keukenstijlen
Keuken

Welke keukenstijlen zijn er? Welke keukenstijl past bij jou?

Last Updated on February 26, 2022 by

Welke keukenstijl past bij jou?

Veel mensen denken bij een interieur vaak aan een woonkamer of aan een slaapkamer en vergeten daarbij de keuken. Toch heeft de keuken een ontzettend belangrijke functie in een woning en is het ook nog zo dat de keuken dagelijks veel gebruikt wordt.

Ook in de keuken is een mooi interieur dus zeker de moeite waard. We gaan kijken naar de verschillende keukenstijlen zodat je kunt kiezen welke het beste bij jou past.

Nog geen idee welke van de onderstaande keukenstijlen jouw ding zijn en welk design je wilt voor je keukenontwerp? Helemaal niet erg: we bespreken ook al kort even de kenmerken van deze keukens én linken door naar artikelen met nog meer details. Bekijk ook al zeker het artikel over de keukentrends 2022!

keukenstijlen
keukenstijlen

Photo by Watermark Designs on Unsplash

Welke keukenstijlen zijn er?

  • De Scandinavische keuken

Er zijn verschillende soorten Scandinavische keukens, maar wanneer je kijkt naar een gemeenschappelijk kenmerk wat al deze keukens hebben, is dat het gebruik van hout en lichte kleuren. Hout voor het aanrechtblad en bijvoorbeeld hout voor de keukenkastjes. Het hout wordt gemaakt in verschillende tinten zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past. Hou je van hout, dan is de Scandinavische stijl dus echt iets voor jou.

Waaraan herken je een Scandinavische keuken? Deze keukens zijn vaak wit en hebben veel hout in hun designs. Vaak zijn deze keukens ook wat strakker dan pakweg een landelijke keuken.

Lees hier nog meer over Scandinavische keukens

  • Landelijke keukens

Landelijke keukens staan bekende om een vriendelijk en gezellige uitstraling, maar hebben daarbij wel een hoop functionaliteit. Zo zien we dat in de landelijke keukens natuurlijke tinten en materialen veel gebruikt worden.

We zien dan ook dat het gebruik van hout veelvoudig is in een keuken als deze en dat er gekozen wordt voor warmere kleuren dan bij andere keukens. Op die manier krijg je dus een keuken waar je ook gezellig kunt gaan zitten, maar tevens de functionaliteiten hebt van een moderne keuken.

Een landelijke keuken heeft vaak wat meer accessoires en is meer aangekleed met stoffen dan veel andere keukenstijlen. De landelijke keuken wordt gekenmerkt door gezelligheid en warme kleuren.

  • Moderne keukens

Een moderne keuken is een keuken die gebruik maakt van strakke lijnen en tegelijkertijd alle functionaliteiten heeft die iemand in de keuken nodig kan hebben.

Het is dan ook gebruikelijk bij een moderne keuken om te gaan voor een aanrechtblad van graniet of composiet en daarbij gebruik te maken van grijze, zwarte of witte tinten. Symmetrie staat centraal bij de keuken om uiteindelijk een zo strak mogelijk resultaat te krijgen.

Deze keukens hebben veel gemeenschappelijk met minimalistische keukens.

  • Ecologische, duurzame keukens

In een tijd waarin duurzaamheid een belangrijk topic is, zien we dit ook terug in de stijl van keukens. De materialen in de keuken worden zo duurzaam mogelijk gekozen.

Zo is het aanrechtblad vaak gemaakt van duurzaam hout, maar ook in de apparatuur zien we duurzaamheid terug. Zo is de apparatuur vaak voorzien van een A+ of zelfs een A++ label. Dit geeft aan dat het apparaat weinig energie verbruikt. Je hebt dan niet alleen een mooie, nieuwe keuken, maar ook een keuken die duurzaam is.

Wil jij graag een duurzame, ecologische keuken? Kijk dan zeker ook naar de verf die je gebruikt voor de muren en plafond en kijk zeker ook naar kwaliteitsvolle en duurzame (natuurlijke) onderhoudsproducten.

  • Zwarte keukens

De naam verraadt het natuurlijk al: een zwarte keuken is een keuken die gemaakt is van allerlei verschillende zwarte materialen.

