tuin herfst winter
Tuin en planten

Je tuin klaarmaken voor de herfst en winter: tuinklusjes

Last Updated on February 9, 2022 by

Je tuin klaarmaken voor de herfst en winter

In oktober maken de meesten onder ons hun tuin klaar voor de herfst en winter. In oktober zijn soms nog zonnige dagen om lekker aan de slag te gaan. Bij koud weer kan het voorkomen dat de grond al bevroren is. Het is dan lastige om te werken in de tuin en sommige tuinklusjes kunnen dan niet meer geklaard worden.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Verwijderen van eenjarigen planten

Eenjarigen planten zullen verwijderd moeten worden bij het winterklaar maken van de tuin. Mocht dit niet gedaan worden, zullen de wortels gaan rotten. Het wordt dan lastige om de planten te verwijderen. De eenjarigen planten kunnen met wortel en al uit getrokken worden.

Eventuele lege plekken kunnen opgevuld worden met winterplanten. Een kleurrijke winterplant zijn bijvoorbeeld winterviooltjes. Door deze winterplanten heeft de tuin wel nog een nette uitstraling in de winter. Ook onkruid zal verwijderd moeten worden.

Bloembollen planten

Tijdens het winterklaar maken van de tuin kunnen ook al bloembollen geplant worden. Deze bloembollen zullen dan in het voorjaar opkomen. Het planten van bloemenbollen kan het beste gedaan worden na de eerste nachtvorst tussen september tot december.Plaats de bloembollen niet te diep in de grond. Op de verpakking staat altijd hoe diep ze geplant moeten worden.

Hou voor tulpen een 10 centimeter aan qua plantdiepte en zorg ervoor dat de bollen ook een tiental centimeter van elkaar staan: zo zullen ze een beter bol aanmaken voor het jaar na de bloei.

Aandacht voor het gazon

Ook het gazon moet winterklaar worden gemaakt. Bladeren kunnen verwijderd worden van het gazon. Een kleine hoeveelheid bladeren op het gazon is niet erg. Daarnaast is het eventueel mogelijk om het gazon een laatste maaibeurt te geven.

Om het gras extra mooi te houden is het belangrijk om kalk op het gras te gooien. Door kalk kan een gazon extra goed voedingstoffen opnemen. Dit is belangrijk om de winter door te komen. Daarnaast zorgt het ook voor minder mos en algen.

Snoeihout gebruiken om een schuilplek te maken

Snoeihout kan gebruikt worden om een schuilplek te maken voor insecten en egels. Leg al het snoeihout bij elkaar en insecten en egels zullen zeker een bezoek brengen aan je tuin. Eventueel kunnen uitgebloeide planten ook in een pot worden gedaan. Vogels zullen dan langs komen om zaden uit de planten te halen.

Onderhoud aan de vijver

Ook de vijver heeft onderhoud nodig om de winter door te komen. Zorg dat in de vijver niet te veel planten zitten. Waterplanten kunnen vervolgens op de composthoop gegooid worden. Daarnaast zal ook slib op de bodem verwijderd moeten worden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een slibzuiger of een schepnet.

In het water van de vijver zal eventueel ook een waterpomp geplaatst kunnen worden voor in de winter. Deze pomp zorgt ervoor dat het water in beweging blijft en dat de vijver niet dicht gaat vriezen.

Vergeet niet de buitenkraan af te sluiten

Veel mensen die hun tuin winterklaar maken vergeten hun buitenkraan af te sluiten. Toch is dit erg belangrijk om te doen. Dit kan veel schade voorkomen. Door de vorst zouden leidingen kunnen gaan bevriezen. Hierdoor kan de leiding schade opgelopen. Het afsluiten moet meestal gebeuren in de kruipruimte of in de meterkast.

Mocht het afsluiten echt niet lukken, bedekt de kraan dan met isolerend materiaal. Isolerend materiaal kon soms ook helpen om schade aan de leiding te voorkomen.

Denk ook aan de vogels

Vogels kunnen ook wel wat lekkers gebruiken in de winter. Bijvoorbeeld vetbollen, noten of pinda’s. In de winter hebben ze vaak te weinig voedsel tot hun beschikking. Ook vogelhuisjes en voedertafels kunnen een schoonmaakbeurt gebruiken tijdens het winterklaar maken van de tuin.

Bescherm vaste planten tegen vorst

Niet alle vaste planten kunnen tegen vorst. Sommige vast planten zullen daarom ook beschermd moeten worden tegen de vorst. Dit kan op verschillen de manieren gedaan worden.

Een van de mogelijkheden is om te planten verplaatsen naar een overkapping. Vooral planten die niet beschut staan hebben veel last van de vorst. Je kunt vaste planten onder andere beschermen door ze in te pakken. Gebruik voor het inpakken van vorstgevoelige planten een beschermhoes of vliesdoek.

Heb je zelf geen zin om je tuin winterklaar te maken? Dan kan je het ook laten doen door een hoveniersbedrijf. Hoveniersbedrijven hebben veel ervaring in het winterklaar maken van grote en kleine tuinen.

Het winterklaar maken van een tuin kan gezien worden als een investeringen voor het nieuwe tuinseizoen. In het voorjaar kan dan weer genoten worden van een nette tuin.

 

Lees ook: welke bloemen bloeien in de herfst

Lees ook: Wat doen met de moestuin in de winter en herfst

Comments Off on Je tuin klaarmaken voor de herfst en winter: tuinklusjes