declutter keuken ontspullen
Keuken,  Tiny House

Hoe je keuken declutteren (downsizen)? Onze tips & stappenplan

Last Updated on May 20, 2022 by

Mijn vriend en ik spreken er al jaren over: ooit willen we toch graag eens proberen om in een tiny house te wonen. Lijkt ons heerlijk, maar als ik zo rondkijk naar al onze spullen, zouden we nog flink wat declutterrondjes moeten houden om ervoor te zorgen dat alles netjes in een tiny house past.

Want ja, in een tiny house wil je geen rommeltje, dat komt helemaal niet goed.

declutter keuken ontspullen
declutter keuken ontspullen

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Hoe je keuken declutteren

Maar, hoe begin je daaraan: je keuken declutteren? Geen nood, ik weet dat het heel erg overweldigend kan overkomen, daarom heb ik speciaal voor jou een gemakkelijke stap-voor-stap gids gemaakt. Zo kan je deze gids gemakkelijk volgen en declutteren zonder al te erg in de stress te schieten.

Ben je klaar om erin te vliegen?

Je keuken downsizen

Waarom zou je je keuken downsizen als je in een tiny house of in een camper wilt gaan wonen? Wel, zodra je bezig bent met het declutteren zal je vast en wel merken waarom het nodig is.

Wat hebben wij Nederlanders en Belgen veel spullen in onze keukens! Verschillende potten en pannen, gespecialiseerde items voor 1 type eetwaren zoals een meloenschepje,… er zit véél in onze keukenkasten en onze lades.

Het is trouwens ontzettend belangrijk om je reden om te downsizen goed te onthouden tijdens het declutteren: anders is er een grote kans dat je erg snel ontmoedigt zou geraken, zonde!

In mijn geval: ik wil weer dat we alles gemakkelijk kunnen terugvinden in onze keuken. Je zal het wel zien, maar wij hebben sowieso al geen erg grote keuken voor een normaal huis. Plus, ik vind het ook erg fijn om toe te komen met minder spullen. Noem het gerust een uitdaging 🙂 

We hebben geen bovenste keukenkasten en dus ook minder opbergruimte. Ook al hebben we enkele bergingen, ik wil toch niet dat alles vol staat.

Stappenplan: keuken downsizen

Voorbereiding op je keuken ontspullen

Wat ik altijd doe om de keuken te gaan ontspullen, is mezelf goed voorbereiden:

  • ik kies een leuke podcast uit om te beluisteren
  • ik zoek een doos voor spullen die weg mogen (recycleren)
  • ik zoek een doos voor kapotte items
  • Zoek ook een doos voor je twijfelgevallen
  • ik maak ineens de lege kasten en lades schoon, dus schoonmaakproducten
  • ik maak echt tijd vrij om te declutteren, ik raad je aan om hetzelfde te doen
  • Zet een specifiek doel: wil je 20% van je spullen declutteren, of bijvoorbeeld 30 items minder in de keuken,…? Hou je hieraan en maak er een wedstrijdje van!

Je kan verschillende methodes volgen om je keuken te gaan ontspullen, maar welke moet je dan volgen? Wel, dat hangt er volgens mij vanaf hoeveel tijd je hebt.

A. Haal alles uit de kasten

Heb je veel tijd en kan je de hele dag of een heel weekend door declutteren? Dan zou ik je de methode van Marie Kondo eigenlijk wel aan kunnen raden. Daarbij haal je alles uit de categorie van die dag (in dit geval is dat de keuken) uit alles kasten, lades,… you name it.

Yup, alles gaat eruit! Waarom dan?

Wel, dat is voornamelijk om ook een beetje een shock te krijgen. Als je eenmaal ziet hoeveel spullen je hebt, dan denk je nog wel eens na voor je weer spulletjes uit de winkel meeneemt in de keuken.

B. Ontspullen op het moment zelf

Ik zou dit eerder in het Engels goed kunnen omschrijven, namelijk: ‘declutter as you go’. Dit is ideaal als je weinig tijd hebt: je trekt een lade of keukenkastje open en gaat op dat moment declutteren. Haal uit de kast wat je niet meer wilt gaan gebruiken.

Je ziet, dat is al een heel andere manier dan rigoureus alles uit je kasten halen.

C. De ‘packing party’

Deze methode is bedacht door Ryan Nicodemus van The Minimalists: hij was al zijn spullen ontzettend beu en had gezien dat de andere helft van The Minimalists, Josh, zijn leven ontzettend geminimaliseerd had en zijn leven was gemakkelijker geworden.

Dat wilde hij ook, maar hij ging er geen maanden over doen zoals Josh. Daarom bedacht hij de ‘Packing Party’. Hij haalde dozezn in huis en nodigde wat vrienden uit. Ze stopten AL zijn bezittingen in

Kijk voor jezelf welke van deze beide stijlen het fijnste aanvoelt voor jou op dat moment en ga ervoor.

 

Haal de spullen uit de kastjes en vraag jezelf af: hoe vaak gebruik ik dit nu écht? Ik heb zelf een hoop bakspullen maar eigenlijk bak ik helemaal niet graag. Het is eerder een ‘fantasy self’, dingetje, om heel eerlijk te zijn.

Ik zag mezelf vaak als een soort van perfecte huisvrouw, maar ik kook gewoon niet graag. Tegenwoordig ontvangen we zelfs maaltijdboxen omdat ik een bloedhekel heb aan boodschappen doen.

Twijfel je?

Als je echt héél erg twijfelt of je de spullen wel weg zou doen, stop ze dan in een aparte doos: je twijfeldoos. Als je klaar bent met declutteren, zet je deze doos uit het zicht gedurende enkele maanden.

Zo zal je zeker merken of je die spulletjes die erin zitten, wel mist. Probeer dit voor een heel jaar te doen, soms zitten er items tussen die je maar tijdens een bepaalde periode in het jaar nodig hebt!

 

 

Comments Off on Hoe je keuken declutteren (downsizen)? Onze tips & stappenplan