bladluizen natuurlijke manier verdelgen
Tuin en planten

Bladluizen bestrijden: natuurlijke oplossingen en middeltjes

Last Updated on February 28, 2023 by

Veel tuiniers kennen de strijd om bladluizen kwijt te raken. Het kleine ongedierte valt uw planten aan, berooft ze van hun voedingsstoffen en laat een spoor van verwelkt blad achter. Maar maak je geen zorgen – er zijn manieren om van deze vervelende insecten af te komen zonder de bank te breken of agressieve chemicaliën te gebruiken! Hier zijn 17 volledig natuurlijke methoden om bladluisplagen aan te pakken:

bladluizen natuurlijke manier verdelgen
bladluizen natuurlijke manier verdelgen

Bladluizen bestrijden op een natuurlijke manier

1. Spuit de planten af met water

Begin met het afspuiten van aangetaste planten met wat water. Dit helpt het aantal aanwezige insecten te verminderen, zodat verdere behandeling gemakkelijker wordt.

2. Besproei de planten met insectenwerende zeep

Besproei uw planten met insectenwerende zeep, omdat dit een effectieve manier is om bladluizen kwijt te raken en toch zacht is voor de planten.

bladluizen bestrijden 2
bladluizen bestrijden 2

3. Diatomeënaarde

Diatomeënaarde is een andere geweldige optie om van bladluizen af te komen. Strooi het op de bladeren en de grond rond de planten om verdere aantasting te voorkomen.

4. Sterk ruikende groenten planten

Plant bepaalde groenten in de buurt van uw aangetaste planten, want enkele bladluiswerende soorten zijn knoflook, bieslook, uien, en munt. Als ze maar sterk ruiken, dus.

5. Lang leve lieveheersbeestjes

Trek nuttige insecten aan, zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen, die het probleem voor u kunnen oplossen door te azen op bladluizen en hun larven.

Geen lieveheersbeestjes in de tuin? Je kan ze vaak terugvinden op netels, maar je kan ook online lieveheersbeestjeslarven kopen. Ideaal om een kolonie lieveheersbeestjes in je tuin te hebben, ik raad het ten zeerste aan!

bladluizen lieveheersbeestje
bladluizen lieveheersbeestje

6. Maak je eigen knoflookspray

Maak een oplossing van knoflook en water en spuit die op uw planten om dit ongedierte te bestrijden. Laat het een nacht intrekken en spoel het ‘s ochtends af met schoon lauw water.

7. Spuit neemolie op aangetaste gebieden

Neemolie doet wonderen om van bladluizen af te komen. Spuit het op de aangetaste gebieden en laat het een nacht intrekken om goed in te kunnen werken.

bladluizen bestrijden 3
bladluizen bestrijden 3

8. Gebruik zelfgemaakte insecticiden

U kunt ook uw eigen insecticide maken met gewone keukeningrediënten zoals afwasmiddel, plantaardige olie en essentiële olie van pepermunt of lavendel.

9. Afrikaantjes planten

Plant Afrikaantjes (goudsbloemen) in de tuin, de bladluizen hebben een absolute hekel aan de geur van deze bloemen en blijven er dan ook vér van weg. Ze worden niet voor niets in de volksmond ‘stinkertjes’ genoemd, toch?

10. Verwijder planten uit potten

Verwijder zo nodig hele potplanten uit hun potten en spoel alle resterende insecten weg voordat u ze elders in uw tuin herplant.

11. Gebruik essentiële oliën

Bepaalde essentiële oliën, zoals tea tree en eucalyptusolie, zijn uitstekende natuurlijke insectenwerende middelen. Verdun ze in water en spuit ze op de aangetaste planten om bladluizen weg te houden.

12. Pletten met je vingers

Ik weet het, je had waarschijnlijk liever een iets andere bestrijdingstip zien staan tegen bladluizen hè? Maar… als ze nog niet in supergrote getalen voorkomen op je planten, kan dit wel een zéér doeltreffende manier zijn om de bladluizen te bestrijden.

13. Maak een kopje knoflook-peper thee

Als al het andere faalt, kook dan enkele teentjes knoflook met cayennepeper in water gedurende ongeveer 10 minuten, laat het dan afkoelen alvorens het te zeven en in een spuitfles te gieten om te gebruiken tegen bladluizen.

bladluizen bestrijden
bladluizen bestrijden

14. Nuttige aaltjes introduceren

Nuttige aaltjes zijn microscopische organismen die allerlei ongedierte, waaronder bladluizen, in uw tuin opsporen en vernietigen.

15. Gebruik cederolie als afweermiddel

Cederolie is een andere geweldige natuurlijke manier om bladluizen van je planten te weren. Spuit het op de bladeren of de grond om aantastingen te voorkomen.

16. Oorwormen inzetten

Ook oorwormen zijn ongelofelijk handig in de bestrijding van bladluizen. Heb je er nog geen in je tuin? Dan kan je gemakkelijk (en nog leuk ook!) een oorwormhuisje zelf maken!

17. Koolzaadolie gebruiken

Je hebt hier nu al redelijk wat middeltjes voorbij zien komen om je planten van bladluis af te helpen, maar je kan ook koolzaadolie gebruiken.

Op welke planten en bloemen zijn bladluizen dol?

Bladluizen worden aangetrokken door planten met zacht, sappig blad, zoals rozen, vlinderstruiken (daar hadden wij vorig jaar echt duizenden bladluizen) tomaten, bonen en pompoenen. Ze zijn ook dol op bloemen zoals dahlia’s en lelies.

Met deze 17 volledig natuurlijke methoden om van bladluizen in uw tuin of huis af te komen, kunt u gemakkelijk een plaag aanpakken zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën! Veel plezier met tuinieren!

Blijf je planten regelmatig controleren op tekenen van aantasting, zodat je indien nodig snel kunt handelen. Veel succes!

wat doen tegen bladluizen
wat doen tegen bladluizen

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine zuigende insecten die zich voeden met het sap van planten. Ze zijn er in vele kleuren, waaronder groen, zwart, geel en grijs. Ze kunnen zich snel voortplanten en verspreiden zich van de ene plant naar de andere door de wind of zelfs lopend!

Waarom zijn bladluizen schadelijk in de tuin?

Bladluizen kunnen veel schade aanrichten in de tuin. Ze zuigen aan het sap van planten, waardoor deze zwak worden en uiteindelijk sterven. Bovendien kunnen bladluizen virussen verspreiden van de ene plant naar de andere, waardoor ziekte en vernietiging ontstaat.

Bladluizen en mieren

Wat is het verband tussen bladluizen en mieren? Mieren worden vaak gezien terwijl ze bladluizen verzorgen en beschermen tegen roofdieren. Dit komt omdat de mieren een suikerhoudende stof, bekend als honingdauw, krijgen die door de bladluizen wordt geproduceerd wanneer zij zich voeden met plantensap.

bladluizen mieren
bladluizen mieren

Zoals je ziet, zijn er genoeg manieren om een bladluizenplaag in je tuin aan te pakken – je hoeft geen toevlucht te nemen tot agressieve chemicaliën! Met een paar eenvoudige stappen kun je dit kleine ongedierte op afstand houden en weer genieten van een gezonde omgeving voor je planten. Veel succes!

Comments Off on Bladluizen bestrijden: natuurlijke oplossingen en middeltjes