vijgenboom planten
Tuin en planten

Vijgenboom planten: Alles wat je moet weten

Last Updated on July 21, 2023 by

Vijgenboom planten: Alles wat je moet weten

Als je een vijgenboom wilt planten, zijn er een aantal belangrijke dingen om te weten. Vijgenbomen zijn zon- en warmteminnende planten die jarenlang als vorstgevoelig golden. Echter, door de ontwikkeling van minder vorstgevoelige soorten en mildere winters, is het nu mogelijk om vijgenbomen in de volle grond te planten.

Het is belangrijk om te weten dat vijgenbomen veel water nodig hebben om goed te kunnen groeien. In de zomer is het daarom belangrijk om de boom regelmatig water te geven, vooral als het langere tijd niet regent. Als je een vijgenboom in een pot hebt, moet je deze zelfs nog vaker water geven, omdat de grond in de pot sneller droog kan worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het planten en verzorgen van een vijgenboom, zodat je optimaal kunt genieten van deze heerlijke vrucht.

vijgenboom planten
vijgenboom planten

Geschikte locatie voor een vijgenboom

Als je van plan bent om een vijgenboom te planten, dan is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

Zonlicht

Vijgenbomen houden van volle zon. Kies daarom een plek in de tuin waar de boom minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgt. Een zuidelijke of zuidwestelijke oriëntatie is ideaal, omdat deze standplaatsen beschutting bieden in de winter en warmer zijn in de zomer.

Grondsoort

Een vijgenboom heeft een vruchtbare, goed doorlatende bodem nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, anders kan de boom gaan rotten. Als de grond te zwaar is, kun je deze verbeteren door compost of zand toe te voegen. Vijgenbomen doen het goed in zowel zure als alkalische grond.

hoe vijgen kweken
hoe vijgen kweken

Klimaat

Hoewel vijgenbomen van oorsprong uit de mediterrane regio komen, kunnen ze ook in Nederland worden aangeplant. Het is echter belangrijk om te weten dat vijgenbomen niet goed tegen vorst kunnen. Kies daarom een beschutte locatie in de tuin en bescherm de boom in de winter met een isolerend materiaal, zoals jute of vliesdoek.

Kortom, een geschikte locatie voor een vijgenboom is een plek met volle zon, een vruchtbare, goed doorlatende bodem en beschutting tegen vorst. Door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat je vijgenboom gezond en productief blijft.

Vijgenboom planten

Als je een vijgenboom wilt planten, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. In deze sectie bespreken we de tijd van het jaar waarop je het beste kunt planten en de juiste manier van planten.

Tijd van het jaar

De beste tijd om een vijgenboom te planten is in het voorjaar, zodra de vorst voorbij is. Dit geeft de boom de tijd om te wortelen en te groeien voordat de winter aanbreekt. Als je in een gebied woont waar de winters mild zijn, kun je ook in de herfst planten.

vijgen
vijgen

De juiste manier van planten

Als je een vijgenboom plant, is het belangrijk om de juiste manier van planten te volgen. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

 1. Kies een zonnige plek: Vijgenbomen hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en fruit te produceren.
 2. Graaf een gat: Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de boom en even diep.
 3. Meng de grond: Meng de grond die je hebt uitgegraven met compost of mest.
 4. Plaats de boom: Plaats de boom in het gat en zorg ervoor dat de wortels niet gedraaid of gebogen zijn.
 5. Vul het gat: Vul het gat met de grond die je hebt gemengd.
 6. Water de boom: Geef de boom direct na het planten voldoende water.
 7. Ondersteun de boom: Plaats een boompaal naast de boom en bind de boom vast met een boomband.
 8. Mulch de boom: Leg een laag mulch rond de boom om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Als je deze stappen volgt, zal je vijgenboom goed groeien en vruchten produceren.

vijgenboom verzorgen
vijgenboom verzorgen

Vijgenboom verzorgen

Als je een vijgenboom hebt geplant, is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Hieronder lees je meer over het geven van water, bemesten en snoeien van de vijgenboom.

Water geven

Een vijgenboom heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom ongeveer één keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond rondom de boom vochtig te houden, maar niet te nat. Te veel water kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

Bemesten

Een vijgenboom heeft voedingsstoffen nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Bemest de boom daarom regelmatig, bijvoorbeeld één keer per maand. Gebruik hiervoor een organische meststof, zoals compost of koemest. Strooi de meststof rondom de stam van de boom en werk het lichtjes in de grond.

vijgen kweken
vijgen kweken

Snoeien

Het snoeien van een vijgenboom is belangrijk om de boom gezond te houden en de groei te stimuleren. Snoei de boom bij voorkeur in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode takken en takken die naar binnen groeien. Knip de takken af tot net boven een knop of een zijtak. Dit stimuleert de groei van nieuwe takken en zorgt voor een gezonde, volle boom.

