meer vlinders in de tuin
Tuin en planten

Hoe krijg je meer vlinders in de tuin?

Last Updated on March 21, 2023 by

Hoe krijg je meer vlinders in je tuin?

Vlinders bevrienden is een geweldige manier om leven en kleur in uw tuin te brengen. Vlinders voegen niet alleen schoonheid toe, maar ze spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem door bloemen te bestuiven en voedsel te leveren aan andere dieren. Hier zijn 15 tips om meer vlinders in uw tuin te krijgen:

vlinders lokken in je tuin
vlinders lokken in je tuin

 

1. Plant inheemse bloemen – Plant inheemse wilde bloemen die nectar leveren voor volwassen vlinders en waardplanten voor vlinderlarven. Dit zijn bijvoorbeeld asters, guldenroeden, jakobskruiskruid, melkkruid, ijzerkruid, liatris, madeliefjes en coneflowers.

2. Zorg voor water – Een ondiepe waterbron zoals een vogelbadje of een ondiepe kom met stenen die eruit steken kan een drinkplaats zijn voor vlinders.

water voor vlinders
water voor vlinders

3. Vermijd het gebruik van pesticiden – Pesticiden doden zowel nuttige als schadelijke insecten. Gebruik in plaats daarvan natuurlijke methoden zoals het met de hand plukken van ongedierte van planten of het introduceren van roofdieren zoals lieveheersbeestjes en bidsprinkhanen die zich tegoed doen aan andere insecten.

meer vlinders in de tuin
meer vlinders in de tuin

4. Zorg voor beschutting – Zorg voor beschutting tegen wind, regen en extreme temperaturen door bomen, struiken, hoge grassen en bloemen in uw tuin te planten. Dit geeft ze een veilige plek om te rusten tijdens barre weersomstandigheden of wanneer ze niet actief aan het eten of paren zijn.

5. Plant in groepen – Vlinders trekken naar tuinen met grote vlakken van één soort bloemen in plaats van kleine groepjes van verschillende soorten.

meer vlinders tuin 2
meer vlinders tuin 2

6. Zorg voor een zoutbron – Vul ondiepe bakken met zand of aarde en voeg een paar eetlepels keukenzout toe om de vlinders te voorzien van hun benodigde calcium en mineralen.

7. Zorg voor de juiste temperatuur – De meeste vlinders zijn overdag actief als de temperatuur warm maar niet te hoog is. Door te planten op plekken die wat schaduw in de middag krijgen, kunnen vlinders tijdens warme zomerdagen koel blijven.

8. Bied variatie – Zorg voor verschillende bloemvormen, kleuren en bloeitijden, zodat er gedurende het hele seizoen altijd iets bloeit voor uw vlindervrienden.

meer vlinders in je tuin
meer vlinders in je tuin

9. Kweek voedselplanten voor de larven – Veel soorten hebben specifieke waardplanten nodig waarmee ze zich als rups voeden voordat ze hun popstadium ingaan; melkonkruid is een populaire voedselbron voor monarchvlinders.

10. Plant op zonnige plaatsen – Vlinders hebben veel direct zonlicht nodig om warm te blijven en zijn actiever als het zonnig is.

meer vlinders
meer vlinders

11. Trek partners aan – Zorg voor een grote verscheidenheid aan bloemen die gedurende het seizoen op verschillende tijden bloeien, zodat vlinders in uw tuin partners kunnen vinden en eitjes kunnen leggen.

12. Zet zitstokken neer – Door stokken, boomstammen en andere vlakke oppervlakken in uw tuin te plaatsen, krijgen de vlinders een plek om hun vleugels te laten rusten tussen de vluchten door.

meer vlinders tuin
meer vlinders tuin

13. Nodig vrienden uit – Door vogels, bijen en andere nuttige insecten uit te nodigen, trekt u meer vlinders naar uw tuin omdat zij zich voeden met elkaars nectarbronnen of gebruik maken van dezelfde baars plekken.

vlinder voedsel
vlinder voedsel

14. Houd het netjes – Dode bladeren, twijgen en ander afval kunnen roofdieren zoals wespen, spinnen en mieren herbergen die op vlinders jagen. Houd uw tuin schoon en vrij van potentiële gevaren.

15. Ontspan en geniet – Vlinders voelen zich aangetrokken tot tuinen waar ze zich veilig voelen. Dus leun achterover, ontspan en kijk hoe de vlinders binnen komen fladderen!

fruit voor vlinders
fruit voor vlinders

Door deze tips te volgen, kunt u meer vlinders aanmoedigen om uw tuin te bezoeken en uw buitenruimte tot leven te brengen. Ze zijn ook van onschatbare waarde voor de bestuiving van de planten in uw tuin en zorgen tegelijkertijd voor meer schoonheid! Ga er dus op uit en begin vandaag nog met vlindertuinieren!

Comments Off on Hoe krijg je meer vlinders in de tuin?