fouten kamerplanten
Tuin en planten

Fouten bij het verzorgen van je kamerplanten

Last Updated on February 26, 2022 by

Fouten bij het verzorgen van je kamerplanten

Kamerplanten

Met de nodige zorg kan een kamerplant binnenhuis extra tot zijn bloei komen. Kamerplanten worden als decoratie gebruikt ter opfleurbeurt in de woonruimte.

Deze planten zijn meestal afkomstig uit tropische landen. Ondanks alle planten een beetje licht nodig hebben, zijn kamerplanten overgevoelig voor teveel zonlicht.

Het is belangrijk je goed te laten informeren naar de hoeveelheid licht die jouw kamerplanten nodig hebben. Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort kamerplant dat je bezit.

fouten kamerplanten
fouten kamerplanten

Photo by freddie marriage on Unsplash

Kennis hebben van je kamerplant

Als je wilt genieten van een lange levensduur van jouw kamerplant, is het dan van essentieel belang dat je het de nodige zorg geeft. Het komt je daarom goed uit als je weet wat voor kamerplant je bezit en hoe de vork in de steel zit qua de verzorging.

Het komt te vaak voor dat men foute benaderingen maakt bij het verzorgen van kamerplanten. Als je ze blootstelt voor te weinig of te veel zonlicht kunnen ze slecht groeien en kunnen de bladeren zelfs verkleuren en afvallen.

De veelgemaakte fouten bij verzorging van een kamerplant:

Verplanten

Fout 1: Het nalaten het plantje elk jaar in een ander pot te planten
Om je planten langer te behouden is het ideaal de plant elk jaar in een ander pot te plaatsen. Dit geeft de wortels ruimte zich beter te gaan ontwikkelen.

Te veel of weinig plantenvoeding

Fout 2: Gebruik van te veel of te weinig plantenvoeding

Een plant kan uitdrogen of beschadigd raken als het niet de juiste portie plantenvoeding krijgt.

Je plant niet checken

Het is belangrijk dat je zo nu en dan de wortels van jouw plant checkt voor eventuele plantenziektes. Aan de wortels kun je ook waarnemen als je overbodig water zet of juist te weinig. Dit manifesteert zich door het verkleuren van de wortels.

Je weet niet genoeg over je planten

Fout 4: weinig of onvoldoende weet hebben van jouw kamerplant.
Je doet er goed aan dat je bij het aanschaffen van een plant je, je goed laat informeren over de wijze van gebruik, de groeicondities, hoeveel water en licht het nodig heeft, en de luchtvochtigheid.

Verplaatsen van je kamerplant

Fout 5: Het verplaatsen van jouw kamerplant
wat vele niet weten is dat je kamerplanten niet moet verplaatsen. Velen maken de fout dat wanneer ze de inrichting van hun woonruimte veranderen, ze de plant dan ook verplaatsen. De plant raakt zo dan ook uit zijn balans.

Geen winterverzorging

Fout 6: De plant aan zijn lot over laten tijdens de winter
Tijdens de winter doe je er goed aan jouw kamerplant minder kunstmest en water te geven. Het beste is ook het op een donkere plek te plaatsen. Met uitzondering van kamerplanten die groeien in de winter.

Te veel water geven

Fout 7: Overbodig water geven
Geef een plant nooit teveel water we zijn gauw geneigd een plant constant van water te voorzien. Dit kan maken dat de plant onder water komt te staan en voor wortelrot kan zorgen.

Verschillende kamerplanten

Er is een uitgebreide aanbod aan kamerplanten. Jij kiest welke het beste voor jou is of in je interieur past. Belangrijk is dat je deze planten de juiste plek in huis geeft en ze niet in ongewone temperaturen komen te staan.

Je doet er goed aan om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Sommige planten voelen zich lekker in een dichte licht bevochte pot. Let er daarom op dat je de juiste planten in de juiste potten plaats. Een van de grootste fouten die men vaak maakt is, het niet schoonmaken van de plant.

Bijvoorbeeld het verwijderen van verouderde bladen of het afnemen van stof. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de plant aangezien het zijn voeding en water opneemt vanuit de bladeren.

De know how

Het is altijd goed als je voldoende geïnformeerd bent over de plant die je aanschaft voor in huis. Ga in ieder geval op onderzoek uit wat voor plant je hebt, als het de hele dag in zonlicht mag staan of niet.

Hoeveel keer de plant bewaterd moet worden. Een goede tip is zorgen voor voldoende luchtcirculatie in huis hetgeen bacteriën en schimmels in de plant kan doen voorkomen.

 

Lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: luchtzuiverende planten

Lees ook: deze planten hebben weinig licht nodig

Comments Off on Fouten bij het verzorgen van je kamerplanten