winterkrans maken
Doe-het-zelf

Hoe maak je zelf een kerstkrans of winterkrans? DIY kerstkrans online workshop

Last Updated on March 4, 2023 by

Ik leerde in december zelf een kerstkrans maken en laat je graag zien hoe dat in zijn werk ging. Deze workshop vond plaats op 1 december en ik zat zelf gelukkig al helemaal in de kerstsfeer! Wist je trouwens dat het een van de grootste comebacks qua kersttrends is, een kerstkrans of winterkrans?

Een winterkrans of kerstkrans is ideaal om op je tafel te leggen als kerstdecoratie en steelt dan ook echt de show als je de kersttafel dekt! Omdat dat bij ons niet echt een optie was (met dank aan onze kat, haha), heb ik de krans opgehangen aan een van onze binnendeuren. De buitendeuren zijn donker en super krasgevoelig, dus leek me niet echt een strak plan om daar aan krans aan te gaan hangen!

Benodigdheden

Wat heb je nodig om zelf een kerstkrans of winterkrans te gaan maken?

groen kiezen voor je kerstkrans
groen kiezen voor je kerstkrans
  • véél groen, van eucalyptus tot dennetakken, alles kan!
  • wilgen om zelf een krans van te vlechten, of in dit geval takken van kornoelje (die waren wat zachter)
  • binddraad, in dit geval was dat ijzerdraad
  • een lint om af te werken
  • doorzichtige visdraad om je krans op te hangen
  • speciale lijm om bloemen vast te kunnen plakken
  • gedroogde limoenschijfjes, sinaasappelschijfjes,…
  • enkele pluimen en veren om een bijzonder effect te krijgen
  • een snoeischaar
kornoelje
kornoelje
pakketje vastbinden
pakketje vastbinden

Hoe zelf een kerstkrans maken

Stap 1: maak je krans

Knip eerst al enkele stukjes van de ijzerdraad af, straks heb je je handen vol aan de krans zelf. Heel handig dus om deze stukjes al binnen handbereik te hebben!

Eerst en vooral begin je met de basis van de krans: wij konden kiezen tussen wilgentakken vlechten of kornoeilje, kornoeilje vlechten is ietsje gemakkelijker omdat het buigzamer is, maar naderhand had ik denk ik liever wilgentakken gehad. De kornoeilje blijft namelijk een beetje té flexibel.

Neem eerst een tweetal takken en buig die voorzichtig. Niet te bruusk doen, dan knappen ze!

kornoelje
kornoelje
kornoeilje krans maken
kornoeilje krans maken

Zodra je een mooie cirkelvorm hebt (ik vond dat niet zo heel gemakkelijk), moet je alvast wat ijzerdraad nemen en je krans vastzetten. Daarna doe je er nog extra takken bij (die weef je er wat meer doorheen) en zet je ze ook weer vast met ijzerdraad. Het beste zorg je er eigenlijk voor dat je ijzerdraad dezelfde kleur heeft als je krans zelf.

zelf een krans vlechten
zelf een krans vlechten

Zo zag mijn krans kornoelje eruit voor ik begon met het groen en het daadwerkelijk maken van de kerstkrans of winterkrans. De takken waren korter dan de wilgentakken en daardoor moest ik wat meer ijzerdraad gebruiken om het geheel bij elkaar te houden.

Stap 2: groen uitkiezen

Alright, je hebt nu de basis van je kerstkrans gemaakt, woohoo! Nu kan je beginnen aan het uitkiezen van het groen waarmee je gaat werken. Dit groen gaat namelijk het grootste deel van je kerstkrans of winterkrans worden, daarna ga je nog enkele leuke accentjes op je krans aanbrengen.

Je hoeft trouwens niet de hele krans te bedekken met groen, het is net heel erg modern om een stukje krans open te laten! Heel opvallend was dat niemand in onze groep koos voor een heel klassieke kerstkrans met rode accenten (vaak met wat besjes, rood lint,…) en we allemaal kozen voor de modernere variant. Misschien omdat de lerares een moderne kerstkrans als voorbeeld mee had?

kerstkrans zelf maken
kerstkrans zelf maken
groen kiezen voor je kerstkrans
groen kiezen voor je kerstkrans

Zoals je kan zien, had ik flink wat ijzerdraad nodig om de kortere stukken kornoelje aan elkaar te verbinden. Desalniettemin is het toch gelukt, maar hou hier wel rekening mee.

Stap 3: pakketjes maken

Ook hier, net zoals bij de droogbloemenkrans op voet, gaan we pakketjes maken. Je begint eerst met het vulsel (het meeste van het groen) en neemt er dan enkele specialere items bij, zoals je kan zien op de foto hieronder.

pakketje maken krans maken
pakketje maken krans maken

Dat pakketje leg je op de krans waar je wil starten en maakt het vast met de ijzerdraad. Knip de ijzerdraad niet af en blijf het bobijntje afwikkelen als je verder nog meer van die pakketjes op je krans legt. Leg ze wat dakpansgewijs zodat je geen ijzerdraad meer ziet.

Blijf pakketjes op je krans vastmaken tot je tevreden bent. Je hoeft trouwens helemaal niet alles te bedekken, het is net moderner om wat krans open te laten.

pakketje vastbinden
pakketje vastbinden

Stap 4: plak extra’s op de krans

Het werd tijd om deze mooie winterkrans af te gaan werken! Ik koos voor enkele gedroogde schijfjes limoen, omdat dat nog mooi paste bij mijn kleurenschema. Deze plak je trouwens vast met een speciale lijm voor floristen!

gedroogde limoenschijfjes
gedroogde limoenschijfjes
floristen lijm
floristen lijm
kerstkrans versieren
kerstkrans versieren

Stap 5: lint aanbrengen

Breng ook een mooi lint aan op je krans. Dit lint gebruik je eigenlijk als finishing touch (en om je startpunt met de pakketjes wat te verdoezelen ;)), maar ik heb het mijne ook gebruikt om de krans op te hangen.

winterkrans maken DIY
winterkrans maken DIY

Stap 6: De kerstkrans ophangen

Je kan de kerstkrans ophangen aan een stukje vissersdraad: dat is dunne, super stevige maar ondoorzichtige draad. Heel handig dus om bijvoorbeeld over je deur te draperen en daar je kerstkrans aan vast te maken.

Het resultaat

winterkrans maken
winterkrans maken
winterkrans maken DIY
winterkrans maken DIY
winterkrans detail 2
winterkrans detail 2
zelf een winterkrans maken 2
zelf een winterkrans maken 2
hoe zelf een winterkrans maken
hoe zelf een winterkrans maken

Zelf ben ik heel fan van erg dynamische kransen, je zal dus altijd wel zien dat ik er wat grassen in verstop om het wat schwung en dynamiek te geven!

Comments Off on Hoe maak je zelf een kerstkrans of winterkrans? DIY kerstkrans online workshop