vetplanten
Tuin en planten

Vetplanten verzorgen: stappenplan

Last Updated on February 26, 2022 by

Vetplanten verzorgen: stappenplan

Vetplanten verzorgen

Plantenliefhebbers vinden het altijd fijn om nieuwe planten zowel binnen als buiten te hebben. De meeste planten vergen heel veel verzorging. Maar wist je dat er planten bestaan die ook nauwelijks verzorging nodig hebben?

Maak dan kennis met vetplanten of ook wel de Succulenten. Deze planten zorgen ervoor dat je gerust voor een lange tijd op vakantie kunt gaan. Maar hoe dan? Lees maar gauw verder.

Wat zijn vetplanten eigenlijk?

Vetplanten ,ook wel succulent genoemd , zijn heel unieke planten. Waarom? Deze plantjes zijn in staat om voor een lange periode zonder water te leven. En dat is niet alles. Ze kunnen zich zelf ook bij elke klimaat aanpassen.

Deze planten slaan water in hun bladeren en stengels op, waardoor je geen zorgen hoeft ze maken om water te geven wanneer je voor een lange tijd op vakantie gaat. Vetplanten komen voor in verschillende groottes, vormen en kleuren.

Ze kunnen een prachtige planten decoratie zijn voor zowel binnen als buiten. Vetplanten zijn te herkennen aan hun dikke vlezige bladeren en stengels (dus hun weefsels ).

Het verzorgen van vetplanten

Zoals eerder werd vermeld hebben vetplanten minder zorg nodig. Maar dat betekent niet dat ze geen verzorging nodig hebben. De stappen zijn best wel simpel, ideaal dus als je op zoek bent naar gemakkelijke planten om te onderhouden.

Photo by Margarita Terekhova on Unsplash

Vetplanten binnenshuis verzorgen

  • Allereerst zoek je een bloempot op die geschikt is voor de grootte van je vetplant.
  • Je plaatst je vetplant erin met wat goede grondmengsel
  • Vetplanten hebben niet veel water nodig, dus voeg maar een heel klein beetje water toe.
  • Plaats tenslotte je vetplant op een plek waar de zon veel schijnt. Vetplanten verlangen naar veel licht en kunnen zelfs in vol zonlicht staan.

Vetplanten in de tuin verzorgen ( in bakken )

  • Maak je gewenste bak voor je vetplant in de tuin.
  • Laat de bak wel zodanig op een plaats staan waar de zon veel schijnt.
  • Vul je bak met gewone potgrond

Let wel : Voor Sedums in bakken verzorgen is het wel weer een beetje anders. Sedums kunnen arme grond aangaan, maar voor deze plant geldt wel dat de grond goed gedraineerd moet zijn. Zorg dat er ruime afvoergaten opzij en even boven de bodem zijn.

  • Plaats je vetplanten in de bak met de potgrond/ gewone grondmengsel
  • Besproei de vetplanten met een beetje water
  • Bepaalde vetplanten willen schaduw. Plaats ze niet onder een boom. De bladeren van de boom blijven na een regenbui nadruppelen en die vallen op de vetplant, wat niet goed is.

Als er een onweersbui heerst moet je de bakken gauw naar binnen brengen!

Photo by Beatriz Moraes on Unsplash

Bekende soorten vetplanten

Aloë Vera

Iedereen kent de welbekende Aloë Vera. Het bittere sap ervan werd vroeger gebruikt als een medicinale middel. Tegenwoordig worden er ook dranken ervan gemaakt.

Als deze plant buiten staat, hoef je het geen water te geven zolang het af en toe regent. In een droge periode kun je matig besproeien en in de winter heel weinig.

Staan ze in de kamer, dan een of twee keer per week water geven. Hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe mooier de bladeren worden.

Photo by Stephanie Harvey on Unsplash

Cactussen

Deze planten hebben nauwelijks of helemaal geen water nodig. Als je het water geeft, gebeurt dat heel spaarzaam. Cactussen kunnen heel veel zonlicht aan.

Sanseveria

Net als cactussen verlangen Sanseveria naar veel zon en nauwelijks water. Ze kunnen wel in de schaduw, maar dan worden de structuren van het blad minder mooi dan wanneer het in de zon geplaatst wordt.

De aarde waarop deze planten staan mag nooit echt vochtig zijn. In de winter kunnen de planten koeler en droger gehouden worden. Deze planten worden vaak in sierpotten geplant, waarbij ze ongemerkt water kunnen verzamelen.

Sanseveria zijn zulke sterke planten, dat ze soms de potten doen barsten. Je kunt ze dan verpotten in extra grote potten.

Comments Off on Vetplanten verzorgen: stappenplan