zelf overkapping maken
Doe-het-zelf

Zelf een overkapping maken: onze tips

Last Updated on May 11, 2023 by

Zelf een overkapping maken: Tips en stappenplan voor een geslaagd project

Als je op zoek bent naar een manier om je tuin te verbeteren en meer buitenruimte te creëren, dan is het bouwen van een overkapping een geweldige optie. Met een overkapping kun je genieten van je tuin, zelfs als het weer niet helemaal meewerkt. Bovendien is het bouwen van een overkapping een leuke en uitdagende doe-het-zelf-klus die je zelf kunt uitvoeren.

overkapping maken
overkapping maken

Als je ervoor kiest om zelf een overkapping te bouwen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over het ontwerp van de overkapping, de materialen die je wilt gebruiken en de afmetingen van de overkapping. Gelukkig zijn er veel verschillende opties beschikbaar en kun je een overkapping bouwen die perfect bij jouw tuin en jouw wensen past.

Als je nog nooit eerder een overkapping hebt gebouwd, kan het een beetje overweldigend lijken. Maar met de juiste informatie en een beetje geduld kun je een prachtige overkapping bouwen waar je trots op kunt zijn. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je zelf een overkapping kunt maken, inclusief tips en trucs om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

zelf een overkapping bouwen
zelf een overkapping bouwen

Benodigdheden

Gereedschap

Voor het maken van een overkapping zijn er verschillende gereedschappen nodig. Hieronder volgt een lijstje van de belangrijkste gereedschappen:

 • Handcirkelzaag of ander soort zaag
 • Boormachine
 • Waterpas
 • Hammer
 • Schop
 • Verbindingsstukken
 • Bevestigingsstukken (spijkers, schroeven, houtlijm etc.)
houten overkapping maken
houten overkapping maken

Materialen

Naast gereedschap zijn er ook verschillende materialen nodig om een overkapping te maken. Hieronder volgt een lijstje van de belangrijkste materialen:

Materiaal Hoeveelheid
Houten palen 4 stuks
Houten balken afhankelijk van de grootte van de overkapping
Betonpoeren 4 stuks
Beton afhankelijk van de grootte van de overkapping
Dakbedekking afhankelijk van de grootte van de overkapping
Bevestigingsmateriaal schroeven, spijkers, houtlijm etc.

Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken welke materialen er nodig zijn en in welke hoeveelheid. Zo voorkom je dat je tijdens het bouwen van de overkapping nog extra materialen moet halen.

Stappenplan

Als je zelf een overkapping wilt maken, is het belangrijk om een goed stappenplan te hebben. Hieronder beschrijf ik de stappen die ik heb gevolgd om mijn eigen overkapping te bouwen.

hoe een overkapping maken
hoe een overkapping maken

Stap 1: Plaatsbepaling

Als eerste moet je bepalen waar je de overkapping wilt plaatsen. Houd hierbij rekening met de afmetingen van de overkapping en de beschikbare ruimte in je tuin. Zorg ook dat je de overkapping niet te dicht bij de erfgrens plaatst.

Als je de juiste plek hebt gevonden, markeer je de hoeken van de overkapping met piketpaaltjes en touw. Zo weet je precies waar je de fundering moet maken.

Stap 2: Fundering maken

De fundering is een belangrijk onderdeel van de overkapping. Deze zorgt ervoor dat de overkapping stevig staat en niet verzakt. Afhankelijk van de grootte van de overkapping kun je kiezen voor betonpoeren, betonbanden of een volledige betonvloer.

Zelf heb ik gekozen voor betonpoeren. Deze heb ik op de juiste plekken geplaatst en waterpas gesteld. Vervolgens heb ik de poeren gevuld met snelbeton en hierop de staanders van de overkapping bevestigd.

Stap 3: Frame maken

Als de fundering staat, kun je beginnen met het maken van het frame van de overkapping. Dit kun je doen met houten balken of met aluminium profielen.

