dahlias verzorgen opgraven
Tuin en planten

Dahlia’s: hoe planten en bewaren? (+toppen, opgraven en verzorging)

Last Updated on February 26, 2022 by

Ik ben gek op dahlia’s! Sinds ik deze prachtige bloemen ontdekt heb en het me gelukt is om enkele jaren geleden mijn eerste dahlia’s te laten bloeien, ben ik helemaal om. Het is een ideale plant om als beginner te kweken en je kan er niet zo heel veel aan verkeerd doen. Ideaal voor mij, dus! Ik vind het heerlijk om tussen de bloemen van mijn dahlia’s te werken in de late lente, zomer en zelfs herfst!

Graag geef ik je mijn beste tips om dahlia’s te planten, bewaren, opgraven, verzorgen…

Knollen die je gekocht hebt, eerst even laten ademen voor je ze plant. Tot je ze gaat planten, moeten ze koel, donker en tochtvrij bewaard worden, anders schieten ze al te erg uit.

Ben je benieuwd naar mijn dahlias? Bekijk ook: mijn dahliacollectie.

dahlias verzorgen opgraven
dahlias verzorgen opgraven

Geschiedenis van de dahlia

De dahlia komt oorspronkelijk uit Mexico. Rond de tijd van de Spaanse ontdekkingsreizigers werd de dahlia ontdekt en rond 1789 werden de eerste zaadjes van een dahlia naar de directeur van de Koninklijke Tuin in Madrid gestuurd. De naam komt van een Zweedse botanist, Anders Dahl.

Eigenlijk staat de dahlia bekend als een ‘boerenbloem’, maar ze heeft de laatste jaren veel populariteit gekregen. Het is zelfs een van de meest Instagrammable bloemen!

Op zich zou je zowel de dahliaknol als de bloemen kunnen eten. De knollen zouden zouden smaken naar aardappel en radijs.

Welke grondsoort heeft een dahlia nodig?

Gelukkig is een dahlia absoluut niet kieskeurig. Eigenlijk is haar standplaats (zonnetje!) veel belangrijker dan de grondsoort die je gebruikt. Ik gebruik zelf potgrond en geef iedere 2 maanden nog wat extra plantenvoeding bij. Dat zorgt ervoor dat de grond vol voedingstoffen zit en ze goed verder kan groeien.

Voortrekken van dahlia’s (oppotten)

Je kan dahlia’s voortrekken vanaf midden februari tot eind maart (zelfs nog wat later). Hoe ik dit vorig jaar gedaan heb (en ik had echt ontzettend sterke dahlia’s) door verbouwingen van onze tuin waardoor mijn dahlia’s überhaupt nog niet buiten konden staan: de dahliaknollen die ik gekocht had bij verschillende webshops (Dahliashop.nl, I love dahlia’s) begonnen uit te schieten en ik moest zelf ook dringend in actie schieten.

Ik besloot dan maar om de dahlias alvast in potten te gaan planten, maar de potten binnen te houden tot ze eindelijk buiten zouden kunnen. We hadden enkele maanden ervoor ons bijgebouw verbouwd en er een keuken van gemaakt, samen met een kleine berging.

Die berging was (op dat moment zo klaar als nodig was) eventjes ongebruikt, dus dat was een ideaal moment om daar al mijn potten met dahlia’s neer te zetten. Er komt wat licht binnen (bleek niet echt genoeg te zijn, de dahlia’s werden vooral lang) en de planten waren zowel beschermd tegen de vrieskou als tegen slakken. Ideaal!

dahlias voortrekken
dahlias voortrekken

Halverwege mei kon ik de planten eindelijk buiten zetten, en ik merkte gelijk dat ze ondersteuning nodig hadden.

Het waren al flinke planten geworden, maar net omdat ze zo’n goede voorsprong hadden, hebben ze de honderden slakkenaanvallen overleefd. Daardoor, maar ook doordat mijn lief en ik op den duur ‘slakken-van-de-dahlia’s-plukken-avondjes’ hielden 😀

Wanneer dahlia’s planten?

Vanaf half februari tot eind maart kan je een dahlia voorkweken. Buiten mag je ze pas planten als het gevaar van nachtvorst helemaal geweken is (dat kan tot mid mei zijn, na Ijsheiligen). Tot eind juni kan je dahlia’s buiten planten. Bescherm de jonge plantjes tegen zowel vrieskou als slakken.

