zelf terrarium maken
Doe-het-zelf,  Tuin en planten

Zelf een terrarium maken? Deze planten heb je nodig!

Last Updated on March 29, 2022 by

Zelf een terrarium maken? Deze planten heb je nodig!

Binnenplanten met een minimum aan verzorging, klinkt goed, toch?

Een terrarium is een goed gesloten, doorzichtige glazen of plastic bak gevuld met kleine plantjes. Het kan ook een open, transparante container zijn voor het kweken en weergeven van planten.

Terraria zijn het meest geschikt voor kleine planten die zich niet goed aanpassen aan de normale huisatmosfeer. Als ze op de juiste manier zijn geplant en geplaatst, bieden ze een nieuwe manier om veel planten te laten groeien met minimale zorg.

DIY terrarium
DIY terrarium

Photo by Jeff Sheldon on Unsplash

Een terrarium plannen, enkele aandachtspunten

Welke container kiezen?

Een terrariumcontainer moet gemaakt zijn van helder glas of plastic. Getint of troebel glas vermindert de lichtdoorlatendheid aanzienlijk en verstoort de plantengroei.

Zolang het duidelijk is, kan bijna elk type container worden gebruikt: een lege vissenkom, aquarium, cognacglas, oude glazen pot, kan, fles. Er zijn ook containers beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik als terrarium.

Groeimedium

Het in terraria gebruikte groeimedium moet schoon, goed gedraineerd en rijk aan organisch materiaal zijn. Een voorverpakte turf-lite mix (mix van veenmos, vermiculiet en perliet) is een uitstekende keuze.

Potgronden die worden verkocht bij tuincentra en kwekerijen waar plantenbenodigdheden worden verkocht, zijn gesteriliseerd en klaar voor gebruik.

Accessoires

Rotsen, grind en andere natuurlijke materialen – zoals stokken, hout, zaaddozen en schors – bieden aangename accessoires bij het ontwerpen van terraria. Keramische figuren van kikkers, paddenstoelen of slakken kunnen helpen om een ​​natuurlijke omgeving te suggereren.

De toegevoegde accessoires zijn een kwestie van individuele smaak. Gebruik echter niet te veel accessoires of accessoires met levendige, onnatuurlijke kleuren. Breng geen insecten of ziektes binnen met de accessoires.

Planten

Bepaal een thema voor het terrarium: bos, tropisch of woestijn. Houd bij het nemen van deze beslissing rekening met de temperatuur en het licht waar het terrarium komt te staan. Selecteer planten die bij de locatie passen.

Veel planten zijn geschikt om in terraria te kweken. Planten met een lage en dichte groeiwijze zijn meestal het beste. Grotere planten kunnen worden gebruikt, maar moeten in terraria klein worden gehouden door de uiteinden terug te knippen.

Meng geen planten die sterk verschillende licht-, temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden vereisen. Vetplanten en cactussen zijn minder wenselijk voor terraria omdat vochtige omstandigheden rotten bevorderen. Meng woestijnplanten niet met vochtminnende tropische planten.

zelf terrarium maken
zelf terrarium maken

Photo by Neslihan Gunaydin on Unsplash

Criteria voor het kiezen van terrariumplanten

Hoogte

Terrariumplanten zijn vaak verdeeld in drie groottegroepen: klein (2 tot 15cm), medium (15 tot 30cm) of hoog (meer dan 30cm).

Sommige kleine planten zijn eigenlijk kruipende of klimplanten die in de natuur hoog kunnen worden, maar hun hoogte kan in het terrarium worden beperkt om een ​​bodembedekker te vormen.

Licht

De meeste terrariumplanten vallen in de categorie gemiddelde lichtbehoefte en moeten bij een raam met goed licht worden geplaatst. Als het licht uit het raam laag is, vul dan aan met kunstlicht.

Idealiter zou een terrarium binnen enkele meters van een helder raam moeten worden geplaatst, maar niet in de directe zon. Weinig planten verdragen gedurende langere perioden weinig licht.

Terrariumplanten die fel licht nodig hebben, moeten dicht bij een raam worden geplaatst, vaak in de volle zon. Cactussen of vetplanten in een moestuin profiteren van een dergelijke blootstelling. Maar zet gesloten containers niet in de volle zon.

Type container

Een echt terrarium is goed gesloten. Veel planten die geschikt zijn voor terraria hebben een hoge luchtvochtigheid nodig.

Een open container is er een met hoge zijkanten, over het algemeen minstens zo hoog als de planten erin. De opening aan de bovenkant is niet afgedekt. Planten die geen hoge luchtvochtigheid nodig hebben, kunnen worden gebruikt.

Temperatuur

Veel terrariumplanten zijn tropisch van aard en goed geschikt voor normale huistemperaturen, ook ‘s nachts. Maar, in de winter, wanneer planten op een vensterbank dicht bij het glas worden geplaatst met de gordijnen achter zich, er ontstaat een zak koele lucht. Dat doe je beter niet!

 

Lees ook: ideale planten voor op je vensterbank

Lees ook: Gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: veilige planten voor huisdieren

Lees ook: luchtzuiverende planten

Comments Off on Zelf een terrarium maken? Deze planten heb je nodig!