Let op: snoei een vijgenboom niet te veel, want dit kan de groei en de vruchtvorming belemmeren. Ook kan te veel snoeien leiden tot stress bij de boom, waardoor hij vatbaarder wordt voor ziekten en plagen.

Problemen met de vijgenboom

Als je een vijgenboom plant, is het belangrijk om te weten hoe je problemen kunt voorkomen en oplossen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende problemen bij de vijgenboom.

Ziektes

Een gezonde vijgenboom is minder vatbaar voor ziektes. Zorg daarom voor een goede verzorging en voorkom stress bij de boom. Stress kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde standplaats, te weinig water of voedingsstoffen, of door te veel of te weinig snoeien.

Enkele veelvoorkomende ziektes bij de vijgenboom zijn:

 • Schimmelziektes: Dit kan bijvoorbeeld leiden tot schimmel op de bladeren of vruchten. Zorg voor een goede luchtcirculatie en voorkom dat de bladeren vochtig blijven.
 • Wortelrot: Dit kan ontstaan door te veel water of een slechte afwatering. Zorg voor een goede drainage en voorkom dat de grond te nat blijft.
 • Bladvlekkenziekte: Dit kan leiden tot bruine vlekken op de bladeren. Verwijder aangetaste bladeren en zorg voor een goede luchtcirculatie.

Plagen

Ook plagen kunnen voorkomen bij de vijgenboom. Een gezonde boom is minder vatbaar voor plagen. Zorg daarom voor een goede verzorging en voorkom stress bij de boom.

Enkele veelvoorkomende plagen bij de vijgenboom zijn:

 • Bladluis: Dit kan leiden tot misvormde bladeren en een verminderde groei van de boom. Verwijder de bladluizen met bijvoorbeeld een harde waterstraal of gebruik natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes.
 • Spintmijt: Dit kan leiden tot gele bladeren en verminderde groei van de boom. Bestrijd de spintmijten met bijvoorbeeld roofmijten.
 • Fruitvliegjes: Dit kan leiden tot aantasting van de vruchten. Hang bijvoorbeeld fruitvliegenvallen op om de fruitvliegjes te vangen.

Bladval

Bladval kan verschillende oorzaken hebben, zoals te veel of te weinig water, te veel of te weinig voedingsstoffen, of een verkeerde standplaats. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en hierop te handelen.

Enkele tips om bladval te voorkomen:

 • Zorg voor een goede drainage en voorkom dat de grond te nat blijft.
 • Geef de boom voldoende water, maar voorkom dat de grond uitdroogt.
 • Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond.
 • Zorg voor een goede standplaats met voldoende zonlicht en beschutting tegen harde wind.

Veelgestelde vragen

Hoe plant je een vijgenboom in de volle grond?

Een vijgenboom planten in de volle grond is eenvoudig. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortelkluit van de boom. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortelkluit gelijk is met de grond. Vul het gat met aarde en druk de grond goed aan. Geef de boom voldoende water en bemesting.

Wat zijn enkele weetjes over vijgenbomen?

 • Vijgenbomen zijn winterhard en kunnen in Nederland groeien.
 • De vruchten van de vijgenboom zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C en vezels.
 • Vijgenbloemen zijn niet zichtbaar omdat ze zich aan de binnenkant van de vrucht ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen een vijgenboom en vijgenstruik?

Een vijgenboom kan wel 10 meter hoog worden, terwijl een vijgenstruik niet hoger wordt dan 3 meter. Daarnaast heeft een vijgenboom een stam en takken, terwijl een vijgenstruik meer vertakt is.

Hoe houd je een vijgenboom klein?

Om een vijgenboom klein te houden, kun je hem regelmatig snoeien. Snoei de boom in de winter of het vroege voorjaar. Verwijder alle takken die naar binnen groeien en snoei de overige takken terug tot 3 tot 4 knoppen.

Hoe groot kan een vijgenboom worden?

Een vijgenboom kan wel 10 meter hoog worden en een breedte van 8 meter bereiken. Het is daarom belangrijk om de boom op de juiste afstand van andere bomen en gebouwen te planten.

Wanneer is de beste tijd om een vijgenboom te planten?

De beste tijd om een vijgenboom te planten is in het voorjaar, wanneer de grond weer opwarmt. Zo heeft de boom voldoende tijd om te groeien en zich voor te bereiden op de winter.

Comments Off on Vijgenboom planten: Alles wat je moet weten