De dahlia’s hoeven niet erg diep in de grond geplant te worden. Let erop dat de knollen een 2 à 3 centimeter onder de grond zitten.

Wanneer bloeien dahlia’s?

Dahlia’s zijn typische zomerplanten: ze bloeien van de zomer tot diep in de herfst, tot de allereerste nachtvorst. Plant ook pas nadat de laatste nachtvorst verdwenen is en de knol niet meer kan bevriezen.
Als je meerdere knollen hebt van 1 soort, raad ik je aan om een deel in volle grond te planten en een ander deel al op te potten rond februari of maart (en rond mei uit te planten). Zo geniet je een langere bloeiende periode van je favoriete dahlias!

Standplaats van je dahlia

Waar moet je je dahlia gaan planten? De dahliaplant is gek op zon (ook niet gek voor een plant die oorspronkelijk uit Mexico afkomstig is) en heeft water en voeding nodig, maar niet té veel.

Kijk dus eens goed in je tuin waar je dahlia’s goed zouden staan. Op zich is de dahlia een gemakkelijke plant om te kweken en te onderhouden, zolang ze maar een goede standplaats heeft.

Als je een dahlia plant in een schaduwrijk stuk van je tuin of balkon, krijg je een veel langere planten met minder bloemen. Je hebt dan zeker ondersteuning nodig voor je planten. Te veel wind kan ook schadelijk zijn voor je plant, zeker voor de grotere soorten zoals de dinnerplate dahlia’s.

Voorzie ook genoeg plaats voor je dahlia. Zo kunnen de knollen nog flink groeien, zeker in de volle grond!

 • genoeg zonlicht
 • weinig wind (en ondersteuning verzorgen voor je dahlia)
 • zorg voor voldoende water
 • genoeg plaats

Dahlia’s toppen

Als je de dahlia’s niet topt, worden ze langer. Getopte dahlia’s worden breder en zijn ook beter bestand tegen de wind.

Door dahlia’s te toppen, krijg je in het begin minder bloemen (maar dat komt zeker goed de komende maanden!).

Hoe moet je een dahlia toppen? De scheuten en zijknoppen die op de stengel van je hoofdbloemen groeien, neem je weg. Als je plant een 30-tal centimeter groot is, knijp je de top een tiental centimeter af vlak boven setblaadjes.

Dahlia’s goed ondersteunen

Je dahlia’s kunnen soms echt wel wat extra ondersteuning gebruiken: sommige soorten zoals de dinnerplate dahlia’s groeien zeker een meter tot anderhalve meter lang, maar hebben een goede ondersteuning nodig.

Ik gebruik zelf bamboe stokken die ik van mijn vader gekregen heb en maak ze vast met wat speciaal touw (geen jute oid gebruiken) en knoop ze losjes vast. Zo heeft de dahlia nog plaats om dikker te worden en te groeien, maar zal bij sterke wind niet doorgesneden worden omdat het touw te strak zit.

Hoe dahlia’s planten?

Neem de knol vast bij de steel en kom niet te veel aan de knolletjes: ze zijn vaak erg fragiel. Maak de bodem goed los voor je gaat planten en voorzie een plantdiepte van een 5-tal centimeter.

Hou ongeveer een derde van de hoogte tussen de planten als plantafstand. Geef na het planten goed water (maar let erop dat dahlia’s houden van zon en niét van natte voeten!).

Hoe dahlia’s opgraven

Vlak na de eerste of vlak voor de vorst moet je je dahlia’s gaan opgraven. Dahlia’s zijn namelijk absoluut niet winterhard en hebben jouw hulp nodig (of toch zeker in ons klimaat in Nederland en België) om te overwinteren. Je kan ze dus niet in de grond laten zitten om te overwinteren.

Als je dahlia’s tijdens de winter buiten laat (ook in potten), worden de knolletjes allemaal moes. Been there, done that… en dat was ontzettend jammer en weggegooid geld.

dahlias opgraven
dahlias opgraven
dahliaknollen
dahliaknollen
losse dahliaknollen
losse dahliaknollen

Ik heb vandaag uren aan een stuk mijn dahlia’s uit de potten gehaald en schoongemaakt. Mijn stappenplan om dahlia’s op te graven en te bewaren voor de winter:

