huis lekker laten ruiken
Interieur

Hoe je huis lekker laten ruiken

Last Updated on April 30, 2023 by

Hoe je huis lekker laten ruiken: Tips en trucs

Als je thuis bent, wil je graag dat het lekker ruikt. Het is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele en uitnodigende sfeer. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je huis lekker ruikt. In dit artikel zal ik enkele tips delen om je huis lekker te laten ruiken.

huis fris laten ruiken
huis fris laten ruiken

Een van de gemakkelijkste manieren om je huis lekker te laten ruiken, is door het regelmatig te luchten. Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten. Dit is vooral belangrijk als je in een huis woont dat goed geïsoleerd is. Als je huis niet goed geventileerd wordt, kan het vochtig en muf ruiken. Door regelmatig te ventileren, zorg je ervoor dat de lucht in je huis fris blijft.

huis lekker laten ruiken
huis lekker laten ruiken

Een andere manier om je huis lekker te laten ruiken is door gebruik te maken van geurkaarsen, luchtverfrissers of geurstokjes. Er zijn veel verschillende soorten geuren beschikbaar, van bloemig tot kruidig en van zoet tot fris. Kies een geur die bij jou past en die past bij de sfeer die je in je huis wilt creëren. Let wel op dat sommige luchtverfrissers en geurkaarsen schadelijke stoffen kunnen bevatten. Kies daarom voor natuurlijke en milieuvriendelijke producten.

Natuurlijke geuren

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je huis lekker te laten ruiken, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om je huis op een natuurlijke manier te laten geuren.

Kruiden en specerijen

kruiden om huis lekker te laten ruiken
kruiden om huis lekker te laten ruiken

Kruiden en specerijen zijn niet alleen lekker om mee te koken, ze kunnen ook een heerlijke geur verspreiden in je huis. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Verse kruiden zoals rozemarijn, tijm en basilicum kunnen worden opgehangen om een aangename geur te verspreiden.
 • Kaneelstokjes en kruidnagels kunnen worden gekookt in water om een warme, uitnodigende geur te creëren.
 • Gedroogde lavendel, kamille en rozenblaadjes kunnen in een zakje worden gestopt en in je kledingkast worden gelegd om je kleding een heerlijke geur te geven.

Essentiële oliën

etherische olie huis verluchten
etherische olie huis verluchten

Essentiële oliën zijn geconcentreerde plantenextracten die gebruikt kunnen worden om een aangename geur te verspreiden. Hier zijn een paar manieren om essentiële oliën te gebruiken:

 • Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan een diffuser om een aangename geur in je huis te verspreiden.
 • Maak je eigen luchtverfrisser door essentiële olie te mengen met water en in een spuitfles te doen.
 • Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan je wasmiddel om je kleding een heerlijke geur te geven.

Schoonmaakmiddelen

zelf geurparfum maken
zelf geurparfum maken

Als het gaat om het lekker laten ruiken van je huis, zijn schoonmaakmiddelen een belangrijk onderdeel. Hier zijn twee schoonmaakmiddelen die ik vaak gebruik:

Azijn

Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is niet alleen goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, maar het werkt ook nog eens geweldig om nare geurtjes te neutraliseren. Ik gebruik azijn vaak om mijn keuken en badkamer schoon te maken en om mijn wasgoed te verzachten.

Hier zijn een paar manieren waarop je azijn kunt gebruiken om je huis lekker te laten ruiken:

 • Voeg een kopje azijn toe aan je was om nare geurtjes uit je kleding te verwijderen.
 • Maak een oplossing van gelijke delen azijn en water en gebruik het om je keuken en badkamer schoon te maken.
 • Verzacht je wasgoed door een half kopje azijn toe te voegen aan de spoelcyclus.

Baking soda

Baking soda is nog zo’n geweldig schoonmaakmiddel dat ik altijd in huis heb. Het is niet alleen goed om nare geurtjes te neutraliseren, maar het werkt ook nog eens als een mild schuurmiddel. Ik gebruik baking soda vaak om mijn gootsteen en toilet schoon te maken en om mijn tapijt op te frissen.

