bloemen planten zandgrond
Tuin en planten

20x Planten voor zandgrond: ideale planten en bloemen

Last Updated on March 10, 2023 by

Het is heel belangrijk om te weten welk type grond je in jouw tuin hebt, om daarbij de allerbeste planten te kunnen kiezen. In dit artikel vertellen we je graag welke planten en bloemen het beste geschikt zijn voor zandgrond.

bloemen planten zandgrond
bloemen planten zandgrond

Hoe weet je of je zandgrond in je tuin hebt?

Zandgrond voelt droog aan en is gemakkelijk te breken met je handen of een spade. Je kan het zandgehalte ook testen door wat grond in je hand te nemen en er stevig in te knijpen. Als je je hand opent, moet de grond gemakkelijk in kleine stukjes uiteenvallen.

Nu je weet welke grondsoort je hebt, zijn hier 10 planten die goed gedijen in zandgrond:

De 20 beste planten en bloemen voor zandgrond

1) Lavendel

Lavendel is een aromatische plant die bekend staat om zijn geurige geur en aantrekkelijke paarsblauwe bloemen. Het vereist veel licht, dus zorg ervoor dat je het plant op een plek waar het minstens 8 uur zonlicht per dag krijgt.

lavendel zandgrond
lavendel zandgrond

2) Rozemarijn

Een ander aromatisch kruid, rozemarijn groeit het beste in droge, zonnige omstandigheden.

Hij is ook zeer winterhard en kan verschillende temperaturen verdragen.

rozemarijn zandgrond
rozemarijn zandgrond

3) Distel

Deze opvallende vaste plant heeft diepblauwe of paarse bloemen die je tuin zeker zullen opvallen.

distel
distel

4) Lamsoren

Deze donzige planten hebben zachtzilveren bladeren en heldere, witte bloemen die geliefd zijn bij bijen en andere bestuivers.

Ze groeien in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Lees nog meer over bloemen voor bijen!

lamsoor
lamsoor

5) Sedum

Een vetplant met kleurrijke bladeren, sedum is droogtetolerant en heeft weinig water of onderhoud nodig als hij zich eenmaal in de grond heeft gevestigd.

6) Duizendblad

Deze margrietachtige bloemen zijn er in verschillende soortenen komen in verschillende kleuren voor, waaronder wit, roze en geel.

Het zijn droogtetolerante, onderhoudsarme planten die snel groeien in zandgrond.

Duizendblad
Duizendblad

7) Blauwe kantbloem

Deze winterharde plant produceert delicate blauwe bloemen die vlinders en bijen naar uw tuin lokken.

blauwe kantbloem
blauwe kantbloem

8) Klaproos

Klaprozen zijn opvallende bloemen met grote hoofden die er zijn in tinten wit, roze, oranje en rood. De klaproos is een ideale bloem voor droge grond, omdat hij weinig water nodig heeft als hij eenmaal in de grond staat.

9) Salie

Een kruid met zilvergroene bladeren, salie is zeer geschikt voor zandgronden omdat het een goede afwatering prefereert.

10) Leeuwenbekje

Deze hoge stekelige bloemen zijn er in allerlei kleuren en geven uw tuin een unieke textuur. Ze zijn ook zeer winterhard, zodat ze tegen enige droogte kunnen.

11) Korenbloemen

Deze prachtige blauwe bloemen zijn gemakkelijk te kweken in zandgrond. Ze hebben weinig water nodig als ze eenmaal gevestigd zijn.

12) Verbena

Deze laagblijvende bloem produceert helder paarse of roze trossen bloemen die bestuivers aantrekken en droogte kunnen overleven.

13) Goudsbloem

Heldere, vrolijke goudsbloemen zijn zeer winterhard en gedijen goed op droge, zanderige grond.

14) Ageratum

Ook bekend als flosbloem, deze aantrekkelijke planten produceren zachte, donzige bloemen in witte, roze en blauwe tinten. Ze hebben volle zon nodig om volledig tot hun recht te komen.

15) Anjer

Deze geurige bloemen komen in een verscheidenheid van kleuren en zien er geweldig uit als ze geplant worden in een groep. Ze zijn winterhard en kunnen droogte op zandgrond overleven.

16) Cosmos

Deze hoge, margrietachtige bloemen komen in tinten wit, roze en geel en voegen hoogte toe aan uw bloembed.

17) Gaillardia

Ook bekend als dekenbloem, deze langdurige bloemen zijn er in kleuren als rood, oranje en geel. Ze vereisen weinig onderhoud als ze eenmaal gevestigd zijn.

18) Vlinderkruid

Deze aantrekkelijke plant heeft fel oranje bloemen die vlinders naar uw tuin lokken. Het is ook zeer droogtetolerant en zal gedijen in zandgrond.

19) Zonnebloem

Iedereen’s favoriete zomerbloem, zonnebloemen vereisen volle zon om hun volledige potentieel te bereiken, maar ze doen het wel goed in zandgrond.

20) Nasturtium

Deze heldere plant komt in gele en rode tinten, en is een geweldige aanvulling voor elke tuin. Hij is droogtetolerant en kan lange periodes zonder water overleven.

Al deze planten zijn ideaal voor zandgrond, omdat ze weinig onderhoud of water nodig hebben als ze eenmaal gevestigd zijn en goed bestand zijn tegen droge omstandigheden. Dus als u zandgrond in uw tuin heeft, waarom probeert u dan niet een (of meer!) van deze prachtige planten? Ze voegen schoonheid en kleur toe aan uw buitenruimte en zijn tegelijkertijd soms winterhard genoeg om de elementen te overleven!

Met een zorgvuldige selectie kunt u een prachtige tuin creëren die eruitziet alsof het werk van een professional! En dat alles zonder er ontelbare uren aan te besteden. Dus waarom zou je het niet eens proberen? We weten zeker dat u er geen spijt van zult krijgen om deze planten in uw tuin te zetten.

Door deze tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw tuin met zandgrond er jarenlang prachtig uitziet.

Dit zijn slechts enkele van de planten die goed gedijen op zandgrond. Met de juiste keuze kun je je tuin laten bloeien met levendige kleuren en interessante texturen, ongeacht de grondsoort. Zorg ervoor dat je wat onderzoek doet voordat je gaat planten, zodat je de beste plant voor jouw situatie kiest. Veel plezier met tuinieren!

Comments Off on 20x Planten voor zandgrond: ideale planten en bloemen