keukenkraan kiezen
Keuken

Keukenkraan kiezen: welke keukenkraan past in jouw keuken?

Last Updated on February 20, 2022 by

Keukenkraan kiezen: welke keukenkraan past in jouw keuken?

Hoe kies je de keukenkraan die het beste bij je past?

Waar het vroeger simpel was om een kraan voor je keuken te kiezen – er was immers weinig keuze – is er nu zoveel aanbod dat je makkelijk last kunt krijgen van keuzestress. In deze blog lees je alles over keukenkranen en daarna zul je je toegerust voelen om de beste keukenkraan voor jouw situatie te kiezen. Lees dus even verder.

keukenkraan kiezen
keukenkraan kiezen

Photo by Callum Hill on Unsplash

Welke soorten keukenkranen zijn er?

Als het om het kiezen van een keukenkraan gaat, denk je misschien vooral aan hoe hij eruit ziet. Een kraan steekt immers boven het werkoppervlak uit en is in die zin een eyecatcher. Naast het design is echter ook van belang hoe praktisch het desbetreffende model is.

Qua bediening van een keukenkraan heb je drie keuzes:

  • een kraan met een hendel aan één kant (mengkraan), ook wel ééngreepskeukenkraan genoemd;
  • een kraan met twee grepen aan weerszijden, een voor koud water en een voor warm water, alias de tweegreepskeukenkraan;
  • een handsfree keukenkraan, die reageert op beweging voor een ingebouwde sensor.

De meestverkochte kraan is al een tijd de ééngreepskraan, gevolgd door de handsfree variant. De tweegreepskeukenkraan wordt vanwege zijn vintage uitstraling vaak gekozen door mensen met een retrokeuken.

Als je jonge kinderen hebt (of die nog hoopt te krijgen), is er veel te zeggen voor een handsfree model: de kinderen kunnen van jongs af aan zelf hun handen veilig wassen. Ook bestaat er geen risico op een kraan die de hele dag aan blijft staan, omdat je dit type kraan zo kunt afstellen dat hij vanzelf uitgaat na een aantal seconden.

Als je je keuken (semi-)professioneel gebruikt, heeft een handsfree kraan het voordeel dat het de meest hygiënische kraan is. Een ééngreepskraan kun je in principe ook met je elleboog bedienen als je je handen schoon wil houden of de kraan juist niet vies wil maken, dus ook die is qua hygiëne acceptabel. Een tweegreepskraan is vanwege de noodzakelijke manuele bediening het minst hygiënisch.

Uit welke materialen en kleuren kun je kiezen?

Qua materialen is de keuze redelijk beperkt, qua kleuren valt er juist steeds meer te kiezen.

Keukenkranen van verchroomd messing zijn zonder meer de meest voorkomende kranen. Ze zien er glanzend zilver uit en de beschermlaag is behoorlijk stevig en gaat over het algemeen lang mee. De binnenkant van deze kranen is van massief messing, wat de levensduur ook ten goede komt.

Duurder en nog duurzamer zijn de kranen die in hun geheel uit massief messing bestaan. Dit zijn zware kranen, die die moeten passen bij de draagkracht van je aanrechtblad of ander materiaal waarin ze bevestigd worden. Als het kraanwater veel kalk bevat, is massief messing wel de beste keuze. Dit is namelijk goed bestand tegen dat zogenaamde ‘harde’ water.

Zinken keukenkranen worden ook nog steeds verkocht, zijn voordelig geprijsd en blijven goed zolang de beschermlaag niet is aangetast. Zodra daar echter een beschadiging in komt, kun je de kraan vervangen, want dan roest hij binnen de kortste keren weg.

Veelgekozen kranen zijn van rvs, dus van roestvrij staal. Deze kranen hebben een stoere, robuuste uitstraling die perfect past bij een industrieel interieur. Het zijn ook kwalitatieve kranen, die erg goed tegen hitte, bijtende stoffen en intensief gebruik kunnen. Door voor een rvs-keukenkraan te kiezen, investeer je in een kraan waar je vele jaren plezier van zult hebben.

Qua kleur zie je steeds vaker zwarte kranen, die zowel in een glanzende als matte uitvoering verkrijgbaar zijn. Die staan sowieso goed bij zwart-witte keukens, maar doordat het een tijdloze kleur is, kun je ze met vrijwel elke keuken combineren. En als je zwart te heftig vindt, zijn er ook allerlei grijstinten op de markt. Zelfs witte kranen zijn verkrijgbaar.

Als je meer van warme tinten houdt, overweeg dan ook zeker een koperen keukenkraan. Dit ziet er uitnodigend en retro uit en past uitstekend in een vintage keuken. Lijkt een gelige kraan je mooier, dan kun je voor messing kiezen. En heb je een keuken in een blauw of groen palet dan kan een bronzen kraan daar heel mooi bij staan.

Voor de echte durfal is er ook een gouden kraan. Daarmee wordt je gootsteen het pronkstuk van je keuken(eiland)! Als je van een glamoureuze inrichting houdt, maak je met een gouden kraan een goede keuze.

