keuken spatwand
Keuken

Welke spatwand kiezen voor je keuken? Tips voor je keuken achterwand

Last Updated on February 26, 2022 by

Welke spatwand in de keuken?

Waarom voor een spatwand kiezen?

Als je een spatwand in verschillende delen van je keuken installeert, moet je er rekening mee houden dat het materiaal voor achter en dicht bij het fornuis bestand moet zijn tegen hoge temperaturen.

Vetspatten, stoom en zelfs hitte van het fornuis en de oven kunnen inferieure materialen, zoals het gemiddelde plastic, laten smelten of vervormen. Om deze reden zijn keramische, porseleinen, glazen of metalen tegels een goede keuze voor het gebied achter het fornuis.

Wij kozen zelf voor grote tegels die eigenlijk bedoeld zijn voor op de vloer, maar ze staan echt heel goed en geven onze keuken meer de industriële keuken-stijl!

keuken spatwand
keuken spatwand

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Welke soorten spatwanden zijn er? (Materialen)

Natuursteen tegels

Al deze tegelsoorten houden goed stand bij hitte of stoom. Het nadeel van sommige natuursteentegels is dat ze ongeglazuurd, oneffen of poreus kunnen zijn, waardoor ze moeilijker schoon te maken zijn.

Geglazuurde tegels

Geglazuurde tegels zijn de beste keuzes als het gaat om schoonmaak, omdat elk type textuur de neiging heeft om stof, vet en vuil vast te houden. Glazen tegels geven je spatwand een luxe uitstraling, maar als ze breken, zullen ze moeten worden vervangen, net als bij andere brosse tegelsoorten.

Keramische en porseleinen tegels

Keramische en porseleinen tegels zijn goedkoop en komen in zo veel opties, zoals visgraat patronen, metro tegel of zelfs decoratieve tegels. Die kunnen worden gebruikt als ontwerp stukken binnen een spatwand met een meer effen kleur.

Metalen tegels

Metalen tegels zijn een nieuwere optie, ze kunnen goed tegen warmte en vocht, en ze zijn gemakkelijk te wassen, zolang het oppervlak glad is.

Spatwand platen (metalen platen)

Metalen platen, zoals geborsteld roestvrij staal of bijna elk metaal in plaatvorm, gemaakt voor een spatwand, zijn een ideale optie voor achter het fornuis, omdat ze hittebestendig zijn en bij de gemakkelijkst schoon te maken materialen horen. Als je roestvrij stalen apparaten in huis hebt, zal een bijpassende spatwand zorgen voor een mooi geheel. Geborsteld roestvrij staal of een andere geborstelde afwerking is een uitstekende keuze, omdat krassen goed verbergen. Andere effen of in kleur gespoten metalen laten iedere kras duidelijk zien.

Plaktegels

Sommige plaktegels werken ook goed voor spatwanden. Kies een optie die speciaal is gemaakt voor gebruik in de keuken, en zorg ervoor dat het hittebestendig is voordat je het koopt. Ze zijn vrij gemakkelijk te installeren, als je er maar voor zorgt dat de muur schoon is.

Thermoplastische platen

Thermoplastische platen die brandwerend zijn, zijn een andere optie. Als je een broodrooster oven te dicht bij de spatwand gebruikt, is er een kans dat het kan beschadigen door de hitte. Sommige thermoplastische spatwanden kunnen niet tegen hoge temperaturen.

Aan de positieve kant, thermoplastische platen zijn echt gemakkelijk te installeren, en een schaar is alles wat nodig is om het materiaal op maat te knippen.

Welke spatwand past bij je keukenstijl?

Bij de renovatie van een keuken, is het belangrijk te kiezen voor de juiste grote onderdelen, om deze goed te laten passen bij de kleinere details. Je kunt beginnen met het aanrecht of kasten als eerste, maar vergeet niet dat de spatwand een grote indruk achter kan laten.

Niet alleen heeft het een functioneel doel, maar het verbetert ook de algehele esthetiek van de keuken.

Het installeren van een acryl spatwand is een effectieve en gemakkelijke manier om het uiterlijk van je keuken of badkamer te verbeteren of bij te werken zonder al te veel werk. In tegenstelling tot glas heeft acryl heeft de neiging gemakkelijker te zijn om mee te werken als het is veel lichter, flexibeler en ook veel meer vergevingsgezind dan tegels.

Soorten acryl spatwand

Vergelijkbaar met glas, komen de acrylplaten in een enorme serie van stijlen, dikten, kleuren en afwerkingen. Een minimumdikte van 6 mm voor gebruik als spatrand is het handigst.

Acryl spatranden zijn verkrijgbaar in veel van dezelfde stijlen van afwerking als glas, zoals mat, bedrukt, met een patroon, steen effect. En door het gebruik van slim gepositioneerde lichten, uw gekozen afwerking kan echt worden geaccentueerd om een groot kenmerk te maken.

Voordelen van een acryl spatwand

De spatwand van acryl zijn uiterst veelzijdig, gemakkelijk schoon te maken en hygiënisch wat hen voor vrij veel om het even welk gebied van een keuken of een badkamers, bijvoorbeeld achter gootsteengebieden en wasbakken of gebieden vaar voedsel klaargemaakt wordt. En ze kunnen zelfs in en rond douchecabines worden gebruikt.

