zelf aardappelen kweken
Tuin en planten

Hoe aardappelen kweken in je moestuin: tips om in volle grond te kweken

Last Updated on May 5, 2023 by

Aardappelen kweken in de moestuin in de volle grond, het is een van de meest gestelde vragen die we hier krijgen. Eigenlijk is aardappelen kweken helemaal niet zo moeilijk, wist je dat? Het kan zelfs al gebeuren dat je per ongeluk aardappelen kweekt in je composthoop als je (net zoals ik) je aardappelen redelijk , euh, vierkant schilt 😉

Maar, hoe moet het dan wél volgens de professionals? Hoe kweek je aardappelen in de moestuin? Ik geef je graag al onze beste tips! Wil jij graag aardappelen in volle grond kweken? Dan moet je deze kweektips zeker eens lezen.

zelf aardappelen kweken
zelf aardappelen kweken

Aardappelen kweken in de moestuin

Moestuingrond voorbereiden

De eerste stap, is weten hoe de grond in je moestuin ervoor staat. Je zal de grond goed moeten omspitten. Al is omwoelen eigenlijk veel beter voor je bodemleven en moestuingrond, wist je dat?

Doe dit tijdens de herfst, en voeg ineens al flink wat meststoffen en compost toe aan je grond. Dit heeft dan enkele maanden de tijd om verwerkt te worden. Laat de aarde nu enkele maanden rusten.

hoe aardappelen bewaren
hoe aardappelen bewaren

De ideale grond voor aardappelen

Zorg ervoor dat de grond in de moestuin niet te zuur of te alkalisch is (je kan dit gemakkelijk testen met een kit). Een ideale pH-waarde voor aardappelen ligt tussen 4,8 en 6,2, dus als die te laag is, moet je misschien wat kalk toevoegen. Als je kalk zou toevoegen, doe dit dan enkele maanden voor je begint met poten van de aardappelen.

jonge aardappelplanten
jonge aardappelplanten

Is je grond erg alkalisch? Dan is het beter om je aardappelen dan in verhoogde bedden of bakken te gaan kweken in aangepaste grond, dat kan prima.

De grond voor aardappelen moet heel erg luchtig zijn: het is dus heel erg belangrijk dat je de grond met een woelvork heel erg luchtig maakt. Hoe luchtiger de grond is, hoe beter je aardappelen zullen kunnen groeien.

Maak vervolgens greppels in je grond: dit is een standaard manier om de aardappelen in de grond te steken.

aardappelen kweken
aardappelen kweken

Aardappelsoorten voor in de moestuin

Je kan kiezen uit vele soorten aardappelen als je op zoek bent naar de beste voor uw moestuin. Russet is een zeer populaire soort, maar er zijn ook rode of witroze rassen. Elke soort heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, dus probeer verschillende soorten voordat je een keuze maakt. Ook ontzettend populair: zelf zoete aardappel kweken.

De meest populaire aardappelrassen in Nederland en België zijn:

– Agria

– Toluca

-Bio-gold

-Sarpomira

– Bintje (tegenwoordig erg ziektegevoelig)

– Maris Piper

– Charlotte

Ziekten en plagen voor aardappelen in de moestuin

Helaas zijn er veel ziekten en plagen die aardappelen in de moestuin kunnen aantasten. De meest voorkomende zijn: aardappelziekte, meeldauw (schimmel), coloradokevers, bladluizen, taxuskevers en slakken.

aardappelplant coloradokever
aardappelplant coloradokever

Om deze problemen te voorkomen, moet je zorgen voor afwisseling in uw moestuin (wisselteelt), wissel je gewassen af en vermijd het te dicht op elkaar planten van aardappelen.

De aardappelziekte, hoe herken je die?

