bloemen herfst
Tuin en planten

15 planten en bloemen die bloeien in de herfst

Last Updated on March 10, 2023 by

Planten en bloemen die bloeien in de herfst

In ieder jaargetijde wil je het liefste altijd planten en bloemen hebben die meer kleur aan jouw tuin gaan geven. Zo ook in de herfst. Er zijn verschillende planten en bloemen die dit voor jou kunnen realiseren en die ook nog nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven. Onderstaande top 15 is een handige leidraad om enkele bloeiende planten en bloemen in de tuin te hebben tijdens de herfst.

bloemen-herfst

bloemen herfst
bloemen herfst

1. Rucola

Rucola is een van de planten (groenten, eerder) die jou van groen in de tuin kan voorzien. Het groeit veel in het wild en wordt daarom ook wel eens als onkruid gezien, terwijl het toch veel voor jou kan brengen. Er zijn verschillende varianten en het is familie van de kruisbloemen. De rucola geeft witte bloemen, waardoor het ook gezellig staat. In de juiste grond kan de plant tot wel een meter hoog worden. Laat je rucola dus maar flink uitschieten,

2. Herfstaster

De herfstaster heeft een lange bloeiperiode en zal in het najaar jouw tuin een stuk vrolijker gaan maken. Er zijn verschillende soorten van deze plant te vinden. Voor het zaaien is een vruchtbare grond nodig met een warme standplaats. Het liefst staat deze plant in de volle zon. Als je niet van insecten houdt, moet je de plant niet naast het zitgedeelte plaatsen. De bloemen zullen namelijk wel vlinders en bijen aantrekken.

Deze plant heb ik zelf echt heel hoog op mijn lijstje staan om zelf in onze tuin te planten zodra onze tuinverbouwing helemaal klaar is en we onze planten kunnen uitkiezen.

herfstaster
herfstaster

3. Raapzaad

Raapzaad is een andere familie van de kruisbloemen. Het is groente, wat onder de koolsoorten valt. Sommigen zullen het daarom ook zien als koolzaad of een van de mosterdplanten. Je vindt deze planten vaak langs de bermen, maar kunt ze ook in jouw eigen tuin zetten. De plant zelf zal twee keer per jaar groeien en tot ongeveer 80 centimeter hoog worden. Daarbij is raapzaad winterhard en geeft het mooie gele bloemen.

raapzaad
raapzaad

4. Helenium

Helenium is een plant die regelmatig voorkomt in de Nederlandse tuinen. Het staat ook bekend als zonnekruid en geeft rode oranjekleurige bladeren. De herfstkleuren zijn daarom altijd terug te zien bij deze plant. Er zijn ongeveer 40 soorten van deze plant te vinden en de plant kan tot een meter hoog worden. Er moet een vochtige en voedzame bodem beschikbaar zijn.

5. Zilverkaars

De zilverkaars begint pas echt te groeien in september. Daarom is het de perfecte plant voor in de herfst. De mooie witte bloemen zullen mooi afsteken tegen de andere planten in de tuin. Je krijgt hierdoor altijd een interessante combinatie. Deze planten hebben voldoende schaduw nodig. Ook moet de grond altijd vochtig gehouden worden en moet er regelmatig mest gestrooid worden.

6. Bosuien

Bosuien zijn niet alleen een goede plant voor jouw herfsttuin, maar hebben ook nog een nuttige functie. Je kunt deze namelijk ook eten. De bosui kan op verschillende soorten grond gezaaid worden, zoals bijvoorbeeld een moestuin. Een van de rassen, de lilia, geeft rood-paarse kleuren, wat het gelijk vrolijk maakt.

7. Paksoi

Paksoi is wederom een van de groenten die in jouw moestuin kan komen. Ook deze plant behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het is alleen niet eenvoudig om deze plant goed te kweken. Er moet namelijk een zurige grond zijn. Je zult daarom een plek moeten hebben met veel kalk in de bodem. Ook moet er voldoende zon te vinden zijn. Er kunnen bloemen aan de plant komen.

