annabelle hortensia wanneer snoeien
Tuin en planten

Hortensia Annabelle snoeien: tips voor prachtige bloemen

Last Updated on May 1, 2023 by

Hortensia Annabelle snoeien: tips en tricks

Als grote tuinliefhebber weet ik hoe belangrijk het is om je planten op de juiste manier te snoeien, en dat de info online niet altijd even duidelijk is. Een van de populairste struiken in Nederland is de Hortensia Annabelle, wist je dat? Deze prachtige struik heeft grote, witte bloemen en kan tot wel 2 meter hoog worden. Maar hoe snoei je deze struik op de juiste manier?

annabelle hortensia wanneer snoeien
annabelle hortensia wanneer snoeien

Als je de Hortensia Annabelle wilt snoeien, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het snoeien van deze struik invloed heeft op de bloei. Ten tweede moet je weten wanneer je de struik moet snoeien en hoeveel je moet snoeien.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe je de Hortensia Annabelle op de juiste manier snoeit. Ik zal je laten zien wanneer je moet snoeien, hoeveel je moet snoeien en welk gereedschap je nodig hebt. Met deze informatie kun je ervoor zorgen dat je Hortensia Annabelle gezond blijft en elk jaar prachtige bloemen produceert.

Waarom Hortensia Annabelle snoeien?

Als ik mijn Hortensia Annabelle niet snoei, dan worden de takken erg lang en slap. De bloemen hangen dan naar beneden en de struik ziet er niet zo mooi uit. Door de Hortensia Annabelle te snoeien, zorg ik ervoor dat de struik een mooie vorm behoudt en dat de bloemen mooi omhoog worden gehouden. De bloemen van de Annabelle zijn trouwens een van de zwaarste bloemen, dus een stevige struik heb je écht wel nodig.

hoe snoeien hortensia
hoe snoeien hortensia

Daarnaast is het belangrijk om de Hortensia Annabelle te snoeien om de gezondheid van de struik te bevorderen. Door regelmatig te snoeien, kan ik zorgen dat er genoeg licht en lucht bij de takken komt. Hierdoor wordt de kans op ziektes en schimmels kleiner en blijft de struik gezond.

Een ander voordeel van het snoeien van de Hortensia Annabelle is dat de bloemen groter en mooier worden. Door de struik regelmatig te snoeien, kan ik ervoor zorgen dat er meer voedingsstoffen naar de bloemen gaan. Hierdoor worden de bloemen groter en krijgen ze een intensere kleur.

 • stevigere struik om de zware bloemen te dragen
 • gezondheid van de struik: meer luchtstroom en minder schimmels
 • grotere bloemen

Wanneer Hortensia Annabelle snoeien?

wanneer je annebelle hortensia snoeien
wanneer je annebelle hortensia snoeien

Beste tijd van het jaar

Als je Hortensia Annabelle wilt snoeien, is de beste tijd om dit te doen in het late winter of vroege voorjaar, voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Dit is de tijd waarin de plant nog in rust is en het gemakkelijkst te snoeien is.

Als je de hortensia snoeit na het begin van de lente, kan het zijn dat je de bloemknoppen beschadigt en de bloei vermindert. In het ergste geval krijg je zelfs een jaar geen bloemen.

Frequentie van het snoeien

Hortensia Annabelle kan jaarlijks worden gesnoeid. Als je de plant jaarlijks snoeit, zul je een gezonde en weelderige groei bevorderen. Als je de plant niet snoeit, zal deze nog steeds groeien, maar de bloemen zullen kleiner zijn.

hortensia annabelle
hortensia annabelle

Het is belangrijk om te onthouden dat Hortensia Annabelle op het hout van het voorgaande jaar bloeit. Als je te veel snoeit, kan dit de bloei verminderen. Het is belangrijk om te weten welke snoeimethode je moet toepassen, afhankelijk van de grootte van de plant. Als de plant groot is, kun je de plant terugsnoeien tot ongeveer 20-30 cm boven de grond.

Dit wordt stevig snoeien genoemd. Als de plant klein is, kun je de plant mild snoeien door 50 tot 80 cm boven de grond te snoeien. Als je Hortensia Annabelle niet snoeit, kan de plant tot wel 2 meter hoog worden. Het is daarom belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien om de grootte en vorm te beheersen.

