barkrukken keuken kiezen
Keuken

Welke barkrukken kiezen in je keuken? Koopgids

Last Updated on May 20, 2022 by

Welke barkrukken kiezen in je keuken? Koopgids

Veel mensen houder ervan om van de keuken een mooie ontmoetingsplek te maken in het huis. Een plek om samen te praten, om elkaar te ontmoeten en om lekker te eten natuurlijk! Een makkelijke manier om dit voor elkaar te krijgen is door barkrukken in je keuken te plaatsen. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de keuken een centrale plek wordt in het huis, maar ze zorgen ook nog eens voor een mooie uitstraling van de keuken. Maar wat voor soorten barkrukken zijn er en welke soort barkruk past het best bij jou in huis? Dat, en meer, lees je in dit artikel!

barkrukken keuken kiezen
barkrukken keuken kiezen

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Stijlen barkrukken

Er zijn een heleboel verschillende soorten stijlen op het gebied van barkrukken. Van kunstvormige objecten tot meer simpelere krukken. Voor ieder wel wat wils. Maar welke verschillende stijlen zijn er dan? Hieronder staan er een aantal beschreven.

Moderne barkrukken

Moderne barkrukken geven je keuken een strakke uitstraling. Moderne barkrukken zijn vaak barkrukken met dunnere pootjes en zijn meestal gemaakt van metaal of kunststof. De meeste moderne barkrukken hebben geen armleuningen, maar meestal wel een rugleuning. Dit zijn dan meestal wel lage rugleuningen. Er zijn veel moderne barkrukken te vinden die verstelbaar zijn. Moderne barkrukken zijn te krijgen in een heleboel verschillende kleuren en ze zijn te herkennen aan het strakke ontwerp.

Houten barkrukken

Houten barkrukken geven je keuken een warme en authentieke uitstraling. Maar het kan ook een andere uitstraling geven, want houten barkrukken zijn eigenlijk ook weer op te delen in allerlei stijlen. Je hebt bijvoorbeeld strakke ontwerpen met metalen pootjes. Deze barkrukken zien er vaak een stuk moderner uit. Er zijn maar heel weinig houten barkrukken met een armleuning, maar er zijn wel genoeg barkrukken te vinden met rugleuning.

Industriële barkrukken

Industriële barkrukken geven je keuken vaak een wat stoerdere uitstraling. Ze zijn te herkennen aan de zwarte metalen pootjes. Naast de pootjes is er ook nog een ander aspect wat je vaak terugvindt bij industriële barkrukken. Dat is namelijk het gebruik van stof en hout. Het plateau waar je op kan zitten is namelijk meestal gemaakt van bruine stof of hout. De meeste industriële barkrukken hebben geen armleuning, maar ze hebben vaak wel een rugleuning.

Waarom kiezen voor een barkruk?

Barkrukken zorgen ervoor dat je keuken een centrale ontmoetingsplek wordt in je huis. Door de barkrukken te plaatsen creëer je extra zitplekken in je keuken. Daardoor kunnen er meer mensen naar de keuken komen en wordt de keuken een gezellige plek. Barkrukken kunnen er ook voor zorgen dat je keuken nog net een wat betere uitstraling krijgt dan dat hij al had. Het voordeel aan barkrukken is ook dat ze in allerlei verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn. Daardoor is er altijd wel een barkruk die bij jou in de keuken past.

Het is wel belangrijk om na te denken over de beschikbare ruimte in je keuken. Je ziet vaak dat mensen met een keukeneiland ervoor kiezen om barkrukken aan te schaffen. Dat is natuurlijk ook logisch, want in dat geval is er genoeg ruimte. Maar als je geen keukeneiland hebt, betekent dat niet dat je geen barkrukken in je keuken kunt hebben. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een statafel of hoge tafel aan te schaffen. In sommige gevallen zitten hier al stoelen bij, maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf barkrukken bij te kopen. En deze tafel hoef je dan natuurlijk niet per se in je keuken te zetten. Je kunt hem ook ergens anders in het huis zetten. Maar het is meestal wel het meest logisch om hem in de buurt van de keuken te plaatsen.

Welke barkruk past bij mijn keukenstijl?

