zelf barndoor maken
Doe-het-zelf

Hoe maak je zelf een barndoor?

Last Updated on November 27, 2022 by

Creatief zijn in de keuzes in het huis en oplossingen zoeken voor problemen. Bij de verbouwingen sloegen we soms de bal mis maar soms ging het ook goed zoals gehoopt en waren we heel blij met het resultaat.

Dit was ook het geval bij de schuifdeur die we zelf gemaakt hebben voor onze dressing.

zelf barndoor maken
zelf barndoor maken

Het probleem:
Voor onze dressing hadden we een klein praktisch probleem. De dressing is niet zo heel groot en bevindt zich aan een kant van onze slaapkamer.

Er is een valse wand geplaatst met in het midden een opening om de dressing te kunnen betreden. Deze opening heeft idealiter een deur om er voor te zorgen dat je de dressing afgesloten kan worden en zo alles ook wat mooier is afgewerkt.

Echter kan de deur niet naar de binnenkant opengaan aangezien de dressing daar niet groot genoeg voor is. Naar de buitenkant opengaan is ook heel moeilijk.

Indien de deur dan even blijft open staan dan staat deze heel erg in de weg in het midden van de slaapkamer. We moesten dus een andere oplossing vinden.

We hadden ondertussen heel wat ideetjes verzameld op meer pinterestborden dan we vingers aan onze handen hebben en gingen dan ook op zoek of tussen de vele ideetjes geen gepaste oplossing te vinden was.

Zo stootten we op de schuifdeur als plaatsbesparende oplossing. Wanneer je de dressing in wil, schuif je de deur opzij langs een wand zonder veel plaats te verliezen.

Je kan deze weer makkelijk sluiten wanneer je niet meer in de dressing moet zijn of je laat ze even open staan zonder dat ze echt in de weg staat.

Welke materialen heb je nodig om zelf een schuifdeur te maken?

Een schuifdeur bestaat in verschillende materialen met elk hun eigen uitdagingen en mogelijkheden. Hout, metaal, glas,… Je hebt bijvoorbeeld rustieke modellen die we allemaal kennen van de barndoors uit schuren maar ook moderne modellen waar je het rolsysteem soms bijna niet ziet.
Het rolsysteem
Een rolsysteem zelf maken uit ijzer is mogelijk, maar ligt niet bepaald binnen onze mogelijkheden. Lassen en ijzer verwerken is een brug te ver.

We beslisten dan ook om te kiezen om het beslag van het rolsysteem aan te kopen. Wij kozen voor het meer rustieke zwarte model met toch een tikkeltje een moderne touch. Het idee was dat we de deur zelf zouden maken en installeren.

We gingen dus op zoek naar een rolsysteem en kwamen er al snel bij dat deze heel makkelijk online te verkrijgen zijn. Je hebt ze in heel wat maten en prijsklassen. Wij gingen niet voor de goedkoopste maar ook niet voor de duurste. Je kan ze onder andere ook vinden bij BOL.COM – BOL.COM in verschillende maten.

Wij betaalden in 2018 nog 109 euro voor deze set die nu voor net geen 50 euro te krijgen is. Niet alle materialen zijn dus duurder aan het worden blijkbaar, of het is een oud model dat misschien tegen een lagere prijs te verkrijgen is op het moment van het schrijven van dit artikel.

(foto bol)

De deur maken:

Voor de deur gingen we wel zelf creatief aan de slag. We hadden nog een restje van de laminaat van de vloer van de slaapkamer over en het leek ons leuk daar de deur mee te bekleden. Zo krijg je het gevoel dat de vloer doorloopt.

Als omlijsting van de deur zouden we dan zwarte profielen gebruiken als extra touch.

Om het geheel stevigheid te geven (aangezien de laminaat niet echt voldoende is als deur) bevestigen we alles op een MDF-plaat die we op maat van de deur zagen.
Aan de slag!

DIY barndoor
DIY barndoor

Het eerste wat we natuurlijk moeten doen is een plan maken om er voor te zorgen dat de afmetingen van de deur goed zijn. Met goed na te denken op voorhand kan je al een heel aantal problemen oplossen waar je anders verder in het proces zou tegenaan lopen.

Zo hadden wij over sommige zaken beter moeten nadenken, maar daarover straks meer.

Bepalen van de grootte van de deur

hoe een barndoor maken
hoe een barndoor maken

Eerst en vooral hebben we onze deuropening. Om er voor te zorgen dat zeker de volledige opening van de deur afgedekt is moet de deur dus breder en hoger zijn dan de deuropening.

Wij kozen voor 10cm links en rechts en bovenaan 8cm bovenop de hoogte en breedte van de deuropening. Let er ook op dat de deur een beetje (1cm) van de grond moet zweven.

