monstera tips
Tuin en planten

Monstera planten verzorgingsgids: grond, water, ziekten

Last Updated on March 23, 2023 by

Monstera planten verzorgingsgids: grond, water, ziekten en meer

Monstera planten zijn prachtige en unieke kamerplanten die een geweldige aanvulling kunnen zijn voor elk huis. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen die je moet weten om ze gezond en bloeiend te houden. Wist je dat de monstera een van de meest populaire planten is voor in een urban jungle?

monsteraplant urban jungle
monsteraplant urban jungle

In deze gids bespreken we de basisprincipes van de verzorging van Monstera planten, waaronder de bodemvereisten, de behoefte aan water, de behoefte aan zonlicht, veel voorkomende ziekten en plagen, en meer!

Als je op zoek bent naar een interessante en exotische plant om toe te voegen aan je huis of tuin, dan zou je een Monstera moeten overwegen.

Deze planten zijn mooi en gemakkelijk te verzorgen, maar ze vereisen wel wat speciale zorg. In deze gids leren we je alles wat je moet weten over het kweken en verzorgen van Monstera planten.

We bespreken de ideale bodemgesteldheid, waterbehoefte, zonbehoefte, veel voorkomende ziekten en plagen en nog veel meer! Dus als je klaar bent om een beetje tropische flair aan je leven toe te voegen, lees dan snel verder!

Ik heb een Monstera Deliciosa plant in mijn thuiskantoor waar veel zon is en een aangename temperatuur. De Monstera is toch een tropische plant en die moet je op een plek in huis zetten waar je de tropen zoveel mogelijk kunt nabootsen.

Ik snap waarom deze plant een van de meest populaire planten in 2023 is (en ook in voorgaande jaren), de donkergroene bladeren zijn prachtig en het is eigenlijk een plant die heel gemakkelijk te verzorgen is.

monstera tips
monstera tips

Monstera verzorging: complete gids

Oorsprong van de Monstera plant

Monstera planten komen oorspronkelijk uit tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn te vinden in gebieden met warm, vochtig weer en veel regen.

Zorg voor een vochtige en zonnige omgeving in huis. Ze houden van zacht zonlicht.

Lees: planten die van zonlicht houden

monstera
monstera

Variëteiten Monstera

Welke variëteiten zijn er van de beroemde Monstera plant?

Er zijn een paar verschillende soorten Monstera planten, maar de meest voorkomende heet Monstra. Deze plant heeft grote, groene bladeren met diepe groeven die over de lengte van het blad lopen. De bladeren kunnen tot een meter lang worden, en de plant kan een hoogte van een meter of meer bereiken.

Andere soorten Monstera zijn:

-Monstera deliciosa – Deze plant wordt ook wel de Zwitserse Kaasplant genoemd vanwege de kenmerkende, kaasachtige bladeren. De bladeren van deze plant zijn kleiner dan die van Monstra, en ze hebben een meer delicate textuur. Dit is de meest populaire Monstera variëteit.

-Monstera obliqua – Deze plant heeft smallere bladeren met minder uitgesproken groeven dan Monstra.

-Monstera adansonii – Deze plant heeft de grootste bladeren van alle Monstera soorten, en ze kunnen wel een meter lang worden. De bladeren zijn ook zeer diep gegroefd.

monstera verzorging
monstera verzorging

Welke grond heeft de Monstera nodig?

Monstera planten geven de voorkeur aan een rijke, vochtige grond die goed draineert. Een potgrondmix die speciaal is ontworpen voor tropische planten werkt goed, of u kunt uw eigen mix maken door gelijke delen potgrond, compost en zand te combineren.

De meeste Monstera planten doen het het beste in een bodem die rijk is aan organisch materiaal. Een potgrondmix die speciaal is ontworpen voor orchideeën of bromelia’s werkt goed, of je kunt je eigen mix maken door gelijke delen potgrond, veenmos en perliet te combineren.

Water geven aan de monstera

Geef regelmatig water, maar pas op dat je niet te veel water geeft, want dat kan leiden tot wortelrot. De beste manier om een Monstera water te geven is wachten tot de bovenkant van de grond droog aanvoelt en dan goed water geven.

Omdat het een epifyt is met luchtwortels, drogen ze graag uit tussen twee waterbeurten door.

Gebruik deze vuistregel: zodra de bovenste 5 cm van de grond droog aanvoelt, kunt u water geven.

Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet nat. Monstera planten houden niet van drassige grond!