Neem je een kraan met hoge of lage uitloop?

Hier is niet zoveel over te zeggen, behalve dat een kraan met een lage uitloop soms de enige mogelijkheid is bij een bestaande keuken vanwege de ruimte. Zo’n kraan steekt niet ver boven je gootsteen uit en levert dus al snel problemen op bij het vullen van vazen en emmers en het doen van een handmatige afwas: hoge objecten passen er immers vaak niet onder.

Bij de kranen met een hoge uitloop is er ook meer variatie in vormgeving (rond of juist hoekig) en vinden veel mensen dit soort keukenkranen er mooier en luxueuzer uitzien. Daarnaast biedt zo’n soort kraan de praktische voordelen dat er veel in de onderliggende gootsteen past en ook de wat minder vaak voorkomende schoonmaakklussen erin gedaan kunnen worden.

Hoeveel betaal je voor een keukenkraan?

Het antwoord op die vraag hangt zoals altijd af van welke eisen je stelt aan kwaliteit en design. Voor een goede keukenkraan zonder fratsen moet je uitgaan van een bedrag tussen de 200 en de 300 euro. Daarvoor koop je dan alleen de kraan en moet hij nog aangesloten en gemonteerd worden. Kun je dat zelf dan is dat mooi meegenomen, moet je dat laten doen dan is het aan te raden om daar een loodgieter voor te vragen. Die rekenen vaak ongeveer 65 euro per uur arbeidsloon, maar een keukenkraan monteren kost hem geen uur en van een vakkundige installatie heb je jarenlang plezier.

Als je budget dit niet toelaat, zijn er al keukenkranen te koop voor ongeveer twintig euro. Houd er wel rekening mee dat zulke kranen geregeld vervangen moeten worden en zeker geen jaren meegaan.

Informatie over een heetwaterkraan

Ten slotte willen we je informeren over het bestaan van de heetwaterkranen. In feite gaat het dan om kranen waar – naast koud en warm water – ook kokend water uit kan komen. Dat dit erg praktisch kan zijn en door veel mensen al als een onmisbaar element in hun keuken beleefd wordt, is begrijpelijk. Je hoeft nu immers niet meer te wachten op een waterkoker of tot je pannen met water aan de kook zijn voordat je je groenten erin kunt doen: je tapt direct kokend water en het bereiden van de maaltijd gaat dus stukken sneller. Ook een kopje thee is in een oogwenk gezet.

Als je (jonge) kinderen in huis hebt, maak je je misschien zorgen over hoe veilig zo’n kraan is. Daarom is het goed om te weten dat dergelijke kranen een kinderslot-optie hebben, waardoor het onmogelijk wordt dat je kinderen zich zomaar branden aan kokend water als ze bijvoorbeeld hun handjes gaan wassen onder de kraan.

Daarnaast biedt zo’n kraan duidelijke veiligheidsvoordelen vergeleken bij bijvoorbeeld een waterkoker: hij staat vast in de keuken en kan niet omvergetrokken worden en wordt aan de buitenkant niet heet. Je kunt je dus niet aan de kraan zelf branden, zoals bij veel andere kranen wél het geval is.

Bovendien bestaat de straal niet uit een massieve plens water (zoals bij een waterkoker als je de inhoud daarvan over je heen krijgt) maar uit heel veel druppeltjes. Hierdoor is de kans om zware brandwonden op te lopen áls je in contact komt met het kokende water ook aanzienlijk kleiner dan bij de conventionele manieren om water tot het kookpunt te brengen.

Ten slotte zit er een ring op de kraan die een waarschuwend lichtsignaal geeft als er kokend water uitkomt. Ook dat draagt bij aan het veilig kunnen gebruiken van een dergelijke keukenkraan.

Qua prijs zijn deze kranen wel een stuk duurder dan gewone keukenkranen: denk aan een bedrag tussen de 500 en de 1000 euro. De duurdere modellen hebben vaak ook een optie om koolzuur aan het water toe te voegen, waardoor je je eigen bubbelwater kunt tappen. Als je in je afweging meeneemt hoeveel stroom en gas je in de loop der tijd zult besparen door zo’n kraan te nemen, dan valt het prijsverschil misschien toch wel mee. Daarnaast is het erg gemakkelijk en verwachten steeds meer huizenkopers dat zo’n kraan in een moderne keuken aanwezig is.

Heetwaterkranen kunnen op verschillende bestaande leidingen aangesloten worden, maar er bestaan er ook die een aparte boiler voor het kokende water hebben. Wat technisch gesproken bij jouw keuken mogelijk is en ook waaraan je de voorkeur geeft, is iets om met een keukenspecialist te bekijken.

Het loont in elk geval de moeite om voordat je een keuze maakt alle opties verkend te hebben, zodat de kans dat je een keukenkraan kiest waar je lang plezier van zult hebben zo groot mogelijk wordt. Als je bedenkt hoe vaak per dag je die kraan nodig hebt, is het echt wel een aanschaf die die aandacht verdient!

Comments Off on Keukenkraan kiezen: welke keukenkraan past in jouw keuken?