keuken ontwerpen
Keuken

Hoe een keuken ontwerpen? Tips & stappenplan

Last Updated on February 26, 2022 by

Als je van plan bent om een keuken te kopen kun je dat op verschillende manieren doen. Een daarvan is dat je zelf een keuken gaat ontwerpen.

Als je niet bekend bent met het ontwerpen van keukens kan dat best lastig zijn. Waar moet je op letten en welke keuzes moet je maken? Hoe groot wil je je keuken bijvoorbeeld hebben? Wil je wel of geen keukeneiland?

In dit artikel gaan we het hebben over tips voor het ontwerpen van een keuken en worden deze en andere vragen beantwoord.

keuken ontwerpen
keuken ontwerpen

Photo by Dmitry Zvolskiy from Pexels

Hoe je keuken ontwerpen? Stappenplan

Beschikbare ruimte

Om te weten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor het ontwerpen van je keuken is het goed om eerst naar de afmetingen te kijken van de beschikbare ruimte.

De diepte van een keuken ligt gemiddeld rond de 60 cm. Als je een hoek hebt zitten in je keukenruimte moet je de tweede muur ook opmeten en hiervan 60 cm aftrekken want dat is ongeveer de gemiddelde diepte.

Als je al weet welke diepte je voor je keuken wilt gebruiken kun je dat natuurlijk ook gebruiken in plaats van 60 cm. Het ontwerpen van je keuken kun je in een online tekenprogramma redelijk simpel doen, je kan ook gebruik maken van een van de vele keukenplanners die keukenbouwers beschikbaar stellen.

Welke vorm moet je keuken hebben?

Het is goed om te bedenken welke vorm je je keuken wilt gaan geven. Dit is ook afhankelijk van de ruimte die je hebt natuurlijk.

Je kunt kiezen voor een keuken met 1 hoek erin, maar als je de ruimte hebt, zou je ook kunnen kiezen voor een keuken in een U-vorm. Dat zorgt er in de meeste gevallen voor dat je meer ruimte hebt dan een keuken met 1 hoek erin.

Bij het kiezen van een vorm is het vooral belangrijk om te bedenken hoeveel keukenkastjes en keukenapparatuur je in je keuken wilt hebben. Als je wat minder ruimte hebt, kun je ook kiezen voor een rechte keuken. Ook heb je keukens met een keukeneiland of een keuken die is opgesplitst in twee parallelle delen.

Welke keukenindeling?

De indeling van je keuken is ook erg belangrijk. Dit lijkt misschien iets heel simpels, maar het is toch wel iets waar je goed over moet nadenken.

Over het algemeen plaats je de koelkast bijvoorbeeld redelijk dichtbij het kookgedeelte van je keuken, zodat je makkelijk ingrediënten voor het eten kunt pakken.

De plek waar je het eten voorbereidt (groenten of vlees snijden) zit vaak dicht bij de plaats voor afval en vaak ook dicht bij de kookplaat. Ook is het goed om te bedenken waar je je kookapparaten wilt bewaren.

Welk budget heb je?

Het is goed om vooraf te bedenken hoeveel geld je wilt gaan uitbesteden aan je keuken. Je budget bepaalt namelijk voor een groot deel welke materialen je kunt gaan gebruiken.

Het ene soort hout is duurder dan het andere en het ene soort tegeltjes is duurder dan het andere. Daarom moet je goed bedenken wat je uit wilt gaan geven zodat je je keuzes door ook op kunt baseren.

Ook de fronten van de keukenkasten kunnen soms best duur uitvallen, net als het materiaal van het keukenblad. Informeer dus op voorhand goed en kijk wat er in je budget past.

Welke keukenstijl kies je?

Er zijn een hoop verschillende keukenstijlen. Het is mooi als je keukenstijl bij de rest van je indeling van je huis past.

Je hebt bijvoorbeeld een landelijke keuken. Dit soort keukens zijn op het moment erg populair. Bij landelijke keukens wordt klassiek met modern gemengd wat kan zorgen voor een mooi eindresultaat.

Maar je hebt ook keukenbouwers die zich alleen richten op klassieke looks of juist modern. Je hebt ook keukens die er wat stoerder uitzien, dit zijn vaak de industriële keukens of zwarte keukens. Dit zijn vaak keukens met donkere kleuren en eikenhout erin verwerkt. Vaak zijn bepaalde onderdelen van de keuken mat zwart, een erg grote keukentrend.

Kan je iets zelf doen of alles door een aannemer of firma?

