sering struik
Tuin en planten

Sering verzorgen: stekken, snoeien en meer!

Last Updated on May 1, 2023 by

Sering verzorgen: tips voor stekken, snoeien en meer!

Seringen zijn prachtige bloemen die een heerlijke geur verspreiden en een mooie aanvulling zijn op elke tuin. In dit artikel zal ik je vertellen hoe je seringen kunt verzorgen door middel van stekken, snoeien en meer!

hoe je sering verzorgen
hoe je sering verzorgen

Zelf hou ik ook echt énorm van seringen. Toen wij in ons huis gingen wonen, stonden er al 2 prachtige seringen in de tuin. Een paarse en een witte. De witte is er nog steeds (en gaat eindelijk in bloei komen, yay), maar de paarse is jammer genoeg vorig jaar gesneuveld toen we de oude sparrenhaag uit lieten trekken. Heel jammer, het was mijn grote favoriet in de tuin.

Ondertussen heb ik weer een kleinere paarse sering gekocht, hopelijk krijg ik daar dit jaar ook al bloemen van! Het ruikt zo ontzettend lekker!

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat seringen het beste groeien in goed gedraineerde grond en in de volle zon. Als je seringen wilt stekken, kun je dat het beste doen in de herfst of lente, wanneer de plant in rust is. Door de stekken in vochtige grond te plaatsen en ze goed te verzorgen, zul je binnen enkele weken nieuwe seringen zien groeien.

sering bloemen
sering bloemen

Als het gaat om snoeien, is het belangrijk om te weten dat seringen op oud hout bloeien. Dit betekent dat je de plant moet snoeien nadat de bloemen zijn vervaagd, maar voordat de nieuwe knoppen beginnen te groeien. Door de plant op de juiste manier te snoeien, zorg je ervoor dat de seringen jaar na jaar blijven bloeien en er gezond uitzien.

Waarom sering verzorgen?

Als tuinliefhebber is het belangrijk om te weten waarom je sering moet verzorgen. Seringen zijn prachtige bloeiende struiken die in verschillende kleuren en maten voorkomen. Door ze goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat ze elk jaar opnieuw bloeien en er gezond uitzien.

sering boeket
sering boeket

Als je sering niet goed verzorgt, kan dit leiden tot verschillende problemen. Bijvoorbeeld, als je de struik niet regelmatig snoeit, kan hij te groot worden en zijn vorm verliezen. Ook kan een slechte verzorging ervoor zorgen dat de sering niet meer bloeit of dat er ziektes optreden.

Door je sering goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat hij er gezond uitziet en elk jaar opnieuw bloeit. Dit betekent dat je regelmatig moet snoeien, de grond moet bemesten en de struik moet beschermen tegen ziektes en plagen.

seringen verzorgen
seringen verzorgen

Als je van een prachtige tuin houdt en wilt genieten van de kleurrijke bloemen van seringen, is het dus belangrijk om ze goed te verzorgen.

Stekken van seringen

Benodigdheden

Om seringen te stekken heb ik de volgende benodigdheden gebruikt:

 • Scherp mes
 • Stekpoeder
 • Kleine potjes
 • Potgrond
 • Water
sering tips
sering tips

Stappenplan

Ik heb de volgende stappen gevolgd om seringen te stekken:

 1. Ik heb een gezonde tak van ongeveer 15 cm lang afgesneden van de moederplant.
 2. Ik heb de onderste bladeren van de tak verwijderd, zodat er ongeveer 5 cm kale stengel overblijft.
 3. Ik heb de onderkant van de stengel schuin afgesneden met het mes.
 4. Ik heb de stek in het stekpoeder gedoopt en zachtjes afgeklopt om overtollig poeder te verwijderen.
 5. Ik heb de stek in een potje met vochtige potgrond gestoken en stevig aangedrukt.
 6. Ik heb de potjes afgedekt met een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren.
 7. Ik heb de potjes op een lichte plek gezet, maar niet in direct zonlicht.
 8. Ik heb de potjes regelmatig gecontroleerd op vochtigheid en eventueel water toegevoegd.
 9. Na ongeveer 6 weken begonnen de stekken wortels te vormen en kon ik ze verpotten naar grotere potten.

Snoeien van seringen

Wanneer snoeien?

Als het gaat om het snoeien van seringen, is timing belangrijk. Het beste moment om te snoeien is direct na de bloei, meestal in juni of juli. Op dit moment zijn de bloemen net uitgebloeid en begint de plant te groeien. Als je te laat snoeit, kun je de bloei van het volgende jaar beïnvloeden. Als je te vroeg snoeit, kan het zijn dat je de bloemen van het huidige jaar verwijdert.

hoe een sering snoeien
hoe een sering snoeien

Hoe snoeien?

Om de seringenplant te snoeien, moet je eerst alle dode en zieke takken verwijderen.

Vervolgens kun je de takken snoeien tot ongeveer 30 centimeter van de grond. Het is belangrijk om te onthouden dat seringen op oud hout bloeien, dus snoei niet te veel van de takken af. Als je te veel snoeit, kan het zijn dat je de bloei van het volgende jaar beïnvloedt.

sering snoeien
sering snoeien

Veelgemaakte fouten

Een veelgemaakte fout bij het snoeien van seringen is het snoeien van te veel takken. Dit kan de bloei van het volgende jaar beïnvloeden. Een andere fout is het snoeien van de takken op het verkeerde moment. Als je te laat snoeit, kan het zijn dat je de bloei van het volgende jaar beïnvloedt. Als je te vroeg snoeit, kun je de bloemen van het huidige jaar verwijderen.

