krulziekte perzikboom
Tuin en planten

Gekrulde bladeren bij nectarineboom en perzikboom – wat is het en hoe oplossen?

Last Updated on May 7, 2023 by

Gekrulde bladeren bij nectarineboom en perzikboom – oorzaken en oplossingen

Als tuinier is het belangrijk om de gezondheid van je fruitbomen te waarborgen. Het kan echter voorkomen dat je nectarine- of perzikboom gekrulde bladeren krijgt. Maar wat is de oorzaak van deze krulziekte (Taphrina deformans)? En hoe kun je het behandelen?

Ik heb zelf meerdere malen te maken gehad met gekrulde bladeren bij mijn nectarine- en perzikbomen. Het is een veelvoorkomend probleem bij deze fruitbomen en kan leiden tot verminderde opbrengst. De krulziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de bladeren aantast. Dit kan leiden tot bladverlies en uiteindelijk ook tot aantasting van de vruchten.

krulziekte perzikboom
krulziekte perzikboom

In dit artikel zal ik je meer vertellen over de symptomen van gekrulde bladeren bij nectarine- en perzikbomen, de oorzaken van de krulziekte en hoe je het kunt behandelen. Met deze informatie kun je de gezondheid van je fruitbomen waarborgen en zorgen voor een goede opbrengst van heerlijke vruchten.

Wat zijn gekrulde bladeren bij nectarinebomen en perzikbomen?

Symptomen

Gekrulde bladeren bij nectarinebomen en perzikbomen zijn een veelvoorkomend probleem. De symptomen zijn gemakkelijk te herkennen. De bladeren krullen omhoog en worden dikker. Ze raken misvormd en verkleuren roodachtig of lichtgroen tot witachtig. De bladeren hebben een broze textuur en zijn bedekt met een witachtig laagje. De vruchten kunnen ook aangetast worden en kunnen kleiner en minder sappig zijn dan normaal.

wat doen tegen krulziekte
wat doen tegen krulziekte

Oorzaken

De oorzaak van gekrulde bladeren bij nectarinebomen en perzikbomen is een schimmelziekteverwekker genaamd krulziekte of Taphrina deformans. Deze schimmel overwintert in de knoppen en bij het uitlopen van de knoppen infecteert hij de ontluikende bladeren met deze schimmelziekte. De meeste rassen van perzik en nectarine zijn vatbaar voor deze schimmel. De schimmel gedijt goed in vochtige omstandigheden, dus overmatig water geven kan de ontwikkeling van de schimmel bevorderen.

Andere factoren die de vatbaarheid voor krulziekte kunnen vergroten, zijn:

 • Onvoldoende luchtstroom rondom de boom
 • Onvoldoende zonlicht
 • Onvoldoende voedingsstoffen
 • Onvoldoende snoeien

Het is belangrijk om gekrulde bladeren bij nectarinebomen en perzikbomen zo snel mogelijk te behandelen om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. In de volgende secties ga ik in op de behandeling van deze schimmelziekte.

waarom krullen de bladeren van mijn perzikboom
waarom krullen de bladeren van mijn perzikboom

Preventie en behandeling

Preventie

Het voorkomen van gekrulde bladeren bij nectarinebomen en perzikbomen is de beste manier om de schimmelziekte te bestrijden. Hieronder volgen enkele tips om de kans op infectie te minimaliseren:

 • Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de bomen door ze op voldoende afstand van elkaar te planten.
 • Verwijder alle gevallen bladeren en fruitmummies van de grond om te voorkomen dat de schimmelziekte zich verspreidt.
 • Geef de bomen voldoende water en voedingsstoffen om ze gezond te houden. Een gezonde boom is beter bestand tegen ziektes.
 • Behandel de bomen preventief met een fungicide, vooral in het vroege voorjaar wanneer de knoppen beginnen uit te lopen.

Behandeling

Als de schimmelziekte zich toch manifesteert, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om de verspreiding ervan te stoppen:

 • Verwijder alle aangetaste bladeren en takken zo snel mogelijk en gooi ze weg in de vuilnisbak.
 • Behandel de bomen met een fungicide om verdere verspreiding van de schimmelziekte te voorkomen.
 • Geef de bomen voldoende water en voedingsstoffen om ze gezond te houden en hun immuunsysteem te versterken.
 • Als de schimmelziekte zich blijft verspreiden, kunt u overwegen om de aangetaste bomen te vervangen door resistente rassen.

Met deze preventieve maatregelen en behandelingen kunt u de schade aan uw nectarine- en perzikbomen minimaliseren en ervoor zorgen dat ze gezond blijven.

perziken krulziekte
perziken krulziekte

Conclusie

Na onderzoek blijkt dat gekrulde bladeren bij perzik- en nectarinebomen worden veroorzaakt door de schimmel Taphrina deformans. Deze schimmelziekte is een veelvoorkomend probleem bij de teelt van deze fruitbomen en kan leiden tot verminderde opbrengst en kwaliteit van de vruchten.

Om krulziekte te voorkomen is het belangrijk om de boom goed te onderhouden en te zorgen voor een gezonde groei. Dit kan worden bereikt door regelmatig te snoeien, de boom te bemesten en te zorgen voor voldoende water en licht. Daarnaast is het belangrijk om aangetaste bladeren en vruchten zo snel mogelijk te verwijderen en op te ruimen om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.

krulziekte voorbeeld
krulziekte voorbeeld

Er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen beschikbaar om krulziekte te behandelen, maar het is belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen. Het is ook aan te raden om te kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen om het milieu en de gezondheid van de mens en dier te beschermen.

Comments Off on Gekrulde bladeren bij nectarineboom en perzikboom – wat is het en hoe oplossen?