coloradokever bestrijden
Tuin en planten

Hoe coloradokevers bestrijden in de tuin en in huis?

Last Updated on May 5, 2023 by

Wat is de Coloradokever en waarom is het slecht voor je planten?

De coloradokever, ook bekend als de coloradokever of de tienstreepspiesbok, is een keversoort die inheems is in Noord-Amerika, maar ondertussen ook voorkomt in Europa. Het is een ernstige landbouwplaag die op grote schaal schade kan toebrengen aan aardappelen, tomaten, aubergines en andere nachtschadegewassen. Omdat het een exoot is, heeft de Coloradokever in Europa (overal behalve Noord-Amerika, eigenlijk) geen natuurlijke vijanden. Dat maakt een plaag met deze kever erg moeilijk om onder controle te krijgen.

coloradokever bestrijden
coloradokever bestrijden

De volwassen coloradokevers zijn geelbruin van kleur met donkere strepen langs hun rug. De larven, die uit eieren van de volwassen kevers komen, zijn grijs tot licht geeloranje van kleur en hebben donkere vlekken langs hun lichaam. Coloradokevers kunnen groeien tot anderhalve centimeter in lengte.

Deze kevers kunnen zeer schadelijk zijn voor gewassen, omdat ze zich voeden met de bladeren van groenten en andere planten. Behalve dat ze bladeren eten, leggen ze ook eieren in de grond in de buurt van hun voedselbronnen, wat resulteert in meerdere generaties kevers die uw planten tijdens het groeiseizoen wegvreten.

Hoe herken je Coloradokevers op je plant?

Let op hun karakteristieke geelbruine kleur en de tien strepen op hun rug. U kunt ook braaksel (kleine uitwerpselen) en schade aan de bladeren van uw planten zien, die eruitziet als een skeletachtig of kantachtig patroon op het gebladerte.

coloradokever en larve
coloradokever en larve

Wat is de beste manier om Coloradokevers te bestrijden?

Hoe kom je van deze plagen af? Er zijn verschillende strategieën voor de bestrijding van coloradokevers.

De introductie van nuttige nematoden (aaltjes) in de grond helpen het aantal eieren van volwassen kevers te verminderen. Als deze methoden niet werken, kan het nodig zijn een insecticide zeep of nevel te spuiten die spinosad (alleen in België toegelaten, niet in Nederland) of neemolie bevatten.

Je kan ook aaltjes inzetten om de coloradokevers te bestrijden. Dat gaat zo: nematoden zijn microscopische wormen die zich voeden met de larven van de coloradokever. Ze zijn niet schadelijk voor planten en vereisen niet veel onderhoud, waardoor ze een geweldige manier zijn om uw tuin vrij te houden van verschillende plagen.

Kevers, larven en eitjes plukken en pletten. Dit is een hele goede methode om van de coloradokever af te geraken, maar is wel enorm arbeidsintensief.

coloradokever bestrijden hoe
coloradokever bestrijden hoe

Welke planten zijn het meest gevoelig voor Coloradokevers?

Coloradokevers worden vooral aangetroffen op groente zoals de aardappel, maar ook op tomaten, aubergines en andere nachtschadegewassen.

Hoe kan je Coloradokevers voorkomen?

De beste manier om een plaag te voorkomen is je planten gezond te houden en vrij van onkruid en ander afval in de grond. Dit maakt ze minder aantrekkelijk voor volwassen kevers die een plek zoeken om te leggen hun eieren. Bovendien is vruchtwisseling belangrijk om het aantal kevers in de volgende jaren te verminderen.

larve coloradokever
larve coloradokever

Verwijder alle stukken van de aardappelplanten als het seizoen gedaan is. Dit is ongelofelijk belangrijk, er mag niéts overblijven van de aardappelen in de grond. Geen bladeren, geen wortels,… anders krijg je nieuwe planten (die worden ook wel opslag genoemd) en dat is gelijk voedsel voor zodra de larven uit de eitjes komen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

De coloradokever is een veel voorkomende plaag voor veel gewassen en kan aanzienlijke schade veroorzaken als hij niet onmiddellijk wordt aangepakt. Als u weet hoe u deze plaag kunt herkennen en bestrijden, kunt u uw planten beschermen tegen schade.

Natuurlijke vijanden van Coloradokevers?

Er zijn zo goed als geen natuurlijke vijanden van de Coloradokever in onze streek, omdat de Coloradokever een exoot is. In de Verenigde Staten zijn er wel natuurlijke vijanden van de Coloradokevers, maar bij ons niet.