Hoe Hortensia Annabelle snoeien?

Benodigdheden

Om de Hortensia Annabelle goed te kunnen snoeien, heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Een goede en scherpe snoeischaar (vergeet ook niet om je snoeischaar regelmatig te ontsmetten om het verspreiden van ziektes te voorkomen)
 • Een paar tuinhandschoenen
 • Een emmer of vuilniszak om de takken in te verzamelen
 • Een snoeizaag (voor dikkere takken)
hoe annabelle hortensia snoeien
hoe annabelle hortensia snoeien

Stappenplan voor het snoeien

Volg de onderstaande stappen om de Hortensia Annabelle op de juiste manier te snoeien:

 1. Begin met het verwijderen van alle dode of beschadigde takken. Dit kun je het beste doen met een snoeischaar. Knip de takken tot aan de basis van de plant af.
 2. Verwijder vervolgens alle dunne takken die geen bloemen dragen. Dit zorgt ervoor dat de plant meer energie kan steken in de takken die wel bloemen dragen.
 3. Knip de overgebleven takken tot ongeveer 50 tot 75 cm boven de grond af. Dit zorgt ervoor dat de plant weer nieuwe bloemen kan vormen. Let er wel op dat je niet te diep snoeit, want dan kan de plant beschadigd raken.
 4. Als je dikke takken moet snoeien, kun je het beste een snoeizaag gebruiken. Zaag de takken net boven een knop af, zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien.
 5. Verzamel alle takken en bladeren in een emmer of vuilniszak en gooi deze weg.

Door de Hortensia Annabelle op de juiste manier te snoeien, kun je ervoor zorgen dat de plant gezond blijft en mooie bloemen blijft produceren. Zorg er wel voor dat je niet te diep snoeit en dat je de plant niet beschadigt.

hortensia annabelle
hortensia annabelle

Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van Hortensia Annabelle

Als het gaat om het snoeien van Hortensia Annabelle, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken. Hier zijn een paar dingen om op te letten om ervoor te zorgen dat je de beste resultaten behaalt:

 • Te diep snoeien: Het is belangrijk om niet te diep te snoeien, anders kan de plant niet goed groeien en bloeien. Houd minimaal 15 tot maximaal 30 cm aan om er zeker van te zijn dat je niet te diep gaat.
 • Te laat snoeien: Als je te laat snoeit, kan de plant het volgende jaar minder bloemen produceren. Snoei daarom bij voorkeur eind maart of in april.
 • Verkeerde snoeitechniek: Het is belangrijk om de juiste snoeitechniek te gebruiken, afhankelijk van het soort hortensia. Bijvoorbeeld, bij de Annabelle hortensia is het aan te raden om 6 tot 8 bladogen per stengel te behouden bij het snoeien.
 • Te vaak snoeien: Hortensia Annabelle hoeft niet elk jaar te worden gesnoeid. Snoei alleen als dat nodig is om de grootte van de plant te beheersen of om dode takken te verwijderen.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je Hortensia Annabelle gezond blijft en mooi bloeit.

hortensia annabelle snoeien
hortensia annabelle snoeien

Samengevat:

Na het bestuderen van de verschillende methoden om Hortensia Annabelle te snoeien, is het duidelijk geworden dat er geen één juiste manier is om dit te doen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je plant te begrijpen en deze te snoeien op basis van zijn individuele kenmerken.

Als je graag een volle en weelderige plant wilt, is het het beste om de plant in het vroege voorjaar lichtjes te snoeien. Hierdoor blijft de plant compact en worden er meer bloemen geproduceerd. Als je echter een meer natuurlijke uitstraling wilt, kan je de plant in het geheel niet snoeien. Dit zal resulteren in minder bloemen, maar de plant zal een meer organische uitstraling hebben.

Onthoud dat het snoeien van Hortensia Annabelle niet alleen afhangt van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de plant te inspecteren op ziekten en plagen voordat je begint met snoeien. Als je twijfelt, raadpleeg dan een professionele tuinman of  -vrouw om je te helpen bij het snoeien van de plant.

Comments Off on Hortensia Annabelle snoeien: tips voor prachtige bloemen