Aardappelziekte is een ziekte die je hele gewas snel kan vernietigen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Phytophthora infestans, die wordt verspreid door sporen in de lucht.

ziekte aardappelen
ziekte aardappelen

De symptomen van aardappelziekte zijn gemakkelijk te herkennen: donkere vlekken op de bladeren en stengels, gevolgd door vergeling van de bladeren en vervolgens verwelking. Als je tekenen van aardappelziekte ziet, moet je de aangetaste planten onmiddellijk verwijderen en in een gesloten zak afvoeren.

ziektes bij aardappelplant
ziektes bij aardappelplant

Vruchtwisseling is een belangrijk onderdeel van de aardappelteelt in de moestuin. Het helpt ziekten en plagen in de grond te voorkomen, en houdt ook de planten mooi en gezond. Probeer je aardappelen elk jaar te roteren met een ander gewas, zoals wortelen of bonen.

aardappelen ziektes
aardappelen ziektes

Het is ook heel belangrijk om na de oogst van je aardappelen, de resterende gewassen en al het afval zo snel mogelijk uit je tuin te halen. Gooi het zeker niet mee op je composthoop, want je zou nog wel eens ziektes in je composthoop kunnen introduceren. De Kliko is de beste oplossing.

sproeien aardappelplant
sproeien aardappelplant

Roterende aardappelteelt in de moestuin

Gewasrotatie is een belangrijk onderdeel van de aardappelteelt in de moestuin. Dit betekent dat je de aardappelen niet meerdere jaren op dezelfde plek moet planten, maar ze elk jaar moet verplaatsen. Door dit te doen, kan je ziekten en plagen voorkomen.

Aardappelplanten aanaarden

Hoe moet je aardappelplanten aanaarden en waarom doe je dat eigenlijk? Aanaarden is een oude techniek waarbij aardappelen worden geteeld met grond eromheen. De belangrijkste voordelen van aanaarden zijn dat het de planten warm houdt, helpt beschermen tegen vorst en droogte, en de knollen beschermt tegen licht (waardoor ze groen kunnen worden).

aardappelen aanaarden
aardappelen aanaarden

Mijn ervaring met het kweken van aardappelen

Ik kweek al jaren aardappelen in mijn moestuin, en ik moet zeggen dat het een bevredigende ervaring is. Hoewel ik nog steeds af en toe last heb van een plaag of ziekte, is dit sterk verminderd door gewasrotatie en het in de gaten houden van de conditie van mijn grond.

Aardappelen laten schieten (voorkiemen)

Als je de aardappelen wil gaan poten, is het een goed idee om ze alvast even te laten doorschieten, dat je de scheutjes ziet. Waarom? Dan ben je alvast zeker dat deze aardappels grote planten zullen geven.

aardappelen laten voorkiemen
aardappelen laten voorkiemen

Hoe laat je de aardappelen voorkiemen? Zet ze in een lichte ruimte en wacht tot de ogen scheuten beginnen te krijgen. Als de scheuten een 2 à 3 centimeter groot zijn, zijn ze klaar om de grond in te gaan!

Door de aardappelen te laten voorkiemen, krijg je een vroegere oogst: een van de grootste voordelen!

In welke maand aardappelen planten?

Het beste is om de aardappelen in het voorjaar te poten: hoe vroeger je dit doet, hoe beter. Afhankelijk van waar je woont, kan dit tussen februari en april zijn. Als je laat in het seizoen plant, kan je overwegen een ras te gebruiken dat snel rijpt.

Als het niet te vaak vriest, kun je vanaf februari de aardappelen buiten uitplanten, maar je hebt tot begin april de tijd.

aardappelplanten uitplanten
aardappelplanten uitplanten

Hoe ver en diep moet je aardappelen poten?

Plant de aardappelen een 15-tal centimeter diep. Vroege soorten zet je ongeveer een 30 centimeter uit elkaar, met 50 cm tussen de rijtjes aardappelen. Latere soorten hebben een 40 cm tussen de planten nodig en ook nog eens 75 centimeter tussen de rijen (vandaar dus de greppels of geulen).

Kunnen aardappelen tegen de vrieskou?

Aardappelen hebben geen grote hoeveelheid vrieskou nodig om te kunnen overleven. Het klimaat in Nederland en België is meestal warm genoeg om ze openlucht te laten groeien, maar zelfs in koelere gebieden kun je met succes aardappelen telen. Zorg er alleen voor dat je ze bedekt met een laag stro of een dikke laag mulch als de temperatuur te laag wordt.

Er gaat niets boven het oogsten van je eigen aardappelen uit je moestuin. Ik kweek ze al jaren en sta er nog steeds versteld van hoeveel verschillende soorten er zijn én hoeveel lekkerder ze zijn dan de aardappelen die je gewoon in de buurtsuper koopt.