Het kan best lastig zijn om een barkruk te kiezen die goed bij je keuken past. Je weet nu wel al welke stijlen er zijn op het gebied van barkrukken, maar hoe kun je deze dan goed combineren met je keuken? Als eerste is het belangrijk om te bepalen welke keukenstijl je hebt. Je kunt bijvoorbeeld een strakke of moderne keukenstijl hebben, maar je zou ook een stoere keukenstijl kunnen hebben. Als je een strakke of moderne keukenstijl hebt, is het eigenlijk al redelijk simpel. Dan ga je op zoek naar een moderne barkruk. Dat sluit namelijk goed aan bij het strakke ontwerp van je keuken. Een stoere keukenstijl betekent meestal dat je op zoek bent naar een houten of industriële barkruk. Als je een houten barkruk gaat kopen kun je dan het best een donkere houtsoort uitkiezen voor je barkruk. Het kan ook zijn dat je een heel lichte en open keukenstijl hebt. Dan kun je het best kiezen voor een lichte houtsoort.

Hoogte barkruk

Barkrukken zijn te krijgen in allerlei verschillende hoogtes. Er zijn ook een hoop verstelbare barkrukken te vinden. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, is dat erg handig. Deze barkrukken kunnen vaak ook nog ronddraaien. Het is wel belangrijk om in hoofd te houden dat niet elke hoogte barkruk in elke keuken past. Daarom is het goed om even op te meten hoe hoog het werkblad van je keuken zit. Tussen het werkblad en het zitvlak van de barkruk moet ongeveer 25 à 30 cm ruimte zitten. Dit zorgt ervoor dat je er comfortabel kunt zitten.

Aantal barkrukken

Het aantal barkrukken dat je plaatst is vooral afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die er beschikbaar is in je keuken. Als je bijvoorbeeld een heel groot keukeneiland hebt, is het logisch dat je wat meer barkrukken plaatst dan wanneer je kiest voor een statafel of hoge tafel. Om te bepalen hoeveel barkrukken er in je keuken passen kun je het best eerst het gedeelte opmeten waar de barkrukken komen te staan. Je kunt het beste 60 cm ruimte rekenen voor elke barkruk. Zo kan iedereen op een prettige manier naast elkaar zitten. Een keuken heeft meestal rond de 2 à 3 barkrukken.

Materiaal van de barkruk

Het materiaal dat je kiest voor je barkruk is afhankelijk van een aantal factoren. Niet alleen of het goed bij je keukenstijl past. Ook is het namelijk goed om in hoofd te houden dat het ene materiaal duurzamer is dan het andere materiaal en het ene materiaal zit comfortabeler dan het andere. Een stoffen barkruk zit bijvoorbeeld veel comfortabeler dan een barkruk die gemaakt is van hout. Je moet daarom in sommige gevallen ook kiezen wat je liever hebt. Een mooiere uitstraling of een comfortabelere barkruk. Als je kiest voor een verstelbare barkruk ben je meestal wel al iets beperkter in keuze. Verstelbare barkrukken worden namelijk vaak opgebouwd uit een metalen poot met een stoffen of kunststoffen zitvlak. Er zijn maar weinig verstelbare houten barkrukken.

Als je graag een duurzame barkruk wilt kopen kun je het best op zoek gaan naar een barkruk die is gemaakt van gerecycled materiaal. Bijvoorbeeld gerecycled staal of gerecycled kunststof. Ook is er genoeg keuze uit duurzame houten barkrukken. Deze barkrukken zijn gemaakt van hout dat duurzaam is en bijvoorbeeld niet snel verkleurt of uitzet. Duurzame materialen zijn in de meeste gevallen wel duurder dan niet-duurzame materialen.

Budget

Barkrukken zijn te krijgen in verschillende prijscategorieën. Het is meestal wel zo dat als je kiest voor een massiever materiaal, zoals bijvoorbeeld hout, je wel meer geld kwijt bent dan dat je kiest voor een materiaal als bijvoorbeeld kunststof. Je wilt natuurlijk niet meer geld uitgeven dan je budget, dus daarom is het belangrijk om van te voren een budget met jezelf af te spreken. Op de meeste websites kun je kiezen om te filteren op een bepaalde prijscategorie, zodat je niet teveel uitgeeft dan je wil. Als je een krapper budget hebt, zou je er eventueel ook nog voor kunnen kiezen om een barkruk minder aan te schaffen, hoewel er dan in sommige gevallen wel een lege plek overblijft.

Comments Off on Welke barkrukken kiezen in je keuken? Koopgids