Bemesten van seringen

Wanneer bemesten?

Ik bemest mijn seringenstruiken in het voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Dit is meestal in maart of april. Het is ook mogelijk om in het najaar te bemesten, maar ik geef de voorkeur aan het voorjaar omdat de plant dan de voedingsstoffen kan gebruiken voor de nieuwe groei.

Welke meststoffen gebruiken?

Ik gebruik graag een meststof die speciaal is ontworpen voor bloeiende struiken. Deze meststof bevat hogere niveaus van fosfor, wat de bloemproductie bevordert. Het is belangrijk om een meststof te kiezen die de juiste balans heeft van stikstof, fosfor en kalium. Ik vermijd meststoffen met te veel stikstof, omdat dit kan leiden tot overmatige bladgroei ten koste van de bloemproductie.

Hoe bemesten?

Ik strooi de meststof gelijkmatig rond de basis van de struik en werk het lichtjes in de grond. Het is belangrijk om de meststof niet te dicht bij de stam te plaatsen, omdat dit wortelverbranding kan veroorzaken. Na het aanbrengen van de meststof geef ik de plant grondig water om de meststof naar de wortels te laten zakken. Ik herhaal dit proces jaarlijks in het voorjaar. Bemesten is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van seringen. Door de juiste meststoffen op het juiste moment toe te passen, kan de plant gezond blijven en overvloedig bloeien.

Water geven aan seringen

Hoeveel water geven?

Als het gaat om het water geven van seringen, is het belangrijk om te onthouden dat ze van vochtige grond houden. Het is het beste om seringen te planten in grond die goed doorlatend is en niet snel uitdroogt.

Als je seringen in potten kweekt, moet je er rekening mee houden dat ze meer water nodig hebben dan seringen die in de grond groeien. Zorg ervoor dat de grond in de pot altijd vochtig is, maar niet doorweekt.

Wanneer water geven?

Als algemene regel geldt dat seringen regelmatig water nodig hebben, vooral tijdens droge periodes. Het is het beste om seringen ‘s ochtends water te geven, zodat de grond de hele dag kan drogen. Als je ‘s avonds water geeft, kan de grond ‘s nachts te vochtig blijven, wat kan leiden tot schimmelproblemen.

Tips voor het water geven

 • Geef seringen water bij de wortels, niet op de bladeren of bloemen.
 • Gebruik regenwater of leidingwater dat op kamertemperatuur is.
 • Zorg ervoor dat de grond rond de sering niet uitdroogt.
 • Geef seringen geen water als er al regen is voorspeld.

Door regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft, kun je ervoor zorgen dat je seringen gezond en mooi blijven bloeien.

Ziektes en plagen bij seringen

Veelvoorkomende problemen

Als het gaat om ziektes en plagen bij seringen, zijn er een paar problemen die vaak voorkomen. Een van de meest voorkomende problemen is de seringenluis. Deze kleine insecten voeden zich met het sap van de plant en kunnen de groei van de seringen belemmeren. Een ander veelvoorkomend probleem is de seringenmot, die de bladeren van de plant kan beschadigen en de bloei kan verminderen.

sering ziektes
sering ziektes

Andere problemen die seringen kunnen treffen zijn:

 • Bladvlekkenziekte
 • Wortelrot
 • Roest

Preventie

Om ziektes en plagen bij seringen te voorkomen, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Dit betekent regelmatig snoeien en bemesten, en ervoor zorgen dat de plant voldoende water krijgt. Het is ook belangrijk om de planten regelmatig te inspecteren op tekenen van ziekte of plagen, zodat eventuele problemen snel kunnen worden aangepakt.

sering ziekte
sering ziekte

Andere preventieve maatregelen zijn:

 • Houd de omgeving rond de planten schoon en opgeruimd
 • Vermijd overbewatering
 • Plant seringen niet te dicht bij elkaar
vlinder sering
vlinder sering

Behandeling

Als er toch ziektes of plagen optreden bij seringen, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Afhankelijk van het probleem kan dit betekenen dat je de plant moet behandelen met een insecticide of fungicide, of dat je de aangetaste delen van de plant moet verwijderen.

Andere behandelingen kunnen zijn:

 • Bemest de plant om de groei te stimuleren
 • Verwijder aangetaste delen van de plant en vernietig ze
 • Gebruik natuurlijke remedies zoals neemolie of zeepwater om insecten te bestrijden

Samenvatting:

sering struik
sering struik

Na het lezen van dit artikel ben ik ervan overtuigd dat je nu een beter inzicht hebt in het verzorgen van seringen. Het is belangrijk om te weten hoe je seringen moet snoeien, stekken en bemesten om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en mooie bloemen blijven produceren.

 

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is dat het snoeien van seringen een delicate taak is die moet worden uitgevoerd op het juiste moment en met de juiste techniek. Het is ook belangrijk om te weten hoe je seringen moet stekken, zodat je nieuwe planten kunt kweken en je tuin kunt uitbreiden.

Als je je seringen goed verzorgt, zullen ze je belonen met prachtige bloemen en een heerlijke geur. Het is een geweldige aanwinst voor elke tuin en ik raad het ten zeerste aan om het eens te proberen!

Comments Off on Sering verzorgen: stekken, snoeien en meer!