Je kan wel zelf experimenteren met aaltjes of Nematoden in de grond.

coloradokever larves
coloradokever larves

Natuurlijke manieren om van Coloradokevers af te komen

Het gebruik van nuttige nematoden, de bestrijding van onkruid en de introductie van natuurlijke vijanden (aaltjes) zijn allemaal natuurlijke manieren om van de coloradokevers af te komen. Daarnaast kan het sproeien van insecticidale zeep of een insecticide met spinosad of neemolie helpen om de populatie onder controle te krijgen. Het aanbrengen van kaolienklei kan ook werken als een barrière tegen volwassen kevers die een plek zoeken om te leggen hun eieren.

Ten slotte kunt u de kevers ook met de hand van uw planten plukken als u ze vroeg genoeg in het seizoen opmerkt. Je kan ook de eitjes en de larven pletten op de planten zelf, dat trekt extra predatoren aan waardoor het probleem sneller en automatisch aangepakt wordt!

Zijn Coloradokevers slecht voor uw planten?

Ja, coloradokevers kunnen schadelijk zijn voor uw planten als hun populaties niet onder controle worden gehouden. Tijdens het groeiseizoen verslinden deze meedogenloze plagen bladeren en leggen ze hun eitjes in de nabijgelegen grond – wat resulteert in meerdere generaties die uw planten snel kunnen overweldigen. Als je eenmaal last hebt van een coloradokeverplaag, zie je de bladeren echt slinken, dag per dag.

coloradokever eitjes
coloradokever eitjes

De levenscyclus van een coloradokever

De kevers overwinteren in de winter ondergronds zodra de bodemtemperatuur beneden de -7°C gaat. De larven kunnen zelfs tot 50 centimeter diep overwinteren als er een zware winter is. Bij de eerste tekenen van het voorjaar, verpoppen de larven zich gedurende 2 weken, daarna begint het keverstadium.

De coloradokever kan tot wel 3 keer per jaar eitjes leggen, deze eitjes zijn fel oranjegeel en gelukkig gemakkelijk te herkennen. Ze worden gelegd aan de onderkant van een blad, vaak van een meer afstervend blad dat al wat bruiner of geler ziet. De eitjes zijn altijd in groepjes aan het blad gekleefd. Er kunnen dus ook 3 keer nieuwe kevers in je tuin komen, daarom is het ongelofelijk belangrijk dat je aan de slag gaat met methodes om de coloradokever te voorkomen in je tuin.

De larven zijn eerst grijs als ze net uit de pop komen, maar worden roder naarmate ze meer eten. De larven eten enorm veel en richten dan ook echt aanzienlijke schade aan. Ook de kevers zelf vreten je hele oogst kaal.

Je kan ook last krijgen van coloradokevers in je tuin doordat een landbouwer in de buurt zijn veld niet goed genoeg behandeld en schoongemaakt heeft. Wisselteelt is dan ook echt enorm belangrijk om een coloradokeverplaag te voorkomen.

Is de coloradokever schadelijk voor alle planten?

Nee, de coloradokever is niet schadelijk voor alle planten. Hoewel ze een voorkeur hebben voor aardappelen, kunnen ze zich ook voeden met tomaten, paprika’s, aubergines en andere nachtschadegewassen. Verder houden ze van onkruid zoals nachtschade of distels, waarvan er in tuinen veel voorkomen.

Het verschil tussen Coloradokevers en lieveheersbeestjes?

De coloradokever is een plaag en het lieveheersbeestje een nuttig insect. Ze zijn allebei oranje-geel van kleur, maar de coloradokever heeft zwarte banden op zijn rug, terwijl het lieveheersbeestje vlekken op zijn vleugels heeft. De larven van de coloradokever zien er ook heel anders uit dan die van het lieveheersbeestje. Ze zijn geelachtig (eerst grijs) en bedekt met zwarte stekels. De larven van het lieveheersbeestje zijn meestal zwart of donkerbruin, met oranje vlekken. Verder is de coloradokever groter dan het lieveheersbeestje.

Kortom, het vroegtijdig herkennen van een plaag kan grote schade aan uw gewassen voorkomen. Coloradokevers hebben natuurlijke vijanden zoals vogels, padden en wespen.

Comments Off on Hoe coloradokevers bestrijden in de tuin en in huis?