keuken houten vloer
Keuken

Welke houten vloer past bij jouw keuken? Keukenstijlen en tips!

Last Updated on February 17, 2022 by

Welke keuken past bij een houten vloer? Keukenstijlen en tips!

Welke houten vloer past bij jouw keuken?

Weet je al welke keuken je gaat nemen? Maar je weet nog niet welke (houten) vloer hierbij past. Dan moet je dit artikel lezen. Dit artikel gaat over een houten vloer in het algemeen en over de verschillende stijlen keukens, zoals een Scandinavische keuken en een industriële keuken. Bij die keukens geven we je de beste vloer die past bij de keukenstijl. In totaal doen we dat bij vier keukenstijlen.

keuken houten vloer
keuken houten vloer

Kan een houten vloer in een keuken?

Een vloer geeft heel veel sfeer in je huis. Een houten vloer geeft bijvoorbeeld een warme en luchtige uitstraling.

De vloer die je gaat kiezen zit je hele leven in jouw huis. Dus je moet er goed over nadenken wat voor vloer je neemt. Door een houten vloer te laten doorlopen tot je keuken krijg je een mooi geheel en het kan een aanvulling zijn voor jouw interieur.

Misschien denk je dat er niet een houten vloer bij een keuken kan, omdat je daar het meeste loopt en je knoeit daar soms met water. Maar dat is niet zo, een houten vloer kan prima bij een keuken je moet alleen iets meer onderhoud doen.

Houten vloer onderhouden

Om je houten vloer te onderhouden moet je jouw vloer oliën of lakken. Je kan parketlak gebruiken. Parketlak is een lak met drie of vier lagen. Je vloer kan er dan vijftien jaar doorheen. Je kan ook vloerolie gebruiken, met olie kan je ook zelf de kleur en de tinten kiezen.

Je kan ook je vloer gaan schuren, als je gaat schuren dan gaat het oude laag weg en er komt een nieuwe. Ik zal dat pas doen wanneer je vloer boven de vijftien jaar is.

Tip: mijn voorkeur gaat om je vloer te doen met vloerolie, want als je een kras in je vloer hebt en je wilt het laten doen, dan moet je met parketlak je hele vloer doen, met een vloerolie doe je alleen dat stukje.

Scandinavische keuken

Een Scandinavische keuken ken je waarschijnlijk wel, de stijl van de keuken is heel strak. Je kan een Scandinavische keuken herkennen door de strakke vormen en het gebruik van wit.

In de Scandinavische keuken zijn vaak de muren wit, het plafond is ook vaak wit. Door de witte uitstraling krijg je veel ruimte in je keuken. Naast de witte kleur heb je ook houten accenten in je keuken.

Ook de keukenkastjes zijn vaak wit gelakt. Je kan ook alleen maar houten kastjes gebruiken bij een Scandinavische keuken. Maar meestal zijn de bovenste keukenkastjes van hout. Je kan ook de bovenste keukenkastjes vervangen door een houten plank (wandplanken).

houten vloer in de keuken
houten vloer in de keuken

Welke houten vloer: Scandinavische keuken

De Scandinavische keuken heeft om het volmaakt te maken een houten vloer nodig. Maar welke? Het beste is een lichte kleur hout.

Met de combinatie van de witte muren, strakke vormen en de lichte kleur hout krijg je een Scandinavisch gevoel. Als je wilt dat je vloer iets meer opvalt, dan zal ik je een vissengraatvloer aanraden.

De vissengraatvloer zal opvallen en het voordeel is dat je het doortrekt naar een andere kamer met een andere sfeer zoals modern, dan past de vissengraatvloer ook bij de stijl.

Landelijke keuken

De landelijke keuken geeft gezelligheid af. De kleuren van een landelijke keuken zijn natuurlijke kleuren (wit, zwart en beige). Ook is er veel hout in de natuurlijke keuken verwerkt.

De landelijke keuken geeft veel gezelligheid af dus er moeten veel spullen op staan. Ook heeft de keuken veel zonlicht nodig, door het zonlicht krijg je een goede sfeer.

De landelijke keuken zit vaak in een l-vorm met de eettafel in de buurt. Doordat de eettafel in de buurt is, wordt de vloer vaker vies. Dus je moet de vloer regelmatig goed schoonmaken. Daarom is het misschien beter om voor een parketvloer of laminaat te kiezen die je heel gemakkelijk kan onderhouden.

Welke houten vloer: landelijke keuken

Bij een landelijke keuken zijn er best veel hout accenten. Daarom past een houten vloer goed bij een landelijke keuken. Doordat er bij een landelijke keuken best veel vrijheid is met welke kleuren je neemt.