Dahlia’s in potten opgraven

 • Stap 1: Snoei de stelen van de dahlia’s tot een 10 centimeter (dit maakt het straks handiger om de knollen vast te houden).
 • Stap 2: haal voorzichtig de dahlia met grond uit de pot (ik leg de pot op zijn zij in mijn plantenbak, klop op de bloempot en zo komt de grond samen met de dahlia eruit).
 • Stap 3: begin nu (voorzichtig!) de grond weg te halen (het grove doe ik met een schopje, voor de rest gebruik ik mijn vingers) tot je de knollen erg duidelijk ziet .Verwijder snotterige knolletjes en en knip de wortels af. Daarna leg je de dahliaknollen in een bak, samen met een labeltje!
 • Stap 4: laat de knollen drogen in de zon of in een warme kamer gedurende een 24 uur. Daarna borstel je voorzichtig met een borsteltje de rest van de aarde weg (hoe minder aarde er aan de knolletjes hangt, hoe beter) en maak je de knollen zo schoon mogelijk. Kijk nog eens goed na of er geen snotterige delen overgebleven zijn en of je alleen stevige dahliaknolletjes overhoudt. Check ook goed of er geen diertjes in zitten.

Dahlia’s in volle grond opgraven

 • Stap 1: Gebruik eerst een riek om de grond wat losser te maken rond de knollen. Hou er rekening mee dat de knollen meestal groter geworden zijn tijdens de laatste maanden. Je wilt geen knolletjes spiesen! Snoei ook de stelen naar een 10 centimeter en label gelijk de stelen.
 • Stap 2: Neem een spade en steek je dahlia volledig uit. Haal de dahlia uit de grond.
 • Volg nu de stappen die hierboven beschreven staan.

 

Ik kwam bij enkele van mijn opgegraven dahlia’s slakken en slakkeneitjes tegen. Let hier dus erg goed op als je bezig bent en zorg ervoor dat er geen slakkeneitjes tussen en in sommige van je knollen zitten:

slakken dahlia
slakken dahlia
slakkeneitjes dahlia
slakkeneitjes dahlia

Hoe dahlia’s bewaren?

Je hebt je dahlia’s helemaal schoongemaakt en ze kunnen nu bewaard worden voor de winter. Maar, hoe doe je dat het beste?

Leg je dahlia’s in een krat, kartonnen doos (met wat gaten)… en bewaar ze in een donkere, koele ruimte. Laat ze wel genoeg ademen en zorg ervoor dat je ze niet bewaart in een vochtige ruimte of een ruimte die gevoelig is aan schimmels.

Check je dahliaknollen elke maand een keertje (en bekijk ze allemaal, echt doen!) op schimmels, rotten…

Dahlia’s verzorgen

Dahlia’s hebben genoeg water nodig, maar houden niet van natte voeten. Tenzij er een hittegolf is, hebben ze dus ook geen schoteltje nodig om wat extra vocht te voorzien.

Ze zitten het liefst van al in de zon, maar kunnen ook wel een beetje schaduw aan.

Wil je de dahlia’s voornamelijk gebruiken als snijbloemen? Dan is het een goed idee om de plant te dieven: je haalt de kleine zijscheutjes weg uit de oksels van de plant. Zo krijg je mooie lange en rechte stelen die ideaal zijn voor in boeketten. Door dieven krijg je wel minder bloemen.

Snij de bloemen van de dahlia’s best in de ochtend of avond.

Hoe dahliaknollen splitsen en vermeerderen

Het fijnste aan dahliaknollen: als je ze goed verzorgt en goed laat groeien, kan je ze vermeerderen en krijg je meer planten! Is dat geen heerlijke gedachte?

Een dahliaknol delen of splitsen

Hoe begin je aan het vermeerderen van je dahliaknollen? Het gemakkelijkste is om een dahliaknol te delen. Dit gebeurt soms spontaan als je de dahliaknollen aan het opkuisen bent om ze ‘s winters weg te leggen.

Ook kan je, zodra de dahliaknollen in de lente uit beginnen schieten, de knol in stukken snijden. Doe dit met een scherp mes zodat je de knollen zo clean mogelijk kan snijden. Kijk altijd goed of er oogjes uitkomen (in het begin ziet dat er een beetje uit zoals bij aardappelen, die oogjes. Dat worden later kleine scheutjes).

Vorig jaar deed ik dit voor de allereerste keer, en het is perfect gelukt! Uit alle opgedeelde stukken zijn mooie dahlia’s gegroeid (mét volop bloemen).

