bloemen vlinders
Tuin en planten

Deze bloemen trekken vlinders aan

Last Updated on March 9, 2023 by

Photo by Daniel Klein on Unsplash

Deze bloemen trekken vlinders aan

Bloemen die vlinders naar de tuin lokken: Milieustress en andere invloeden van buitenaf zijn niet alleen een probleem voor bijen en andere insecten, maar ook voor vlinders. Om op krachten te blijven, hebben ze zoete bloemennectar nodig en af en toe een plekje om met uitgespreide vleugels te zonnebaden.

beste planten voor vlinders
beste planten voor vlinders

Een echte traktatie voor de kleine fladderaars: wilde struiken, wilde bloemen, wilde kruiden. Ongeveer vijftig vlindersoorten voeden zich met brandnetels, dus laat gerust een paar van de anders zo impopulaire planten staan. Kleine vossen (vlindersoort), bijvoorbeeld, leggen hun eieren op de bladeren, en de rupsen hebben later genoeg voedsel. Citronellavlinders daarentegen verkiezen wegedoorn, en boomwitjes vliegen naar fruitbomen.

planten voor meer vlinders
planten voor meer vlinders

Bloemen en planten om vlinders naar je tuin te lokken.

planten die vlinders aantrekken
planten die vlinders aantrekken

Blauwkussen (Aubrieta)

Nadat de kleine vlinders uit hun winterslaap zijn ontwaakt, biedt het vroegbloeiende blauwkussen hun goed voedsel.

Zoals de naam al doet vermoeden, schitteren de bloemen in intense tinten blauw, maar ook in rood en paars. De kussenplant gedijt het best op een zonnige plek op zandleemgrond.

Aubrieta
Aubrieta

De vlinderstruik(Buddleia)

Een dagpauwoog vlinder kan er niet aan weerstaan: Wil je mooie gasten naar je tuin lokken? Dan heb je vlinderstruiken nodig. De geur en de kleur van deze plant zijn niet alleen geliefd bij vlinders. Maar ze doen zich graag tegoed aan de nectar.

De bloempluimen van de “zomerlila “zijn kleiner dan die van de gewone sering – maar ze zijn allebei prachtig. Maar het is de zomerlila, ook bekend als de vlinderstruik, die de filigrane insecten aantrekt.

Buddleia
Buddleia

De herfstaster (Aster dumosus)

Herfstasters bloeien laat in het jaar en voorzien insecten van de laatste voedselreserves – belangrijk voor alle vlinders die overwinteren.

Asters zelf zijn winterhard en gemakkelijk te verzorgen. Je moet de plant na de bloei terugsnoeien. ‘s Morgens is de beste tijd om water te geven.

Aster dumosus
Aster dumosus

Lavendel (Lavendula angustifolia)

Wie van de Franse keuken houdt, kent lavendel als kruid in het mengsel van “Provençaalse kruiden” – wie van lekkere geuren houdt, kent lavendel als ingrediënt in vele fijne parfums.

En als je van vlinders houdt, zul je de plant in je tuin prachtig vinden. De vlinders worden aangetrokken door de nu zeldzame lavendelgeur: sinds deze synthetisch kan worden geproduceerd, is de teelt van echte lavendel gestaag afgenomen.

Lavendula angustifolia
Lavendula angustifolia

De Marjolein(Origanum majorana)

Blauwe vlinders doen zich graag tegoed aan de nectar van marjoleinbloemen. Marjolein is van de lipbloemenfamilie en wordt ook wel worstkruid genoemd.

Maar maak je geen zorgen, je tuin zal niet naar worst ruiken als je marjolein plant. De plant dankt zijn naam aan zijn bladeren, die als smaakmaker aan worstvlees worden toegevoegd. Vlinders worden meer aangetrokken door de geur van de etherische oliën in de kleine bloemetjes.

Het kruid dat oorspronkelijk uit warme streken rond de Middellandse Zee komt, houdt van een standplaats beschut tegen de wind, maar wel in de volle zon – net als vlinders.

Origanum majorana
Origanum majorana

Het zilverblad (lunaria)

Het is een lust voor het oog wanneer speelse vlinders zich tegoed doen aan de nectar het paars bloeiend zilverblad. Zilverblad, met zijn paarse of witte bloemen, is populair bij vlinders en bijen.