8. Herfstanemonen

Herfstanemonen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Zo kun je kiezen uit paars, wit en roze. De plant begint met bloeien in juli en zal tot laat in de herfst doorgaan. Door in halfschaduw of schaduw te planten heb je altijd een goede plant in handen. Wel moet je ervoor zorgen dat de grond humusrijk is en niet al te droog is. Je kunt deze planten altijd mooi combineren met bijvoorbeeld siergrassen of varens.

9. Geranium Rozanne

Als je op zoek bent naar een bloeiende bodembedekker voor de herfst, dan moet je naar de Geranium Rozanne kijken. Deze zal namelijk pas stoppen met bloeien bij de eerste nachtvorst. De plant bestaat uit een fijn blad in combinatie met blauwe bloemen. Door de bodembedekker heb je ook geen last meer van onkruid.

Geranium Rozanne
Geranium Rozanne

10. IJzerhard

Als je voor IJzerhard kiest, heb je altijd een vrolijke plant in handen. Het is een plant waar veel verschillende vlinders op af komen. De plant zelf biedt ook voldoende sfeer. Er komen namelijk paars/lila bloemetjes op af. Je kunt de plant overal bij plaatsen, zolang je rekening houdt met de hoogte. De plant kan ook in de winter goed overleven.

IJzerhard
IJzerhard

11. Lampenpoetsergras ‘Hameln’

Pluimen mogen ook niet ontbreken in jouw tuin. Je kunt daarom ook een aantal van deze pluimen in jouw tuin gaan zetten. De lampenpoetsergras heeft een decoratief karakter en zal altijd sierlijk staan. In de herfst zullen de planten goudgeel worden, waardoor er een adembenemend uitzicht is vanaf jouw terras. In de winter zullen ze verdrogen, waardoor je hem kunt laten staan.

pennisetum hameln
pennisetum hameln

12. Viburnum

De Viburnum heeft knoppen die in het najaar gevormd worden. Deze knoppen zijn wit/roze van kleur. De knoppen zelf zijn al voldoende om jouw tuin in de herfst van kleur te zien. De echte verrassing komt echter pas in januari, als de bloemen ontstaan. Deze zullen tot mei door blijven bloeien. De zoete geur is al van ver te ruiken en zal daarom altijd een aangename oplossing zijn.

Viburnum
Viburnum

13. Kerstroos

De Kerstroos is een plant die jouw tuin om kan toveren tot een mooie en siervolle ruimte. De plant begint in de herfst met groeien en zal in de winter pas echt in de schijnwerpers komen te staan. De bloemen kennen veel verschillende kleurtinten en de bladeren kunnen verder weggeknipt worden als je nog meer van de kleuren wilt gaan genieten.

14. Wilde Wingerd

De Wilde Wingerd is een plant die alleen al door de kleuren goed bij de herfst past. Als je de plant in de volle zon zet, zal het blad namelijk felrood zijn. Hoe minder zon de plant gedurende de maanden krijgt, hoe minder rood de bladeren zullen worden.

15. Cosmos

Cosmos is een erg dankbare bloem: ze heeft niet veel nodig en bloeit volop in je tuin, zelfs in potten kan je deze bloem gemakkelijk kweken. In het najaar bloeit ze ook nog uitbundig én kan je ondertussen zaden verzamelen van uitgebloeide exemplaren. Kwestie van volgend jaar weer te kunnen genieten van deze mooierd in je tuin.

cosmos herfst
cosmos herfst

Bonus: Dahlia’s

Ah, de dahlia! Het is waarschijnlijk mijn grote favoriet in de tuin. Als je bepaalde dahliasoorten plant én ze regelmatig snoeit (de bloemen afknippen), gaan de meeste dahlia’s door tot de eerste vorst. Heerlijk om deze felle kleuren nog in een mooie nazomer of in het begin van de herfst nog te zien in je tuin!

 

herfst bloemen
herfst bloemen

Nog meer planteninfo?

Comments Off on 15 planten en bloemen die bloeien in de herfst