Zon:
Monstera planten hebben veel zonlicht nodig om goed te gedijen. Ze doen het het beste als ze op een plek staan met helder, indirect zonlicht.

Zorg er wel voor dat je je Monstera’s regelmatig draait, anders groeien ze té hard naar het zonlicht!

Vochtigheid:
Monstera planten houden van een hoge luchtvochtigheid, dus het is belangrijk om ze een vochtige omgeving te bieden. Dit kun je doen door de pot op een bak met natte kiezels te zetten of door de bladeren regelmatig te besproeien.

Veel voorkomende ziekten en plagen:

Een van de meest voorkomende problemen die Monstera planten ondervinden is bladvlekkenziekte, die wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze ziekte veroorzaakt donkere vlekken op de bladeren en kan uiteindelijk leiden tot bladverlies.

De beste manier om bladvlekkenziekte te voorkomen is je plant goed water te geven en de grond vochtig maar niet nat te houden. U kunt ook een fungicide gebruiken om de plant te behandelen als deze geïnfecteerd raakt.

Een andere veel voorkomende ziekte die Monstera planten kunnen krijgen is wortelrot, dat wordt veroorzaakt door te veel water. De beste manier om dit te voorkomen is ervoor te zorgen dat de grond goed draineert en te veel water te vermijden.

Bladluizen zijn ook een veel voorkomende plaag voor Monstera planten. Deze kleine insecten kunnen bladschade en vervorming veroorzaken, evenals honingdauwafzetting die kan leiden tot roetdauw.

De beste manier om bladluizen te bestrijden is ze te besproeien met een insectendodende zeep of tuinbouwolie.

Monstera planten zijn gevoelig voor een aantal ziekten en plagen, waaronder wortelrot, bladvlekkenziekte, bladluizen, wolluizen en schildluizen. Als je plant ziek of aangetast lijkt, neem dan maatregelen om het probleem zo snel mogelijk te behandelen.

Stof je Monstera af

Stof je Monstera elke week af met een vochtige doek om ongedierte en ziekten op afstand te houden. Het helpt de plant ook om te fotosynthetiseren.

Meststof voor de monstera

Monstera planten hebben niet veel meststof nodig, maar je kunt ze in de lente- en zomermaanden eens per maand een verdunde vloeibare meststof geven.

Monstera bladeren worden geel

Wat kan het probleem zijn?

Een mogelijk probleem dat gele bladeren aan een Monstera plant kan veroorzaken is overbewatering. Als de plant in een vochtige omgeving wordt gehouden en niet genoeg tijd krijgt om uit te drogen tussen de waterbeurten door, zullen de wortels gaan rotten en de bladeren geel worden.

Een andere mogelijkheid is dat de plant niet genoeg zonlicht krijgt. Monstera planten hebben veel licht nodig om gezond te blijven, dus als ze niet op een plek staan die direct zonlicht krijgt, zullen de bladeren geel worden.

Een derde mogelijkheid is dat de plant een tekort aan voedingsstoffen heeft. Als de grond niet rijk genoeg is of als de plant niet genoeg bemest wordt, kan hij tekenen van een tekort aan voedingsstoffen gaan vertonen in de vorm van gele bladeren.

Monstera planten zijn klimmers

Monstera is een klimplant die een stevige lat of paal nodig heeft om op te groeien. Het liefst van al krijgen ze een mospaal, of laat je ze naar beneden groeien. Dat doe ik met mijn eigen monstera in mijn thuiskantoor.

Hoe hoog wordt een Monstera?

De bladeren van Monstera kunnen tot twee meter lang worden, en de plant kan een hoogte van zes meter of meer bereiken.

Hoe weet ik of mijn Monstera te weinig water krijgt?

Als de bladeren van je Monstera plant beginnen te hangen, kan dit een teken zijn dat de plant niet genoeg water krijgt. Een andere indicatie dat de plant water nodig heeft is als de grond droog aanvoelt. Als je niet zeker weet of je plant water nodig heeft, gebruik dan deze vuistregel: zodra de bovenste 3 centimeter van de grond droog aanvoelt, kun je water geven.

Hoe weet ik of mijn Monstera te veel water krijgt?

Als de bladeren van je Monstera plant bruin worden of verwelken, kan dit een teken zijn dat de plant te veel water krijgt. Een andere aanwijzing dat de plant te veel water heeft gekregen is als de grond nat en modderig aanvoelt. Als u niet zeker weet of uw plant water nodig heeft, gebruik dan de volgende vuistregel: zodra de bovenste 5 cm van de grond nat is, kunt u stoppen met water geven.

