lathyrus verzorgen
Tuin en planten

Lathyrus: wanneer zaaien, verplanten en verzorging

Last Updated on May 11, 2023 by

Lathyrus zaaien, verplanten en verzorgen: tips en tricks

Lathyrus of reukerwt is een mooie en geurige bloem die in veel tuinen te vinden is. Het is een populaire plant vanwege zijn kleurrijke bloemen en de zoete geur die ze verspreiden. Als je van plan bent om Lathyrus in je tuin te planten, is het belangrijk om te weten wanneer je moet zaaien, verplanten en hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. Het is een héérlijke plant om in je tuin te hebben (ik heb hier ook verschillende pakketjes lathyruszaden gekocht voor dit jaar, hopelijk werkt het wat), maar er is wel een beetje onderhoud aan.

reukerwten verzorgen
reukerwten verzorgen

Als je Lathyrus wilt zaaien, is het belangrijk om te weten dat deze plant het beste groeit in de volle zon. Het zaaien van Lathyrus kan zowel binnen als buiten worden gedaan, afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. Het is ook belangrijk om te weten wanneer je de plant moet verplanten en hoe je deze goed kunt verzorgen om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en mooie bloemen blijft produceren.

In dit artikel zal ik je alles vertellen over het zaaien, verplanten en verzorgen van Lathyrus. Ik zal je vertellen wanneer je het beste kunt zaaien en wanneer je de plant moet verplanten. Ook zal ik je tips geven over hoe je Lathyrus het beste kunt verzorgen, zodat je jarenlang van deze prachtige bloemen kunt genieten. Let’s get started!

lathyrus plukken
lathyrus plukken

Wanneer Lathyrus zaaien?

Als je Lathyrus wilt zaaien, is het belangrijk om te weten wanneer je dit het beste kunt doen. Over het algemeen kun je Lathyrus zaaien vanaf februari tot en met april. Het exacte moment van zaaien hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat en de locatie waar je de Lathyrus wilt planten.

Als je Lathyrus binnen wilt voorzaaien, kun je hiermee beginnen vanaf februari. Wanneer de scheuten verschijnen, is het belangrijk om de temperatuur te verlagen. Vanaf eind maart kun je beginnen met afharden en half april zijn ze klaar om uit te planten in de volle grond. Als je Lathyrus in de volle grond wilt zaaien, kun je dit het beste doen in april.

lathyrus voorzaaien
lathyrus voorzaaien

Het is belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor het zaaien van Lathyrus. Zorg voor een zonnige locatie en een goed gedraineerde grond. Ook is het belangrijk om de grond goed te bemesten en te bewerken voordat je gaat zaaien. Hierdoor geef je de Lathyrus de beste start om te groeien en te bloeien.

Hoe Lathyrus verplanten?

Wanneer Lathyrus verplanten?

Als je Lathyrus wilt verplanten, is het belangrijk om te weten wanneer je dat het beste kunt doen. Het is het beste om Lathyrus te verplanten nadat de plantjes ongeveer 10 tot 15 cm groot zijn en de eerste paar echte bladeren hebben ontwikkeld. Dit is meestal ongeveer 4 tot 6 weken na het zaaien. Verplant de zaailingen niet te vroeg, omdat ze dan nog te kwetsbaar zijn en niet goed zullen groeien.

Hoe Lathyrus verplanten?

Als je Lathyrus wilt verplanten, kun je het beste de zaailingen voorzichtig uit de grond halen en ze in een nieuwe pot of in de volle grond planten. Zorg ervoor dat de nieuwe pot of de grond goed is voorbereid en dat er voldoende voedingsstoffen in zitten. Maak een gat in de grond dat groot genoeg is voor de wortels van de zaailingen en plaats de zaailingen voorzichtig in het gat. Vul het gat met aarde en druk het voorzichtig aan.

lathyrus verzorgen
lathyrus verzorgen

Waar Lathyrus verplanten?

Als je Lathyrus wilt verplanten, is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen. Lathyrus houdt van een zonnige locatie, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat wordt. Als je Lathyrus in een pot wilt verplanten, kies dan een pot die groot genoeg is voor de wortels van de plant en zorg ervoor dat er voldoende drainagegaten in de pot zitten. Verplant Lathyrus niet te vaak, omdat dit stress kan veroorzaken bij de plant en de groei kan vertragen. Verplant de planten alleen als dat echt nodig is, bijvoorbeeld als de pot te klein wordt of als de planten elkaar beginnen te verdringen in de volle grond.

Verzorging van Lathyrus

Als je Lathyrus plant, is het belangrijk om de planten goed te verzorgen. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

Water geven aan Lathyrus

Lathyrus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de planten ongeveer 2 keer per week water. Probeer de planten niet te nat te maken, want te veel water kan wortelrot veroorzaken. Het is het beste om de planten ‘s ochtends of ‘s avonds water te geven, wanneer de temperatuur koeler is.

Bemesten van Lathyrus

Je kunt Lathyrus bemesten om de groei te bevorderen. Gebruik een meststof met veel fosfor en kalium om de bloei te stimuleren. Geef de meststof ongeveer één keer per maand, maar wees voorzichtig dat je niet te veel geeft. Te veel mest kan de planten beschadigen.

Ondersteuning voor Lathyrus

Lathyrus heeft ondersteuning nodig om te groeien. Je kunt een hekwerk of stokken gebruiken om de planten te ondersteunen. Zorg ervoor dat de planten niet te strak aan de ondersteuning vastzitten, anders kunnen ze beschadigd raken. Bind de planten voorzichtig vast aan de ondersteuning met een touwtje of draad.

Pluk altijd de ‘bonen’ (dat zijn de peulen met zaden) van je lathyrus. Maar beter is het nog om je lathyrus of reukerwten zo snel mogelijk te plukken, anders maken ze gelijk hun peulen aan en stopt de plant met het produceren van bloemen.

lathyrus peulen zaden
lathyrus peulen zaden
Comments Off on Lathyrus: wanneer zaaien, verplanten en verzorging