planten weinig water
Tuin en planten

Deze planten hebben weinig water nodig

Last Updated on February 26, 2022 by

Deze planten hebben weinig water nodig

Deze planten hebben weinig water en verzorging nodig

Voor degenen onder ons die nog wel eens vergeten om planten water te geven of aan wie de verzorging van planten niet is besteed, let goed op! Tuinieren is een hobby waarin je je uren kunt verliezen en waarin sommige planten met een handleiding verzorgd lijken moeten te worden.

Echter hebben ze lang niet allemaal dagelijkse of moeilijke verzorging nodig. Een plant zonder forse bewatering, zonder plantenvoeding en zonder intense verzorging, maar mét de sfeer en zuivere lucht in de huiskamer, dat wil iedereen. Gemakkelijke planten, daar kiezen we soms maar al te graag voor!

planten weinig water
planten weinig water

Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash

En dat is ook mogelijk! Hieronder staat een lijst met kamerplanten die weinig water nodig hebben en ook geschikt zijn voor de liefhebbers met minder groene vingers.

  • De cactus

Om mee te beginnen, de cactus, een plant waarvan algemeen bekend is dat hij weinig water nodig heeft.

Als een van de weinigen, zijn cactussen bewoners van droge landschappen zoals de woestijn. Van nature kunnen deze planten het dus prima uithouden met kleine beetjes water uit zeldzame regenbuien.

Wanneer je de cactus als kamerplant hebt, vormt dit juist een aandachtspunt. Teveel water voor de cactus is schadelijk! Voel in de pot of de grond droog is. Als dit het geval is, geef je hem een scheutje water. Een keer per week een beetje water is voor de gemiddelde cactus meer dan voldoende.

  • De lepelplant

De lepelplant, ook wel de spathiphyllum genoemd, vindt zijn oorsprong in de buurt van de Amazone. Door overstromingen van de rivier kan de plant soms weken onder water komen te staan. Gelukkig kan de lepelplant ondergedompeld overleven en behoudt hij zijn schoonheid wanneer het water weer is weggetrokken.

“Een plant die onder water kan overleven? Heeft die dan niet juist veel water nodig om mooi te blijven?” Nee! Een constante toevoer van water is juist niet wat deze plant nodig heeft. Wanneer de spathiphyllum in een pot staat, kan je de watergift met je hand controleren. Stop je vingers tot twee knokkels diep in de grond.

Voelt de aarde droog, geef hem dan wat water. Doe dit maximaal twee keer per week. Mocht je een keer vergeten om deze plant water te geven, dan zal hij dit zelf aan je laten weten. De lepelplant laat namelijk zijn bladeren hangen. Een flinke scheut water zorgt ervoor dat de plant zichzelf herstelt en fier overeind gaat staan.

  • Aloë vera

Nog zo’n bekende plant. De aloë vera staat alom bekend als ingrediënt in verzorgingsproducten, maar is als plant ook enorm geschikt voor in de huiskamer. De zuiverende werking haalt namelijk schadelijke stoffen uit de lucht.

Net als de cactus is de aloë vera een vetplant. Dit houdt in dat water opgeslagen wordt in de stam en in de bladeren. Deze waterhuishouding is per seizoen verschillend en betekent dus ook dat je hem meer of minder water moet geven afhangend van de periode.

In de zomerse maanden drinkt deze plant het meest van zijn opslag. Eens per ruime week bewateren is dan vaak meer dan genoeg. In koudere periodes gaat de aloë vera in winterslaap en is een keer per maand water geven meer dan voldoende.

De aloë vera laat het ook zien als hij dorstig is. Als je ziet dat de punten roder en meer opgetrokken zijn, is het tijd om hem water te geven.

  • Yucca

De laatste plant in dit rijtje is de yucca. Mede door zijn stoere voorkomen en zijn oorsprong in zowel Mexico als Texas, krijgt deze plant de bijnaam “cowboy.”

Deze Amerikaan is een grote en kan tot wel 2,5 meter hoog worden! Ondanks deze grote groei is het geen dorstige plant.

Eens in de paar weken water geven is vaak al voldoende om hem tevreden te stellen. Deze plant bloeit echter als je hem slecht behandeld.

Hoe positief dit ook klinkt, het is niet goed voor de plant zelf. Mocht je dus langs je plant lopen en denken “Zo! Die staat er mooi bij!” vergeet dan niet dat dit ook een waarschuwingssignaal van de plant kan zijn om een scheut water.

 

Lees ook: deze planten hebben weinig licht nodig

Lees ook: luchtzuiverende planten

Lees ook: deze planten houden van volle zon