Hoe snoei ik mijn Monstera?

Snoei je Monstera door alle dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Je kunt ook de te lange ranken terugsnoeien. Pas wel op dat je de stam van de plant niet beschadigt.

Is de Monstera plant een tropische plant?

Monstera is een tropische plant die warme temperaturen en veel zonlicht nodig heeft om goed te gedijen. Hij verdraagt geen koud weer, dus moet hij tijdens de wintermaanden naar binnen worden gehaald.

Wat is de beste manier om een Monstera te vermeerderen?

De beste manier om een Monstera te vermeerderen is door te stekken van een bestaande plant. Snijd een stengel van de plant af bij een bladknoop en leg deze in water tot hij wortelt. Als de stengel geworteld is, kun je hem overplanten in aarde.

 

Kun je een Monstera buiten laten groeien?

Ja, je kunt een Monstera buiten laten groeien. De plant heeft warme temperaturen en veel zonlicht nodig om te gedijen, en kan geen koud weer verdragen. Het hangt ervan af waar je woont en wat de weersomstandigheden in jouw gebied zijn.

monsteraplant geen gaten
monsteraplant geen gaten

Mijn Monstera is te groot, wat kan ik doen?

Als je Monstera plant te groot wordt, kun je hem snoeien om hem in toom te houden. Knip gewoon de stengel af op een punt onder een bladknoop. Uit de knobbel zullen nieuwe bladeren groeien en de plant blijft gezond en compact.

De bladeren van mijn Monstera worden bruin

Als de bladeren van je Monstera plant bruin worden, kan dat een teken zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Controleer de grond op een tekort aan stikstof, fosfor of kalium en corrigeer dit.

Mijn Monstera heeft bladluizen, wat kan ik doen?

Bladluizen zijn kleine, sapzuigende insecten die schade kunnen toebrengen aan planten. Als je Monstera plant bladluizen heeft, kun je ze behandelen met een spray met insecticide zeep.

Lees ook: bladluizen bestrijden

Mijn Monstera heeft geen gaatjes in het blad, wat moet ik doen?

Als je Monstera geen gaatjes in het blad heeft, kan dat een teken zijn dat de plant te weinig zonlicht krijgt. Monstera planten hebben veel zonlicht nodig om gezond en sterk te groeien. Verplaats je plant naar een plek waar hij meer direct zonlicht krijgt en kijk of dat helpt. Zo ja, zorg dan dat ze op die plek blijft staan!

Wanneer moet ik mijn Monstera plant verpotten?

Verpot je Monstera plant om de twee jaar in het voorjaar met een pot die één maat groter is dan de huidige pot. Gebruik een grondmix speciaal voor kamerplanten en geef de plant goed water na het verpotten. Lees ook ons artikel over planten verpotten.

Als je plant veel sneller groeit, moet je dit eerder doen. Controleer altijd je plant en geef hem de zorg die hij nodig heeft in plaats van algemene richtlijnen te volgen.

monstera verpotten
monstera verpotten

Wat voor soort licht heeft een Monstera nodig?

Monstera planten hebben veel zonlicht nodig om gezond en sterk te groeien. Ze kunnen directe zon verdragen, maar moeten worden verplaatst naar een plek waar ze meer indirect zonlicht ontvangen als de bladeren bruin beginnen te worden of verwelken.

Moet ik de luchtwortels afsnijden?

Nee, u hoeft de luchtwortels niet te knippen. Die zijn volkomen normaal en helpen de plant om voedingsstoffen uit de grond op te nemen.

Wat voor pot moet ik gebruiken voor mijn Monstera?

Monstera planten houden van goed drainerende grond en een pot met veel ruimte om te groeien. Een pot van minstens 12 centimeter breed is ideaal.

Zorg dat er een drainagegat in de pot zit of gebruik een terracotta pot met een schotel eronder.

Hoe kun je deze prachtige plant combineren?

Monstera planten gaan goed samen met andere kamerplanten en kunnen worden gebruikt om een weelderig, groen, urban jungle effect te creëren. Ze zien er ook geweldig uit in hangmanden of terrariums.

Ze passen goed bij Philodendrons, varens of een pannenkoekenplant.

Monstera planten zijn prachtige, gemakkelijk te verzorgen kamerplanten die perfect zijn voor elk huis. Met een beetje liefde en goede zorgen, zal uw Monstera gedijen en schoonheid brengen aan uw ruimte voor de komende jaren.

 

Comments Off on Monstera planten verzorgingsgids: grond, water, ziekten