rupsen bestrijden
Tuin en planten

Hoe rupsen bestrijden? Praktische tips en tricks

Last Updated on July 21, 2023 by

Hoe rupsen bestrijden? Praktische tips en tricks

Rupsen zijn de larven van vlinders en kunnen ernstige schade toebrengen aan planten en gewassen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je rupsen op een effectieve manier kunt bestrijden. In deze uitgebreide gids geven we je handige tips en methoden om rupsen te bestrijden.

Er zijn verschillende manieren om rupsen te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld met de hand rupsen verwijderen, gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of chemische middelen inzetten. Het is belangrijk om te weten welke methode het meest geschikt is voor jouw situatie en welke middelen veilig zijn voor het milieu en de omgeving. In deze gids zullen we de verschillende methoden en middelen uitgebreid bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

rupsen bestrijden
rupsen bestrijden

Preventie

Om rupsen te bestrijden is preventie een belangrijke stap. Het voorkomen van rupsen in je tuin kan op verschillende manieren worden gedaan. Hieronder vind je een aantal natuurlijke en chemische preventiemethoden.

Natuurlijke preventiemethoden

 • Planten: Planten zoals bieslook en salie hebben een sterke geur die rupsen afstoot. Door deze planten rondom je andere planten te zetten, kun je rupsen op een natuurlijke manier voorkomen.
 • Vogelhuisjes: Vogels zijn natuurlijke vijanden van rupsen. Door vogelhuisjes te plaatsen in je tuin, trek je vogels aan die rupsen eten.
 • Handmatig verwijderen: Controleer regelmatig je planten en verwijder handmatig de rupsen die je tegenkomt.

Chemische preventiemethoden

 • Insecticide: Insecticiden zijn chemische middelen die rupsen doden. Deze middelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals sprays en poeders. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van insecticiden, omdat deze middelen ook schadelijk kunnen zijn voor andere insecten en dieren.
 • Aaltjes: Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die rupsen biologisch bestrijden. Deze aaltjes moeten eerst met water worden gemengd en vervolgens worden gegoten over de moestuingewassen om de aaltjes te verspreiden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat chemische preventiemethoden niet altijd de beste oplossing zijn. Natuurlijke preventiemethoden zijn vaak milieuvriendelijker en veiliger voor andere dieren en insecten in je tuin.

waarom rupsen bestrijden
waarom rupsen bestrijden

Detectie

Er zijn verschillende manieren om rupsen te detecteren. Hieronder zullen we twee veelgebruikte methoden bespreken.

Visuele detectie

Visuele detectie is de meest voorkomende methode om rupsen te detecteren. Het is belangrijk om regelmatig uw planten en bomen te inspecteren op tekenen van rupsen. Dit kan gedaan worden door de bladeren en takken te onderzoeken op de aanwezigheid van rupsen of hun uitwerpselen. Het is ook belangrijk om op te letten voor bladeren die beschadigd zijn of gaten hebben, omdat dit kan wijzen op de aanwezigheid van rupsen.

Feromonen detectie

Feromonen detectie is een andere methode om rupsen te detecteren. Feromonen zijn chemische stoffen die door vrouwelijke rupsen worden afgegeven om mannelijke rupsen aan te trekken voor de voortplanting. Door feromonen te gebruiken, kunnen we mannelijke rupsen lokken en vangen voordat ze zich voortplanten. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van feromoonvallen in de buurt van uw planten en bomen. Deze vallen zullen mannelijke rupsen aantrekken en vangen, waardoor hun populatie wordt verminderd.

rupsen bestrijden stappenplan
rupsen bestrijden stappenplan

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op de aanwezigheid van rupsen, omdat deze snel kunnen vermenigvuldigen en veel schade kunnen aanrichten aan uw planten en bomen. Door regelmatig te inspecteren en te detecteren, kunt u snel handelen om de rupsen te bestrijden voordat ze te veel schade aanrichten.

Bestrijding

Er zijn verschillende manieren om rupsen te bestrijden. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende methoden: natuurlijke bestrijdingsmethoden en chemische bestrijdingsmethoden.

hoe rupsen bestrijden
hoe rupsen bestrijden

Natuurlijke bestrijdingsmethoden

Natuurlijke bestrijdingsmethoden zijn een veilige en milieuvriendelijke manier om rupsen te bestrijden. Hieronder vind je enkele natuurlijke bestrijdingsmethoden:

 • Aaltjes: Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de rupsen biologisch bestrijden. De Aaltjes moeten eerst met water gemengd worden. Giet het mengsel vervolgens met een gieter over de moestuingewassen om de aaltjes te verspreiden. Voor larven en rupsen op bladeren en boomstammen kun je de aaltjes ook op het blad toepassen.
 • Bieslook en salie: Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten.
 • Feromonen: Om rupsen te monitoren, kan je vertrouwen op specifieke feromonen in combinatie met een val zoals de Delta Trap ®.

