kleine boom tuinen
Tuin en planten

Welke bomen worden niet te hoog? Bomen voor in een kleine tuin

Last Updated on May 5, 2023 by

Welke bomen worden niet te hoog? Een overzicht van laagblijvende boomsoorten

Als tuinliefhebber weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste bomen te kiezen voor mijn tuin. Het is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van functionaliteit. Een boom kan privacy bieden, schaduw geven, de lucht zuiveren en de biodiversiteit in de tuin vergroten. Maar welke bomen worden niet te hoog? Dat is een vraag die veel tuiniers bezighoudt, zeker als je geen supergrote tuin hebt. Je wil natuurlijk wel graag een boom in de tuin, maar die mag echt niet té groot worden.

kleine boom tuinen
kleine boom tuinen

Gelukkig zijn er veel verschillende soorten bomen die geschikt zijn voor kleine tuinen en die niet te hoog worden. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse esdoorn, de papierberk en de Prunus serula. Deze bomen hebben niet alleen een mooie stam, maar ook prachtige bladeren en bloemen. Daarnaast zijn er ook veel laagstam fruitbomen die niet hoger worden dan 3-4 meter, zoals de appelboom.

In dit artikel zal ik een aantal bomen bespreken die niet te hoog worden en geschikt zijn voor kleine tuinen. Ik zal niet alleen kijken naar de esthetische waarde van de bomen, maar ook naar hun functionele waarde. Welke bomen bieden bijvoorbeeld privacy, welke bomen zijn geschikt voor schaduw en welke bomen zijn goed voor de biodiversiteit in de tuin? Door deze vragen te beantwoorden, hoop ik je te helpen bij het kiezen van de juiste bomen voor jouw tuin.

kleine bomen voor tuin of terras
kleine bomen voor tuin of terras

Bomen die niet te hoog worden

Lijst van bomen die niet te hoog worden

Als je op zoek bent naar bomen die niet te hoog worden, dan zijn er verschillende opties beschikbaar. Hieronder vind je een lijst van bomen die niet te hoog worden en geschikt zijn voor kleine tuinen:

Boomsoort Maximale hoogte
Japanse esdoorn (Acer palmatum) 3-6 meter
Krenteboompje (Amelanchier lamarckii) 4-6 meter
Bolcatalpa (Catalpa bignonioides ‘Nana’) 3-4 meter
Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) 6-8 meter
Japanse sierkers (Prunus serrulata) 4-8 meter

Naast deze bomen zijn er nog veel meer opties beschikbaar. Het is belangrijk om bij het kiezen van een boom rekening te houden met de standplaats, de grondsoort en de gewenste uitstraling van de boom. Een boom kan namelijk niet alleen zorgen voor schaduw en privacy, maar ook voor kleur en sfeer in de tuin.

Als je twijfelt over welke boom het beste bij jouw tuin past, dan kun je altijd advies vragen aan een tuincentrum of hovenier. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

deze bomen groeien niet te hoog
deze bomen groeien niet te hoog

Overwegingen bij het kiezen van een boom

Grootte van de tuin

De grootte van jouw tuin is een belangrijke factor bij het kiezen van een boom. Als je een kleine tuin hebt, dan is het verstandig om een boom te kiezen die niet te groot wordt. Een boom die te groot wordt kan zorgen voor problemen met de buren en kan ook jouw eigen tuin overwoekeren. Voorbeelden van bomen die niet te groot worden zijn de Japanse Esdoorn, de Magnolia en de Sierappel.

Als je een grote tuin hebt, dan kun je kiezen voor een boom die wat groter wordt. Een grote boom kan een echte blikvanger zijn in jouw tuin. Voorbeelden van bomen die wat groter worden zijn de Eik, de Beuk en de Plataan.

kleine boom voor in tuin
kleine boom voor in tuin

Gewenste functie van de boom

Wat wil je bereiken met de boom die je kiest? Wil je schaduw creëren in jouw tuin? Wil je privacy creëren door een boom te planten die het zicht van de buren blokkeert? Wil je een boom planten voor de mooie bloesems in het voorjaar?

