Tuin en planten

Steenschotten onderhouden: Tips en adviezen

Last Updated on April 30, 2023 by

Steenschotten onderhouden: Tips en adviezen

Als je een steenschotten terras hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Het onderhoud van een steenschotten terras is gelukkig niet zo ingewikkeld. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je het beste je steenschotten terras kunt onderhouden.

Om te beginnen is het belangrijk om je steenschotten regelmatig schoon te maken. Dit kan je doen met een harde bezem en water. Als er hardnekkige vlekken zijn, kan je een speciale reiniger gebruiken die geschikt is voor hout. Zorg er wel voor dat je de reiniger goed afspoelt met water, anders kan dit de kwaliteit van het hout aantasten.

Lees ook: steenschotten ervaring

Een ander belangrijk aspect van het onderhoud van een steenschotten terras is het beschermen van het hout. Hoewel steenschotten van nature al goed bestand zijn tegen weersinvloeden, kan het geen kwaad om het hout extra te beschermen met een transparante lak. Dit beschermt het hout tegen vocht en zorgt ervoor dat het langer mooi blijft. Het is wel belangrijk om de lak regelmatig bij te werken, zodat het hout goed beschermd blijft.

Waarom is het belangrijk om steenschotten te onderhouden?

Het onderhouden van een steenschot terras is van groot belang om de levensduur ervan te verlengen. Het is namelijk zo dat steenschotten gemaakt zijn van hout en daardoor gevoelig zijn voor verschillende weersomstandigheden. Door het regelmatig onderhouden van het terras, voorkom je dat het hout gaat rotten of beschadigd raakt. Hierdoor blijft het terras niet alleen mooi, maar ook veilig om op te lopen.

Een ander belangrijk aspect van het onderhouden van steenschotten is het voorkomen van onkruidgroei. Wanneer het terras niet goed onderhouden wordt, kan er namelijk onkruid tussen de schotten groeien. Dit zorgt niet alleen voor een slordige uitstraling van het terras, maar kan ook zorgen voor beschadiging van de schotten. Door het regelmatig verwijderen van onkruid, voorkom je dat het terras beschadigd raakt en behoudt het zijn mooie uitstraling.

Daarnaast is het belangrijk om het terras schoon te houden. Door het regelmatig schoonmaken van het terras, voorkom je dat vuil en stof zich ophopen tussen de schotten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hout sneller beschadigd raakt en gaat rotten. Door het regelmatig schoonmaken van het terras, zorg je er dus voor dat het hout in goede staat blijft en het terras er mooi uit blijft zien.

Hoe onderhoud je steenschotten?

Als je een steenschotten terras hebt, is het belangrijk om het goed te onderhouden zodat het lang meegaat. Hieronder vind je een aantal tips voor het onderhouden van steenschotten.

Schoonmaken

Om je steenschotten schoon te maken, gebruik je het best een harde bezem en heet water van ongeveer 65 graden. Dit is namelijk de ideale temperatuur om vuil en algen te verwijderen zonder dat je de steenschotten beschadigt. Gebruik geen hogedrukreiniger, want die kan het hout beschadigen.

Als je steenschotten erg vies zijn, kun je ook een speciale reiniger gebruiken. Let er wel op dat je een reiniger gebruikt die geschikt is voor houten steenschotten.

Olieën

Om de levensduur van je steenschotten te verlengen, kun je ze regelmatig oliën. Dit zorgt ervoor dat het hout gevoed wordt en minder snel uitdroogt. Bovendien beschermt olie het hout tegen vocht en vuil.

Je kunt het best een speciale olie voor hardhout gebruiken. Breng de olie aan met een kwast of roller en laat het goed intrekken. Veeg het overtollige olie vervolgens weg met een doek.

Verven

Je kunt steenschotten ook verven om ze te beschermen tegen vocht en vuil. Kies wel voor een verf die geschikt is voor houten steenschotten en die ademend is, zodat het hout niet verstikt.

Voordat je begint met verven, moet je de steenschotten eerst goed schoonmaken en schuren. Breng vervolgens de verf aan met een kwast of roller en laat het goed drogen. Breng indien nodig nog een tweede laag aan.

