kleurpalette tuin
Tuin en planten

Hoe kies je een kleurpalette in je tuin

Hoe kies je een kleurpalet in je tuin?

Er zijn verschillende manieren om je tuin op verschillende kleuren af te stemmen. Het kleurpalet dat je in je tuin wilt gebruiken hangt af van je zelf wat je mooi vindt.

Veel gebruikte kleuren van een kleurpalet zijn rood, blauw, paars, groen, oranje en geel. Deze kleuren worden als fijn en sfeervol ervaren.

Zo kun je met de planten experimenteren. Je kunt de planten bij elkaar zetten om te zien hoe het staat. Door te experimenteren vind je de kleurpalet die bij jou past.

kleurpalette tuin
kleurpalette tuin

Photo by Avery Thomas on Unsplash

Warme kleuren

Planten in warme kleuren kun je op een punt in de tuin zetten waar je de aandacht wilt laten gaan. Deze planten trekken de aandacht.

Ze zijn dynamisch en brengen vrolijkheid in de tuin. De warme kleuren zijn oranje, rood, geel en de kleuren die je krijgt na het mengen van deze kleuren.

Betekenis van kleuren

Ieder kleur doet iets anders met je tuin:

  • Groen is een rustige basiskleur voor je kleurpallet omdat de meeste planten al groen zijn.
  • Paars en violet brengt rust en frisheid. Ze zijn koel en rustig.
  • Wit maakt je tuin neutraal en zuiver.
  • Oranje en rood maken je tuin vrouwelijk.
  • Geel maakt je tuin opvallend en zonnig.

Koude kleuren

Deze kleuren zijn belangrijk om diepte te creëren. Gebruik meer koude kleuren als je een rustige tuin wilt. Hierdoor lijkt je tuin ook groter.

Koude kleuren zijn paars, groen, blauw en de kleuren die je krijgt na het mengen van deze kleuren. De koude kleuren geven diepte en contrast. In een grote tuin kun je gebruik maken van contrast. Dit omdat kleuren die tegen over elkaar staan het beste in elkaar naar boven halen. Je kunt ook kiezen voor een warme tint in een blauwe pot.

Te veel contrasterende kleuren kunnen lijden tot een chaotische en onrustige uitstraling. Voor rust in je tuin kun je de planten bij elkaar zetten die aan elkaar grenzende kleuren hebben. Zo vloeien de kleuren in elkaar.

Rustige kleuren

Een grote tuintegel zorgt voor een rustig en ruimtelijk effect. De tuin lijkt groter als je een grote tegel gebruikt. Je kunt kiezen voor rustige kleuren zoals grijs, wit of beige. Ook kun je kiezen voor 1 kleurenpalet. Door deze lichte kleuren zal je tuin er groter uitzien.

Kleurencombinaties

Kleuren hebben invloed op de uitstraling van je tuin. Zo zijn er verschillende smaken, net zoals heel veel planten en bloemen. De kleuren komen tot hun recht door contrasten in je tuin te creëren. Dit kun je doen door te kijken naar de bladkleuren die je in je tuin hebt. Je kunt ook de kleuren van je planten variëren. De bladkleuren geven de bepaalde onderdelen in je tuin een extra accent.

De Japanse esdoorn

Ieder tuin heeft plaats voor de Japanse esdoorn. Er zijn heel veel soorten van deze planten die geschikt zijn om je tuin meer kleur te geven. In de herfst zijn de bladeren felrood en in de zomer zijn de bladeren paarsrood.

Siergrassen

Siergrassen kunnen in alle tuinen verwerkt worden. Deze planten hebben niet veel verzorging nodig. Je hebt het hele seizoen door kleur in je tuin. Er zijn verschillende soorten siergrassen.

Bodembedekkers

Er zijn verschillende soorten bodembedekkers zoals de gele muurpeper, de goudaardbei, de kruipende vlambloem en de kleine maagdenpalm. Deze worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je geen onkruid hoeft te wieden. Ze zijn ook de ideale manier om kleurencombinaties toe te passen.

Japans bloedgras

Dit is een soort gras die tot 50 cm hoog kunnen worden.

Zwenkgras

Met dit soort gras is het mogelijk om te variëren omdat het uit verschillende soorten bestaat. Deze soort gras heeft ook weinig onderhoud nodig. Dit soort gras wordt 1 meter breed binnen een jaar.

Pijpenstrootje

Dit grassoort krijgt hoge halmen. Ze kunnen tot 140 cm hoog worden. Ze verfraaien je tuin het hele jaar door. In de herfst worden de halmen geelgoud tot oranje.

Comments Off on Hoe kies je een kleurpalette in je tuin