welke keukentegels kiezen
Keuken

Keukentegels kiezen

Last Updated on May 22, 2022 by

Welke tegels passen in de keuken?

Soorten keukentegels

Tegels zijn een fantastische keuze als afwerkingsmateriaal, omdat ze vele gebruiksvoordelen hebben. Naast dat ze bepalend kunnen zijn voor de sfeer in een ruimte, zijn ze ook hittebestendig en zeer makkelijk schoon te maken.

Daarnaast is er een geweldig breed scala aan tegels verkrijgbaar. Elk soort tegel heeft zo zijn unieke eigenschappen. In dit artikel bespreken we de verschillende tegels die geschikt zijn voor in de keuken zodat je hierna een weloverwogen keuze kan maken voor jouw toekomstige droomkeuken.

welke keukentegels kiezen
welke keukentegels kiezen

Photo by Good Soul Shop on Unsplash

Metrotegels

De naam zegt het eigenlijk al. Deze wandtegels werden in het begin van de 20ste eeuw veel gebruikt in de metro stations van Parijs. De tegels hebben de specialiteit om licht goed te weerkaatsen door een ruimte.

Hierdoor kunnen ze een donkere ruimte oplichten. Doordat de randen schuin aflopen ontstaat er een rand waarop het licht weerkaatst. Ook zijn er metrotegels met een meer golvende vorm, opnieuw met het doel het licht te optimaliseren.

Betonnen tegels

Betonnen tegels geven je keuken een moderne look. Daarnaast zijn ze ongelofelijk slijtvast. Ook water kan betonnen tegels niet deren. Wat vormgeving betreft kunnen ze in elke gewenste kleur worden gemaakt aangezien het een mengsel betreft van cement, zand en kleurpigmenten.

Doordat ze met de hand worden gemaakt is elke tegel uniek. Ze kunnen zowel als vloer of als muur worden toegepast in de keuken.

Zelf kozen wij, nadat we onze keuken verhuisd hadden naar de aanbouw, voor andere tegels. Onze oorspronkelijk plastic keukentegels (wel een handig systeem, trouwens), hadden de verhuis niet overleefd en hebben we dan maar gekozen voor grote betonnen tegels. We houden wel van een meer industriële keuken look (gecombineerd met een Scandinavische keukenstijl).

Mozaïektegels

Mozaïek betekent dat je een combinatie van verschillende tegels gebruikt om een compositie te maken. Je kunt hierin zelf creatief zijn en tegels bij elkaar zoeken. Een stuk eenvoudiger is het echter om voor een voorgeselecteerde set te kiezen. Niet alleen vanwege kleurkeuze, maar ook omdat de vormen gelijk of passend moeten zijn.

Nog makkelijker is het om te kiezen voor mozaïektegels, dit zijn grotere tegels waar een mozaïek op is aangebracht. Nadat deze tegels zijn gevoegd zijn ze haast niet meer van een origineel mozaïek te onderscheiden.

Plastic tegels

Plastic tegels zijn een modern soort tegels die een aantal voordelen hebben ten opzichte van klassieke tegels. Zo is het monteren van deze tegels bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger, omdat een zo’n wandtegel uit één geheel kan bestaan.

Ze hebben dus geen voegen wat een groot voordeel is met schoonmaken. Wel moet je met deze tegels houden met de warmte van het (gas)fornuis. De wand moet zeker 10 centimeter afstand hebben van het vuur. Ook moet een hete pan niet tegen de wand leunen.

Plaktegels

Het makkelijke van plaktegels is dat je ze zo over een bestaande muur kan plakken, mits deze daar glad genoeg voor is. Is de ondergrond niet vlak genoeg kan dit alsnog worden bewerkstelligd door het aanbrengen van egaline.

Ook zijn plaktegels zeer makkelijk weer te verwijderen, mocht dit gewenst zijn. Bij de meeste plaktegels is voegen overbodig. Het zijn in de meeste gevallen een soort stickertegels, hoewel er ook plaktegels op de markt zijn die moeten worden gelijmd.

Akoestisch gezien klinken plaktegels heel anders dan gewone tegels. In tegenstelling tot klassieke tegels hebben plaktegels een geluiddempend effect. Dit kan zeker een voordeel zijn in ruimtes met een matige akoestiek.

Zelliges

Zelliges zijn bijzondere handgekapte wandtegels. Doordat deze tegels met de hand gekapt zijn hebben ze allemaal net een ander oppervlak. Daarnaast hebben de tegels allemaal hun eigen kleurnuance.

Dit zorgt voor een prachtig effect als je naar de muur als geheel kijkt. Dit verschil in kleur hangt af van de plek waar de tegel heeft gelegen in de oven. Bij zelliges is er maar een minimale voeg nodig.