Belangrijk is dus ook dat de vloer recht ligt. Van de hoogte kan je dus deze afmeting terug aftrekken.

We hebben nu een formaat van de deur waarmee we de MDF plaat op maat kunnen zagen, in ons geval 207cm hoog en 98cm breed. MDF platen vind je in heel wat diktes.

Hoe dikker, hoe zwaarder de deur zal zijn. Je moet er dus voor zorgen dat het metalen beslag het gewicht van de deur kan dragen. Dit staat meestal ook aangegeven bij het beslag.

Let hier dus ook op bij de aankoop. Wij kozen voor de middenmoot van 12mm MDF.

Laminaat bevestigen

We kunnen nu de op maat gezaagde MDF plaat op schragen leggen en er vervolgens de laminaat op gaan bevestigen. We zagen de laminaat stuk per stuk. Een stuk laminaat is doorgaans langer dan de breedte van de deur dus sowieso zal er wat zaagwerk aan te pas komen.

Als je de latten verticaal aanbrengt zal je er een extra stuk moeten aan toevoegen. Afhankelijk van wat je wil en mooi vindt, kan je met het restje van de afgezaagde laminaat de volgende rij starten (wildverband) of je kan telkens een nieuw stuk laminaat nemen en op maat zagen.

De laminaat maken we vast met een stevige lijm zoals bijvoorbeeld TEC7. Druk deze goed aan zodat er geen grote bobbels zijn onder de laminaat. Klik de laminaat uiteraard ook vast in elkaar zoals je bij de vloer zou doen.

barndoor maken
barndoor maken

Profielen bevestigen

Wanneer de laminaat helemaal de MDF bedekt, is het tijd om de omlijsting aan te brengen. We maken hiervoor gebruik van zwarte kunststoffen profielen.

Deze kochten we in de lokale doe-het-zelf zaak. Je zou dit ook online kunnen kopen maar door de afmetingen zorgt dit vaak voor veel verzendkosten. We snijden/zagen/slijpen de profielen op lengte van de breedte en hoogte van de deur en doen dit voor alle zijden.

Vervolgens snijden/zagen/slijpen we aan elk uiteinde de gepaste hoek van 45 graden zodat deze mooi in verstek in elkaar passen als ze aan de deur vastgemaakt worden.

We maken nu de profielen vast met TEC7 zodat we een mooie zwarte omlijsting hebben van de deur. We zijn nu klaar met de deur zelf en kunnen aan het beslag van de deur beginnen.

Beslag aan de deur bevestigen

We weten nu de correcte afmeting van de deur zoals ze opgehangen zal worden. Echter is er nog een grote bepalende factor die invloed heeft op welke hoogte we de deur zullen moeten ophangen.

schuifdeur rail maken
schuifdeur rail maken

Zowel het beslag dat nog aan de deur moet bevestigd worden, als het beslag dat we aan de muur moeten bevestigen is hiervan afhankelijk.

Het beslag dat nog aan de deur moet worden bevestigd zijn rollende elementen waaraan een metalen deel hangt dat aan de deur zelf moet worden vastgemaakt.

Het is belangrijk dat de ruimte die tussen de onderkant van de rollende elementen en de deur zit zeker hoger is dan de hoogte van het beslag dat nog aan de muur moet bevestigd worden. Anders zal het beslag niet in elkaar passen en zal je de deur niet kunnen ophangen.

Presenteer het beslag dat aan de deur moet worden bevestigd vooraleer je het vastmaakt op de deur ter goedkeuring en controle.

Zoals op de foto te zien moeten de rollende elementen naar de achterkant van de deur gericht zijn en niet naar de voorkant.

Verdeel de breedte van de deur in 4 delen en plaats het linker deel van het beslag aan de bovenkant op ¼ van de breedte van de deur en het andere deel op ¾ van de breedte. Maak het beslag vervolgens goed vast aan de deur met de meegeleverde materialen (boren, vijzen,…).

Zorg er voor dat de ruimte tussen het rollende deel en de bovenkant van de deur zeker hoog genoeg is zodat het andere beslag er tussen past. Neem de hoogte van dit beslag en doe er 2cm bij. Zo zit het niet te ver maar is er toch nog wat ruimte.

Zorg dat het beslag loodrecht staat op de bovenkant van de deur. Anders zal deze stroever rollen als deze op het muurbeslag van links naar rechts gaat rollen..

Beslag aan de muur bevestigen

De deur is nu klaar en we kunnen aan de slag met het beslag aan de muur te bevestigen. Bij deze stap moeten we heel goed opletten en goed meten.

De hoogte waar we het beslag aan de muur moeten bevestigen hangt af van de hoogte van de deur en de hoogte waar de rollende delen van het beslag komen.