Het maakt bij deze keuken dan weer niet uit van welke materialen je gebruik maakt, zolang deze maar in het zwart zijn. De zwarte materialen zorgen er gezamenlijke voor dat de keuken een hele nette en minimalistische uitstraling krijgt.

De keuken krijgt daarnaast een erg luxueuze uitstraling door het gebruik van zwart. Dit is dus echt de keuken voor mensen die een luxe keuken willen met eenzelfde kleur.

Gelukkig heb je tegenwoordig ook veel keukengadgets en keukenaccessoires die zwart zijn en dus prima in je keuken zullen passen.

Let wel op: op zwart zie je vuil erg snel liggen. Kies dus alleen voor een zwarte keuken als je weet dat je regelmatig schoonmaakt of het niet erg vindt als de keuken er wat vuil bij ligt.

  • Witte keukens

Het tegenovergestelde van de zwarte keuken is natuurlijk een witte keuken. De keukens zijn dan ook niet alleen tegenovergesteld qua kleur, maar ook qua sfeer die ze in je huis brengen.

De kleur wit in de keuken zorgt dan juist weer voor een frisse en luxe uitstraling. Het blijft dus een luxueuze keuken door het gebruik van één kleur, maar de kleur wit zorgt er op zijn beurt voor dat de keuken fris en open is.

Bij deze keuken is het natuurlijk zo dat je gebruik maakt van witte keukenkastjes van allerlei soorten materialen gemaakt.

Ook hier kan je weer gaan spelen met de kleur van de muren, je keukentegels, de spatwand, een keukeneiland of je keukengadgets en keukenaccessoires. Wil je alles heel clean en wit houden en gaan voor een strakke keuken? Dat kan! Je kan ook net gaan spelen met vele gekleurde accessoires of spelen met contrast en kiezen voor zwarte accessoires, keukentegels…

  • Minimalistische keukens

Bij een minimalistische keuken zien we eigenlijk zo min mogelijk in het zicht staan. Dat is dan ook het doel van de stijl.

Alles moet precies in elkaar passen zodat er geen lijnen in de keuken aanwezig zijn en daarnaast zijn er ook zo min mogelijk losse elementen aanwezig, je houdt het keukenwerkblad zo leeg mogelijk.

Wanneer er iets niet specifiek staat waar het hoort, zal dit meteen opvallen en het is dus ook zeker een keuken voor echt opgeruimde mensen (of mensen die niet te veel spulletjes en rommeltjes hebben).

Toch zorgt het eindresultaat er wel voor dat de keuken er ontzettend mooi uitziet.

  • Industriële keukens

Bij een industrieel interieur in de keuken is dat dan weer een heel ander verhaal. Bij deze stijl mag het best wat rommelig en onaf zijn. Dat komt omdat er gebruik gemaakt wordt van ruwe materialen.

Zo zien we bijvoorbeeld ruw hout veel terugkomen en ook wordt staal veel gebruikt. De materialen en kleuren die gebruikt worden zien we terug in de verschillende industrieën. Denk aan koele tinten en dus ruwe materialen. Een keuken die altijd in stijl zal blijven, maar waar je ook rekening mee moet houden met de rest van je meubels om alles zo mooi mogelijk bij elkaar te laten passen.

Een industriële keuken komt extra mooi tot zijn recht als je het combineert met hout, staal en donkere kleuren.

  • Designkeukens

Een designkeuken heeft vaak een eigenzinnige look waar je van moet houden. De een is stapelgek op de keuken en de ander vindt het helemaal niets.

Toch is de keuken ideaal in gebruik omdat alles op elkaar afgestemd is. Alles in de keuken past bij de rest van de keuken waardoor hij hoe dan ook een mooie uitstraling heeft. Dit is de keuken voor mensen die zoeken naar een keuken die je niet in elk huis kan vinden én die ook een flink budget kunnen neerleggen voor hun droomkeuken.

  • Duitse keukens

Een Duitse keuken heeft vaak een wat ouderwetsere stijl. Dit is een keuken voor mensen die op zoek zijn naar een vriendelijke, nostalgische stijl keuken.

