keukentrends 2022
Keuken

Keukentrends 2023: de leukste trends in de keuken

Last Updated on March 5, 2023 by

Keukentrends 2023

 
Zowel minimalistisch als groots: Jouw keuken in 2023.
 

Meer dan een keuken

We zijn de herfstmaanden ingegaan. En dat betekent dat we overal om ons heen de trends van 2023 zien, van brillen tot kleding tot wooninspiratie. Wooninspiratie is een breed begrip. We gaan nu met name in op de keuken, het hart van het huis.


In 2023 zal de keuken een nog grotere plaats in het huis in gaan nemen. Daar waar nu de keuken gewoon de keuken is, wordt de keuken volgend jaar echt de leefwereld van het huis. Dan wordt de keuken meer betrokken bij de woonkamer of de eetkamer. Het is de bedoeling dat de keuken, woonkamer en eetkamer meer bij elkaar gaan horen en elkaar versterken. Daarbij zijn zowel uitstraling én efficiëntie van de keuken erg belangrijk.


Als je de keuken vanuit dit perspectief gaat zien, denk je aan een keuken die past in je hele lifestyle. En dát is precies de grootste trend van 2023 en maakt je keuken tot méér dan een keuken.


Duurzaamheid

In deze hectische wereld is er niets fijner dan overzicht in je huis. Dat geldt voor het hele huis en zien we ook terug in de keuken. Ontspullen is een hype van deze tijd en geeft meer ruimte in je hoofd. Juist thuis wil je je hoofd leeg kunnen maken. Dat gaat nog beter zonder afleidende spullen. En dat zien we kenmerkend volgend jaar terug. Zo zijn handgrepen aan een keuken inmiddels echt passé. Handgrepen worden vervangen door het ‘touch to open’ principe, wat je keuken er erg strak uit laat zien.


Ook apparaten op het werkblad zien we straks niet meer. We bouwen de apparatuur in, zoals een kokend water kraan, of we bergen het op. Ook dat geeft overzicht en rust in je keuken.


En als we het dan toch over apparatuur hebben. Ook daarin zien we de duurzaamheid- trend terug. Er wordt meer en meer gekozen voor kwalitatieve en hoogwaardige producten, zoals een koffieautomaat met echte bonen, een ingebouwde stoomoven of een gaspit speciaal voor wokken. We zijn bereid meer te investeren in lekker eten en een goede bereiding, simpelweg omdat we meer thuis zijn in deze tijd.


De keuze voor duurzaamheid van de keuken is dé essentie geworden. Als we gaan kijken naar de gebruikte materialen wordt ook daar gekozen voor hoogwaardige kwaliteit boven kwantiteit. Een keukenblad van echt natuursteen bijvoorbeeld. Je zult denken dat is toch niet te betalen? Maar daarin is de trend genadig voor onze portemonnee, keukenbladen worden namelijk steeds dunner en dat reduceert de kosten aanzienlijk.


Maar duurzaamheid zien we ook terug in de gebruikte materialen. Houten elementen, planten en groen blijven populair en trekken de natuur naar je keuken. Naast deze rustige natuurlijke kleuren wordt gekozen voor opvallende accenten van mat koper en messing, dat praktisch schoon te houden is.


Als laatste gaan we meer keukens zien die recht langs de muur lopen met bijvoorbeeld een bijpassend kookeiland. Deze keuken opbouw geeft meer rust in huis dan een hoek keuken.


Je kleurenpalet bepalen.

Zoals we van fashion weten, veranderen trends wat materialen betreft vaak. Zo ook voor het materiaal- en kleurgebruik in je woning. In 2023 is het de trend om veel natuurlijke materialen te gebruiken met een aards kleurenpalet.

Door met gedempte, aardse kleuren te werken, ervaar je een gevoel van comfort en veiligheid. En dat is precies waar we naar op zoek zijn en in deze tijd zo’n behoefte aan hebben.


We zien ook weer veel marmer terugkomen. We zien dat in keramiek, composiet en kunststof, maar ook in veel prints in de keuken. Het oogt lekker luxe, of je nu voor een werkblad, achterwand of kastfronten gaat. Accessoires van marmer geven je keuken een toffe uitstraling. Denk daarbij aan keukengerei, een snijplank of een zeepbakje.


Het leuke is dat je best kunt uitpakken met je kleurenpalet, het mag best opvallen. Ga voor een aparte kleur en denk ‘out of the box’. Wel blijft het belangrijk om de basis rustig te houden. Het kleurenpalet waar je uit kiezen kunt voor de basis varieert van wit, crème, zwart en grijstinten. Het is mooi om dat aan te vullen met bijvoorbeeld grijsgroen of blauw. Het advies is om voor maximaal drie kleuren te gaan. Zo houd je het toch rustig.


