alliums verzorging
Tuin en planten

Alliums: Soorten, Verzorging en Ziektes – Sierui verzorgen

Last Updated on May 7, 2023 by

Alliums: soorten, verzorging en ziektes

Alliums, ook wel bekend als sieruien, zijn prachtige bloemen die in de zomer bloeien. Er zijn erg veel soorten, maar ik bespreek graag de meest populaire soorten alliums met jou. Deze bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook relatief eenvoudig te onderhouden. Soms zijn ze onderhevig aan ziektes, die bespreken we ook.

alliums verzorging
alliums verzorging

Ik ben zelf echt gek op Alliums, ik heb er nu dit jaar een drietal supergrote (Allium Ambassador) geplant, maar ben nog aan het wachten tot ze gaan uitkomen. Ik hoop zoooo dat het gaat lukken, want ik vind Alliums zo mooi. Ze trekken ook nog eens énorm veel bijtjes, hommels en vlinders aan. Win-win!

Als het gaat om het verzorgen van Alliums, is het belangrijk om te weten dat ze van zon houden. Ze gedijen het best in goed doorlatende grond, dus zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Alliums hebben ook niet veel voedingsstoffen nodig (die zitten namelijk al in hun bloembollen), dus geef ze niet te veel meststoffen. Het is ook belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de plant gezond te houden. Dat helpt ook om de bol volgend jaar weer helemaal alive and kicking te krijgen voor het jaar later.

Helaas zijn Alliums ook best wel vatbaar voor ziekten en plagen. Een veelvoorkomend probleem is roest, een schimmelziekte die de bladeren aantast. Het is belangrijk om de planten goed te inspecteren en aangetaste delen te verwijderen. Ook kunnen Alliums worden aangetast door uienvliegjes, die de wortels van de planten aanvreten. Het is belangrijk om de planten te beschermen met insectengaas en om de bodem te bedekken met mulch om de vliegjes af te schrikken.

Mijn eigen Alliums hebben nu veel last van roest, jammer genoeg 🙁

Alliums: Soorten

sierui verzorging
sierui verzorging

Als het gaat om Alliums, zijn er verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire soorten:

  • Allium ambassador
  • Allium Giganteum
  • Allium atropurpureum
  • Allium Cameleon
  • Allium Christophii

Hoe Alliums te Verzorgen

Planten

Als je Alliums wilt planten, is het belangrijk om te weten dat ze van een zonnige plek houden en goed gedraineerde grond nodig hebben. Plant de bollen in de herfst, ongeveer 10 cm diep en 15 cm uit elkaar. Alliums hebben de neiging om in groepen te groeien, dus plant er minstens 10 tegelijk voor een mooi effect.

alliums planten
alliums planten

Water geven

Alliums hebben niet veel water nodig, vooral niet als ze eenmaal zijn gevestigd. Geef ze alleen water als de grond droog aanvoelt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond te nat wordt, vooral in de winter, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

Bemesting

Alliums hebben niet veel bemesting nodig, maar het kan helpen om ze te voorzien van een beetje extra voedingsstoffen. Strooi wat meststof rondom de planten in het voorjaar en meng het goed door de grond. Geef slechts een handje mest per border. Bij te veel mest ontwikkelen de bloemen zich niet.

hoe alliums verzorgen
hoe alliums verzorgen

Oogsten

Alliums kunnen worden geoogst zodra de bloemen beginnen te verwelken. Snijd de stengels af tot ongeveer 5 cm boven de grond en laat de bladeren op natuurlijke wijze afsterven. Het is belangrijk om de bloemen niet te lang aan de plant te laten zitten, omdat dit de energie van de plant kan uitputten en de groei van nieuwe bollen kan vertragen. Al met al zijn Alliums relatief gemakkelijk te verzorgen. Zorg voor een zonnige plek, goed gedraineerde grond en geef ze af en toe wat water en voedingsstoffen. Met de juiste verzorging kunnen Alliums jarenlang bloeien en een prachtige aanvulling zijn op elke tuin.

Ziektes bij Alliums

Alliums zijn over het algemeen vrij resistent tegen ziektes en plagen, maar soms kunnen ze toch last hebben van enkele problemen. Hieronder bespreek ik drie veelvoorkomende ziektes bij Alliums en wat je eraan kunt doen.

alliums soorten
alliums soorten

Uienvlieg

De uienvlieg is een veelvoorkomend probleem bij Alliums. De vlieg legt haar eitjes op de grond bij de plant en de larven boren zich een weg naar de bol. Dit kan leiden tot verrotting van de bol en een verminderde groei van de plant.

Om uienvlieg te voorkomen, kun je Alliums planten op een andere plek dan het jaar ervoor. Ook kun je de bollen bedekken met insectengaas of -folie. Mocht je toch last hebben van uienvlieg, dan kun je de aangetaste planten het beste verwijderen en vernietigen.

Roest

Roest is een schimmelziekte die Alliums kan aantasten. Het begint met kleine, gele vlekjes op de bladeren, die later bruin worden en gaan roesten. De schimmel kan zich verspreiden naar andere planten in de buurt.

allium ziekte
allium ziekte

Om roest te voorkomen, is het belangrijk om Alliums op een plek te planten waar ze voldoende zonlicht krijgen en waar de grond goed gedraineerd is. Ook kun je de aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen.

Meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte die Alliums kan aantasten. Het begint met een witte, poederachtige laag op de bladeren, die later bruin worden en afsterven. De schimmel kan zich verspreiden naar andere planten in de buurt.

Om meeldauw te voorkomen, is het belangrijk om Alliums op een plek te planten waar ze voldoende zonlicht krijgen en waar de grond goed gedraineerd is. Ook kun je de aangetaste bladeren verwijderen en vernietigen om verdere verspreiding te voorkomen. Daarnaast kun je een fungicide gebruiken om de schimmel te bestrijden.

Comments Off on Alliums: Soorten, Verzorging en Ziektes – Sierui verzorgen