Moet je pootaardappelen kopen of kan je gewoon aardappelen uit de supermarkt planten?

Je kan proberen aardappelen uit de supermarkt te planten, maar je zal waarschijnlijk minder succes hebben door mogelijke ziekten of plagen. Voor betere resultaten koop je pootaardappelen bij je plaatselijke tuincentrum of kweker online. Deze aardappelen zijn speciaal geselecteerd op hun resistentie tegen ziekten en plagen, zodat ze je een betere opbrengst opleveren.

Ik moet wel zeggen, ik (en mijn vader ook!) heb al heel succesvol meer aardappelen gekregen uit aardappelen uit de supermarkt, maar dat was eigenlijk iedere keer per ongeluk in de composthoop. Maar: het kan dus zeker wél!

Hoeveel aardappelen krijg je van één plant?

Dat hangt ook weer helemaal af van het ras en het klimaat, maar over het algemeen kan je ongeveer 10-20 aardappelen uit één plant verwachten. Als je een groter ras teelt, zoals russet potatoes of Yukon golds, kan je een nog hogere opbrengst verwachten.

stadia aardappelplant
stadia aardappelplant

Kan je aardappelen stekken?

Ja, je kan aardappelen stekken. Je kan eerst pootaardappelen kopen in de winkel en ze dan in stukken snijden die elk één of twee ogen (knoppen) hebben. Plant deze stukken in ondiepe sleuven in uw grond en bedek ze met een paar centimeter grond. Houd de grond vochtig en ze zouden binnen een week moeten uitlopen of twee.

Kan je aardappelen zaaien?

Kan je eigenlijk ook aardappelen zaaien? Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar het gebeurt zeker wel. Een erg leuke manier ook om je eigen rassen te gaan doorkweken! De knollen kan je nog niet opeten na één jaar, daar heb je vaak wel 2 jaar voor nodig. Daarom wordt er vaker gekozen voor het poten van kleine aardappelknolletjes.

Aardappelplanten water geven

Je aardappelplanten water geven is belangrijk om te voorkomen dat ze gestrest raken. De grond moet vochtig worden gehouden, maar niet doorweekt.

Let er zeker op dat je de aardappelen goed water geeft, maar zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden! Dat kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van de aardappelziekte of andere plagen.

Bestel je pootgoed op tijd

Een van de beste tips die ik je kan geven, is zet alvast in januari in je kalender dat je pootgoed moet gaan bestellen. Zo heb je de keuze uit de meeste rassen en ben je er nog op tijd bij! Anders zit je met de ‘restjes’ die je moet gaan kweken.

Kan je aardappelen kweken in een kleine tuin?

Ja zeker, je kunt aardappelen kweken in een kleine tuin. Zorg er alleen voor dat je het juiste ras kiest en het planten dienovereenkomstig plant. Kleinere rassen zoals krieltjes of krieltjes hebben minder ruimte nodig dan gewone aardappelen en leveren meer op in kleinere tuinen.

Wanneer aardappelen oogsten?

Het hangt af van het ras, maar in het algemeen kan je verwachten dat je na 80-100 dagen groei aardappelen kunt oogsten. Dit betekent dat als je in maart hebt geplant, de aardappelen eind juni of begin juli klaar moeten zijn. Om te controleren of ze klaar zijn, graaf je voorzichtig een paar aardappelen op en kijk je of ze hun volle omvang hebben bereikt.

aardappelen rooien
aardappelen rooien

Kijk of de bloemen van de aardappelplant open beginnen staan: dan zijn de vroege rassen klaar om geoogst te worden. Bij latere rassen kijk je vooral naar de grootte van de knol.

Leg de geoogste aardappelen nog enkele uren op de grond te drogen, daarna kunnen ze naar binnen voor opslag. Oogst de aardappelen alleen maar op droge dagen!

Groene aardappelen: opgepast!

Groene knollen, zijn giftige aardappelknollen! Ook al wordt er in de volksmond gezegd dat je ze 2 keer moet koken en ze dan eetbaar zijn, we raden het je zeker niet aan. Aardappelen zijn immers familie van de nachtschade.

aardappelen kweken
aardappelen kweken

 

Comments Off on Hoe aardappelen kweken in je moestuin: tips om in volle grond te kweken