De naam van deze eenjarige plant verwijst naar zijn met zaad gevulde, ronde en glinsterende zilveren peulen. Zilverblad is gemakkelijk te verzorgen, maar houdt van zon – net als de aurora vlinder, die de plant graag bezoekt.

lunaria
lunaria

Steenkruid (sedum)

De bloemen van het steenkruid of Sedum spectabile zijn een prachtig gezicht, vooral met een vlinder erop.

De vlezige bladeren van het steenkruid slaan water op – goed voor droge gebieden en rotstuinen. De plant wordt ook wel muurpeper genoemd omdat hij als een tapijt op muren groeit. Vlinders houden van de kleine bloemen; ze geven de voorkeur aan planten met bloemen tussen rood en roze. Het steenkruid is gemakkelijk te verzorgen, je kunt de plant ook in een bak houden. Ze bloeien tot laat in de zomer.

sedum vlinders
sedum vlinders

Rozemarijn (Rosmarinus Officinalis)

De rozemarijn is geliefd bij vlinders en bijen. De mediterrane plant heeft een zonnige standplaats nodig op het balkon of in de tuin en moet tegen tocht beschermd worden.

Rosmarinus Officinalis
Rosmarinus Officinalis

Kamille (Matricaria Chamomilla)

De kamille, met zijn margrietachtige bloemen, is een populaire plant in de tuin. De gedroogde bloemhoofdjes worden gebruikt om thee van te zetten.

Vlinders zijn dol op de nectar van de kamille; het is een van hun lievelingsplanten. Ze rusten ook graag op de bloemen. Kamille is gemakkelijk te verzorgen en groeit snel – het is een geweldige plant voor kinderen om te zien groeien.

Matricaria Chamomilla
Matricaria Chamomilla

Nasturtium (Tropaeolum Majus)

De nasturtium, met zijn felgekleurde trompetvormige bloemen, is een eenjarige klimplant die van de zon houdt.

Vlinders zijn dol op de nectar van zijn bloemen, en bijen bezoeken deze plant graag voor stuifmeel.

De nasturtium is gemakkelijk te verzorgen; hij groeit snel en ziet er mooi uit in combinatie met andere planten. Bovendien kun je de blaadjes gebruiken in salades of als garnering op gebak – ze smaken naar waterkers.

Tropaeolum Majus
Tropaeolum Majus

Tijm (Thymus Vulgaris)

De tijm is een populair kruid dat in de keuken gebruikt wordt. De bloemen van de tijm zijn ook eetbaar en hebben een aangename, citroenachtige smaak.

Vlinders drinken graag de nectar van de tijmbloemen; ze rusten ook graag op de plant. Tijm is gemakkelijk te verzorgen en groeit in zon of gedeeltelijke schaduw.

Thymus Vulgaris
Thymus Vulgaris

Venkel (Foeniculum Vulgare)

Vlinders zijn dol op venkel, net als iedereen: het is niet alleen een aantrekkelijke plant, maar ook heerlijk om te eten. De donkergroene bladeren lijken op dille. Ze kunnen gebruikt worden als kruid of in salades.

Venkel houdt van een zonnige standplaats; de plant is gemakkelijk te verzorgen en groeit snel. Als je niet te veel oogst, moeten er genoeg bloemen overblijven om vlinders blij te maken. Dit is een ideale plant, samen met wortelen, om de koninginnepage in je tuin te lokken!

Foeniculum Vulgare
Foeniculum Vulgare

Salie (Salvia Officinalis)

Salie is een populair kruid dat in veel tuinen groeit. Het is gemakkelijk te verzorgen en smakelijk: het smaakt goed bij gebraden lamsvlees of aardappelen. Salie heeft blauwe bloemen, die vlinders aantrekken naar de tuin of balkonbakbeplanting. De plant geeft de voorkeur aan een plaats in de volle zon; pas op dat je niet te veel water geeft.

Salvia Officinalis
Salvia Officinalis

Munt (Mentha)

De munt, met zijn sterke aroma, is een populair kruid dat gemakkelijk te verzorgen is en snel groeit. Muntblaadjes kunnen aan salades worden toegevoegd; in de zomer maakt het een verfrissende thee als je het zet met citroenverbena of limoenbloemen.