Een dahlia stekken

Behalve een dahlia vermeerderen, kan je een dahlia stekken. Hoe doe je dit? Je snijdt jonge scheutjes (die ogen die ik hierboven vernoemde) van de plant, maar zorg ervoor dat je altijd een stuk knol mee afsnijdt als je de scheutjes neemt.

Ook deze methode heb ik zelf al enkele keren geprobeerd en ik zag dat deze mini-stekjes flink gegroeid zijn én echt mooie knollen gevormd hebben. Stekjes kunnen dus wel wat langer duren voor ze grote planten worden en bloemen kunnen ook een jaar op zich laten wachten. Je kan de stekjes ook stekken met stekpoeder!

Dahliazaadjes zaaien

Behalve Dahlia’s stekken en vermeerderen, kan je ook dahliazaadjes zaaien en zo dahlia’s kweken. Zelf heb ik nog nooit dahliazaadjes uit mijn knollen gekregen, ook al liet ik ze lang staan.

De zaadjes moet je in maart voorzaaien (ofwel binnen, ofwel in een kas of serre… lekker warm) en ze laten ontkiemen. Zeker bij plantjes die je uit zaad laat groeien, is toppen belangrijk: zo krijg je een veel stevigere plant.

Opgelet: stekken en vermeerderen zorgen voor dahliaplanten die erg lijken op de moederplant, bij zaadjes is dit lang niet altijd het geval.

Kan je dahliaknollen in potten planten?

Ja, dit gaat perfect! Dahliaknollen kunnen prima in potten geplant worden. Ik heb zelf alleen nog maar dahlia’s gekweekt in potten, omdat onze tuin echt helemaal nog niet klaar was (maar ik wilde toch echt supergraag wat kleur in onze tuin).

Mijn tip: gebruik goed grote potten, zo kunnen de knollen al flink groeien en kan je ze later in het jaar misschien splitsen.

Let er wel op dat je dahlia voldoende water en meststof krijgt tijdens de komende maanden. In potten geraken de voedingsstoffen en watervoorraad sneller leeg, dus goed in het oog houden.

 

Dahlia’s beschermen tegen slakken

Vorig jaar heb ik écht een groot slakkenprobleem gehad in de tuin. Ze hadden mijn dahlia’s ontdekt en waren er helemaal gek op. Leuk voor hen, maar ik zag mijn geliefde planten nacht na nacht slinken.

Met de moed der wanhoop gingen mijn lief en ik iedere keer bij valavond slakken vangen. Wat bleek? We hadden enkele plekken in onze tuin die vol zaten met slakken.

Hoe kan je slakken aanpakken in je tuin?

 • zout over de slakkennesten en slakken
 • zoek en pluk de slakken bij valavond
 • zet biervallen voor slakken
 • zet koper rond je planten
 • spuit knoflookextract (kook enkele tenen knoflook in 1 liter water gedurende enkele uren, zeef de vloeistof en leng dit aan met wat water als je het in een sprayflesje doet): slakken hebben een bloedhekel aan de geur van knoflook en het is giftig voor slakken
 • leg een laag gebruikte koffiedik over de grond van je planten (zelf dit jaar geprobeerd en dit werkt heel erg goed). Laat het koffiedik wel goed opdrogen eerst, je wilt geen schimmels!

Snoeien doet bloeien: verwijder uitgebloeide bloemen

Ik vind het nog altijd moeilijk om mijn dahliabloemen af te knippen, maar het hélpt echt. Als je de bloemen snoeit, komen er veel sneller nieuwe bloemknoppen in je dahlia’s!

Hoe moet je een dahlia snoeien? Je knipt de steel met dode bloem af vlak boven een nieuw blad of knop. Snoeien is erg belangrijk: zo zal de plant weer energie steken in het maken van bloemen in de plaats van zaad aanmaken.

Nieuwe bloemknoppen van een dahlia zijn rond, uitgebloeide knoppen meer langwerpig (en hebben vaak nog wat blaadjes eraan hangen).

Soorten dahlia’s

Er bestaan verschillende soorten dahlia’s:

 • dinnerplate dahlia’s
 • pompom dahlia’s
 • cactus dahlia’s
 • decoratieve dahlia’s
 • semicactus dahlia’s
 • enkelbloemige dahlia’s
 • waterlelie dahlia’s
 • collerette dahlia’s
 • pioen-dahlia
Comments Off on Dahlia’s: hoe planten en bewaren? (+toppen, opgraven en verzorging)