Tuin en planten

Mijn tulpencollectie 2022

blue diamond tulpen

Last Updated on April 11, 2022 by Admin

Vorig jaar had ik mooie tulpen gekocht bij Tulipstore, maar helaas ging het helemaal niet goed met die tulpen (dit lees je onderaan het artikel). Ontzettend zonde, maar bijna al die tulpen kregen het vuur! Ik heb ze dan ook allemaal weg moeten gooien.

Daarom besloot ik: ik moet méér tulpenbloembollen kopen en proberen om er op die manier toch zo veel mogelijk te kunnen kweken dit jaar.

En ja hoor, zo gebeurde. Ik plaatste een grote bestelling bij Fluwel (lees ook mijn Fluwel ervaring) en kocht meer dan 200 tulpenbollen! Welke heb ik gekocht en welke vind ik het mooiste? Zijn ze allemaal wat ik ervan verwacht had? Dat lees je in dit artikel! Neem een kijkje in mijn tulpencollectie voor 2022: welke tulpen heb ik allemaal in de tuin geplant en welke zijn de moeite wel of niet waard?

Tulpencollectie 2022

Tulp Negrita

negrita tulpen

negrita tulpen

(foto 6 april 2022)

  • Begon te bloeien in begin april 2022

Tulp Brownie

Brownie tulpen

Brownie tulpen

(foto 6 april 2022)

  • Begon snel te groeien, maar pas te bloeien rond de helft van april 2022
  • Hadden als eerste tulpen

Tulp Apricot Impression

apricot impression tulpen

apricot impression tulpen

(foto 6 april 2022)

  • Begon te bloeien in begin april 2022

Tulp Blue Diamond

blue diamond tulpen

blue diamond tulpen

(foto 6 april 2022)

  • Begon te bloeien in begin april 2022

Tulpen in mijn grote tulpenborder

Opvallend: ik heb de tulpen in mijn tulpenborder het eerste geplant eind september 2021 tot en met ongeveer eind oktober 2021, geloof ik. Pas daarna plantte ik de tulpen in een pot die overbleven. Gek genoeg zijn het net de tulpen die in potgrond in een pot staan, die nu als allereersten aan het uitkomen zijn. De tulpen in de border staan in gewone grond. Nu weet ik dus ook dat ik ze volgend jaar allemaal in potten met potgrond stop, dat lijkt toch echt veel beter te gaan. Ik had er wel gedroogde koeienmest over gestrooid, maar dat heeft blijkbaar toch niet zo gek veel uitgehaald.

Wat ga ik volgend jaar anders doen?

Geen hyacinten en tulpen meer mengen

Ik heb dit jaar de fout gemaakt om mijn hyacinten te vermengen met enkele tulpenbollen. Nu zijn die hyacinten bijna uitgebloeid of aan het uitbloeien, maar ik zou ze graag volgend jaar opnieuw kunnen gebruiken. Om dat te kunnen doen, moet je het loof en de bloemen volledig laten afsterven (net zoals bij tulpen). Dit ziet er nu dus nogal gek uit: een mix van gloednieuwe tulpen en afgestorven hyacinten. Volgend jaar krijgen ze ieder hun eigen potten.

Alle tulpen in potten

Ook heb ik dit jaar de meeste van mijn tulpenbollen uitgeplant in een grote vlakte. Dat wil ik volgend jaar niet meer doen: ook mijn tulpen wil ik graag volgend jaar hergebruiken, dus dan moet ik ze helemaal laten afsterven. Dat wilt dus zeggen dat een heel centraal deel van ons terras vol met afstervende tulpen staat… daar had ik écht beter over moeten nadenken! 😀

Volgend jaar zet ik ze dus allemaal in potten. Zijn ze dan aan het uitbloeien, dan zet ik ze gewoon in een hoekje in de achtertuin en kunnen ze rustig hun ding doen.

 

Tulpencollectie 2021

Ik kocht enkele prachtige tulpencollecties

You Might Also Like