blue diamond tulpen
Tuin en planten

Mijn tulpencollectie 2023 – kijkje in mijn tulpen

Last Updated on April 20, 2023 by

Tulpencollectie 2023

Dit jaar heb ik mijn tulpencollectie wat anders aangepakt! Vorig jaar hebben we echt ongelofelijk genoten van het tulpentapijt dat we in de tuin hadden, maar het was zodra ze uitgebloeid waren (en dat deden ze immers niet allemaal tegelijkertijd), wel een beetje lelijk om naar te kijken. Daarom besloot ik om de tulpen allemaal in potten te gaan planten en we gaan de grote border waarschijnlijk voor dahlia’s of wilde bloemen gebruiken, daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Ook nieuw dit jaar: ik heb tulpen besteld bij Fluwel (daar was ik echt ontzettend tevreden over vorig jaar, topkwaliteit!) en besloot om ook de Tulipstore nog een keertje een kans te geven. Als die het dit jaar wéér niet goed doen, schrap ik natuurlijk wel deze leverancier/webshop van mijn lijstje.

Dit jaar besloot ik ook om alle tulpenbollen van 2022 opnieuw uit te planten, ik ben heel erg benieuwd of het me gaat lukken om de tulpen nog een keer te laten bloeien!

Tulpencollectie 2023

De allereerste tulpen die dit jaar begonnen bloeien, waren de Apricot Impression-tulpen. De eerste serie waren diegene die ik net nieuw gekocht had bij Fluwel, de tweede die begon te bloeien waren die van vorig jaar (ook van Fluwel).

Apricot Impression

Begon op 4 april

Apricot Impression tulp
Apricot Impression tulp
Apricot Impression tulpen in 2023
Apricot Impression tulpen in 2023
Tulpen Apricot Impression
Tulpen Apricot Impression
Apricot Impression tulpen 2023
Apricot Impression tulpen 2023

Backpacker en Blue Diamond

Begon op 12 april

Backpacker en Blue diamond tulpen
Backpacker en Blue diamond tulpen

Deze eerste Backpackers en Blue Diamond tulpen die uitkwamen, gingen niet zo heel lekker. Ik heb ze duidelijk in een te korte pot gestopt, waardoor ze nogal floppy geworden zijn… leerpuntje voor volgend jaar 😉 Ik blijf echt duidelijk wel fan van de dubbelbloemige tulpen, die blijven ook beduidend langer mooi!

Ook de volgende serie Backpackers en Blue Diamond tulpen zijn erg lange slungels geworden… ik begrijp er niets van. Misschien heb ik er toch te veel in één pot gedaan?

backpacker tulp en blue diamond tulp
backpacker tulp en blue diamond tulp

Negrita tulpen

Dit was ook een toppertje vorig jaar, en moet je zien hoe prachtig deze mooie Negrita tulpen met hun dieppaarse kleur zijn! Dit zijn de tulpenbollen van vorig jaar!

negrita tulpen 2023
negrita tulpen 2023

12 april

 

Tulpencollectie 2022

Vorig jaar had ik mooie tulpen gekocht bij Tulipstore, maar helaas ging het helemaal niet goed met die tulpen (dit lees je onderaan het artikel). Ontzettend zonde, maar bijna al die tulpen kregen het vuur! Ik heb ze dan ook allemaal weg moeten gooien.

Daarom besloot ik: ik moet méér tulpenbloembollen kopen en proberen om er op die manier toch zo veel mogelijk te kunnen kweken dit jaar.

En ja hoor, zo gebeurde. Ik plaatste een grote bestelling bij Fluwel (lees ook mijn Fluwel ervaring) en kocht meer dan 200 tulpenbollen! Welke heb ik gekocht en welke vind ik het mooiste? Zijn ze allemaal wat ik ervan verwacht had? Dat lees je in dit artikel! Neem een kijkje in mijn tulpencollectie voor 2022: welke tulpen heb ik allemaal in de tuin geplant en welke zijn de moeite wel of niet waard?

