tuinstoelen kopen
Tuin en planten

Koopgids nieuwe tuinstoelen

Koopgids nieuwe tuinstoelen

De beknopte koopgids voor tuinstoelen

Als je plannen hebt om tuinstoelen of ander tuinmeubilair aan te schaffen, zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Tuinstoelen en tuinmeubelen heb je in verschillende soorten en maten en volgen ook nog eens de nieuwe tuintrends en tuinmeubelen trends.

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer om een weldoordachte keuze te maken. Hier volgen enkele praktische tips die je een handje helpen tijdens je zoektocht naar nieuwe tuinstoelen en tuinaccessoires.

tuinstoelen kopen
tuinstoelen kopen

Photo by Ivy Aralia Nizar on Unsplash

Waar worden tuinstoelen en tuinmeubilair van gemaakt?

Tuinmeubelen koop je in functie van het gebruik dat je voor ogen hebt. De meest populaire meubelen zijn:

  • tuinstoelen
  • ligstoelen voor in de tuin
  • tuintafels

De tuinstoelen komen in veel gevarieerde soorten en vormen voor. Het uitgebreide gamma strekt zich uit van supereenvoudige klapstoelen van metaal of kunststof, tuinstoelen met een vrij hoge rugleuning tot loungestoelen vervaardigd uit rotan. De stoelen voor in de tuin vind je voor ieders smaak.

Rekening houden met verschillende criteria bij het kopen van tuinmeubels

Er zijn verschillende parameters waar je op moet letten als je meubilair voor in de tuin koopt. Enkele praktische tips waar je op voorhand met denken voor dat je tuinstoelen gaat aanschaffen:

Tip 1. Het opmeten van de beschikbare ruimte is geen overbodige luxe

Je zal de nodige ruimte vooraf vrij gedetailleerd moeten berekenen. Zo moet je rekening mee houden dat een eetstoel 75 centimeter nodig heeft om aan tafel en naar achter te schuiven wanneer je van tafel gaat of terugkomt.

Ook zal je de gemiddelde breedte moeten incalculeren die plus minus 75 centimeter bedraagt. Op deze manier schat je de benodigde ruimte naar waarde in.

Tip 2: Het design van de tuinstoelen

Het design van tuinstoelen wordt steeds meer en meer populairder. Het design neemt een belangrijke plaats in tegenwoordig. De look en het design moet de dag van vandaag er heel strak uitzien.

 

Op gebied van vormgeving en kleurschakering kan het daarom ook alle kanten uit. Heel vaak wordt de woonstijl van het binneninterieur doorgetrokken naar het tuingedeelte. Bij wijze van spreken wordt het tuindecor als het verlengstuk van de woonkamer aanzien.

Tip 3: Waarvoor ga je de tuinstoelen gebruiken

Over de kwaliteitskeuze kan je een boompje opzetten zonder een juist antwoord te krijgen. Enkele hints die wellicht ertoe kunnen bijdragen om de juiste keuze te maken:

Afhankelijk van het budget

Je zal toch enkele vragen op voorhand in het achterhoofd moeten houden. Om te beginnen zal je een budget voor ogen moeten houden. Afhankelijk hiervan koop je nieuwe tuinmeubelen of een bijhorende tuinset aan.

Ga na hoeveel zitplaatsen je nodig gaat hebben in je tuin. Denk maar aan de gezinssituatie of het regelmatige bezoek dat je gaat ontvangen van familie of vriendenkring. Een andere vraag die zich stelt: wil je heel duurzaam materiaal kopen of ben je van plan een paar jaar later andere tuinmeubels te kopen?

Wanneer je tuinmeubilair koopt dat vrij goedkoop is, zullen de tuinstoelen ook maar een paar jaar meegaan. Na drie vier jaar lijkt het beste er vanaf door de grillige weersomstandigheden of ook door het gebruik van de tuinstoelen. Over de soorten tuinmeubels heb je verschillende mogelijkheden die van individu tot individu wel kunnen verschillen.

Als je van de priemende zon wil genieten, zal je voorkeur naar een ligstoel gaan. Wanneer je graag buiten eet, dan zal alle aandacht naar een tuintafel met tuinstoelen gaan. Voor gezelligheid krijgt een loungeset wellicht de voorkeur.

Het materiaal kiezen

Welk soort kwaliteit dat je kiest, hangt rechtstreeks af van de keuze van het materiaal. Kunststof en aluminium schieten de laatste jaren als een komeet omhoog op vlak van populariteit.

Dat heeft te maken dat de materiaalsoorten niet alleen duurzaam zijn maar ook betrouwbaar, trendy en een betaalbaar prijskaartje hebben. Vooral aluminium is weerbestendig en vergt heel weinig onderhoud.

In heel veel gevallen wordt aluminium gecombineerd met andere materiaalkeuzes. Kunststof anderzijds heeft verschillende jaren een kwalijke reputatie gehad. Maar de toepassingen van kunststof ondergingen de jongste jaren een ware metamorfose.

Zo wordt het materiaal nu verwerkt tot vlechtwerk wat een mooi resultaat oplevert. Wie liever de voorkeur geeft voor hout? Dan is teaken hout een van de meest voorkomende houtsoorten omdat het duurzaam is en weinig of nauwelijks last heeft van verrotting.

Een kleine kanttekening. Hout of teaken tuinstoelen vragen meer onderhoud dan kunststof bijvoorbeeld en poetsbeurten zijn wel regelmatig noodzakelijk.

Kiezen voor tuinstoelen volgens je eigen behoeften

Wie vaak in de tuin wil eten, zullen verstelbare of vaste tuinstoelen het best tot hun recht komen. Veel hangt immers af in welke persoonlijke situatie je verkeert.

Wie thuis kinderen heeft rondlopen, is het belangrijk dat je aandacht naar een vaste stoel gaat en dat de stoel een vaste stand heeft die je niet kunt verstellen.

Kinderen hebben de gewoonte immers om te willen spelen met verstelbare stoelen. Dat komt de slijtage van de stoelen uiteraard niet ten goede. Wanneer je vaak je ouders of oudere mensen over de vloer krijgt, dan bieden de verstelbare stoelen wel de ideale uitkomst.

De verstelbare standen zorgen ervoor dat de tuinstoelen polyvalent kunnen worden gebruikt. Door de ligstand kan je overdag genieten van de zon en ‘s avonds van het eten genieten aan de tuintafel. Dan vang je twee vliegen in een klap.

In functie van de kwaliteit

Alles valt of staat bij de aanschaf van tuinstoelen volgens het budget dat je gaat voorzien. Als je toch wil besparen op tuinstoelen die je voor ogen hebt, ken je navraag doen of je korting krijgt op een showroommodel.

Vaak krijg je heel veel kortingen bij aankoop waar je wel eens van achterover kunt vallen. Je zal wel moeten kijken of het een recent tuinmeubel is of niet. Meestal zijn showroommodellen al verouderd en niet meer zo trendy. Dit belet je niet om een echt koopje te doen. Zie er van de andere kant erop toe dat goedkoop niet duurkoop wordt.

Het is wellicht toch de bedoeling dat de tuinstoelen qua duurzaamheid enkele jaartjes meegaan.

Comments Off on Koopgids nieuwe tuinstoelen