senecio rowleyanus
Uncategorized

Senecio Rowleyanus verzorgen: Tips voor een gezonde Erwtenplant

Last Updated on July 21, 2023 by

Senecio Rowleyanus verzorgen: Tips voor een gezonde Erwtenplant

Senecio rowleyanus, ook wel bekend als de erwtenplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke uiterlijk. De plant heeft lange, hangende stengels die bedekt zijn met kleine, ronde blaadjes die lijken op erwten. Het is een gemakkelijke plant om te verzorgen en is daarom ideaal voor beginnende plantenliefhebbers.

Om de Senecio rowleyanus gezond te houden, is het belangrijk om de plant op de juiste manier te verzorgen. De plant houdt van veel licht, maar kan niet goed tegen direct zonlicht. Plaats de plant daarom op een plek met indirect zonlicht. Daarnaast heeft de plant niet veel water nodig en is het belangrijk om de grond tussen het water geven door te laten drogen. Overwatering kan leiden tot wortelrot en uiteindelijk de dood van de plant.

senecio rowleyanus erwtenplant
senecio rowleyanus erwtenplant

Als je op zoek bent naar een mooie, gemakkelijk te verzorgen kamerplant, dan is de Senecio rowleyanus een goede keuze. Met de juiste verzorging kan deze plant jarenlang meegaan en een mooie toevoeging zijn aan je interieur. Volg de eenvoudige verzorgingstips en geniet van de unieke uitstraling van deze plant.

Verzorging van Senecio Rowleyanus

Senecio Rowleyanus, ook wel bekend als de Erwtenplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je Erwtenplant gezond en gelukkig blijft:

Water geven

Senecio Rowleyanus heeft niet veel water nodig en kan eigenlijk beter te droog zijn dan te nat. Geef de plant pas water als de grond helemaal droog is. Wanneer je water geeft, zorg er dan voor dat het water goed weg kan lopen uit de pot. Anders kan de plant te nat worden en gaan rotten.

Licht

De Erwtenplant houdt van helder, indirect licht. Plaats de plant daarom in de buurt van een raam op het noorden of oosten. Als de plant te weinig licht krijgt, kunnen de bladeren geel worden en afvallen.

hangplant senecio rowleyanus
hangplant senecio rowleyanus

Bodem

Senecio Rowleyanus groeit het beste in goed doorlatende grond. Gebruik bij voorkeur een mengsel van potgrond en zand om de bodem te verbeteren. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant groeit, drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

Temperatuur

De Erwtenplant houdt van warme temperaturen en kan niet goed tegen kou. Houd de plant daarom uit de buurt van tochtige plekken en zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt.

Voeding

Senecio Rowleyanus heeft niet veel voeding nodig, maar kan af en toe wel wat extra’s gebruiken. Gebruik bij voorkeur een vloeibare meststof, die je eens per maand aan het water toevoegt. Overvoeding kan leiden tot verbrande bladeren, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

string of pearls plant
string of pearls plant

Voortplanting van Senecio Rowleyanus

Senecio Rowleyanus is een succulente plant die zich gemakkelijk kan voortplanten. Er zijn twee manieren om deze plant te vermeerderen: via stekken en via zaad.

Stekken

Het stekken van Senecio Rowleyanus is een eenvoudige manier om nieuwe planten te krijgen. Volg deze stappen om succesvol te stekken:

 1. Snijd een gezonde, volgroeide stengel af van de moederplant. Zorg ervoor dat de stengel minimaal 8 centimeter lang is en minstens 3 parels heeft.
 2. Laat de stengel een paar dagen drogen zodat de wond kan genezen.
 3. Vul een pot met een mengsel van cactusaarde en zand.
 4. Maak een gat in het midden van de pot en plant de stengel erin. Zorg ervoor dat de onderste parels van de stengel in contact komen met de aarde.
 5. Geef de stek water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 6. Na ongeveer 4 weken zullen er nieuwe wortels groeien en zal de plant beginnen te groeien.
senecio rowleyanus
senecio rowleyanus

Zaad

Het zaaien van Senecio Rowleyanus is minder gebruikelijk dan stekken, maar het is wel mogelijk. Volg deze stappen om succesvol te zaaien:

 1. Verzamel de zaden van een volwassen plant.
 2. Vul een pot met een mengsel van cactusaarde en zand.
 3. Maak een ondiepe geul in het midden van de pot en leg de zaden erin.
 4. Bedek de zaden met een dun laagje aarde.
 5. Geef de pot water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 6. Na ongeveer 2 weken zullen de zaden ontkiemen en zullen er nieuwe planten groeien.