Als je schaduw wilt creëren, dan kun je kiezen voor een boom met een brede kroon, zoals de Linde. Als je privacy wilt creëren, dan kun je kiezen voor een boom die dicht begroeid is, zoals de Haagbeuk. Als je een boom wilt planten voor de mooie bloesems, dan kun je kiezen voor een boom als de Kers of de Magnolia.

Bodemtype en klimaat

Het is belangrijk om rekening te houden met het bodemtype en het klimaat bij het kiezen van een boom. Niet elke boom groeit goed op elke bodemsoort en niet elke boom kan goed tegen elk klimaat.

Als je een kleigrond hebt, dan kun je kiezen voor een boom als de Berk of de Es. Als je een zandgrond hebt, dan kun je kiezen voor een boom als de Den of de Eik. Als je in een gebied woont met veel wind, dan kun je kiezen voor een boom die goed tegen wind kan, zoals de Populier.

lage boom tuin
lage boom tuin

Verzorging van bomen

Snoeien

Als je wilt voorkomen dat je bomen te hoog worden, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Snoeien zorgt ervoor dat de boom een goede vorm behoudt en niet te hoog wordt. Het is belangrijk om te weten wanneer je moet snoeien en hoe je dit het beste kunt doen.

Als je een jonge boom hebt, is het belangrijk om deze in het eerste jaar na het planten niet te snoeien. Laat de boom zich eerst goed ontwikkelen en snoei pas in het tweede jaar. Bij oudere bomen kun je het beste in de winter snoeien, wanneer de boom in rust is. Verwijder takken die naar binnen groeien en takken die elkaar kruisen. Snoei ook takken die te dicht op elkaar groeien. Zo krijgt de boom voldoende licht en lucht en blijft hij gezond.

Water geven

Om te voorkomen dat bomen te hoog worden, is het belangrijk om ze regelmatig water te geven. Vooral jonge bomen hebben veel water nodig om goed te kunnen groeien. Geef de boom in het voorjaar en de zomer regelmatig water, vooral wanneer het langere tijd droog is.

Geef de boom niet te veel water, want dit kan leiden tot wortelrot. Geef de boom liever één keer per week veel water dan iedere dag een beetje. Zo kan het water goed de grond in zakken en krijgen de wortels voldoende water om te groeien.

japanse esdoorn
japanse esdoorn

Bemesten

Om te voorkomen dat bomen te hoog worden, is het belangrijk om ze regelmatig te bemesten. Bomen hebben voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Geef de boom in het voorjaar en de zomer regelmatig mest, bijvoorbeeld met organische meststoffen.

Geef de boom niet te veel mest, want dit kan leiden tot een te snelle groei en zwak hout. Geef de boom liever één keer per jaar voldoende mest om gezond te blijven.

Conclusie

Na het onderzoeken van verschillende soorten bomen die niet te hoog worden, kan ik concluderen dat er veel opties beschikbaar zijn voor mensen die op zoek zijn naar bomen die geschikt zijn voor kleine tuinen of die niet te hoog worden.

Als je op zoek bent naar bomen die niet te hoog worden, zijn de volgende soorten goede opties:

  • Japanse esdoorn
  • Kornoeljeboom
  • Notenboom
  • Perenboom
  • Prunussoorten

Naast deze specifieke soorten zijn er ook andere factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een boom die niet te hoog wordt, zoals de groeisnelheid, de grootte van de boom bij volwassenheid en de benodigde verzorging.

Als je nog steeds twijfelt over welke boom het beste past bij je tuin en jouw wensen, raad ik aan om advies te vragen aan een professional of een kwekerij. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze.

Comments Off on Welke bomen worden niet te hoog? Bomen voor in een kleine tuin