Chemische bestrijdingsmethoden

Chemische bestrijdingsmethoden kunnen effectief zijn, maar zijn niet altijd de beste optie. Hieronder vind je enkele chemische bestrijdingsmethoden:

 • Insecticiden: Er zijn verschillende soorten insecticiden beschikbaar om rupsen te bestrijden. Lees altijd goed de instructies op de verpakking voordat je ze gebruikt.
 • Azijn: Je kunt de buxusmot bestrijden met azijn! Je neemt 20 gram groene zeep of dref en 20 gram azijn, wat je mengt met een liter water. Zowel normale azijn als schoonmaakazijn volstaat voor dit bestrijdingsmiddel. Schoonmaakazijn is een stuk zuurder dan normale azijn omdat het meer azijnzuur bevat.

Het is belangrijk om te onthouden dat chemische bestrijdingsmethoden schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere insecten. Gebruik ze daarom alleen als laatste redmiddel en lees altijd de instructies op de verpakking voordat je ze gebruikt.

Nazorg

Na het bestrijden van rupsen is het belangrijk om de nodige nazorg te bieden om verdere schade te voorkomen. Hieronder staan enkele tips om de nazorg van rupsenbestrijding effectief uit te voeren.

Verwijdering van dode rupsen

Na het bestrijden van rupsen kunnen er nog dode rupsen op planten of de grond blijven liggen. Het is belangrijk om deze dode rupsen te verwijderen om verdere besmetting te voorkomen. Verwijder de dode rupsen met handschoenen aan om contact met de huid te voorkomen. Gooi de dode rupsen weg in een afgesloten zak om verdere verspreiding te voorkomen.

eikenprocessierups bestrijden
eikenprocessierups bestrijden

Reparatie van schade

Rupsen kunnen aanzienlijke schade aan planten en bomen veroorzaken. Het is belangrijk om de schade te repareren om de gezondheid van de planten te herstellen. Hieronder staan enkele tips om de schade te repareren:

 • Verwijder beschadigde bladeren en takken om de plant te helpen herstellen.
 • Geef de plant voldoende water om uitdroging te voorkomen en de gezondheid te herstellen.
 • Voeg compost of mest toe aan de grond om de plant te voeden en te helpen groeien.
 • Bescherm de plant tegen verdere schade door rupsen door gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals nematoden, vogels, en lieveheersbeestjes.

Door deze tips op te volgen, kun je de schade die rupsen hebben veroorzaakt effectief repareren en verdere besmetting voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik op een biologische manier rupsen bestrijden?

Er zijn verschillende biologische methoden om rupsen te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van rupsen aantrekken, zoals vogels, lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook kun je planten in je tuin zetten die rupsen afstoten, zoals bieslook, salie en lavendel. Verder kun je rupsen handmatig verwijderen of een spray maken met zeep en water om de insecten te bestrijden.

Wat zijn effectieve huismiddelen om rupsen te bestrijden?

Er zijn verschillende huismiddelen die effectief kunnen zijn bij het bestrijden van rupsen. Zo kun je bijvoorbeeld een mengsel maken van water en cayennepeper en dit op de planten spuiten. Ook kun je een mengsel maken van knoflook en water en dit op de planten spuiten. Verder kun je een mengsel maken van ui en water en dit op de planten spuiten.

Kan ik rupsen bestrijden met afwasmiddel?

Ja, je kunt rupsen bestrijden met afwasmiddel. Maak een mengsel van water en afwasmiddel en spuit dit op de planten. Het afwasmiddel zal de huid van de rupsen aantasten en ze uiteindelijk doden.

Is azijn een effectief middel tegen rupsen?

Nee, azijn is geen effectief middel tegen rupsen. Hoewel azijn soms wel kan werken om rupsen te bestrijden, is het ontzettend slecht voor de grond en de tuin in het algemeen. Gebruik daarom beter een ander middel om rupsen te bestrijden.

Hoe kan ik rupsen bestrijden in mijn moestuin?

Rupsen kunnen erg schadelijk zijn voor je moestuin. Gelukkig zijn er verschillende manieren om rupsen op een natuurlijke manier te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van rupsen aantrekken, zoals vogels en sluipwespen. Ook kun je planten in je moestuin zetten die rupsen afstoten, zoals bieslook en salie. Verder kun je rupsen handmatig verwijderen of een spray maken met zeep en water om de insecten te bestrijden.

Wat kan ik doen tegen een rupsenplaag?

Een rupsenplaag kan erg vervelend zijn en veel schade aanrichten in je tuin. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een rupsenplaag te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van natuurlijke vijanden van rupsen, zoals vogels en sluipwespen. Ook kun je planten in je tuin zetten die rupsen afstoten, zoals bieslook en salie. Verder kun je rupsen handmatig verwijderen of een spray maken met zeep en water om de insecten te bestrijden.

Comments Off on Hoe rupsen bestrijden? Praktische tips en tricks