Hexagontegels

Hexagontegels zijn zeshoekige tegels die gebruikt worden als zowel worden gebruikt voor de vloer als de wand. Door deze zeshoekige vorm ontstaat een prachtige honingraat. Ze zorgen voor een levendig en speels effect. Dit effect wordt nog eens vergroot als je gaat voor een mozaïek van hexagontegels.

keukentegels
keukentegels

Photo by Tina Witherspoon on Unsplash

Terrazzo tegels

Terrazzo tegels zijn Italiaanse tegels met allerlei decoratieve patronen. Het wordt gemaakt door stukjes marmer, messing of glas in een gepigmenteerd cement te plaatsen. Wanneer de tegels na de aardingsfase worden gepolijst ontstaan de decoratieve patronen. Ze zijn verkrijgbaar in sobere, maar ook levendige kleuren.

Visgraat tegels

Visgraat tegels zijn langwerpige tegels die in een V-vorm worden gelegd. Dit geeft een zeer stijlvol resultaat en is echt eens wat anders. Het is mogelijk om deze tegels zonder voeg te tegelen. Wees er echter wel van bewust dat er op den duur vuil tussen de tegels kan ophopen en dat de wand op deze manier dus niet waterdicht is.

Natuursteen tegels

Een vloer van natuursteen is hartstikke duurzaam en hygiënisch. Elke tegel van natuursteen is uniek. Hierdoor brengen natuurstenen veel sfeer in je keuken. Natuursteen komt voor over de hele wereld.

Dit maakt dat er een ongelofelijke diversiteit aan tegels bestaat. In de keuken is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een natuursteen die bestendig is tegen vlekken en die makkelijk schoon kan worden gemaakt.

Vintage tegels

Vintage tegels zijn keramische tegels met een oude uitstraling. Deze tegels komen voor in trendy varianten die je keuken een vrolijke, kleurrijke sfeer kunnen geven. Juist deze kleuren zorgen dat de vintage tegel tegenwoordig erg in trek is.

Waar van oudsher sobere kleuren de boventoon voerden in de Nederlandse keukens, lijken vrolijkere kleuren steeds meer in de smaak te vallen.

Houtlook tegels

Houtlook tegels of keramisch parket zijn tegels die machinaal worden geproduceerd. Een vloer van houtlook vloertegels is visueel bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer. De tegels worden zelfs voorzien van een voelbare structuur.

Een groot voordeel van deze keramische tegels ten opzichte van een houten vloer is het onderhoud. Een houten vloer vraagt behoorlijk wat onderhoud, terwijl je een tegelvloer enkel hoeft te dweilen en te stofzuigen.

Een nadeel van houtlook tegels is natuurlijk wel dat een de vloer van zichzelf een stuk kouder zal zijn in vergelijking met een houten vloer. Echter is een keramische vloer wel uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Betonlook

Beton in de keuken kan een hele mooie uitstraling geven. Zeker als het beton wordt gecombineerd met hout of metaal. Afhankelijk van hoe je het beton gebruikt en met welke materialen je combineert kunnen er een heleboel verschillende stijlen worden bereikt.

Een betonnen keukenblad kan echt een robuust karakter geven aan je keuken. Wel moet het keukenblok voldoende steun bieden, want beton is behoorlijk zwaar. In een betonnen keukenblad kun je ook een betonnen wasbak meegieten. Hierdoor vormen je keukenblad en wasbak een geheel, wat een heel bijzonder resultaat kan geven.

Ook een betonvloer in de keuken kan een bijdrage leveren aan de stijl in je keuken. Hiermee kan je een geheel gladde vloer creëren die ook nog eens makkelijk schoon te maken. Zeker als je kiest voor een afwerking met een epoxycoating.

Wat keukenkastjes betreft kan je ook kiezen voor een betonlook. Deze keukenkastjes bestaan dan niet echt uit beton, ze hebben enkel een betonlook. Vaak zijn deze keukenkastjes vervaardigd uit kunststof of keramiek.

Grote tegels

Deze zijn momenteel echt ontzettend in trek; grote keukentegels. Ze geven je keuken een moderne uitstraling en hebben een ruimtelijk effect. Ze bestaan in allerlei uitvoeringen. Van witte wandtegels tot een betonlook en denk ook zeker eens grote marmere tegels.

Grote marmere geven een bijzonder gevoel van luxe en ruimtelijkheid. Als we het hebben over grote tegels, bedoelen we bijvoorbeeld tegels van 75 bij 75 centimeter of 60 bij 120.

Mix and match tegels

Een andere trend in de keuken is mix and match. Veel tegelaanbieders hebben een online tool waarin je de nieuwe look van je keuken uit kunt proberen. Zo kun je in alle rust vanuit huis proberen jouw ideale keuken vorm te geven.

Door verschillende tegelstijlen en vormen te combineren kom je tot de mooiste en origineelste keukens. Een groot voordeel van deze moderne tijd.

