wintertuin
Tuin en planten

Een knusse wintertuin en winterterras inrichten

Last Updated on October 18, 2022 by

Een knusse wintertuin en winterterras inrichten

Veel mensen zitten alleen in de zomer bij mooi weer buiten in hun tuin, maar dit is echter erg zonde want ook in de winter kun je heerlijk buiten zitten. Een gezellig avondje met vrienden of familie kan ook in de winter buiten georganiseerd worden, maar dan wel met de juiste aanpassingen.

In dit artikel geef ik je wat informatie over hoe je je tuin winterproof kan maken en hoop ik je ideeën te geven over hoe je meer sfeer kunt creëren in je tuin tijdens de wintertijden.

wintertuin
wintertuin

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Hoe een knusse wintertuin inrichten

Het is belangrijk om in de winter je tuin sfeervol aan te kleden, omdat de winterdagen wat somberder zijn en het weer wat donkerder is dan in de zomer. In dit deel van het artikel geef ik je wat inspiratie om je tuin gezellig en sfeervol te maken in de winter.

Verlichting

Zoals iedereen weet is het in de winter al vroeg donker. Door veel lichten aan je tuin toe te voegen breng je licht en sfeer in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten buitenverlichting. Als je het gezellig wilt houden in je tuin moet je voor subtiele verlichting kiezen en niet voor felle lampen, dit zorgt namelijk voor minder sfeer. Je kunt zo bijvoorbeeld een snoer met lampjes ophangen over de schutting of om een boom doen.

Ook doen kaarsen het altijd goed. Je kunt zo bijvoorbeeld een lantaarn aanschaffen om de kaarsen in te zetten. Dit ziet er leuk uit en is ook praktisch. De lantaarn beschermt te kaarsen namelijk meteen tegen alle weersomstandigheden in de winterperiode.

Planten

In de zomer hebben mensen vaak veel bloemen en andere kleurrijke planten in de tuin, maar veel planten overleven het in de winter niet. Toch zijn er wel een aantal planten die je in te winter in de tuin kunt zetten.

De kerstroos is hier een mooi voorbeeld van. Deze winterbloeiende plant geef in de winter een kleurrijk effect aan je tuin. De plant bloeit in het wit, groen, roze of paars. Ook de Hulst is een bekende winterbloeiende plant. Deze plant heeft groene blaadjes en rode besjes wat een mooie kleur toevoegt aan je tuin. Planten brengen veel sfeer met zich mee, dus ook in de winter zijn ze belangrijk in je tuin.

Jacuzzi

Hoe heerlijk is het om op een koude winterdag in een heerlijk warm bubbelbad te zitten. Hoe koud het ook is, je kunt altijd lekker ontspannen in een jacuzzi. Het voordeel hiervan is dat je vaker buiten komt in de koudere dagen.

De combinatie van de kou buiten en het warme bubbelbad is heerlijk ontspannend. Ook kun je gezellig met vrienden in de jacuzzi zitten. Een jacuzzi in je tuin brengt dus veel gezelligheid met zich mee. Het is verstandig om de jacuzzi onder een overkapping te plaatsen zodat je er onder alle weersomstandigheden in kunt zitten. Je zit dan namelijk altijd droog onder de overkapping.

Hoe een knus winterterras inrichten

Als je in de winter buiten wilt zitten is een winterterras ideaal. Je kunt dan onder alle weersomstandigheden buiten zitten. Ook je terras heeft wat aanpassingen nodig om helemaal klaar te zijn voor de winter. Je kunt de volgende ideeën toevoegen aan je winterterras:

Accessoires

Het is natuurlijk belangrijk dat je het leuk aankleed om het gezellig te maken. Dit kan goed met verschillende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan leuke kussentjes in de bank, kaarsen op tafel of op de grond in een lantaarn, een klok of schilderij aan de wand, plantjes of een vaas op de tafel, zachte kleedjes op de bank etc.

Er zijn dus veel verschillende accessoires waar je het terras gezellig mee aan kunt kleden. Ook de verlichting is een belangrijk onderdeel om sfeer te brengen in je terras. Eerder in dit artikel is ook al benoemd dat verlichting belangrijk is in je tuin, dit geldt dus ook voor je terras.

Warmte

In de winter is het een stuk kouder dan in de zomer dus wanneer je in de avond gezellig buiten wilt zitten is het belangrijk dat je voor een warmte zorgt op het terras. Het is fijn als het terras afgesloten is met bijvoorbeeld een glazen schuifdeur.

Als het namelijk dicht is kan er geen koude lucht in en kan het ook niet doorwaaien. Je kun dan een kachel in het terras zetten die iedereen warm kan houden. Als het terras niet afgesloten is kun je er een terrasverwarmer inzetten die ook voor voldoende warmte kan zorgen. Het nadeel is wel dat de warmte ook snel weer weg is als je terras niet afgesloten is. Naast een goede terrasverwarmer is het ook fijn om wat kleedjes neer te leggen in het terras.

Je kunt ze ook leuk als decoratie neerleggen op de bank. Wanneer het dan kouder wordt in het terras kunnen je gasten ook zelf een kleedje van de bank pakken als ze het koud hebben.

Ook kussens en schapenvacht kan voor veel warmte zorgen. Leg dit dan bij voorkeur in de zithoek zodat het je effectief warm kan houden. Ook zorgen deze accessoires voor extra sfeer, alleen maar voordelen dus!

Zorg voor kleur

Kleuren zorgen ook voor een knusse sfeer in je winterterras. Kies ongeveer 2 kleuren uit en laat deze kleuren in de accessoires terugkomen. Kies bijvoorbeeld gouden en blauwe kaarsen in een witte lantaarn, een blauwe kaars op de tafel, een gouden vaas, gouden en blauwe sierkussentjes en een blauw kleed.

Zo breng je op een stijlvolle manier sfeer en kleur in het terras. Als je voor meer dan 3 verschillende kleuren zou kiezen wordt het al snel te vol en te druk en dit zorgt niet voor een mooi effect.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over wintertuinen en winterterrassen. Ook hoop ik dat ik je heb kunnen inspireren en dat je met deze tips aan de slag kunt gaan. Ik wens je veel succes met het sfeervol maken van je tuin of winterterras!

Comments Off on Een knusse wintertuin en winterterras inrichten