In sommige gevallen kun je zelf ook bepaalde delen van je keuken zelf in elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan keukenkastjes. Het in elkaar zetten en plaatsen van keukenkastjes is niet super lastig.

Het grote voordeel aan het zelf in elkaar zetten is dat je vaak een stuk goedkoper uit bent. Maar als je niet echt handig bent kun je het beter door een firma laten doen, want anders kan er iets misgaan en dan moet je achteraf soms nog meer geld betalen om het te laten repareren.

Hoeveel ruimte heb je nodig om te koken?

Als je een groot gezin hebt is het vaak fijn om een grotere keuken te hebben. Soms moet je meer eten klaar maken en het is ook fijn als er gewoon nog iemand bij kan als je aan het koken bent.

Het kan ook zijn dat je zelf bijna nooit kookt en dan heb je natuurlijk weer een stuk minder nodig. Je zou dan bijvoorbeeld in plaats van een oven een combi oven kunnen gebruiken. Deze nemen vaak een stuk minder ruimte in.

Welk werkblad?

Je hebt een hoop soorten werkbladen voor keukens. Het is goed om te bedenken wat bij je keuze past. Een houten werkblad zorgt er bijvoorbeeld voor dat je keuken een warme sfeer krijgt.

Een betonnen werkblad zorgt er dan weer juist voor dat je keuken een wat meer industriële look krijgt. Kies voor een granieten werkblad als je wil dat je keuken een luxe uitstraling krijgt. Je ziet het… er zijn héél veel keuzes te maken als je op zoek bent naar een nieuwe keuken en niet alle keuzes zullen even snel gaan.

Ik raad je aan om een bord op Pinterest aan te maken en daar alles neer te zetten wat jij leuk vindt in een keuken. Analyseer later waarom dat dat is: hou je van het kleurenpalette? Of vind je de keuken net erg leuk qua lay-out of de accessoires? Zo kom je er gemakkelijk achter wat nou écht jouw stijl is.

Welke keukenkastjes?

Ook bij keukenkastjes geldt dat je moet kijken wat goed bij je keuken past. Maar niet alleen hoe de keukenkastjes eruit zien is belangrijk.

Ook het soort kastjes is goed om over na te denken. Je hebt bijvoorbeeld ladekasten, rolluikkasten of Kolomkasten. Het is goed om na te denken wat jou het meest praktische lijkt.

Wel of geen keukenkasten?

Wij hebben bijvoorbeeld zelf ervoor gekozen om geen bovenste keukenkasten te installeren en alleen te kiezen voor een leuke wandplank waar we allemaal glazen potten met kruiden, suiker… hebben staan. Staat niet alleen erg leuk, maar zorgt ook weer voor een goedkopere keuken.

Plus: je hebt minder spullen om in je keukenkasten weg te stoppen, dus ga je een wat meer minimalistische keuken hebben.

Welke keukenapparaten wil je?

Niet elke keuken van vandaag de dag heeft nog een echte oven. Dus het is goed om na te denken of je dit nog echt belangrijk vindt. Je kunt ook voor een combi-oven kiezen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je een ingebouwd koffiezetapparaat wilt hebben in je keuken.

Ook zijn er verschillende afzuigers en kookplaten waar je uit kunt kiezen. De keuzes die je maakt moet je vooral baseren op de dingen die je nodig denkt te gaan hebben en het budget dat je hebt om er aan uit te geven.

Wel of geen keukeneiland?

Als je veel ruimte hebt, kun je er ook voor kiezen om een keukeneiland of kookeiland bij je keuken te nemen. Keukeneilanden zijn tegenwoordig enorm populair.

Een kookeiland zorgt ervoor dat er een extra dimensie ontstaat in je keuken. Een keukeneiland wordt vaak gebruikt voor het plaatsen van een kookplaat en een werkblad. Maar het kan natuurlijk ook anders!

Zelf een keuken ontwerpen of laten ontwerpen?

Zoals uit dit artikel ook blijkt, is het ontwerpen van een keuken helemaal niet zo simpel als je zou denken. Er zijn een hoop factoren waar je over moet nadenken. Dit kan best lastig zijn en als je hier niet goed in bent is het misschien toch verstandiger om een keuken te laten ontwerpen.

Het is misschien wat duurder, maar je weet wel zeker dat het goed komt en dat er niks mis kan gaan. En het mooiste is dat je er zelf geen werk aan hebt!

Comments Off on Hoe een keuken ontwerpen? Tips & stappenplan