Meet de hoogte vanaf de onderkant van de deur tot de onderkant van het rollende deel van het deurbeslag. Dit is de hoogte van de bovenkant van het beslag dat aan de muur moet komen en waar het rollende deel dus zal op over en weer rollen.

Aangezien we de deur 1cm van de grond willen hebben doen we 1cm bij de hoogte. Kijk ook hoe diep de groef is van het rollende deel en tel ook die diepte bij de finale hoogte van de bovenkant van het muurbeslag.

Meet vervolgens deze hoogte af op de muur en bevestig de bovenkant van het muurbeslag op deze hoogte. Het muurbeslag zou normaal minimaal 2x de breedte van de deur moeten zijn.

Je plaatst het ene deel mooi boven de deuropening en afhankelijk of je de deur naar links of naar rechts wil laten schuiven plaats je het andere deel links of rechts van de deuropening.

Zorg met een waterpas dat het muurbeslag mooi recht hangt. Je wil niet dat deze scheef hangt en de deur vanuit zichzelf open of dicht gaat uiteraard.

Bij het muurbeslag zit er normaal langs beide kanten een stop zodat de deur niet er af kan schuiven. Zet deze nog niet volledig vast. Eens we de deur er aan hangen gaan we kijken hoe ver de deur kan/mag schuiven en zetten we deze stops dan pas definitief vast.

Eens het muurbeslag goed vasthangt (volg de instructies die bij het beslag geleverd zijn) is het tijd om vervolgens de deur op te hangen.

Als je alles goed gemeten hebt zou de deur dus net boven de grond moeten zweven en zou je makkelijk de deur open en dicht moeten kunnen doen.

Rol de deur tot de deuropening helemaal is afgedekt en waar je wil dat de deur moet stoppen. Zet daar de eerste stop vast zodat de deur niet verder kan rollen. Vervolgens doe je de deur helemaal open en daar waar je wil dat de deur stopt doe je hetzelfde voor de andere stop. We zijn nu klaar! Hopelijk sleept jouw deur niet over de grond en rolt deze mooi open en dicht wanneer jij het wil en doet ze dit niet uit zichzelf omdat het muurbeslag wat scheef hangt.

zelf schuifdeur maken
zelf schuifdeur maken

Waar op te letten?

We hebben nu een mooi resultaat en zijn heel tevreden over onze creatie! Toch zijn er wel enkele kanttekeningen die we moeten maken, dingen die we ondervonden hebben en waar we achteraf gezien toch wat beter over moesten nagedacht hebben.

Breedte van het muurbeslag

De breedte van het muurbeslag moet minimaal 2x de breedte van de deur zijn. Bij de aankoop hebben we hier niet bij stilgestaan en een beetje blind een versie gekocht.

Gelukkig voor ons maakte het in ons geval niet uit, maar wel goed om te weten dus als jouw deur breder is of als het product dat je wil kopen anders is. Let er dus zeker goed op! Misschien heb je helemaal geen duurdere versie nodig die breder is (of net wel) en zo kan je ook weer wat geld uitsparen of kan het duurder uitvallen.

De ruimte die nodig is

In eerste instantie iets waar we helemaal niet aan gedacht hadden en waar we ons ook een beetje in misrekend hebben.

De ruimte die nodig is om de deur naar de zijkant te kunnen schuiven is belangrijk om rekening mee te houden. De deur is 98 rm breed en de breedte van de muur is eigenlijk slechts 95cm links en 95cm rechts van het deurgat.

Met andere woorden, de deur kan eigenlijk niet volledig aan de kant geschoven worden. Dit is dus een foutje waar we achteraf maar op uitgekomen zijn en waar we bij het plaatsen van de valse wand en deuropening niet bij stilgestaan hebben.

Geen hele grote ramp aangezien het niet zo heel veel is, maar het kon een groter probleem geweest zijn.

Je kan ook logischerwijs niks aan de muur bevestigen daar waar de wand naartoe geschoven wordt. Een schuifdeur is plaatsbesparend in de diepte maar in de breedte heb je natuurlijk wel extra plaats nodig.

Scheef zorgt voor problemen

De MDF die wat scheef gezaagd is waardoor de onderkant niet mooi parallel loopt met de vloer, de vloer die niet mooi recht ligt, het muurbeslag dat niet mooi waterpas hangt.

Het zijn allemaal redenen waarom de deur zou kunnen slepen over de grond en daardoor niet makkelijk open kan gaan. Extra aandachtspuntjes dus!

Plinten aan de muur

Afhankelijk van je beslag kan het zijn dat de deur niet ver genoeg van de muur komt en dat je plinten in de weg zitten en je deur niet mooi recht hangt.

Comments Off on Hoe maak je zelf een barndoor?