De Duitse keukens zijn voorzien van alle gemakken waardoor je snel en gemakkelijk een heerlijk ontbijt op tafel kunt toveren. Aan de andere kant zien we een vriendelijk en gezellig uiterlijk waardoor het ook een gezellige plek in huis zal worden.

Ideaal als je op zoek bent naar een echte leefkeuken of woonkeuken, dus!

  • Retro keukens

Een retro keuken ziet er op het eerste gezicht heel vintage uit, maar wanneer je beter kijkt, zul je zien dat alles in de keuken eigenlijk hartstikke modern is.

De koelkast in een keuken als deze is bijvoorbeeld heel retro van buiten, maar van binnen net als alle andere moderne koelkasten ingericht met allerlei moderne snufjes.

Een keuken als deze lijkt maar zo uit de jaren 60 of 70 te komen wat het dus direct een nostalgisch effect geeft. Dat belemmert het gebruik van de keuken zeker niet omdat deze tegelijkertijd voorzien is van alle moderne voorzieningen.

Dit type keuken is ideaal als je houdt van een retro woonstijl zoals Midcentury Modern. Een van dé musthaves in deze keukens zijn de pastelkleurige koelkasten van Smeg.

  • Greeploze keukens

Een greeploze keuken is een keuken zonder handgrepen. Hierdoor krijgt de keuken een ontzettend strak uiterlijk.

De keukenkastjes en lades zijn alsnog gemakkelijk te gebruiken (meestal door ze in te drukken). Hierdoor gaan de lades en kastjes alsnog open en kun je gebruik maken van de ruimte. Wanneer alles dicht zit, ziet het er opgeruimd en strak uit.

Dit is ideaal om te combineren met een minimalistische keukenstijl of minimalistische woonstijl. Groot voordeel: minder greepjes om iedere keer schoon te maken!

  • Houten keukens

Een houten keuken is een keuken die voorzien is van allerlei verschillende soorten hout of juist alles in eenzelfde soort hout.

De bedoeling is dat alles van hout gemaakt is, maar verder kun je met deze stijl alle kanten op. De keuken heeft het een en ander overeen met een Scandinavische keuken, maar dan is bij deze keuken echt zo veel mogelijk van hout gemaakt.

Ben je fan van hardhout of kies je liever voor een milieuvriendelijker alternatief? Laat je zeker goed informeren: wij hebben zelf ook een vol houten werkblad in de keuken en daar is best wat onderhoud aan. Staat prachtig, maar het is belangrijk om te weten of je wel veel onderhoud aan je keuken wilt, naast het standaard schoonmaken.

  • Leefkeukens

Een leefkeuken is een keuken waar je niet alleen eten bereidt, maar ook echt kunt leven. De keuken heeft bijvoorbeeld een bar waar je gezellig aan kunt eten en kletsen tijdens het koken, maar ook kan het zo zijn dat er een grote eettafel in de keuken staat om met elkaar aan te eten.

De ideale keuken voor mensen die de keuken als een gezellige plek willen zien.

  • Italiaanse keukens

Italië is een land dat natuurlijk bekend staat om een prachtige stijl en dat zien we ook in de keuken terug.

Alles in deze keuken is tot in de detail afgewerkt en dat maakt het een prachtige keuken om naar te kijken, maar ook zeker in het gebruik zijn deze keukens fantastisch.

  • Cottage keukens

Een Cottage keuken is een keuken die terug gaat naar de basis. De keuken is vaak compact, maar alsnog fijn in het gebruik. Daarnaast geeft de keuken een gezellige sfeer gebaseerd op een echte cottage die ergens in de natuur gebouwd is. Een vriendelijke en gezellig keuken dus.

Deze keukenstijl is de laatste jaren erg populair geworden door de opkomst van Cottagecore: een stijl waarin het leven op het platteland in een gezellig, klein huisje, verheerlijkt wordt. En wat is dan net het hart van deze stijl? Je eigen groenten kweken, weer lekker rustig worden en genieten van het leven en samen gezellig koken en eten in de keuken. Een onmisbaar element dus, die keuken!

 

 

Comments Off on Welke keukenstijlen zijn er? Welke keukenstijl past bij jou?