De beste manier om te meten is op een stuk papier een plan te maken van het gebied dat zal worden bestreken en ook alle obstakels op te nemen die zullen moeten worden uitgesneden, zoals bijvoorbeeld muurkasten, kookplaat isolatoren, stopcontacten en zo meer. Met dit plan kun je dan al je afmetingen noteren zodat je precies weet welke sneden waar moeten worden gemaakt.

In de meeste gevallen zul je de spatwand monteren op een oppervlak tussen het werkblad en de kasten erboven. In dit geval is het verstandig om boven en onder ongeveer 1 mm ruimte te laten, zodat er een beetje beweging mogelijk is. Deze openingen kunnen later worden opgevuld met kit, omdat je wilt voorkomen dat er vocht onder en langs de achterkant van het werkblad sijpelt. Maar ook dat er vocht langs de muren en achter de spatwand loopt.

Meet alle maten van het benodigde acryl en markeer dit op je plan (vergeet niet om boven en onder 1 mm of zo over te laten). Waar het moet worden ingesneden rond kasten of andere onderdelen, meet dit ook goed. Twee keer meten, een keer snijden. Opnieuw een kleine spleet laten voor beweging.

Plaatsen van de spatwand

 

In termen van plaatsing is er een punt om op te merken. Dat is als je een acryl spatwand achter een fornuis wilt aanbrengen moet je eerst met de fabrikant overleggen om te bevestigen dat dit veilig is om te doen. Wanneer plastic, perspex en acryl heet worden smelten ze, dus je moet ervoor zorgen dat het materiaal dat je kiest bestand is tegen hoge temperaturen.

Mozaïek tegels, staaltegels en hele wanden bekleedt met staal, zo zijn er enkele keuken spatwand opties om uit te kiezen, maar het eerste wat je moet overwegen voordat je het perfecte materiaal kiest, is de hoogte. Hou je vast aan de standaard hoogte of ga je voor een spatwand op volledige hoogte?

Een standaard spatwand loopt van het aanrecht tot ongeveer drie tot zes centimeter hoger aan de achterwand. De spatwand wordt graag gemaakt van dezelfde materialen als het aanrecht, en populaire oppervlakken zoals graniet, marmer, of kwarts, maar de spatwand kan ook worden gemaakt van mozaïektegels. Omdat het een kleiner gedeelte is, zal het gebruik van hetzelfde materiaal een meer samenhangende, gestroomlijnde stijl geven.

Een van de grootste voordelen van een kortere spatwand is dat het een kosteneffectieve upgrade is die snel aan je keuken kan worden toegevoegd. Een standaard hoogte spatwand gebruikt veel minder materiaal en vereist niet dezelfde hoeveelheid arbeid als een spatwand op volledige hoogte. Dit is een kostenbesparende optie als je al hebt gekozen voor een mooi, maar prijzig aanrechtblad. Zelfs als u werkt binnen een klein budget, laat de standaard hoogte je niet stoppen met het verkennen van andere alternatieven. Je zou je spatwand kunnen uitbreiden tot acht of zelfs tien centimeter, vooral als je open rekken hebt in plaats van kastjes.

Andere voordelen van een spatwand op standaardhoogte zijn dat je minder materiaal nodig hebt en dat het vervangen of repareren van een kapot stuk over het algemeen eenvoudig is. Snel afnemen met warm water, gevolgd door een sopje van warm water met een zachte spons houdt uw spatwand schoon.

Hoe je spatwand schoonmaken?

Een volledige spatwand loopt van het aanrecht tot de onderkant van de bovenste kasten of reikt helemaal tot aan het plafond.
Een van de grootste voordelen van een volledige bedekte spatwand, naast de schoonheid, is de bescherming. Steen, kunstmatige steen, porselein, keramiek, of glazen tegels zijn veel gemakkelijker af te vegen dan de geverfde muren. Bovendien kunnen die na verloop van tijd door morsen en spatten, en door constante reiniging beschadigd raken. Als je graag kookt, je keuken het gezellige middelpunt van het huis is, of je knutselt veel met de kinderen in de keuken, dan is een volledige spatwand
je veiligste keuze. De meeste bescherming rond de gootsteen en het fornuis, omdat deze gebieden intensief gebruikt worden en water, vet of hitte kunnen de meeste schade veroorzaken.

Er zijn veel andere materialen die je kunt gebruiken voor het aanleggen van een spatwand. Natuurlijke materialen verdienen natuurlijk de voorkeur, maar ze zijn niet echt onderhoudsvriendelijk. Als je echt voor hout wilt gaan kun je beter even verder zoeken en eens kijken naar hardere houtsoorten. Het grote voordeel van hout is wel dat je het kunt schuren. Ook als de houten spatwand dus vuil is geworden, heb je nog steeds mogelijkheden het weer schoon te maken, als het dik genoeg is.

Goed, het is veel werk, maar je hebt met hout natuurlijk wel een unieke wand, die ook als gewone muur een schoonheid oplevert.

Voordat je een beslissing neemt, moet je er rekening mee houden dat een spatwand over de gehele muur boven een bepaalde hoogte moeilijker te bereiken is om schoon te maken. In tegenstelling tot een standaard spatwand waar de paar centimeter binnen handbereik blijven. Denk goed na voor je gaat kopen, en laat je vooral goed voorlichten. Daarbij moet je weten dat verkopers geen vaklieden in de bouw zijn, het zijn vaklieden in het verkopen.

Comments Off on Welke spatwand kiezen voor je keuken? Tips voor je keuken achterwand