Veelvoorkomende problemen bij steenschotten

Als je steenschotten in je tuin hebt, is het belangrijk om te weten wat de veelvoorkomende problemen zijn. Hieronder bespreek ik de drie meest voorkomende problemen bij steenschotten.

Rot

Een van de grootste problemen bij steenschotten is rot. Rot kan ontstaan als de steenschotten in contact komen met vochtige grond. Als er te veel vocht in het hout zit, kan het gaan rotten. Dit kan leiden tot zwakke plekken in de steenschotten en uiteindelijk tot instabiliteit. Om rot te voorkomen, is het belangrijk om de steenschotten regelmatig te controleren op vocht en indien nodig te behandelen met een vochtwerend middel.

Scheuren

Een ander probleem bij steenschotten zijn scheuren. Scheuren kunnen ontstaan door weersinvloeden, zoals vorst en droogte. Ook kunnen scheuren ontstaan doordat de steenschotten niet goed zijn gelegd of doordat er te veel druk op de steenschotten komt te staan. Om scheuren te voorkomen, is het belangrijk om de steenschotten goed te leggen en te zorgen voor een goede drainage. Als er toch scheuren ontstaan, is het belangrijk om deze tijdig te repareren om verdere schade te voorkomen.

Kromtrekken

Als steenschotten te maken krijgen met vocht, kunnen ze gaan kromtrekken. Dit kan leiden tot instabiliteit en onveilige situaties. Om kromtrekken te voorkomen, is het belangrijk om de steenschotten regelmatig te controleren op vocht en indien nodig te behandelen met een vochtwerend middel. Ook is het belangrijk om de steenschotten goed te leggen en te zorgen voor een goede drainage.

Stof

Waar ik echt gék van werd, en waarom wij onze steenschotten weggedaan hebben, is het stof! Iedere keer het regende, zaten onze ramen tientallen centimeters onder het zagemeel (dat kwam iedere keer omhoog door de regen, omhoogspatten… leuk).

Preventieve maatregelen

Om ervoor te zorgen dat je steenschotten terras er altijd mooi uitziet en lang meegaat, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Dit voorkomt dat er schade ontstaat aan de schotten en dat je ze vroegtijdig moet vervangen.

Een aantal preventieve maatregelen die ik neem zijn:

  • Regelmatig schoonmaken: Ik maak mijn steenschotten terras regelmatig schoon met een bezem en een vochtige doek. Zo verwijder ik vuil, stof en andere verontreinigingen die zich op de schotten kunnen ophopen. Dit voorkomt dat de schotten verkleuren of beschadigen door de ophoping van vuil.
  • Voorkomen van waterophoping: Ik zorg ervoor dat er geen water op de schotten blijft staan. Dit kan namelijk leiden tot rotting en beschadiging van de schotten. Ik zorg er daarom voor dat er voldoende afwatering is en dat er geen plassen op het terras blijven staan.
  • Gebruik van bescherming: Om de schotten te beschermen tegen vocht, zonlicht en andere invloeden van buitenaf, kun je ervoor kiezen om de schotten te behandelen met een transparante lak. Dit beschermt de schotten en verlengt de levensduur ervan.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, zorg ik ervoor dat mijn steenschotten terras er altijd mooi uitziet en dat ik er nog jaren van kan genieten.

Na het lezen van dit artikel weet ik nu hoe ik mijn steenschotten terras moet onderhouden. Het is belangrijk om regelmatig te vegen en schoon te maken om hardnekkige groene aanslag te voorkomen. Als ik toch last krijg van groene aanslag, kan ik groene zeep toevoegen aan het water.

Daarnaast heb ik geleerd dat ik bij het maken van een steenschot terras alle benodigdheden in huis moet hebben en dat ik hardhouten balken moet gebruiken als ik deze wil gebruiken onder de steenschotten. Ook weet ik nu dat ik een reciprozaag moet gebruiken om de steenschotten te zagen.

Door deze tips te volgen, kan ik mijn steenschot terras in goede conditie houden en er nog jarenlang van genieten. Ik zal regelmatig onderhoud uitvoeren en indien nodig groene zeep toevoegen aan het water om hardnekkige groene aanslag te verwijderen.

Comments Off on Steenschotten onderhouden: Tips en adviezen