Vlinders zijn dol op munt – niet alleen produceert de plant nectar, maar ook de bladeren zijn een favoriete rustplaats. Munt groeit het best in gedeeltelijke schaduw en kan invasief zijn, dus je kunt hem het beste in een bak kweken.

munt
munt

Duizendblad (Achillea Millefolium)

Duizendblad is er in verschillende kleuren; de meest voorkomende is geel. Deze meerjarige plant groeit het best in de volle zon en kan tot een meter hoog worden. Vlinders zijn dol op de witte, gele en rode bloemen van duizendblad, die op paraplu’s lijken. Het duizendblad is gemakkelijk te verzorgen en verdraagt warmte goed.

duizendblad 1
duizendblad 1

Verbena (Verbena Bonariensis)

De verbena is een populaire eenjarige plant die bloeit van midzomer tot de herfst. Ze houdt van de zon en groeit snel; de bloemen zijn erg aantrekkelijk voor vlinders. De bladeren kunnen in thee of salades gebruikt worden.

Verbena Bonariensis
Verbena Bonariensis

Zinnia (Zinnia Elegans)

Zinnia’s zijn er in veel verschillende kleuren, en zijn een populaire keuze voor tuiniers. Ze houden van de zon en groeien snel; de bloemen zijn erg aantrekkelijk voor vlinders. Zinnia’s kunnen gebruikt worden in arrangementen of als borderplant.

Vlinders zijn dol op zinnia’s. De bloemen produceren nectar voor de vlinders om te drinken, en de bladeren zijn een favoriete plek voor de vlinders om te rusten. Zinnia’s groeien het best in de volle zon.

Zinnia Elegans
Zinnia Elegans

Rode valeriaan (Centranthus Ruber)

De rode valeriaan is een populaire eenjarige plant die bloeit van midzomer tot de herfst. Hij houdt van de zon en groeit snel; de bloemen zijn erg aantrekkelijk voor vlinders. De bladeren kunnen in thee of salades gebruikt worden.

Centranthus Ruber
Centranthus Ruber

Veldschurft (Knautia arvensis)

De veldschurft is een wilde bloem. Ze heeft trossen roze bloemen die vlinders naar de tuin lokken. De plant geeft de voorkeur aan een plaats in de volle zon en kan tot drie voet (een meter) hoog worden.

Vlinders zijn dol op akkerschurft omdat hij nectar produceert en de bladeren een favoriete rustplaats zijn. Veldschurft groeit het best in de volle zon en kan invasief zijn, dus je kunt ze het beste in een bak kweken als je niet voorzichtig bent.

Knautia arvensis
Knautia arvensis

Gewone duizendknoop (Centaurea nigra)

De gewone duizendknoop is een wilde bloem. Hij heeft trossen paarse bloemen die vlinders naar de tuin lokken. De plant geeft de voorkeur aan een plaats in de volle zon en kan tot drie voet hoog worden.

Vlinders zijn dol op gewone duizendknoop – niet alleen produceert de plant nectar, maar ook de bladeren zijn een favoriete rustplaats. Gewone duizendknoop groeit het best in de volle zon en kan invasief zijn, dus je kunt ze het beste in een bak kweken.

Centaurea nigra
Centaurea nigra

Hebe (Hebe)

De hebe is een populaire vaste plant die bloeit van midzomer tot de herfst. Ze houdt van de zon en groeit snel; de bloemen zijn erg aantrekkelijk voor vlinders. De bladeren kunnen in thee of salades gebruikt worden.

Hebe
Hebe

Daar heb je het – enkele van de beste planten om vlinders aan te trekken in je tuin. Ze zijn niet alleen mooi, maar ze verlenen ook een waardevolle dienst door bloemen te bestuiven. Dus waarom zou je dit jaar niet een paar van deze planten in je tuin zetten? Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt!

Welke planten heb jij in je tuin staan om vlinders aan te trekken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Lees ook: bloeiende tuinplanten 

 

welke planten trekken vlinders aan
welke planten trekken vlinders aan

 

planten voor vlinders
planten voor vlinders
Comments Off on Deze bloemen trekken vlinders aan