Tulp Negrita

negrita tulpen
negrita tulpen

(foto 6 april 2022)

  • Begon te bloeien in begin april 2022

Tulp Brownie

Brownie tulpen
Brownie tulpen

(foto 6 april 2022)

brownie tulp
brownie tulp

(Foto: 16 april 2022)

  • Begon snel te groeien, maar pas te bloeien rond de helft van april 2022
  • Hadden als eerste tulpen

Tulp Apricot Impression

apricot impression tulpen
apricot impression tulpen

Wat me heel erg opviel bij deze enkelbladige tulpen zoals Apricot Impression, is dat ze heel snel uitbloeien, hun blaadjes vallen al snel open waardoor de tulp er snel niet zo mooi meer uitziet. Bij dubbelbloemige was dat veel minder zo en die blijven echt opvalleend veel langer mooi!

apricot impression tulp 2
apricot impression tulp 2

(foto 6 april 2022)

  • Begon te bloeien in begin april 2022

Tulp Blue Diamond

blue diamond tulpen
blue diamond tulpen

(foto 6 april 2022)

  • Begon te bloeien in begin april 2022

Tulpen in mijn grote tulpenborder

Opvallend: ik heb de tulpen in mijn tulpenborder het eerste geplant eind september 2021 tot en met ongeveer eind oktober 2021, geloof ik. Pas daarna plantte ik de tulpen in een pot die overbleven. Gek genoeg zijn het net de tulpen die in potgrond in een pot staan, die nu als allereersten aan het uitkomen zijn. De tulpen in de border staan in gewone grond. Nu weet ik dus ook dat ik ze volgend jaar allemaal in potten met potgrond stop, dat lijkt toch echt veel beter te gaan. Ik had er wel gedroogde koeienmest over gestrooid, maar dat heeft blijkbaar toch niet zo gek veel uitgehaald.

Wat ga ik volgend jaar anders doen?

Geen hyacinten en tulpen meer mengen

Ik heb dit jaar de fout gemaakt om mijn hyacinten te vermengen met enkele tulpenbollen. Nu zijn die hyacinten bijna uitgebloeid of aan het uitbloeien, maar ik zou ze graag volgend jaar opnieuw kunnen gebruiken. Om dat te kunnen doen, moet je het loof en de bloemen volledig laten afsterven (net zoals bij tulpen). Dit ziet er nu dus nogal gek uit: een mix van gloednieuwe tulpen en afgestorven hyacinten. Volgend jaar krijgen ze ieder hun eigen potten.

Alle tulpen in potten

Ook heb ik dit jaar de meeste van mijn tulpenbollen uitgeplant in een grote vlakte. Dat wil ik volgend jaar niet meer doen: ook mijn tulpen wil ik graag volgend jaar hergebruiken, dus dan moet ik ze helemaal laten afsterven. Dat wilt dus zeggen dat een heel centraal deel van ons terras vol met afstervende tulpen staat… daar had ik écht beter over moeten nadenken! 😀

Volgend jaar zet ik ze dus allemaal in potten. Zijn ze dan aan het uitbloeien, dan zet ik ze gewoon in een hoekje in de achtertuin en kunnen ze rustig hun ding doen.

Bekijk ook zeker mijn casestudy waarbij ik test, kan je tulpenbollen opnieuw planten?

Tulpencollectie 2021

Ik kocht enkele prachtige tulpencollecties, maar daar hebben de meeste tulpen ‘het vuur’ van gekregen. Van de vele, vele tulpen die ik gekocht had bij Tulipstore , zijn er slechts een handjevol geweest die uitgekomen zijn. Heel eerlijk, ik was echt ontzettend teleurgesteld!

 

tulipstore tulpen
tulipstore tulpen

 

tulipstore tulpen 2021
tulipstore tulpen 2021

 

tulpen tulipstore 2021
tulpen tulipstore 2021

 

tulpen tulipstore
tulpen tulipstore
Comments Off on Mijn tulpencollectie 2023 – kijkje in mijn tulpen