Combineren, mixen en matchen

Nog een pluspunt aan de nieuwe keukentrend van 2023 is dat er heel veel stijlen gecombineerd gaan worden. Dat is fijn als je niet specifiek één stijl kunt kiezen of veel twijfelt. Zo gaan we klassiek en modern samen zien, minimalistisch met industrieel, en vul je favoriete mix maar in.

Je hoeft daarbij niet alles van één merk te kopen. Je creëert juist je eigen stijl door verschillende merken te mixen. Laat jezelf inspireren en bedenk je eigen favoriete keuken met combinaties van erg verschillende producten. Je merkt het al: Er is echt aan iedereen gedacht!


Mocht je nu bang zijn dat het allemaal té gek wordt bij elkaar, dan volgt hier een handige tip. Gebruik lijnen. Door doorlopende lijnen van symmetrie te gebruiken creëer je rust in je keuken. Zowel horizontale als verticale lijnen krijgen een steeds belangrijkere rol in het ontwerp. Hoge kasten met doorlopende deuren of een vloer met lijnen zijn hier goede voorbeeld van.

 

Holistic Home

De eerste belangrijke trend van het jaar 2023 is Holistic Home. Deze trend sluiten aan bij het streven naar welzijn en de kwaliteit van onze eigen gezondheid. De keuken blijft nog steeds het hart van ons huis, waar we samen eten, praten en lief en leed delen.

Maar duurzaamheid is daarna het meest actuele thema, uiteraard uitgevoerd naar je eigen persoonlijke wensen. Bij Holistic Home is alles in balans. Alles klopt. De keuken gaat om praktische functionaliteit en heeft daarbij wat opvallende details en verrassende combinaties in kleur en materiaal. En toch is alles in balans.


Licht hout, glas, beton en marmer zijn materialen die we tegenkomen. Naast deze materialen zien we de kleuren wit, zacht groen, geel, blauw en een koele grijstint. De combinatie van dit alles geeft weer dat overzicht waar we het zojuist over hadden. Ook geeft het die rust die we in de huidige maatschappij zo missen. Holistic Home maakt van naar huis gaan ook echt thuis komen.

Mystic Earth

Mystic Earth is de tweede belangrijke trend van 2023. Bij Mystic Earth overheerst de natuurlijke rust. Down to earth is het idee. Wat gezond is voor de aarde, is gezond voor jou. Eenvoud staat centraal, terwijl de sfeer niet te missen is.

Natuursteen en donkere houtsoorten geven een warme sfeer van thuis komen. Grof en grillig zijn de gebruikte materialen, glad en wit zijn de accenten zoals de wasbak en andere finishing touches. Een kleurenpalet van bordeaux, cognac en caramel maken deze basale en serene stijl helemaal af.

Meegaan in de trend

Elk jaar weer is het afwachten wat de volgende trend gaat zijn. En zo nu en dan zou je je keuken wel willen inwisselen voor die nieuwe trend. Toch koop je niet elk jaar een nieuwe keuken. De trend van 2023 is rustig, neutraal en overzichtelijk. Een keuken die dus jaren mee kan gaan. Dat maakt de aanschaf gemakkelijker.


Toch zijn er ook wat goedkope tips om je huidige keuken te pimpen tot een trendy woonkeuken. Een bestaande keuken die nog in goede staat verkeert, is met nieuwe frontplaatjes, ofwel deurtjes namelijk weer als nieuw. Met enige aandacht zijn deurtjes ook te verven of te beplakken met metaalfolie.


Ook een nieuw werkblad, een andere vloer of een nieuwe achterwand geven je keuken een heel andere uitstraling. Accessoires kunnen ook een groot verschil maken in de uitstraling van je keuken. Bij accessoires kan je denken aan gordijnen, keukendoeken of een keukenrek. Het is wel slim om alles onderhoudsvriendelijk te kopen, zodat je het makkelijk schoon kunt houden.


Tot slot

De laatste jaren komt er steeds meer een bewustwording wat betreft duurzaamheid. Er wordt meer stilgestaan bij de impact op het milieu en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid. Steeds meer winkels bieden artikelen aan die hun herkomst dicht bij de natuur vinden. Dat maakt dat het niet moeilijk is om producten te vinden die passen bij de trend van 2022.

Ook tijdschriften staan vol inspiratie voor kleuren en materialen die passen bij dit thema. Verschillende woonwinkels hebben een ruim opgezette showroom waar je in levende lijve inspiratie op kunt doen. En laten we eerlijk zijn, er is toch niets prettiger dan te voelen en ervaren wat de juiste keuken voor jou is? Een keuken is een aanschaf die je voor een paar jaar doet.

Daarom is het belangrijk dat je voor jezelf ontdekt hoe jij het hebben wilt. Bezoek wat winkels om je te laten inspireren. Wees wijs en laat je portemonnee thuis in de oriëntatiefase. Er is namelijk teveel moois om niet in de verleiding te komen.

Lees ook: 

Comments Off on Keukentrends 2023: de leukste trends in de keuken