meer egels in je tuin
Tuin en planten

Hoe krijg je meer egels in de tuin?

Last Updated on February 17, 2023 by

Een egel in de tuin is een groot geschenk. Daarom geef ik je graag 20 tips om meer egels in je tuin te krijgen. Met deze tips kan je er zeker van zijn dat je een egelvriendelijke omgeving creëert die hen aanmoedigt om te blijven.

Waarom wil je egels in uw tuin? Egels helpen de plaagdierenpopulatie in toom te houden, beluchten de grond met hun graafactiviteiten, verspreiden zaden, bestuiven bloemen en verbeteren de algemene gezondheid van het ecosysteem in de tuin. Ze kunnen ook leuk zijn om naar te kijken! Creëer dus een gastvrije habitat voor ze door deze eenvoudige tips op te volgen – je zal binnen de kortste keren zeker meer egels zien!

meer egels in je tuin
meer egels in je tuin

Door onderdak, voedselbronnen en veiligheidsmaatregelen te bieden om inheemse dieren zoals egels te beschermen, kan je ervoor zorgen dat uw tuin een thuis is voor deze belangrijke dieren.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat je ze met veel plezier in je achtertuin ziet rondlopen! Met slechts een paar eenvoudige stappen kan je vandaag nog beginnen met het maken van uw eigen egelvriendelijke toevluchtsoord.

egels in je tuin
egels in je tuin

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je tuin aantrekkelijker voor egels! Je zal er geen spijt van krijgen.

Meer egels in je tuin

Gastvrije tuin

Overweeg allereerst om uw tuin gastvrijer te maken voor egels. Creëer paden voor ze door lang gras te maaien en onkruid te verwijderen. Plaats boomstammen of hoge planten in de tuin als schuilplaats voor de egels. Zorg ook voor ondiepe waterbronnen zoals vogelbaden of ondiepe schalen, zodat ze gemakkelijk kunnen drinken en baden.

Voedselbronnen

Ten tweede, zorg voor voldoende voedselbronnen in uw tuin, zoals insecten en slakken die egels graag eten. Plant bloemen en struiken die ook kleine insecten zoals lieveheersbeestjes aantrekken – op deze manier bied je een dubbele voedselbron voor uw bezoekende heggenmus.

Egelhuisjes

Ten derde kan je overwegen een egelhuis in uw tuin te plaatsen. Deze zijn te koop bij veel online verkopers, of je kan er zelf een maken. Het huis moet de egels voldoende ruimte bieden om te rusten en te overwinteren tijdens de koude maanden. Plaats het in de buurt van een struik en zorg voor een goede luchtstroom.

egels in je tuin verzorgen
egels in je tuin verzorgen

Geluidsniveau beperken

Ten vierde, beperk het geluidsniveau in uw tuin zoveel mogelijk. Egels zijn erg gevoelig voor harde geluiden zoals maaiers, bladblazers en blaffende honden. Wees u bewust van deze geluiden die egels in de buurt kunnen afschrikken.

Geen schadelijke chemicaliën

Tip vijf: vermijd het gebruik van schadelijke chemicaliën in uw tuin, zoals pesticiden of herbiciden die schadelijk kunnen zijn voor bezoekende egels. Uw tuin gezond houden en vrij van chemicaliën is een geweldige manier om egels aan te trekken.

Heggen en struiken

Ten zesde: plant een verscheidenheid aan heggen en struiken in uw tuin. Deze kunnen een veilig thuis bieden aan egels en ook insecten aantrekken die ze graag eten.

Voer de egels

Vergeet niet de egels te voeren! Geef ze katten- of hondenvoer, maar ook meelwormen en zonnebloempitten.

water voor egels in je tuin
water voor egels in je tuin

Vijver met ondiepe randen

Ten achtste: maak een vijver in uw tuin met ondiepe randen, zodat egels er gemakkelijk in kunnen om te baden en water te drinken.

Geen plastic zakken en bakken

Ten negende, vermijd het gebruik van plastic zakken of plastic bakken bij het tuinieren – deze kunnen gevaarlijk zijn voor egels als ze deze proberen op te eten of erin vast komen te zitten.

Geef ze een parcours

Ten tiende: bouw tunnels van boomstammen of stenen zodat de egels kunnen rondlopen uw tuin.

Veilige paden

Ten elfde, maak kleine stukjes zand in uw tuin zodat de egels gemakkelijk en veilig naar voedsel kunnen zoeken.

Laat organisch materiaal liggen

Ten twaalfde, laat afgevallen bladeren en ander organisch materiaal op de grond liggen als schuilplaats voor egels en ander wild.

egels verstopplekje
egels verstopplekje

Weer roofdieren

Ten dertiende: zet een elektrisch hek om uw tuin om roofdieren zoals vossen of katten te weren.

Bijvoederen in de zomer

Zorg ervoor dat je versufte egels bijvoert en water geeft in de zomer.

Buitenverlichting dimmen

Ten vijftiende: zorg ervoor dat alle buitenverlichting ‘s nachts gedimd is, zodat slapende egels er geen last van hebben.

Schaduwbronnen

Ten zestiende, zorg voor schaduwbronnen tijdens warme dagen zoals struiken of parasols zodat de egels kunnen rusten.

Zorg voor veel beschutting

Zeventiende, plaats boomstammen, stenen en andere voorwerpen in uw tuin die egels beschutting bieden.

Nette tuin

Ten achttiende: houd uw tuin netjes om meer wilde dieren – zoals egels – aan te trekken.

hoe krijg je meer egels in de tuin
hoe krijg je meer egels in de tuin

Composthoop

Negentiende: overweeg een composthoop in uw tuin te maken waar egels en andere dieren zich mee kunnen voeden.

Onthou je reden

En tot slot: vergeet niet waarom je egels in uw tuin wilt hebben: ze zijn goed voor het ecosysteem! Ze kunnen elke nacht duizenden insecten en slakken eten, waardoor ongedierte uit de buurt van planten en gewassen wordt gehouden.

Het kan even duren voor al je werk zal lonen, maar probeer om je redenen in het hoofd te houden.

Egels helpen met hun gegraaf de bodem te beluchten, waardoor voedingsstoffen worden herverdeeld. Ze helpen ook zaden te verspreiden en bloemen te bestuiven. Om deze redenen is het belangrijk om egels in de buurt te houden – volg dus de twintig bovenstaande tips!

hoe krijg je egels in de tuin
hoe krijg je egels in de tuin

Wat eet een egel zoal?

Egels voeden zich met verschillende insecten, wormen en andere kleine dieren. Ze genieten ook van fruit en groenten, en van katten- en hondenvoer. Meelwormen zijn een favoriete egeltraktatie!

Waarom zijn egels zo nuttig in de tuin?

Egels spelen een sleutelrol in het behoud van een gezond ecosysteem, omdat het vraatzuchtige roofdieren zijn die insecten, slakken en naaktslakken eten. Door ze in uw tuin aan te moedigen, kan je het milieu helpen beschermen door de populatie destructief ongedierte te verminderen zonder schadelijke chemische behandelingen toe te passen.

 

Het hebben van egels in de tuin zorgt ook voor vermaak – hun nieuwsgierige neusjes prikken al snel door struiken en om hoekjes, zodat je urenlang plezier beleeft aan hun capriolen! Dus als je meer egels in uw tuin wilt, gebruik dan deze 20 tips om een perfect toevluchtsoord voor ze te creëren. Veel plezier!

Comments Off on Hoe krijg je meer egels in de tuin?