aardappelen in zakken kweken
Tuin en planten

Hoe kweek je aardappelen in een zak?

Last Updated on May 8, 2023 by

Hoe kweek je aardappelen in een zak? Tips en stappenplan

Ik ben dol op aardappelen en ik vind het geweldig om ze zelf te kweken. Maar wat als je geen tuin hebt? Geen probleem! Je kunt aardappelen kweken in een zak! Het klinkt misschien gek, maar het is een zeer effectieve manier om je eigen aardappelen te kweken, zelfs als je geen groene vingers hebt.

Deze methode is ideaal voor mensen die in een appartement of flat wonen en geen tuin hebben. Het enige wat je nodig hebt is een zak, aarde en aardappelen. Het is een goedkope en gemakkelijke manier om je eigen aardappelen te kweken. Bovendien zijn de aardappelen die je zelf kweekt vaak veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Je kan ook aardappelen in volle grond kweken, maar daar heb je wel wat plaats voor nodig. Vergeet ook zeker niet om wisselteelt toe te passen als je ze in volle grond kweekt!

aardappelen in zakken kweken
aardappelen in zakken kweken

Maar hoe kweek je aardappelen in een zak? In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je dit doet. Ik zal je laten zien welke materialen je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan. Als je deze methode eenmaal onder de knie hebt, kun je elk jaar genieten van je eigen verse aardappelen!

Benodigdheden

Om aardappelen in een zak te kweken, heb ik de volgende benodigdheden gebruikt:

  • Grote plastic zakken of jute zakken
  • Aardappelen
  • Potgrond
  • Meststof
  • Water
  • Schaar

De plastic zakken die ik gebruikte waren ongeveer 50 liter groot. Het is belangrijk om te zorgen dat de zakken groot genoeg zijn voor de aardappelen om te groeien. Ik koos voor aardappelen van het ras ‘Frieslander’, omdat deze goed geschikt zijn voor het kweken in zakken.

hoe kweek je aardappelen in zakken 2
hoe kweek je aardappelen in zakken 2

Potgrond is nodig om de aardappelen te laten groeien. Ik gebruikte een speciale potgrond voor moestuinen, omdat deze meer voedingsstoffen bevat dan gewone potgrond. Meststof is ook belangrijk om de aardappelen te laten groeien en ik koos voor een organische meststof omdat deze beter is voor het milieu.

Naast potgrond en meststof, hebben de aardappelen ook water nodig om te groeien. Ik zorgde ervoor dat de zakken regelmatig water kregen, vooral tijdens droge periodes. Een schaar is handig om de zakken open te knippen wanneer de aardappelen geoogst moeten worden.

Stappenplan

Stap 1: Vul de zak met aarde

Ik begin met het vullen van de zak met potgrond of compost. Zorg ervoor dat er genoeg aarde in de zak zit, zodat de aardappelen genoeg ruimte hebben om te groeien.

Als je geen speciale aardappelzak hebt, kun je ook een gewone plastic zak gebruiken. Prik dan wel wat gaatjes in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen.

waarom aardappelen in zakken kweken
waarom aardappelen in zakken kweken

Stap 2: Plant de aardappelen

Vervolgens plant ik de aardappelen in de zak. Ik leg de aardappelen op de aarde en bedek ze met een laagje aarde van ongeveer vijf centimeter. Zorg ervoor dat de aardappelen niet te dicht op elkaar liggen, anders kunnen ze niet goed groeien.

Als je grote aardappelen gebruikt, kun je ze eventueel in stukken snijden. Zorg er dan wel voor dat elk stuk minstens één oog heeft, anders groeit er geen nieuwe plant uit.

Stap 3: Water geven

Na het planten geef ik de aardappelen meteen water. De aarde moet vochtig zijn, maar niet te nat. Geef de aardappelen regelmatig water, vooral als het warm weer is.

Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen, anders kunnen de aardappelen gaan rotten.

aardappelen in zakken kweken 2
aardappelen in zakken kweken 2

Stap 4: Verzorging van de planten

Als de aardappelplanten beginnen te groeien, kun je ze aanaarden. Dit betekent dat je de aarde rondom de planten ophoopt, zodat de aardappelen meer ruimte krijgen om te groeien.

Daarnaast is het belangrijk om de planten goed te verzorgen. Verwijder bijvoorbeeld regelmatig het onkruid en controleer of er geen ziektes of plagen zijn.

kweektips aardappelen in zakken
kweektips aardappelen in zakken

Oogsten

Als de aardappelplanten beginnen te verwelken en afsterven, is het tijd om de aardappelen te oogsten. Dit gebeurt meestal in de late zomer of vroege herfst, ongeveer 2-3 maanden nadat de aardappelen zijn geplant. Hier zijn de stappen die ik volg om mijn aardappelen te oogsten:

  • 1. Graaf voorzichtig de aarde rond de zak op en zoek naar de aardappelen.
  • 2. Verwijder de aardappelen voorzichtig uit de zak en leg ze opzij.
  • 3. Verwijder alle resterende aardappelen uit de zak en leg ze opzij.
  • 4. Controleer de aardappelen op beschadigingen, rot of ziektes.

Als de aardappelen gezond zijn, kun je ze op een koele, droge plaats bewaren totdat je ze wilt gebruiken. Als je van plan bent om sommige aardappelen te bewaren om volgend jaar te planten, zorg er dan voor dat je alleen de grootste, gezondste aardappelen bewaart.

Als je aardappelen hebt gevonden die beschadigd zijn of rot zijn, gooi deze dan weg om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere aardappelen of planten in je tuin.

aardappelen in zakken
aardappelen in zakken

Veelgestelde vragen

Hoeveel aardappelen kan ik per zak verwachten?

Het aantal aardappelen dat je kunt verwachten per zak hangt af van de grootte van de zak en de grootte van de aardappelen. Over het algemeen kun je ongeveer 4 tot 6 aardappelen per liter aarde verwachten. Dus als je bijvoorbeeld een zak van 30 liter hebt, kun je ongeveer 120 tot 180 aardappelen verwachten.

Wanneer kan ik de aardappelen oogsten?

Je kunt de aardappelen oogsten zodra de planten beginnen af te sterven. Dit gebeurt meestal in augustus of september. Je kunt controleren of de aardappelen klaar zijn om te oogsten door voorzichtig in de grond te graven en te kijken of de aardappelen groot genoeg zijn. Als ze nog te klein zijn, kun je de planten terugzetten en wachten tot ze groter zijn.

hoe kweek je aardappelen in zakken
hoe kweek je aardappelen in zakken

Hoe weet ik wanneer de aardappelen rijp zijn?

Je kunt controleren of de aardappelen rijp zijn door voorzichtig in de grond te graven en er een paar uit te halen. Als de schil stevig is en de aardappelen een goede grootte hebben, zijn ze klaar om te oogsten. Als de schil nog zacht is of de aardappelen te klein zijn, laat ze dan nog een paar weken groeien voordat je ze oogst.

Comments Off on Hoe kweek je aardappelen in een zak?