellige plek. Barkrukken kunnen er ook voor zorgen dat je keuken nog net een wat betere uitstraling krijgt dan dat hij al had. Het voordeel aan barkrukken is ook dat ze in allerlei verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn. Daardoor is er altijd wel een barkruk die bij jou in de keuken past.

Het is wel belangrijk om na te denken over de beschikbare ruimte in je keuken. Je ziet vaak dat mensen met een keukeneiland ervoor kiezen om barkrukken aan te schaffen. Dat is natuurlijk ook logisch, want in dat geval is er genoeg ruimte. Maar als je geen keukeneiland hebt, betekent dat niet dat je geen barkrukken in je keuken kunt hebben. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een statafel of hoge tafel aan te schaffen. In sommige gevallen zitten hier al stoelen bij, maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf barkrukken bij te kopen. En deze tafel hoef je dan natuurlijk niet per se in je keuken te zetten. Je kunt hem ook ergens anders in het huis zetten. Maar het is meestal wel het meest logisch om hem in de buurt van de keuken te plaatsen.

Welke barkruk past bij mijn keukenstijl?

Het kan best lastig zijn om een barkruk te kiezen die goed bij je keuken past. Je weet nu wel al welke stijlen er zijn op het gebied van barkrukken, maar hoe kun je deze dan goed combineren met je keuken? Als eerste is het belangrijk om te bepalen welke keukenstijl je hebt. Je kunt bijvoorbeeld een strakke of moderne keukenstijl hebben, maar je zou ook een stoere keukenstijl kunnen hebben. Als je een strakke of moderne keukenstijl hebt, is het eigenlijk al redelijk simpel. Dan ga je op zoek naar een moderne barkruk. Dat sluit namelijk goed aan bij het strakke ontwerp van je keuken. Een stoere keukenstijl betekent meestal dat je op zoek bent naar een houten of industriële barkruk. Als je een houten barkruk gaat kopen kun je dan het best een donkere houtsoort uitkiezen voor je barkruk. Het kan ook zijn dat je een heel lichte en open keukenstijl hebt. Dan kun je het best kiezen voor een lichte houtsoort.

Hoogte barkruk

Barkrukken zijn te krijgen in allerlei verschillende hoogtes. Er zijn ook een hoop verstelbare barkrukken te vinden. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, is dat erg handig. Deze barkrukken kunnen vaak ook nog ronddraaien. Het is wel belangrijk om in hoofd te houden dat niet elke hoogte barkruk in elke keuken past. Daarom is het goed om even op te meten hoe hoog het werkblad van je keuken zit. Tussen het werkblad en het zitvlak van de barkruk moet ongeveer 25 à 30 cm ruimte zitten. Dit zorgt ervoor dat je er comfortabel kunt zitten.

Aantal barkrukken

Het aantal barkrukken dat je plaatst is vooral afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die er beschikbaar is in je keuken. Als je bijvoorbeeld een heel groot keukeneiland hebt, is het logisch dat je wat meer barkrukken plaatst dan wanneer je kiest voor een statafel of hoge tafel. Om te bepalen hoeveel barkrukken er in je keuken passen kun je het best eerst het gedeelte opmeten waar de barkrukken komen te staan. Je kunt het beste 60 cm ruimte rekenen voor elke barkruk. Zo kan iedereen op een prettige manier naast elkaar zitten. Een keuken heeft meestal rond de 2 à 3 barkrukken.

Materiaal van de barkruk

Het materiaal dat je kiest voor je barkruk is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alleen of het goed bij je keukenstijl past. Ook is het namelijk goed om in hoofd te houden dat het ene materiaal duurzamer is dan het andere materiaal en het ene materiaal zit comfortabeler dan het andere. Een stoffen barkruk zit bijvoorbeeld veel comfortabeler dan een barkruk die gemaakt is van hout. Je moet daarom in sommige gevallen ook kiezen wat je liever hebt. Een mooiere uitstraling of een comfortabelere barkruk. Als je kiest voor een verstelbare barkruk ben je meestal wel al iets beperkter in keuze. Verstelbare barkrukken worden namelijk vaak opgebouwd uit een metalen poot met een stoffen of kunststoffen zitvlak. Er zijn maar weinig verstelbare houten barkrukken.

Als je graag een duurzame barkruk wilt kopen kun je het best op zoek gaan naar een barkruk die is gemaakt van gerecycled materiaal. Bijvoorbeeld gerecycled staal of gerecycled kunststof. Ook is er genoeg keuze uit duurzame houten barkrukken. Deze barkrukken zijn gemaakt van hout dat duurzaam is en bijvoorbeeld niet snel verkleurt of uitzet. Duurzame materialen zijn in de meeste gevallen wel duurder dan niet-duurzame materialen.

Budget

Barkrukken zijn te krijgen in verschillende prijscategorieën. Het is meestal wel zo dat als je kiest voor een massiever materiaal, zoals bijvoorbeeld hout, je wel meer geld kwijt bent dan dat je kiest voor een materiaal als bijvoorbeeld kunststof. Je wilt natuurlijk niet meer geld uitgeven dan je budget, dus daarom is het belangrijk om van te voren een budget met jezelf af te spreken. Op de meeste websites kun je kiezen om te filteren op een bepaalde prijscategorie, zodat je niet teveel uitgeeft dan je wil. Als je een krapper budget hebt, zou je er eventueel ook nog voor kunnen kiezen om een barkruk minder aan te schaffen, hoewel er dan in sommige gevallen wel een lege plek overblijft.