Ook kan zo’n mix and match tool goed worden gebruikt om inspiratie op te doen, voordat je naar de winkel gaat om de tegels in levende lijve te bekijken.

Tegelstroken

Tegelstroken zijn smalle en langwerpige tegels die in verschillende patronen op de muur kunnen worden geplaatst. Als je bijvoorbeeld een smalle ruimte hebt, kunnen tegelstroken gelegd in de breedte een breder gevoel geven aan de ruimte. De tegels bestaan in allerlei uitvoeringen. Zo bestaan er extreem smalle tegels.

Ook zeer populair is een mix van tegels met verschillende breedtes. Op elke horizontale lijn wordt dan in de regel een ander formaat tegel gelegd. Dit geeft een zeer excentriek en speels effect aan je keuken. Als er dan ook nog eens met kleur of toonverschillen wordt gespeeld wordt je keuken helemaal een feestje.

Steenstrips

Steenstrips zorgen voor een rustieke uitstraling van welke wand dan ook. Steenstrips zijn platte tegels van ongeveer 2 centimeter dik met een bakstenen look. Als ze zijn geplaatst geven ze het idee dat er veel bredere stenen zijn geplaatst. Steenstrips zijn dus ontzettend ruimtebesparend ten opzichte van gewone bakstenen en geven hetzelfde visuele effect.

Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn hartstikke duurzaam. Ze worden verkregen door van bakstenen smalle plakken te zagen of ze worden direct in een smalle mal vervaardigd.

Houtstrips

Houtstripwanden zijn een echte ‘eye-catcher’ in je keuken. Ze worden veel toegepast in grote gehorige ruimtes zoals restaurants en hotels vanwege hun voordelen wat akoestiek betreft. Doordat de losse delen van de houtstrips allemaal verschillende diktes hebben geeft dit een prachtig lichtspel op de muur.

Ook zorgen deze verschillende diktes er dus voor dat het geluid op een zeer willekeurige manier wordt weerkaatst. Dit levert een fijne akoestiek op. Zo zul je zien dat dit soort muren ook veel worden ingezet als zogeheten ‘diffuser’ in muziekstudio’s. De strips hebben een plakrand waardoor ze zo over je oude tegels heen kunt plakken.

Marmer

Marmer wordt gemaakt van kalksteen. Dit is een natuurlijk materiaal wat ervoor zorgt dat elke warmere tegel zijn eigen unieke tekening heeft. Marmer geeft een zeer luxueus gevoel aan uw keuken. De hoge vastheid van marmer, maakt het een ontzettend duurzaam materiaal. Het is daarom ook geen wonder dat je marmer veel terug kan vinden in eeuwenoude monumenten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een luxe vloer van marmer die ontzettend veel combinatie mogelijkheden biedt. Ook een marmeren aanrechtblad of achterwand geven een enorm chique sfeer.

Moorse tegels

Moorse tegels hebben een ongelofelijk rijke geschiedenis. Het zijn versierde tegels waarvan prachtige mozaïeken worden gevormd. De oudste tegels in deze stijl die terug zijn gevonden in Egypte dateren uit de 14e eeuw voor Christus. Ja je leest het goed, de 14de eeuw vóór Christus! En niet veel later werd aardewerk al met tinglazuur bedekt. Deze glazuurlaag maakt het aardewerk waterbestendig en glanzend.

Door veroveringen in Noord-Afrika en Spanje van Arabische stammen verspreide de techniek zich langzaam over grotere delen van de wereld. Deze tegels werden prachtig beschilderd en waren echt een kunstvorm. Je kan je keuken een vleugje van deze rijke geschiedenis geven, door te kiezen voor kleurrijke Moorse tegels.

Inspiratie keukentegels

De keuken is natuurlijk een erg belangrijke ruimte in elke woning. Een fijne keuken is voor een gezonde leefstijl simpelweg een must. Voor elke portemonnee kan er een mooie keuken worden gevonden.

De brede keuze in materialen maakt dat er altijd een mooie keuze kan worden gevonden in het beschikbare budget. Wel is het zo dat de kwaliteit vaak samenhangt met de prijs van het materiaal. Maar nu ook kunststof onderdelen niet meer weg te denken zijn uit het moderne keukenaanbod is een mooie keuken wel zeer toegankelijk geworden. En ook tegels zijn voor een mooie prijs te vinden.

Ook is het mogelijk om dure keukenkastjes achter wegen te laten en voor een goedkope maar zeer effectieve oplossing te kiezen. Een mooie installatie van planken tegen de muur zal je keuken een heerlijk open gevoel geven. En je bespaart serieus op je kosten.

Nu je zoveel hebt geleerd over de verschillende tegels die je in de keuken kunt gebruiken zul je wel zin hebben om eens wat inspiratie op te doen. Loop gerust eens een keukenzaak binnen en laat je inspireren door de showrooms die precies daarvoor zijn bedoeld.

 

Comments Off on Keukentegels kiezen