kas schoonmaken
Tuin en planten

Hoe je kas schoonmaken? Een stappenplan!

Last Updated on March 4, 2023 by

De lente komt eraan en het wordt tijd om te gaan denken aan alles wat we gaan planten dit jaar! We moeten ervoor zorgen dat onze kassen netjes zijn, zodat we het meeste uit onze gewassen kunnen halen.

We moeten ons terras schoonmaken en groene aanslag van het terras verwijderen, we kiezen al onze zaadjes uit en een van de meest vervelende klusjes – maar oh zo nuttig – is het schoonmaken van je kas of serre. Niet het meest leuke klusje, ik weet het, maar het helpt je echt tijdens het seizoen!

je kas schoonmaken 2
je kas schoonmaken 2

Hoe je kas schoonmaken?

Stap 1: Je kas leegmaken

Begin met het leeghalen van je kas. Haal alle planten eruit. Als het overwinterende planten zijn, kies dan een dag met zacht weer en zet ze enige tijd buiten terwijl u-je in de kas bezig bent. Zorg er bij het verplaatsen van de groenten voor dat je ze afdekt, zodat het licht de bladeren van deze tere planten niet bereikt.

kas opruimen
kas opruimen

 

kas schoonmaken
kas schoonmaken

 

Stap 2. De binnenkant schoonmaken

Zodra alle planten uit de kas zijn gehaald, begin je met het schoonmaken van boven naar beneden. Begin met het wegvegen van al het vuil op de vloer en gebruik vervolgens een vochtige spons of doek om elk oppervlak schoon te maken.

kas glazen schoonmaken
kas glazen schoonmaken

Vergeet niet in alle hoeken en gaten te kijken, want vuil en stof kunnen zich er ook in ophopen. Gebruik bij hardnekkige vlekken een schuurspons of glasreiniger voor ramen. Spoel na het schoonmaken alle oppervlakken af om zeepresten te verwijderen. Veeg tot slot de vloer opnieuw en dweil hem indien nodig.

hoe kas schoonmaken
hoe kas schoonmaken

Stap 3. De buitenkant schoonmaken

Maak de buitenkant schoon van uw kas met een zachte doek en reinigingsmiddel, of gebruik een hogedrukreiniger als je die hebt. Zorg ervoor dat je tijdens het schoonmaken de planten in de omgeving niet beschadigt.

Stap 4. De kas ventileren

Zodra alle oppervlakken schoon zijn, open je de ramen en deuren van uw kas om frisse lucht binnen te laten en te laten circuleren. Dit zal helpt eventuele geuren te verwijderen en vermindert ook het risico op schimmel en meeldauw.

Stap 5. Zet uw planten terug

Als het schoonmaken klaar is, kan je de planten weer in de kas zetten. Zorg ervoor dat je de temperatuur en de vochtigheidsgraad zo nodig aanpast voordat je de ruimte weer afsluit.

hoe je kas klaarmaken
hoe je kas klaarmaken

Wat zijn de voordelen van je kas schoon te maken?

Het belangrijkste voordeel van het schoonmaken van uw kas is het creëren van een gezonde en veilige omgeving voor uw planten. Een goede hygiëne in de kas helpt de planten vrij te houden van ongedierte en ziekten, aangezien vuil deze organismen vaak kan bevatten.

kas schoonmaken na winter
kas schoonmaken na winter

Bovendien voorkomt regelmatig onderhoud van de structuur ook schade die na verloop van tijd de isolatie van de ruimte zou kunnen aantasten. Tot slot geeft het je de gelegenheid om eventuele tekenen van schade op te sporen en zo nodig reparaties uit te voeren.

Door deze stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat je kas schoon en goed onderhouden is, zodat je planten het hele jaar door veilig en gezond zijn!

Nu je kas is klaar voor het nieuwe groeiseizoen! Houd hem schoon en geniet van de groei van je planten.

hoe je kas klaarmaken
hoe je kas klaarmaken
Comments Off on Hoe je kas schoonmaken? Een stappenplan!