Hier zijn een paar manieren waarop je baking soda kunt gebruiken om je huis lekker te laten ruiken:

 • Strooi wat baking soda op je tapijt voordat je gaat stofzuigen om nare geurtjes te neutraliseren.
 • Maak een pasta van baking soda en water en gebruik het om je gootsteen en toilet schoon te maken.
 • Strooi wat baking soda in je vuilnisbak om nare geurtjes te neutraliseren.

Luchtverfrissers

Als het gaat om het lekker laten ruiken van je huis, zijn luchtverfrissers een handige oplossing. Er zijn verschillende soorten luchtverfrissers beschikbaar, waaronder elektrische luchtverfrissers en sprays. Hieronder zal ik uitleggen welke soorten luchtverfrissers er zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Elektrische luchtverfrissers

Elektrische luchtverfrissers zijn apparaten die je in het stopcontact steekt en die automatisch geur verspreiden. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en zijn verkrijgbaar in verschillende geuren. Sommige elektrische luchtverfrissers hebben een instelbare timer, zodat je zelf kunt bepalen hoe vaak en hoe lang de geur wordt verspreid.

Als je een elektrische luchtverfrisser gebruikt, is het belangrijk om hem op een strategische plek te plaatsen. Plaats hem bijvoorbeeld in de hal of in de buurt van de keuken. Zorg er wel voor dat je hem niet te dicht bij een raam of deur plaatst, omdat de geur dan snel naar buiten kan waaien.

Sprays

Sprays zijn een snelle en gemakkelijke manier om een ruimte op te frissen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende geuren en zijn vaak erg betaalbaar. Het is belangrijk om de spray op de juiste manier te gebruiken. Spuit de spray bijvoorbeeld niet rechtstreeks op meubels of textiel, omdat dit vlekken kan veroorzaken. Spray de geur in plaats daarvan in de lucht en loop dan weg, zodat de geur zich gelijkmatig kan verspreiden.

Een andere manier om sprays te gebruiken, is door ze te gebruiken om textiel op te frissen. Spray bijvoorbeeld een beetje geur op je gordijnen of op je bankkussens om ze weer lekker fris te laten ruiken.

Wax melts

Zeker als je zelf wax melts kan maken, is dit een hele fijne manier om je huis lekker te laten ruiken. Ik maak zelf ook graag wax melts, maar dan wel het liefst met koolzaadwax of sojawax. Je kan dan zelf ook doseren hoeveel parfumolie erin kan zitten.

huis parfumeren wax melts
huis parfumeren wax melts

Geurkaarsen

Voor geurkaarsen kan je hetzelfde doen: zelf vegan kaarsen maken met bijvoorbeeld sojawas of koolzaadwas.

geurkaars huis maken
geurkaars huis maken

Ventilatie

Als je huis niet goed geventileerd is, kan het snel muf gaan ruiken. Zorg daarom voor voortdurende aanvoer van frisse lucht. Zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.

Extra ventileren is nodig als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Het is belangrijk om na het koken de keuken goed te ventileren. Laat de afzuigkap nog even aanstaan en zet het raam open. Zo voorkom je dat de geur van eten in je huis blijft hangen. Na het douchen is het slim om de badkamerdeur open te zetten en het raam te openen. Zo kan de vochtige lucht goed weg en blijft je badkamer lekker fris.

huis verluchten
huis verluchten

Als je huis niet goed geventileerd is, kan dat ook leiden tot gezondheidsproblemen. De lucht kan bijvoorbeeld te vochtig worden, wat kan leiden tot schimmelvorming. Zorg daarom dat je huis goed geventileerd is en blijft.

Na het toepassen van de tips:

Na het toepassen van deze tips zul je merken dat je huis een stuk lekkerder ruikt. Het is belangrijk om te onthouden dat een goede luchtvochtigheid en ventilatie de basis vormen voor een fris ruikend huis. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig schoon te maken en te zorgen voor een goede hygiëne.

Door gebruik te maken van natuurlijke geuren zoals etherische oliën en kruiden, kun je op een gezonde manier je huis lekker laten ruiken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het niet nodig is om dure luchtverfrissers te kopen. Met simpele middelen zoals azijn en baking soda kun je al veel bereiken.

 

Als je last hebt van hardnekkige geuren, zoals bijvoorbeeld rooklucht, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken in plaats van alleen de geur te maskeren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige geuren persoonlijk zijn en niet door iedereen als lekker worden ervaren.

Comments Off on Hoe je huis lekker laten ruiken