Senecio Rowleyanus is een gemakkelijke plant om te vermeerderen en kan een mooie aanvulling zijn op je verzameling van kamerplanten.

Veelvoorkomende problemen bij het verzorgen van Senecio Rowleyanus

De Senecio Rowleyanus is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen, maar er zijn enkele problemen die kunnen optreden als de plant niet goed wordt verzorgd. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen en hoe ze kunnen worden opgelost:

Verwelking

Als de erwtenplant te lang droog blijft, kan hij beginnen te verwelken. Dit kan gebeuren als de plant niet vaak genoeg water krijgt of als de potgrond niet voldoende vocht vasthoudt. Om dit probleem op te lossen, moet je de plant water geven en ervoor zorgen dat de potgrond vochtig genoeg blijft. Het is ook belangrijk om de plant niet te veel water te geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

Bladverlies

Als de Senecio Rowleyanus te veel water krijgt, kan hij bladverlies beginnen te vertonen. Dit kan gebeuren als de potgrond te vochtig is of als de plant te vaak wordt bewaterd. Om dit probleem op te lossen, moet je de plant minder vaak water geven en ervoor zorgen dat de potgrond niet te vochtig wordt.

erwtenplant
erwtenplant

Onvoldoende groei

Als de Senecio Rowleyanus niet genoeg groeit, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan licht. Deze plant heeft veel licht nodig om te groeien en te gedijen. Als de plant niet genoeg licht krijgt, kan hij beginnen te verwelken en uiteindelijk afsterven. Om dit probleem op te lossen, moet je de plant verplaatsen naar een lichtere locatie of kunstmatig licht toevoegen.

Schimmel

Als de potgrond te vochtig blijft, kan er schimmel groeien op de wortels van de Senecio Rowleyanus. Dit kan leiden tot wortelrot en uiteindelijk de dood van de plant. Om dit probleem op te lossen, moet je de plant uit de pot halen en de wortels inspecteren. Verwijder eventuele beschadigde wortels en vervang de potgrond. Zorg er ook voor dat je de plant minder vaak water geeft en ervoor zorgt dat de potgrond niet te vochtig wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe stek je een Senecio Rowleyanus plant?

Het stekken van een Senecio Rowleyanus plant is vrij eenvoudig. Knip een stengel af en zet deze in een glas water. Zorg ervoor dat het mes of de schaar die je gebruikt schoon is en verwijder eventuele erwtjes aan de onderkant van de stengel. Het kan enkele weken duren voordat er wortels verschijnen.

Wat zijn de beste standplaats en omstandigheden voor een Senecio Rowleyanus plant?

Senecio Rowleyanus planten doen het goed op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant niet op een tochtige plek staat. De plant houdt van een lichtvochtige grond en kan niet goed tegen te veel water.

Hoe voorkom je dat een Erwtenplant verschrompelt?

Erwtenplanten kunnen verschrompelen als ze te weinig water krijgen. Zorg ervoor dat de grond lichtvochtig blijft, maar geef niet te veel water. Een goede drainage is ook belangrijk om wortelrot te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van te veel of te weinig water geven aan een Erwtenplant?

Als een Erwtenplant te veel water krijgt, kunnen de bladeren geel worden en kunnen er bruine vlekken op de bladeren ontstaan. Als de plant te weinig water krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen en kunnen de stengels slap worden.

Kan een Erwtenplant buiten groeien en bloeien?

Erwtenplanten zijn tropische planten en kunnen niet goed tegen koude temperaturen. Het is daarom beter om ze binnen te houden.

Hoe groot kan een Erwtenplant worden?

Erwtenplanten kunnen tot wel 1 meter lang worden, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om hem compact te houden.

Comments Off on Senecio Rowleyanus verzorgen: Tips voor een gezonde Erwtenplant