Zelf heb ik gekozen voor houten balken. Deze heb ik op maat gezaagd en aan elkaar bevestigd met schroeven en hoekijzers. Zo ontstaat er een stevig frame waarop je de dakbedekking kunt bevestigen.

zelf overkapping maken
zelf overkapping maken

Stap 4: Dakbedekking aanbrengen

Als het frame staat, kun je de dakbedekking aanbrengen. Hierbij kun je kiezen voor dakpannen, dakplaten of polycarbonaatplaten.

Zelf heb ik gekozen voor polycarbonaatplaten. Deze zijn licht van gewicht en laten veel licht door. Bovendien zijn ze makkelijk te bevestigen op het houten frame.

Als de dakbedekking is aangebracht, kun je nog kiezen voor zijwanden of een schutting om de overkapping af te schermen.

Afwerking

Als de overkapping gebouwd is, is het tijd om deze af te werken. Hier zijn twee belangrijke stappen: het aanbrengen van verf of beits en het toevoegen van decoratie.

Verf of beits aanbrengen

De keuze tussen verf en beits hangt af van persoonlijke voorkeur en het gewenste uiterlijk van de overkapping. Verf geeft een dekkende laag en kan in verschillende kleuren worden aangebracht. Beits daarentegen dringt dieper in het hout en geeft een natuurlijkere uitstraling.

Voordat de verf of beits aangebracht kan worden, moet het hout goed schoongemaakt worden. Verwijder vuil en stof met een borstel en gebruik eventueel een vochtige doek om het hout af te nemen. Laat het hout goed drogen voordat je begint met verven of beitsen.

Breng de verf of beits in dunne lagen aan met een kwast of roller. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Afhankelijk van het type verf of beits kan het nodig zijn om meerdere lagen aan te brengen.

rozenstruik op overkapping
rozenstruik op overkapping

Decoratie toevoegen

Om de overkapping helemaal af te maken, kun je decoratieve elementen toevoegen. Hier zijn een paar ideeën:

 • Hang plantenbakken of bloembakken op aan de zijkanten van de overkapping.
 • Plaats een bankje of stoelen onder de overkapping om een gezellige zithoek te creëren.
 • Hang lichtslingers op voor een gezellige sfeer in de avonduren.
 • Plaats een tafel onder de overkapping om buiten te kunnen eten.

Met deze decoratieve elementen kun je de overkapping helemaal naar jouw smaak inrichten.

Tips en aandachtspunten

Als je zelf een overkapping gaat maken, zijn er een aantal tips en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder geef ik een aantal belangrijke punten die je kunnen helpen bij het bouwen van je eigen overkapping.

1. Zorg voor een stevige fundering

Een goede fundering is essentieel voor een stabiele overkapping. Zorg ervoor dat je betonpoeren gebruikt en dat deze diep genoeg in de grond staan. Houd er rekening mee dat een overkapping best wel zwaar kan zijn, dus een stevige fundering is belangrijk.

2. Gebruik kwalitatief goede materialen

Gebruik bij voorkeur kwalitatief goede materialen die geschikt zijn voor buiten. Denk hierbij aan geïmpregneerd hout of hardhout. Dit voorkomt dat je overkapping snel gaat rotten of verkleuren door weersinvloeden.

3. Meet alles goed op

Meet alles goed op voordat je begint met bouwen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig werkt en dat alles waterpas is. Dit voorkomt dat je overkapping scheef komt te staan of dat het dak gaat doorhangen.

4. Werk veilig

Werk altijd veilig en gebruik de juiste gereedschappen. Zorg ervoor dat je de juiste beschermingsmiddelen draagt, zoals een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Werk ook nooit alleen, maar vraag bijvoorbeeld een vriend of familielid om je te helpen.

5. Volg een professionele bouwtekening

Volg altijd een professionele bouwtekening. Dit voorkomt dat je fouten maakt en zorgt ervoor dat je overkapping stevig en stabiel wordt. Er zijn verschillende bouwtekeningen beschikbaar op internet, maar let erop dat je een betrouwbare en gedetailleerde tekening gebruikt.

Comments Off on Zelf een overkapping maken: onze tips