hoe vaak volle maan
Tuin en planten

Hoe vaak volle maan in 2023?

Last Updated on April 30, 2023 by

Hoe vaak is er volle maan in 2023? Een overzicht van alle data

In 2023 zal de maan ons weer betoveren met haar prachtige volle gloed. Maar hoe vaak kunnen we genieten van deze magische verschijning? In dit artikel zal ik uitleggen hoe vaak de volle maan zal verschijnen in 2023.

Volgens de maankalender zal 2023 een totaal van 12 volle manen hebben, net als elk ander jaar. De eerste volle maan van het jaar zal verschijnen op 7 januari en de laatste op 29 december. De volle maan is een prachtig natuurlijk verschijnsel dat al eeuwenlang mensen fascineert. Het is een moment waarop de maan volledig is verlicht door de zon en zijn volle omvang bereikt.

hoe vaak volle maan
hoe vaak volle maan

De volle maan heeft door de geschiedenis heen verschillende betekenissen gehad voor verschillende culturen. Sommigen geloven dat het de kracht van de maan versterkt en dat het gunstig is voor bepaalde rituelen en ceremonies. Of je nu spiritueel bent of gewoon geniet van de schoonheid van de natuur, de volle maan is zeker een bijzonder moment om naar uit te kijken in 2023.

Wat is een volle maan?

Een volle maan is een fase van de maan waarin de maan volledig verlicht is door de zon en vanaf de aarde gezien een volle cirkel lijkt te vormen. Deze fase van de maan treedt op wanneer de maan zich recht tegenover de zon bevindt, met de aarde in het midden.

volle maan jaar
volle maan jaar

Een volle maan is een prachtig verschijnsel dat door de eeuwen heen mensen heeft geïnspireerd en betoverd. In verschillende culturen en tradities is de volle maan een symbool van vruchtbaarheid, verlichting, transformatie en spirituele groei. De volle maan heeft ook invloed op de getijden van de oceaan en kan sommige dieren beïnvloeden om te paren of te migreren.

Het is belangrijk om op te merken dat de volle maan niet altijd op dezelfde dag of tijd plaatsvindt. De exacte datum en tijd van de volle maan variëren afhankelijk van de positie van de maan ten opzichte van de zon en de aarde. Daarom is het handig om een vollemaankalender te raadplegen om te weten wanneer de volgende volle maan plaatsvindt.

hoe vaak volle maan 2
hoe vaak volle maan 2

Wanneer zijn de volle manen in 2023?

Eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2023 zijn er twee volle manen:

Datum Tijd Zodiakteken
7 maart 13:40 uur Maagd
6 april 06:34 uur Weegschaal

Tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2023 is er één volle maan:

Datum Tijd Zodiakteken
5 mei 19:33 uur Schorpioen (Maansverduistering)

Derde kwartaal

wanneer volle maan
wanneer volle maan

In het derde kwartaal van 2023 is er één volle maan:

Datum Tijd Zodiakteken
4 juni 05:41 uur Boogschutter

Vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2023 is er één volle maan:

Datum Tijd Zodiakteken
3 juli 13:38 uur Steenbok

maan fases
maan fases

Betekenis van volle manen

Als een maan vol is, betekent dit dat de maan zich aan de andere kant van de aarde bevindt dan de zon. De volle maan is dan ook altijd rond de 14e dag van de maand te zien. De volle maan heeft door de eeuwen heen altijd een belangrijke rol gespeeld in verschillende culturen en religies. Hieronder vind je een aantal betekenissen die aan de volle maan worden toegeschreven:

  • Volle maan staat symbool voor verlichting en wijsheid.
  • Volle maan wordt gezien als een tijd van manifestatie en creativiteit.
  • Volle maan wordt geassocieerd met veranderingen en transformaties.
  • Volle maan wordt vaak gevierd als een tijd van overvloed en vruchtbaarheid.

Naast deze symbolische betekenissen heeft de volle maan ook invloed op ons dagelijks leven. Zo wordt er beweerd dat de volle maan invloed heeft op onze emoties en ons slaappatroon. Ook zou de volle maan invloed hebben op de getijden en het weer.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze claims, blijft de volle maan een fascinerend fenomeen dat door velen wordt gevierd en bestudeerd.

hoe vaak is het volle maan
hoe vaak is het volle maan

Hoe vaak komt een volle maan voor?

In het jaar 2023 zal een volle maan ongeveer eens in de dertig dagen voorkomen. Dit betekent dat er normaal gesproken twaalf volle manen zijn in een jaar. Echter, voor het jaar 2023 geldt dat er maar liefst dertien volle manen zullen zijn. Dit komt doordat de eerste volle maan vroeg in januari valt.

De exacte datum en tijd van de volle maan kan verschillen afhankelijk van de locatie en tijdzone waarin je je bevindt. Over het algemeen vindt de volle maan plaats wanneer de maan zich aan de tegenovergestelde kant van de aarde bevindt ten opzichte van de zon. Dit zorgt ervoor dat de maan volledig verlicht is door de zonnestralen die erop vallen.

volle maan 2023
volle maan 2023

Naast de volle maan zijn er ook andere fasen van de maan, zoals de nieuwe maan, eerste kwartier en laatste kwartier. Deze fasen worden bepaald door de positie van de maan ten opzichte van de zon en de aarde.

Als je geïnteresseerd bent in de maanstanden en de verschillende fasen van de maan, kun je een maankalender raadplegen. Hierop staan de data en tijden van alle fasen van de maan in het jaar 2023 vermeld.

Comments Off on Hoe vaak volle maan in 2023?