hoe lavendel snoeien
Tuin en planten

Lavendel snoeien, wanneer en hoe?

Last Updated on May 11, 2023 by

Lavendel snoeien: tips voor het juiste moment en de beste methode

Als tuinliefhebber is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je lavendel moet snoeien. Lavendel is een prachtige plant die bekend staat om zijn heerlijke geur en mooie paarse bloemen. Het snoeien van lavendel is essentieel om de plant gezond en mooi te houden.

hoe lavendel snoeien
hoe lavendel snoeien

De beste tijd om lavendel te snoeien is in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar kun je de lavendel snoeien zodra de strengste vorst voorbij is, meestal begin april. Dit wordt ook wel de hoofdsnoei genoemd. Het is belangrijk om de plant ongeveer een derde deel terug te snoeien, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Op deze manier stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en zorg je ervoor dat de plant mooi compact blijft.

Na de bloei kun je de lavendel nogmaals snoeien, in september. Hierbij kun je de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeien en de plant in vorm houden. Het is belangrijk om niet te diep te snoeien, anders kan de plant afsterven. Door de lavendel op de juiste manier te snoeien, kun je jarenlang genieten van deze prachtige plant in je tuin.

Waarom lavendel snoeien?

Als tuinliefhebber weet ik dat het snoeien van lavendel belangrijk is om de plant gezond en mooi te houden. Er zijn verschillende redenen waarom je lavendel moet snoeien.

Ten eerste is het snoeien van lavendel nodig om de plant te verjongen. Lavendel heeft de neiging om na verloop van tijd houtachtig te worden en minder bloemen te produceren. Door de plant elk jaar te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en bloemen.

Ten tweede is het snoeien van lavendel belangrijk om de plant mooi en compact te houden. Lavendel heeft de neiging om uit te dijen en onregelmatig te groeien als je hem niet snoeit. Door de plant te snoeien, houd je hem in vorm en voorkom je dat hij te groot wordt.

Ten derde is het snoeien van lavendel belangrijk om de plant gezond te houden. Als je lavendel niet snoeit, kan de plant vatbaarder worden voor ziekten en plagen. Door de plant regelmatig te snoeien, houd je hem gezond en vitaal.

lavendel snoeien
lavendel snoeien

Wanneer lavendel snoeien?

Lavendel is een prachtige plant die in veel tuinen te vinden is. Om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft en mooi groeit, is het belangrijk om hem op de juiste momenten te snoeien. In deze sectie zal ik uitleggen wanneer je lavendel moet snoeien en hoe je dat het beste kunt doen.

Lente

De eerste keer dat je lavendel moet snoeien is in het voorjaar, bij voorkeur in april. Dit wordt ook wel de hoofdsnoei genoemd. Op dit moment begint de lavendel weer te groeien en is het tijd om hem terug te snoeien tot ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant. Het is belangrijk om niet te diep te snoeien, anders kan de plant beschadigd raken. Zorg er ook voor dat je de snoei niet te laat uitvoert, anders kan de plant te hard groeien en mogelijk te veel energie verliezen.

Zomer

De tweede keer dat je lavendel moet snoeien is in de zomer, bij voorkeur in augustus of september. Op dit moment is het tijd om de uitgebloeide bloemtakken weg te snoeien. Dit wordt ook wel de onderhoudssnoei genoemd. Door de uitgebloeide takken weg te snoeien, zorg je ervoor dat de plant nieuwe bloemen kan produceren en gezond blijft.

Herfst

In de herfst kun je nog een laatste keer lavendel snoeien voordat de winter begint. Het is belangrijk om te wachten tot na de laatste bloei voordat je de plant snoeit, zodat deze de kans krijgt om zijn energie op te slaan voor de koude wintermaanden. Snoei de plant terug tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de plant en verwijder alle dode takken en bladeren. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en goed kan overwinteren.

Hoe lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is belangrijk om de plant gezond te houden en ervoor te zorgen dat deze mooi blijft bloeien. In deze sectie zal ik uitleggen hoe je lavendel moet snoeien.

Voorbereiding

Voordat je begint met het snoeien van de lavendel, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste tools hebt. Je hebt een scherpe snoeischaar of heggenschaar nodig om de takken netjes af te knippen zonder ze te beschadigen. Zorg er ook voor dat je handschoenen draagt om je handen te beschermen tegen de scherpe takken.

Snoeitechnieken

Er zijn verschillende snoeitechnieken die je kunt gebruiken bij het snoeien van lavendel. Hier zijn de belangrijkste:

  • Hoofdsnoei: Dit is de eerste snoei van het jaar, die je in het voorjaar moet uitvoeren voordat de lavendel begint te groeien. Knip de takken terug tot ongeveer een derde van hun oorspronkelijke lengte.
  • Onderhoudssnoei: Dit is de tweede snoei van het jaar, die je na de bloei moet uitvoeren. Knip de takken terug tot ongeveer twee derde van hun oorspronkelijke lengte.
  • Verjongingssnoei: Dit is een agressieve snoeitechniek die je kunt gebruiken als de lavendel erg oud of verwaarloosd is. Knip alle takken terug tot ongeveer 5 cm boven de grond.

Nazorg

Na het snoeien van de lavendel is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Geef de plant voldoende water en zorg ervoor dat deze niet uitdroogt. Verwijder ook alle dode takken en bladeren om de plant gezond te houden.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van lavendel

Als je lavendel snoeit, is het belangrijk om te weten wat je doet. Er zijn een aantal veelgemaakte fouten die je moet vermijden om ervoor te zorgen dat je lavendel gezond blijft en goed groeit. Hier zijn een paar van de meest voorkomende fouten:

  • Te laat snoeien: Als je te laat snoeit, kan dit ervoor zorgen dat de plant te houtig wordt en dat er weinig nieuwe groei ontstaat. Snoei je lavendel in het voorjaar voordat er nieuwe groei begint.
  • Te diep snoeien: Als je te diep snoeit, kan dit ervoor zorgen dat de plant niet meer terug groeit. Snoei niet dieper dan ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond.
  • Te vaak snoeien: Als je te vaak snoeit, kan dit ervoor zorgen dat de plant niet genoeg tijd heeft om te groeien en bloeien. Snoei je lavendel niet meer dan twee keer per jaar.
  • Verkeerde snoeitijd: Als je op het verkeerde moment snoeit, kan dit ervoor zorgen dat de plant niet goed groeit. Snoei je lavendel in het voorjaar en in het najaar.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je lavendel gezond blijft en goed groeit. Snoei je lavendel op de juiste manier en op het juiste moment om ervoor te zorgen dat je plant er mooi en gezond uitziet.

Conclusie

Na het onderzoeken van verschillende bronnen over het snoeien van lavendel, kan ik concluderen dat het belangrijk is om de plant twee keer per jaar te snoeien. De hoofdsnoei vindt plaats in het voorjaar, bij voorkeur in april, en de vormsnoei aan het einde van de zomer in augustus of september.

Het is belangrijk om de lavendel niet te kaal te snoeien, anders loop je het risico dat de takken niet meer uitlopen. Zorg ervoor dat er altijd een groen toefje aan zit, zodat de plant daar zeker weer uitloopt. Bij het snoeien van lavendel is het ook belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat er nieuwe, jonge scheuten ontstaan.

Als je de lavendel goed snoeit, blijft de plant mooi in vorm en kun je genieten van de heerlijke geur en prachtige bloemen. Vergeet niet om de plant na het snoeien goed water te geven en te bemesten, zodat de lavendel gezond blijft en goed kan groeien.

Comments Off on Lavendel snoeien, wanneer en hoe?