Moet je je vloer afstellen met je keuken, meestal past een donkere houtkleur het beste bij een landelijke keuken. Je kan ook kiezen om je hout in een patroon te leggen. Zoals een Hongaarse punt vloer, die stijl past heel goed bij een landelijke keuken.

donker houten vloer in de keuken
donker houten vloer in de keuken

Industriële keuken

De industriële keuken is de keuken die laatste jaren steeds populairder wordt. Je kan het herkennen door de donkere kleuren en een ruige/stoere uitstraling. Die stoere/ruige uitstraling ontstaat door de ruimtelijke sfeer en grove materialen.

Bij de Scandinavische keuken is het heel strak. De industriële keuken is juist het tegenovergestelde, het heeft scherpe randen en alles hoeft niet perfect te zijn. De materialen van een industriële keuken zijn: steen, hout, beton, metaal en RVS. Om de uitstraling heel industrieel te maken moet je het werkblad zo leeg mogelijk maken qua elektrische keukenapparaten.

Welke houten vloer: industriële keuken

De vloeren van industriële keukens hebben vaak een donkere tint. Dat kan met een gietvloer of met een houten vloer. Als je een houten vloer neemt kan je voor twee verschillende houtsoorten kiezen. Je kan kiezen voor een lichte vloer of een donkere vloer. Als je voor een lichte houten vloer kiest, dan krijg je meer licht in je keuken. Als je al genoeg licht hebt in je keuken, dan moet je een wat donkere houten vloer kiezen. Met een donkere houten vloer krijg je nog meer een industriële look.

Ecologische keuken

De laatste tijd wordt er steeds meer aandacht gegeven aan een ecologische keuken. Een ecologische keuken is dat sommige of alle materialen hergebruikt of ecologisch gemaakt is. Bijvoorbeeld je gebruikt hout en die boom waarvan het hout is gemaakt wordt terug gepland. Doordat je dingen hergebruikt is een ecologische keuken ook handig voor je portemonnee. Als je duurzaam hout wilt kopen, dan moet je hout kopen wat gecertificeerd is door FCS of PEFC. De stijl van een ecologische keuken lijkt een op een landelijke keuken, doordat er wat hout in is verwerkt.

Welke houten vloer: ecologische keuken

Bij een ecologische vloer wordt er vaak hout gebruikt. Ook is het hout meestal hergebruikt of FCS- of PEFC gecertificeerd. De kleur maakt niet heel uit bij een ecologische keuken. Het ligt eraan welke tint je hebt gebruikt bij de keuken. Als je creatief bent kan je een vissengraat maken of een ander patroon.

Samenvatting

Om je geheugen even op te frissen geven je bij elke keuken een samenvatting.

Bij een Scandinavische keuken heb je een paar kenmerken, de kenmerken zijn:

 • Een Scandinavische keuken heeft veel witte wanden.
 • Een Scandinavische keuken heeft veel houten accenten.
 • Een Scandinavische keuken is heel strak, een industriële keuken is wat grover.
 • Een Scandinavische keuken kan een houten keukenkastje hebben of de keukenkastjes zijn wit. Als je een unieke keuken wilt, dan moet je wandplanken nemen.
 • Een Scandinavische keuken is een minimalistische keuken, dat betekent het een rustige uitstraling geeft.

Bij een landelijke keuken heb je een paar kenmerken, de kenmerken zijn:

 • Een landelijke keuken is een gezellige keuken, dus doe er gerust wat spullen op.
 • Bij een landelijke keuken zit de eettafel heel erg in de buurt, dus je moet veel aandacht geven aan je houten vloer.
 • Een landelijke keuken heeft een warme sfeer, om de sfeer warm te maken kan je wat gezellige spullen bij de keuken leggen.
 • Een landelijke keuken heeft houten accenten, er wordt vooral donker houten accenten gebruikt. Die accenten kan je laten terugkomen in je houten vloer.
 • Een landelijke keuken maakt gebruik van tierlantijntjes, dat betekent kleine spullen voor versiering in je keuken.

Bij een industriële keuken heb je een paar kenmerken, de kenmerken zijn:

 • Een industriële keuken heeft donkere kleuren, door die donkere kleuren lijkt de keuken heel ruimtelijk.
 • Een industriële keuken maakt gebruik van ruwe materialen.
 • Een industriële keuken is net als een Scandinavische keuken minimalistisch.
 • Een industriële keuken maakt gebruik van roestvrij staal, door het roestvrije staal krijg je een stoere look in je keuken.
 • Een industriële keuken maakt ook gebruik van beton. Je kan het gebruiken als werkblad voor je keuken.

Bij een ecologische keuken heb je een paar kenmerken, de kenmerken zijn:

 • Een ecologische keuken is een keuken die materialen gebruikt die duurzaam of hergebruikt zijn.
 • Als je hout gebruikt bij een ecologische keuken moet je FCS of PEFC-gecertificeerd hout. Dat hout is goed voor het milieu.

Ik hoop dat ik je geholpen heb met je toekomstige houten vloer! 

Comments Off on Welke houten vloer past bij jouw keuken? Keukenstijlen en tips!